Nuffnang Ads

Tuesday, December 18, 2012

Sessi Mendobi Baju Si Kecik

~Assalamualaikum~

Yeayyy...dh nk masuk 38 weeks... Alhamdulillah...xlama lg dh bole tgk baby...peluk cium baby puas2... Tp ibu yg sgt la "rajin" nie baru trhegeh2 nk mendobi baju2 baby... Selamba giler kan... Kalu la ditakdirkan trberanak awal xpasal2 lak baby kena pakai baju x berbasuh...huhu...

Baju baby sumer kecik2 comel je kan... so saya bc kt blog ramai je mommies yg basuh guna tgn je...xmsk machine pn... Tp cam yg saya ckp la...saya nie ibu yg "rajin" sgt...makanya nk basuh guna machine gak....huhu.. Lgpn perut dh besar...xlarat dh nk trtonggeng2 nk basuh baju baby...

Memula sekali kena gie beli hanger ngn sarung basuh baju dlu... So ajak hubby gi Mr. DIY kt Jusco... Beli hanger RM2.50 ada 12 pcs... Beli 24 pcs... Then beg utk basuh baju tue RM1.00 satu...beli 2 je...  Beg nie kena guna sbb nk elakkan butang baju baby trcabut and nk elakkan mittens and booties ilang  masa basuh...hehe.. Guna sabun Pureen ABD liquid cleanser...


Baju baby saya xbyk sgt pn... Wat 2 kali pusingan je dh siap basuh... Ada dlm 20 pasang je... Then basuh barut, bedung, blanket and towel baby... Yg paling comel nk basuh ialah mittens and booties baby... Kecik2 je... Huhu... 



Maaf la kualiti gambar xcantik... Amik guna blackburok je...tue yg xbape clear... 

Dh settle mendobi sumer trus lipat and kemaskan beg utk bwk gi hospital... Huhuhu... Dh 38 weeks br nk kemas beg gi hospital... Punyer la truk ibu nie kan...? huhuhu... Again...kalu trberanak awal aritu cmno la... Mau kelam kabut en. hubby nk siapkan sumer menda.... hahahaha... 

So beg dh siap kemas and hubby dh simpan siap2 dlm bonet kete... Tnggu masa je baby nk pop out... By 38 weeks baby dh matured dan insyaalah bole kuar anytime... Wahh...serius sgt xsabar nk tnggu baby kuar wlpn saya brdebar2 nk melahirkan... Dunno wat to expect during labor.. Wlpn dh bc mcm2 pengalaman ibu2 melahirkan...but still xtau wat to expect... Ye la...sakit tue dh pasti la...cuma pengalaman setiap org tue brbeza2 kan...so xtau la apa yg Allah dh tentukan utk saya semasa melahirkan nnt....

Khamis nie ada check-up kt KK...nk tanya nurse la baby dh engage ke blm... Huhu.. Nebes + excited... 

Ya Allah...permudahkanlah segala urusanku. Permudahkanlah utkku melahirkan anak dlm kandunganku ini... Peliharalah kami dari segala masalah dan bahaya... Amin... 

Friday, December 14, 2012

Check-up @ 37 Weeks

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah dh selesai checkup utk 37 weeks... Skrg nie kena gi KK once a week sbb dh nk dkt2 brsalin kan... Result HB alhamdulillah dh naik... Sblm nie 9.0 dan trbaru nie dh 9.7...wlpn still bwh 11 tp ok la sbb brjaya naikkan sblm brsalin... Cara nk naikkan HB tue ialah makan kacang, kerang, ngn kangkung byk2...pastu minum air oren... Insyaallah...tp tue cara saya la...org lain saya xpasti brkesan ke x yer...

Berat dh 50kg... Kepala baby dh kt bawah cuma blm masuk lalun dgn betul lg sbb nurse tue kata bole goyang2 lg kepala baby...huhu... Anak ibu dgr ckp ibu ngn abah la tue nk suh kuar masa New Year nnt....hehehe... Dia xmo kuar skrg letteww...hehehe.... Pandai la anak ibu nie... So another 3 weeks to go before EDD... Mudah2an xde la overdue...Kalu bole xmo induce...biar la sakit tue dtg secara natural.. Another good thing is saya dh stop wat BSP... Doktor kata gula dh ok...hehe... Alhamdulillah... Syukur Ya Allah kau telah permudahkan aku di saat-saat hujung kehamilan nie...

Urm...beg pegi hospital pn xkemas lg...hehe.. Yakin je baby blm nk kuar lg... Kalu tetiba baby nk kuar nnt kelam kabut la ibu ngn abah... Nie la masalahnya kalu ibu yg byk keje sgt n malas...huhuhu... Smp nk kemas beg gi spital pn xsempat2 lg... Truk btul la kan... Patutnya minggu ke 34 aritu dh kena siapkan beg dlm kete... Tp saya yg degil nie bole wat rileks je... huhu... Insyaallah weekend nie nekad nk kemas beg... huhu...

Xde apa nk update lg kot...cuma nk kena start bersenam, bykkan brjalan dan berdoa semoga Allah permudahkan semuanya nnt... Rasa cepat je masa brlalu... Mcm br semalam je rasa mabuk2...muntah2... Tetiba je skrg dh nk dkt brsalin pn... Time flies... (",)

Monday, December 10, 2012

Review Warehouse Sale World of Cartoons - Dec 2012

~Assalamualaikum~

Sekali lg entri lapuk..hehe.. Warehouse Sale nie sbnrnya on 4 dec - 6 dec 2012 aritu... Aku yg dok keramat pn xtau psl warehouse sale nie sbnrnya... hahaha... Kebetulan ada blogger yg update kt group fb...so baru la tau.. Tue pn sempat gie masa last day je...

Warehouse Sale ni dibuat kt Dewan Serbaguna AU2 Keramat...sebelah Klinik Kesihatan AU2... Dkt ngn Jusco AU2... So mmg dkt la ngn umah saya... Disebabkan warehouse nie dibuat on weekdays 10am - 8pm je...maka haruslah gi terjah lps waktu keje...dh nama pn gie masa last day kan...

Kuar dr opis kul 6 and smp dewan tue around 6.30... Tgk byk gak kete tp xde la crowded yg teramat sgt...Aircond dlm dewan pn kuat so ok for me utk brnafas ngn tenang....hehehe... (Skrg nie bdn xtahan panas...hehehe)

Masuk2 je dewan dh nmpk longgokan baju2... Mak aihh...byknye... Bkn setakat baju baby dan kanak2 je...baju dewasa pn ada gak...


Maka menyusur la mak buyung nie ke setiap bakul sambil mencarik2 baju yg berkenan di hati...sumernya comel2 gmbr cartoon...brand Disney ok... Ada yg sepasang RM10... Ada yg baju RM8 sehelai dan seluar RM8 sehelai... Pastue stokin pn ada yg RM3 sepasang... Set mittens, booties and bonnet ada yg RM12 ada yg RM15... Bg saya mahal la sbb kt Pureen lg murah...hehe...

Memandangkan saya baru je menghabiskan duit di Pureen Warehouse Sale dan MidValley Expo beberapa minggu yg lepas...maka kewangan adalah sgt ketat...huhu... Mmg kena brjimat cermat...kalu ikutkan nafsu membeli nie ada lak yg kena pose smp ujung bln nnt...huhu....

Lebih kurang kul 7.40 camtue hubby dh ajak balik sbb xmo bg beli mcm2... So hasil pembelian cuma ini je... 3 pasang baju size 0-6 month..RM10 sepasang...cotton bud Tenderly RM3.00...hehe.. Total belanja RM33.00... 


So sekarang dh entering 37 weeks...dh bole kemas2 beg ibu dan baby utk dibawa ke hospital... Breastpump dan bottle dh sterilise...tp baju baby blm basuh lg... Kena basuh secepat mungkin nie...

Ya Allah...permudahkanlah urusan ku utk melahirkan anak dlm kandungan ku ini... Amin...

Thursday, December 6, 2012

Persediaan Ke Arah Fully Breastfeeding ~Insyaallah~

~Assalamualaikum~

Arinie brsemangat nk citer psl breastfeeding... Sejak dr awal preggy lg saya dh brniat utk fully breastfeed (bf).. Wlpn saya ada masalah inverted niple tp slps membaca dan menggali ilmu bf nie saya jd yakin balik utk teruskan niat bf baby nnt... 

What is inverted nipple? Dr maklumat yg saya dpt dr pakcik google...korg bole la bc kt sinie tentang definisi inverted nipple... Atau dgn bahasa pasarnya flat nipple... Kebanyakkan mommy yg ada inverted nipple nie biasanya akan ada masalah utk baby latching masa menyusu... So  mommy kena study lebih skit camna nk bg lekapan yg betul masa baby menyusu...

Ehh...saya bkn nk citer psl teknik menyusukan baby dgn inverted nipple yer...hehehe...sbb saya pn masih dlm pencarian ilmu lg dan blm wat paraktikal lg coz baby pn dok dlm perut lg... Tp setiap ari saya ckp2 ngn baby dlm perut supaya nnt bila lahir kena usaha sungguh2 utk hisap susu ibu...saya bgtau baby yg puting ibu nie spesel dan utk baby yg spesel cam anak ibu nie...so baby kena sabar and blaja isap puting ibu yer... hehehe.. Hopefully secara psikologi baby dh ada pengetahuan skit la..hehe..

Entri sebenar nk citer psl persiapan utk ke arah fully bf... Selain dr menggali ilmu bf dan menyediakan mental yg positif, barang2 utk bf pn perlu gak...terutamanya utk ibu yg brkerja cam saya... Plus dgn masalah inverted nipple nie saya kena ada 2nd solution utk trus bf baby...in case baby xmo direct feeding.... 

Masa memula niat nk bf baby, saya slalu trtanya2 camna kalu baby xmo direct feed sbb my nipple? Kalu saya pump je and bg dlm botol nnt susu saya akan cpt kering x? Urm...lps dh bc di sana sinie...google di sana sinie... Maka saya rasa saya perlukan breastpump sbg persediaan in case baby reject direct feeding... Brmula la misi mencarik breastpump yg best dan murah...skrg nie mmg byk breastpump di pasaran...juz pilih je nk yg camna....manual? electric? single pump? double pump? Sumer ada... hehehe.. But as for me saya prefer utk guna manual as beginning... Lps bc review saya decide utk beli Avent Manual Breastpump... Beli kt NurizShar..RM140 inclusive postage..(",)

Nape beli Avent Manual? Sbb dr review yg saya baca...mostly mommy yg guna bp nie bg feedback positif...susu dpt byk and ada yg kata inverted nipple pn bole keluar lps guna pam nie... So saya pn nk cuba gak la... Dh guna nnt br saya wat review k...

Then kena ada gak feeding bottle.. Bila dh pam mst nk simpan or bg guna bottle... Tp saya dh plan utk 2 minggu pertama lps deliver tue saya xmo bg baby guna bottle...nk bg dia kenal puting ibu dlu...supaya dia xde nipple confuse... Kalu dia xmo gak direct feeding saya akan bg guna syringe or sudu dlu... Tp nie perancangan je la...xtau ar kalu baby dh lahir nnt mampu nk execute ke x... huhu... Setakat nie baru ada 3 bijik feeding bottle...Tue pn utk simpan susu yg dipump nnt... Nie pn beli kt NurizShar..RM64 for 2 bottles inclusive postage..

Next kena la ada steriliser dan warmer kan...steriliser nie penting utk sterilise botol2 dan breastpump nnt... Hubby ckp xyah beli sbb bole rebus dlm periuk je...Then saya tanya hubby balik..."Abg rajin ke nk tolong rebus tetiap ari?"...Huhu... Pastue hubby trus setuju beli steriliser nie.. Warmer plak sbnrnya xpasti perlu ke x...sbb ramai yg kata warmer nie lmbt gak panas...rendam dlm air panas lg mudah dan cepat... Tp sbb beli steriliser brand Autumz nie ada combo skali ngn warmer so saya beli je la skali... Mana tau kot2 nnt perlu ke nk letak kt umah baby sitter... 


Apa lg ek? Owh..nursing bra...sbb nk nyusukan baby nie kena la guna bra yg sesuai supaya nnt senang nk selak...hehehe... Contoh nursing bra cam gmbr kt bawah nie yer.. Nmpk x beza nursing bra ngn bra biasa? Hurm...mudahkan nk susukan baby nnt... Nursing bra nie pn ada mcm2 brand...Autumz, Fabulous Mom...Kt Tesco, Carrefour ngn Giant pn ada jual...ikut keselesaaan masing2 la yer... 


Selain tue saya beli gak nursing pads yg disposable dan washable... Kot2 la susu melimpah ruah nnt...hehe... Beli masa Pureen Warehouse Sale aritu... 





Ada lg sebenarnya barang yg saya xbeli lg... Nk carik nipple cream...langkah brjaga2 kot kena cracked nipple ke nnt... Tp saya blm decide lg nk beli brand apa... So far dlm kepala ada 2 pilihan la..  Avent dan Madela... Tp xabis survey lg mana yg lebih baik... Urm...




Buat masa nie rasanya nie la permulaan yg perlu utk menyusukan baby... Brg2 yg basic je... Bila dh start keje nnt lg la byk gadget yg saya kena beli sbb nk kena wat stock susu plak kan... Brg2 lain mcm cooler bag, ice pack, storage bottle/pack sumer tue saya akan beli lps sebulan deliver nnt...hehehe... Byk lg sebenarnya nk beli utk lengkapkan alatan bf nie...hehe.. Skrg nie rasanya blm perlu kot.... Then ada gak brniat nk upgrade breastpump ke Madela Freestyle bila nk keje nnt supaya senang nk pump susu kt opis... Tp tgk bajet gak la nnt... =)

Lastly...semoga Allah makbulkan niat saya nk fully bf smp baby 2thn...semoga rezeki susu utk baby mencukupi smp baby 2thn...dan saya brdoa sgt baby saya pandai latching nnt wlpn ada kekurangan pd nipple ibu...huhu... Ya Allah...makbulkan la niat ku ini dan permdahkan la segala-galanya... Amin...

Pictures : credit to mr. Google

Wednesday, December 5, 2012

Maternity & Baby Expo 2012 - Mid Valley

~Assalamualaikum~

Dh lama marked event nie dlm calendar.. Wlpn dh tau hubby xkan setuju punyer nk gi expo nie... Knowing my hubby...dia mmg xsuka gi expo2 or tmpt2 crowded nie...dr zaman sblm kawen lg...kalu ada Pameran Pengantin ke hapa mmg dia xnk gi punyer la... Tambahan plak expo kt Midvalley...lg la dia xmo gie sbb kitaorg slalu ada problem nk dpt parking kt situ... Huhu.. Tp dh nama isterinya nie pn degil gak...maka gigih la memujuk hubby setiap ari utk gie expo nie... At last hubby agreed nk gie on the last day of the expo... =)

Mind u this entry xde gambor yer..sbb cam biasa la saya malas nk snap pic time shopping...apatah lg kalu ramai org...huhu.. So juz share my experience je...

Wlpn niat ati nk kuar awal pagi tp disebabkan byk keje umah nk siapkan maka lmbt gak ar kuar umah.. Pagi tue membasuh, menjemur, mengemas, menyapu dlu sumer br siap2 nk gi expo tue... Smp Midvalley around kul 2ptg camtue...Jalan masuk parking tue siap dh tutup so kitaorg cuma bole pusing ke Zone C je... Masuk parking kt Zone C tawaf seround and trus dpt parking...alhamdulillah... Trus saya ckp kt hubby "hurmm...niat syg baik tau nk beli brg utk baby...Allah permudahkan dpt parking...heeee.." Hubby diam je... Masa tue saya tau mood dia dh ke laut sbb kena pegi gak tmpt ramai org tue... huhu...

Masa smp tue mmg dh ramai org....stroller dan baby merata2...but better dr Pureen Warehouse Sale la sbb ada aircond kan...hehehe... cuma kena pandai mengelak dan menyelit je sbb stroller besar2 dan kanak2 brlari sana sini...but for me ok la...i still bole jln prlahan2 dgn perut yg memboyot nie.. Xde la stress sgt mcm kt Pureen Warehouse Sale aritu...

Masuk2 je dh nmpk booth Avent dan Mamy Poko.. Tgk org xde la ramai sgt kt Mamy Poko tue so husband kata beli je la trus..malas nk pusing2 balik nnt... Tgk kt situ byk size yg dh sold out... Kitaorg beli S44 pcs RM26... Memula cam nk beli 2-3 gak tp hubby kata kt umah kan dh ada byk jenis Pampers...so tnggu next expo la...

Cam biasa la bila gie expo or sale nie mmg saya dh wat list brg yg nak dibeli...bkn apa sbb hubby nie je yg malas nk jln lama2...so kalu ada list tue dia akan carik trus brg yg ada dlm list tue... Next item ialah steriliser & warmer... Memula mmg kitaorg dh brkenan sgt ngn steriliser Avent 3 in 1 tue... Harga kt expo RM279 (sama ngn kt OBW)... Paling murah on9 yg saya jmp pn RM310. So KIV dlu sbb harganya lebih dr RM200... huhu... Tgk gak steriliser brand First Year, Mandela, Little Bean dan Autumz... Lps compare2 harga and discuss ngn hubby...kitaorg decide utk beli Autumz Electric Steam Steriliser dgn Home & Car warmer... RM160...


Settle dh item ke2 dlm list...then carik nursing bra plak.. Ada jmp kt 1 booth tue (xigt nama...) RM12 satu and buy 3 free 1... Tp size yg tinggal cuma size 38 je... Sgt la besar utk saya...huhu... So jln2 lg... Kebetulan masa kt booth Autumz tue ada gak jual nursing bra... So alang2 beli steriliser kt situ then beli la nursing bra skali... Tp mahal la gak... Saya beli 2 pasang je and total utk 2 pasang tue RM50... Nnt bole la carik kat Jusco or Carrefour plak utk tambahan...

Pegi gak booth Pureen and barang2 yg dijual lebih kurang cam kat warehouse sale aritu gak...cuma baju xde la semurah kt warehouse sale aritu... Tp saya xde la beli pape kt booth Pureen tue... Ada gak jmp booth Bio-oil... Kebetulan stock saya dh abis so beli la Bio oil yg kecik (xigt bape ml..) RM27... Xsure murah ke mahal sbb mmg kebetulan dh abis and saya beli je...

Bila dh complete brg2 dlm list tue hubby trus ajak balik... huhu...xsempat nk jln2 tgk booth lain2... Kan saya dh bgtau hubby xsuka tmpt crowded...wlpn dlm aircond...T_T So saya mmg xsempat menyinggah booth lain2...juz tgk dr luar je and xbelek betul2 pn brg2 lain... sedih kan.... Maybe sbb hubby risaukan saya gak coz saya dh sarat sgt...36 weeks dh kan... Dia takut kalu saya penat or org dok himpit or langgar2 perut saya... Tue yg dia ajak balik cpt tue... Baju2 sehelai pn saya xbeli kt expo nie sbb hubby kata dh byk beli baju baby sblm nie... huhuhu....

Dlm kul 4.30 ptg cmtue trus balik...tp hubby singgah gak kt Jusco Au2... Hubby siap ckp "hurm...kt sinie bole jln2 sbb xramai org.." Haihh la suamiku.... Hubby siap suh gi carik nursing bra lg kt situ and belanja me sepasang baju...hehehe... Tp nursing bra kt Jusco tue xbyk pilihan and size...so saya xbeli la...

Kesimpulannya....saya xpuas jln2 kt expo tue.... T_T 

Saturday, December 1, 2012

Barang Ibu & Baby dr Pureen Warehouse Sale

~Assalamualaikum~

Update on stuffs from Pureen Warehouse Sale... Xde la shopping sakan sgt...tp saya dh wat list brg2 apa yg nk dibeli masa sale nie... Alhamdulillah sumer brg yg saya listkan brjaya dibeli masa sale nie...

1st stage amik brg2 utk saya dlu... 


1. Madame MAternity Pads (20pcs) - RM9.00
2. Disposable Nursing Pads (12's) - RM8.00
3. Washable Nursing Pads (2's) - RM6.00
4. Disposable Panties (5pcs/pack)- RM4.00

Then..br amik detergent, wipes, changing matt and brg2 baby yg lain...


1. Kiddi wash ( 2000ml)                         - RM16.00
2. Bottle liquid cleanser (750ml)             - RM16.00
3. Baby wipes (2x 80's)                          - RM8.00
4. Baby wipes (2x30's)                    - RM3.00 (bila balik umah br perasan saya amik pn yg nie...huhu)
5. Changing matt                                     - RM14.00
6. Bottle & teat brush                             - RM7.00 
7.. Nasal Aspirator                                 - RM3.00

Dh abis kt bhgn nie...br la saya brgerak ke bhgn baju2 plak... Mcm yg saya citer kt entri bwh nie....bakul baju2 sumer dh kosong bila saya smp...yg ada pn kt bhgn RM10 sepasang... Bhgn yg RM4 or RM1 tue mmg licin sbb org2 yg awal dh kaut and pilih kt tepi... Disebabkan saya malas nk selongkar satu demi satu beg yg menimbun kt tepi jln tue maka saya hanya pilih mana yg trdekat je... Hasilnya...:


1. RM8.00 sepasang saya dpt sepasang je...
2. RM10.00 sepasang saya dpt 4 pasang...
3. Seluar dan baju yg RM3.00 Sehelai saya dpt 3 helai je... 

So total baju yg saya dpt cuma 7 pasang dan sehelai baju tanpa seluar... Ok la..tue pn saya dh nk pitam sgt dh masa tue... Xlalu dh nk belek sehelai2....huhu.... Hubby ngan adik je yg tolong pilihkan...

Owh...wlpn murah tp saya xde la beli utk stok setahun punyer...hehe... Mcm baby wipes tue saya dh penah beli kt Baby Outlet Warehouse Sale...so watpe nk beli byk2 kan... Detergent pn dh penah beli gak sblm nie... So nie juz topup je... Mst ada yg trtanya 2 nape saya xbeli set mandian or shampoo kan... Sbb saya dh beli travel pack Drypers...so nk try yg tue dlu...kalu xserasi ngn kulit baby nnt br saya nk try brand lain lak... 

Total perbelanjaan saya lebih kurang RM152.00.... Ok la...xde la trlebih bajet...lgpn masa sale nie kitaorg laki bini blm dpt gaji lg...huhu... Mujur la ada gak duit skit2...bole la shopping kt sale nie... =)


To baby ibu yg dlm perut nie...you are entering 35 weeks now... hold on there yer syg... By 38 weeks nnt br baby bole carik jln keluar tau...hehehe... Ibu dan Abah dh xsabar nk peluk cium baby... Mmmmuuahh... 

Eh...30 Nov - 2 Dec 2012 nie ada Maternity & Children Expo la kt Midvalley... So mommies and m2b...jom la shopping lg...hehehe....

Friday, November 30, 2012

Review Pureen Warehouse Sale - November 2012

~Assalamualaikum~

Nie update citer dh basi...huhu... Dh nk seminggu brlalu... Pureen Warehouse Sale 24 & 25 Nov 2012.. Saya decided utk pegi 24hb (Sabtu)... Sblm pegi tue dh bc review blogger yg sblm2 nie... Mmmg pack dan sgt mencabar la kalu nk shopping kt situ... Dh nama pn warehouse sale...what do u expect kan??? 

Asalnya plan nk brtolak kul 8.30 pg...tp disebabkan aritu ujan trn ngn lebatnya di pg ari...maka ssh plak nk bangkit dr katil...hehehe... Bkk je mata dok pandang hubby kt sblh... Hubby dok tunggu saya bgn...saya plak dok tnggu hubby bgn dlu... hahaha... Last2 kul 8.30 pg br kuar umah and gi sarapan dlu... Pastu amik adik saya kt Ampang sbb nk mtk tolon dia jd tukang kaut...hehehe...

Smp kt PJ around kul 10.30pg camtu.. Masa tue ujan dh berenti and ramai gak dh brgerak balik sambil membawa plastik2 besar...huhu... Mst diaorg smp pg2 masa tgh ujan tue...tabah btul la... Kebetulan masa tgh carik parking tue ada guard suh masuk kt Academy yg bebetul sblh Pureen Warehouse tue... So trus je la msk dlm tue and senang je dpt parking... Jln dkt je la... Keadaan masa smp tue mmg dh ramai org pn... Masa kitaorg jln masuk tue kaunter bayaran pn dh ada yg beratur...


Then brmula misi kitaorg mengambil brg2 yg diperlukan...serius org mmg ramai giler... Nasib baik ada hubby and adik saya...diaorg la yg brtungkus-lumus menyambar barang2 mengikut listing yg saya bg...hehe... Saya plak dok tepi dan jaga brg2 yg diaorg dh amik... Memula tue saya serang gak bakul2 brg2 tue...tp lama-lama trus surrender sbb org dok langgar2 je...Sakit perut nie bila trsepit kat bakul2... Aduhhh...tue yg dok tepi je... Lps settle amik detergent, wipes, changing matt sumer baru la kitaorg gie ke bhgn baju... As expected sumer bakul dh kosong...sbb org yg smp awal2 dh kaut dlu and pilih kt tepi... So agak ssh gak la utk saya pilih... Tp amik gak la dr beg2 yg org2 tue dh tinggalkan... 

Masa memilih baju tue org dh start ramai and its almost 12.30 tghari... so keadaan makin bahang wlpn br lps ujan... Saya dh mula sesak nafas... After pilih baju2 and calculate sumer brg kitaorg saya pn decide utk suh hubby gi bratur kt kaunter dlu... Masa tue adik saya l;ak tgh pilih baju utk anak2 dia plak... When its almost 1 tghari saya dh mula pening...tengkuk brpeluh2 and rasa nk pitam... Dok kt tepi kwsn yg xramai org then trus muntah...huhuhu... Maka brmula la episod bebelan dr en. hubby sbb dia mmg xnk gie tmpt2 crowded camnie...tambahan plak saya dh 34 weeks and takut kalu apa2 jd kt saya... But knowing me yg degil nie...tetap gak pujuk hubby utk gi sale nie... Bila dh muntah pitam camnie sure la en hubby menegakkan hujahan dia sblm nie...=(

Then en. hubby gi beratur...saya lak dok kt dlm kaunter Pureen Yogurt Baby bath (kwsn sale person je ada...customer xleh msk..). Ada uncle kt kaunter tue siap bg saya kerusi and suh saya dok bwh kipas...maybe sbb dia tgk saya dh pucat and lembik sgt kot...huhu... Leganya masa tue dpt brnafas... Adik saya plak meneruskan misi membeli makanan Heinz utk anak dia dan en. hubby saya gigih beratur utk byr... 

Nie la pemandangan dr dlm kaunter tue..

Lebih kurang 30 minit pastue en. hubby kol kata dh nk smp kaunter...so saya pn gie la kt en. hubby... Kebetulan masa tue adik saya pn dh selesai byr makanan anak dia (Heinz ada separate kaunter). Masa kat kaunter tue ada gak saya pening2 skit...rasanya sbb oksigen xcukup la kot... Bila kt kwsn kurang org br saya bole brnafas dgn ok... Selesai byr sumer trus gi parking... Masa nk kuar parking nie pn jln dh jem... Lebih kurang sejam gak la nk kuar dr parking tue je...huhuhu...

Serius mmg ramai org la dan sgt mencabar trutama bg ibu mengandung cam saya nie... Mmmg terasa sgt oksigen xsmp ke kepala... Bahang dan panas bila dh pukl 12 tghari ke pukul 1 tghari tue... Tp saya puas ati la sbb brg2 yg saya listkan sumer berjaya dibeli dgn harga yg saya bajet... Cuma baju2 xdpt banyak la... Masa tue saya dh xlarat nk brjuang merebut baju2 tue sumer... So mana yg ada je la saya rembat...

So brg2 yg brjaya akan diupdate dlm next entri la yer... =) 

Wednesday, November 14, 2012

Keciknye Perut...So What??

~Assalamualaikum~

Arinie nk wat entry luahan perasaan je... Biasa la kadang2 ada gak mulut2 yg xde insurans nie telah mengguris ati ibu mengandung ini...huhuhu... Mostly saya xde la amik kisah sgt psl komen2 org sekeliling psl my pregnancy especially psl size perut saya...

Ok...sejak bujang lg bdn saya mmg kurus kering...Berat sblm kawen cuma 39kg je... Lps kawen pn berat xnaik2... Then bila disahkan preggy pn berat xnaik masa 1st trimester...tambahan plak ngn muntah2 and kuar msk hospital...lg la berat xbrtambah... masa 12 weeks tue berat baru 41kg... Then bila dh msk 2nd trimester tue baru la berat mula brtambah secara konsisten... Now at 32 weeks berat dh jd 48kg...alhamdulillah....

Tp yg xbestnya bila org sekeliling asyik je la nak ckp "eiii...keciknya perut...", "baby ok ke? Perut kecik la..." Urm...memula dlu saya senyum je...ye la...masa tue xtau la diaorg ckp tue as compliment or sebaliknya... Tp makin lama komen2 tue makin berlebihan la...siap ckp baby xcukup develop la...bla...bla...bla... Saya pn mcm..erk? Ko dh nape? Ko doktor ke bole scan perut kecik aku nie? Huh... 

Sepanjang checkup doktor and nurse xde kisah pn perut saya nie kecik ke apa... Yg penting baby saya dh brada dlm kedudukan yg betul...air ketuban pn mencukupi... Masa scan aritu pn size baby mmg ikut scale...berat baby pn ikut scale...xtrlalu kecik and xtrlalu besar... So org lain ada masalah ke kalu perut saya kecik??? 

Saya cuba la brsangka baik kt org2 nie...maybe dia sekadar brbahasa basi or sekadar nk brbual tanpa ada apa2 niat...maybe diaorg brcakap ikut apa yg diaorg nampk... Tp kalu diaorg dh nmpk bdn saya yg kurus kering nie...xkan diaorg expect perut saya membesar melebihi size kemampuan saya kn? Erhhh....emo plak.... Apa kata kalu guna ayat yg lebih sedap skit cam "Comel je perut...ibunya kecik je orgnya.." drpd guna ayat "eiii...nape perut kecik sgt...baby ok ke?". Sebaiknya doakan je la yg baik2 utk kami ibu2 nie... Semua ibu nk baby membesar ngn sihat dr dlm perut lg...tambahan ibu mengandung nie kan sensitip and xtau lg camna baby yg akan dilahirkan tue...so bg la ayat2 yg positif skit... Perut kecik xsemestinya baby xsihat... kan???

So nie la 1st time saya nk upload gmbr full spjg saya preggy...xpenah pn upload gmbr ngn perut...hehehe... Mmg bdn saya xnaik...bhgn atas bdn sama je...perut je naik... seluar jeans sumer bole sarung lg cuma xleh zip and button je...so saya admit mmg bdn saya xnaik... Tp saya brsyukur sbb baby saya sihat....alhamdulillah... Nah tgk la ibu mengandung yg brperut kecik nie...

Me @ 32 weeks preggy

Tuesday, November 6, 2012

Set Berpantang Yang Mana Yer?

~Assalamualaikum~

Next is set berpantang plak... Bila google2 and jln2 kt blog mommies yg lain...mcm2 la plak set berpantang yg saya jmp... Confuse dibuatnya... Rasa mcm sumernya bagus... Tp bila dh baca betul2 review...ramai gak yg kata set brpantang nie mengikut kesesuaian org gak...especially kalu anak kena jaundice ke nnt... Lgpn ada yg kata xsempat pn nk guna sumer set brpantang tue...so rugi je beli mahal2... Makanya saya kena lebih mengkaji la set brpantang mana yg sesuai and nak dibeli nnt... So far saya ada 3 option...eh..eh.. 4 option...

1. Set berpantang Shaklee



Set nie mengandungi B-Complex, Vita-C, Vita-Lea dan Zinc... Byk review yg kata Shaklee nie sgt elok dimakan masa brpantang....and ada gak yg kata ESP dan Alfalfa dr Shaklee bole jd milk booster... Kesahihannya saya xtau yer sbb saya xcuba lg... Selain tue Vitamin dr Shaklee adalah organic so selamat utk semua...  Kalu beli yg trial pack akan dapat dlm bekas cam kt bwh nie... Trial pack tue bole tahan antara 1 hingga 2 bln... Depends on cara makan la... Gitu kata penjualnya...hehehe... Trial pack punyer harga yg saya jmp RM100.


Masalahnya set Shaklee nie adalah vitamin yg perlu diMAKAN... Ye la...bkn sumer org bole telan ubat2 dan vtamin kan... Ada gak yg xleh nk telan...so depends la...sape2 yg lalu nk telan pil bole la opt for Shaklee... So far review yg saya baca mmg bagus....cuma sbg milk booster tue xtau la erk...ada gak kwn2 saya yg mkn Shaklee tp susu xmelimpah ruah gak... Saya lebih percaya yg penghasilan susu ibu adalah brdasarkan "supply & demand"...xpe yg tue kita citer lain kali ek...hehe...

2. Set Berpantang Nona Roguy



Set nie pn mendapat byk review yg baik... Set nie trdiri drpada:
a) Phytonatal (makan)
b) Akar Herbanika (makan)
c) Herbanika Barut Krim (kegunaan luaran)
d) Uncang Cuci Herbanika (kegunaan luaran)
e) Herbanika Lulur (kegunaan luaran)
f) Minyak Herbanika. (kegunaan luaran)

Ramai yg kata Phytonatal tue sgt bagus...membantu membuang angin dan melawaskan sembelit... Bila dlm pantang sembelit tue ibarat nightmare kan...so dgn Phytonatal tue kiranya xde la mimpi ngeri bila nk membuang... So far harga paling murah utk set nie yg saya penah jmp RM290. Minyak herbanika tue pn best guna kata mereka... hurm...harga yg affordable wat saya rasa nk consider la set nie... Tp tgk dlu apa pendapat hubby... 

3. Set Berpantang Tanamera


Nie lg satu produk berpantang yg sgr2 glamor...huhu... Mostly kwn2 saya mmg suggest guna set nie... The main reason sbb produk nie untuk kegunaan luaran sahaja...xyah nk makan2 ke apa.. So pd yg xsuka nk mkn ubat patut consider la set nie... Produk trdiri daipada:
a) Herba Pembersih Wanita
b) Herba Mandian
c) Minyak Urut Herba
d) Tapel
e) Bengkung
f) Teh Herba
g) Pilis
h) Lulur Badan Herba
i) Minyak Kelapa Dara (VCO)
j) Sabun Mandi Herba
k) Air bunga Lavender

Banyak kan item dia??? Berbaloi la dgn harganya RM360... Sumer review trbaik...hehe... Cuma harganya mahal skit la (to me laaa...). Tp setiap kali bc review psl set nie...hati saya melonjak2 la nk beli set nie...cuma xtau hubby bg ke x... hehe... Antara item yg best dlm set nie ialah minyak kelapa dara (VCO) tue... Sgt elok digunakan utk wat perineum massage...sape xtau sila google ek... Then bole diminum ketika kandungan 7bln ++ bg memudahkan proses bersalin... Kalu sape2 baca Pa & Ma mst penah baca review psl set Tanamera nie dpt mengurangkan koyakan ketika bersalin...hurm...mcm menarik je kan..? Kena tanya hubby nie...hehe...

4. Set Berpantang Sendayu Tinggi (Amme 60 days)


Set nie saya xabis research lg...hehe.. Ada la 2-3 org kwn saya yg suggest guna set nie coz set nie pn ada kegunaan luaran dan utk makan... Dr hasil google, set lengkap yg saya jmp RM427..  Mahal gak kan?? Huhu... Set nie moden sbb ubat makan dlm bentuk kapsul...xde la akar kayu ke apa... Set nie ada byk pakej...Pakej 1,2,3,4... Depends on item apa yg kita nak... so kena kaji lebih skit la item2 tue sama ada perlu ke x kan... 

Haihhh...konpius sudah.... kalu korg...korg pilih set yg mana??? 

HB dh meningkat...brg baby dh bertambah..yeayy!!

~Assalamualaikum~

Arinie nk update secara pukal... Citer psl checkup on 31 weeks dan shopping brg baby at Baby Outlet Warehouse Sale... Hehe... 

Alhamdulillah hasil checkup yg trbaru hb dh brjaya dinaikkan...wlpn xbyk naiknye tp at least ada peningkatan la... Nurse and doktor kt KK pn puji... Senyum je la kan... HB sblm nie 8.8 and last checkup dh naik 9.0..so anemia tahap moderate je... But doktor kata kalu maintain diet skrg maybe bole naik lg HB... Insyaallah... akan saya usahakan...wlpn xmkn obimin or iberet folic tp saya akan make sure iron cukup dlm darah...

Nak tau apa yg saya mkn? Urm...atas nasihat kwn2 saya start makan kacang ngan yin dengan air oren utk membantu penyerapan iron...selain tue saya still la continue mkn kerang, kangkung, bayam and hati secara brgilir2... Kaffein sumer mmg saya xminum sejak awal preggy lg... so setiap kali saya makan makanan yg tinggi iron, saya akan elakkan minum susu...sbb susu menghalang penyerapan iron...tue yg saya baca la... details saya xtau yer.. huhu... Rasanyer kena wat entri khas la pasal diet pemakanan utk m2b yg ada anemia dan GDM cam saya...hehe... Susah tau nk maintain gula tp dlm masa yg sama nk tambah hb... Sbb tue bila HB saya naik dan gula saya maintain doktor and nurse kt KK puji...hehe... Alhamdulillah..

Owh..Sabtu lepas sempat la pegi Baby Outlet Warehouse Sale kt PJ tue.. Sepanjang2 perjalanan ke sana hujan turun selebat-lebatnya... Dlm kepala nie dh trpikir camna la keadaan kt sana....berlopak ke? Berlecak ke? Huhu... Tp bila smp sana ujan dh berenti pn...kwsn tue pn ok je...xde lecak ke apa...parking pn dkt... So senang la nk shopping...

Mmg btul la kata kwn2 yg dh pegi...mmg byk baju baby girl...Mittens and booties pn byk...mostly brand Anakku... Saya xde la shopping mcm org hilang akal...hehe... Dgn adanya hubby di sisi sumer proses pemilihan ditapis oleh beliau...hehehe...so xde la over spent ke apa... Total damage utk aritu je RM180 sahaja... hehe... tp saya puas ati ngn brg2 yg dpt dibeli...

Masa tgh dok sibuk2 pilih baju tue...byk kali la perut saya nie mengeras and sakit...tp saya tahankan je...sbb takut kalu ckp kt hubby nnt dia ajak balik...huhu...so mmg sedaya upaya la xmerungut or merengek kt hubby... Pastue time nk byr hubby gi beratur....then saya amik kesempatan dok bersila kt tepi2 rak tue...hehe...

Hasil belian :



Mamy Poko utk newborn 68pcs - RM29.90 (adik saya kata murah...)
Baju2 Anakku RM10 sepasang..
Gift set tu RM15
ABD liquid cleanser tu RM19.99 (saya xtau murah ke mahal...huhu)
Bib RM3 sepasang
Mittens, booties & bonnet  - ada yang RM5 , RM8
Socks utk saya masa pantang - RM9 utk 3 pasang...
Pureen baby wipes twin pack yg kecik tue - RM5 (saya beli 1 je sbb nk beli kt Pureen warehouse sale lak..)
Baby blanket - RM8

Tu je kot yg saya beli...xbyk pn... Tnggu Pureen warehouse plak nk all out shopping...hehe... Misi mencari bath tub blm brjaya lg nie...changing matt pn xbeli lg... Toiletries sumer nk beli kt Pureen... Tp xsempat lak nk gi expo kt PWTC tue sbb Ahad tue cousin saya brtunang... Tp dgr2 citer xbape best pn expo kt PWTC tue...so xde la trkilan pn xdpt pegi...hehe...

Kesimpulannya entri kali nie saya hepi sbb result checkup dh ok...brg baby pn byk yg dh ready...(",)

P/s - Gambar mmg xde sbb saya nie pemalu...malu nk snap2 gambar masa tgh shopping2 tue... hehe...



Thursday, November 1, 2012

1st batch shopping utk baby

~Assalamualaikum~

Arinie nk post brg2 baby yg dh ada dlm collection...hehe... Xbyk mana pn... Baru shopping guna gear 1...hehehe.. 


Nie adalah set pertama yg saya beli utk baby... Actually mittens and booties tue yg 1st skali saya beli kt JJ Wangsa Maju... Masa tue beli utk semangat wat diri sndr...hehe..Pastue gi Uptown Danau Kota beli barut tue RM10 for 3...tp masa tue xbyk pilihan warna...kebetulan masa tue saya pn xtau lg gender baby... Hubby kata xpe la...beli je kaler2 yg ada tue...kalu baby boy pn pakai barut pink bkn org perasan...dlm baju...hehe... Maka sbb tue saya beli je barut tue... Tuam utk baby plak RM5... Murah kan?

Then bila dh keje dkt ngn kedai Anakku...maka sedikit sebanyak trpengaruh la gak nk beli baju2 baby, mittens and booties... Tp hubby xbg beli awal2...so saya beli sorok2 tinggalkan kt opis...hehe...  Setakat nie baby baru ada 7 pasang baju... Ada gak yg saya beli kt Manjaku dan Sogo... Beli baju kaler2 natural je...



Alkisah seterusnya plak...lps checkup 28 weeks aritu nurse ngn doktor kt KK dh bising2 suh saya siapkan barangan baby sbb diaorg takut saya deliver awal... So hubby dh mula nebes and dia tanya saya apa yg paling penting nk kena bwk gi hospital kalu nk deliver... So saya jwb la pampers ngn toliletries... Then dia trus ajak gi beli brg2 tu.. Hubby yg pilih sumer barang yer... Saya ikut je... (",)



Kitaorg beli set Drypers..dlm tue ada pampers Drypers for newborn 14pcs, shampoo, head to toe shampoo, talcum, body wash and small baby wipes... Nnt nk gi hospital angkut je set nie...senang...hehe.. Pastu beli hooded blanket and towels. 

As my previous entri...saya dh bgtau nk start shopping  online.. Tp disebabkan busy sgt kt opis so xsempat sgt nk jln2 kt kedai2 online tue.. Setakat nie saya baru sempat beli Avent Manual Breastpump je.. Kebetulan masa tue ada promo RM140 utk Avent Manual Breastpump..so I juz grab the deal.. Later saya citer psl online store tue ek...  Barang pn dh smp.. Rezeki baby plak sbb ada opismate saya bg pampers Petpet for newborn... Anak dia dh xmuat so dia bg je la... Hehe... Alhamdulillah....



Sumer barang2 baby nie saya sumbat dlm kotak A4 je sbb xde almari or bakul lg utk simpan..huhu... Cian baby... nnt br nk gi Giant or Carefour carik almari utk baby... Gini la rupanya barang2 baby dok dlm kotak..


Weekend nie nk gi Baby Expo kt PWTC and Outlet Sale kt PJ... Planning to buy napkin, bath tub, changing matt and rompers... Nk beli baju baby byk2 lg...hehe... Best la plak bila dh start shopping nie...  (",)

P/s - bole teka gender baby saya x dr barang2 nie? Hehe... Tp brg2 nie saya beli before tau gender baby...especially baju2 tue...

Tuesday, October 23, 2012

Mengidam la pulak (",)

~Assalamualaikum~

Dh 7 bln nie br la dtg rasa mengidam....tp xde la mengidam yg pelik2 pn... Dh beberapa minggu tekak nie tringin sgt nk mkn durian... Tp hubby xsempat lg nk gi carik...saya lak xde la ari2 dok merengek mtk durian... So plan nk carik durian time gaji nnt... 

Tp bila dh browse2 internet nie mula la nmpk pasal durian bantal or durian crepe... Punyer la menyelerakan ibu mengandung nie...huhu... Mula la merengek2 kt hubby nk carik durian bantal nie... Pastue siap citer kt member opis nie lg... Sumer dok tolong survey mana nk beli durian bantal...xmo order on9...nk gi beli trus kt kedai... 

Last2 Ahad lepas my opismate gi Mid Valley and tolong belikan kt Sump.tuous Mid Valley... Pastue siap anta kat saya lg...hehe.. Appreciate sgt2... Maka dpt la ibu mengandung yg mengidam nie merasa durian bantal tue... Heaven rasanyer bila dpt makan sesuatu yg kita tringin sgt2...

Tgk rupa je dh menyelerekan kan?kan? kan? 



Tue nmpk x perut ibu mengandung yg mengidam durian bantal? Hehe..

Alhamdulillah....dpt dh apa yg diidamkan... Camtue rupanye rasa ngidam...hahaha...  Mujur bkn menda yg pelik2... Kalu x xtau la mana nak carik...

Friday, October 19, 2012

For Baby - Sale yg Ditunggu2 (",)

~Assalamualaikum~

Semalam br citer nk start shopping utk brg2 baby... So misi mendapatkan date2 expo telah dijalankan.. I'm so lucky having blogger frens and NCOL group who alwaiz update on this kind of event... Hehe... So saya cuma perlu save the date je... =) 

Saya refer kat blog Syima psl info expo2 nie coz she alwaiz update psl baby fair and expo nie... Thanks so much Syima... Expo2 yg Syima update:

1. My Dear Warehouse Sale (25 Oct - 4 Nov 2012)
2. Mother, Baby & Kids Expo - PWTC (23 Nov - 25 Nov 2012)
3. 4th Maternity & Children Expo - Mid Valley (30 Nov - 2 Dec 2012)

So bole la rancang bajet awal2... Siapkan checklist and finalised apa yg nak dibeli.... Saya nie pemalas skit nk wat checklist cantik2...so juz tulis atas kertas A4 je brg2 yg nk dibeli...pastue discuss ngn hubby... Memana yg dia xapprove tue dia potong la...huhu...

Ok...next expo yg ditunggu2 ialah Pureen Warehouse Sale... Sale nie diupdate kt NCOL Group... 


Urm...nk beli baby wipes, barangan mandian baby, blanket dan baju2 baby... Drpd review yg saya baca Pureen Warehouse Sale nie mmg jimat and sgt brbaloi...tp trlalu ramai org...so kena brsedia mental dan fizikal kalu nk pegi...hehe... 

Baby dh 7bln...gender pn dh tau...so rasanye by December saya dh patut completekan brg2 utk sambut kelahiran baby... Nurse kt KK pn dh bg nasihat suh saya siapkan brg2 baby sbb takut saya deliver awal... Trkejut gak nurse tue bila tau saya xbeli pape pn brg baby lg... Ok skrg saya dh nk start shopping yer... Semoga Allah murahkan rezeki kami utk sambut kelahiran baby... (",)

M2b yg lain...jom la kita shopping...(",)

Thursday, October 18, 2012

Barang Baby Dh Kena Start Beli Nie...

~Assalamualaikum~

Arinie nk wat post yg melibatkan angan2...hehe... Berangan tue kan free..xyah byr... Nk brangan psl brg2 baby yg nk dibeli... Checklist mmg dh ada...tp abah baby byk cut item sbb dia kata xperlu pn brg2 tue sumer... Ataupn dia kata nie bole beli lps baby lahir... huhu...

Skrg baby dh 7bln dlm perut ibu...lg 2 bln je ibu nk peluk baby...kiss baby puas2... Xsabarnye.. Tp brg2 utk baby ibu xbeli lg... Mostly xcomplete lg... Even brg2 yg penting pn xcomplete lg... Sbnrnye saya nk tnggu baby fair or expo....maklum la nk brjimat gak... Dlu masa tgh byk expo saya xsempat nk join sbb tgh muntah2 yg kronik... Now dh ok tp expo lak lmbt...huhu... 

Bulan nie nk start shopping brg baby la... Beli on9 ke... Memula nk beli botol susu... Urm.. saya brkenan ngn AVENT PES Bottle...

Kalu ada rezeki lebih bole beli yg starter kit nie... Tp ada gak dgr member2 kata PES nie dh discontinue... So kalu xde lg beli yg PP pn ok... Erm..tp sbnrnya bape botol yg kita kena beli ek? Perlu ke beli smp 4 or 6 botol? Ke beli 2 je dh cukup? 

Then..cita-cita saya yg tinggi utk fully bf baby kena la disertai dgn kelengkapan bf kan... Hehe.. For beginning saya plan nk beli Avent Manual Breastpump dlu... Nie pn sbb nk guna masa kt hospital after deliver...sbb saya ada masalah inverted nipple...so hopefully breastpump nie akan membantu before saya ajar baby latch... Saya dh brusaha sungguh2 nie kumpul maklumat utk bf baby dan counter masalah inverted nipples nie... Semoga Allah makbulkan niat saya nk fully bf baby...

Bila dh deliver nnt br mtk hubby belikan Madela FS ke...hehe... Nk mtk full set utk mengepam kat opis nnt... Hehehe...

Pastue saya nk beli tilam baby...tp my sis kata dia ada tilam yg anak dia guna... Baru lg tp skrg dh xguna pn... So dia suh saya beli sarung tilam and bantal je... Ok...jimat sudah di situ... So duit utk beli tilam tue saya nk beli menda lain plak... Nk beli nie..


Comel kan?? Ada kaler red ngn purple... Maybe nk beli yg kaler red tue... Hehe... Tp hubby cm xapprove je nk beli nie... Dia kata xpenting pn menda nie... =(  Tp comel kan kalu baby dok dlm nie... Kena pujuk hubby lg nie...

Nk beli besen mandi baby...xkisah la yg bole lipat ke x...sbb xde la nk travel jauh2 pn...umah MIL kat Keramat and umah my parent kt Ampang je... So xde masalah angkut mengangkut kot.. Hehe... And xperlu la nk beli besen yg mahal2 pn... Besen yg RM10 pn bole... hehe.. Tp kalu ada bajet lebih bole je beli besen cam kt bawah nie... kannn....



Selain drpd menda2 kt atas nie...of course la saya nk beli baju2, rompers yg cute, mittens and booties, blanket, napkin, pampers, losyen, set mandian baby, minyak telon, tuala mandi and etc. Setakat nie xde perancangan nk beli stroller and baby cot sbb hubby kata ada org nak bg...hehe.. So ok la... Jimat lg di situ.... 

Byk lg sbnrnya barang2 baby yg nk kena beli... Tp yg kt atas nie dh confirm saya nak beli... =) Nie blm masuk brg2 ibu plak...set brpantang, nursing bra, breast pad, pad and etc... Haihh... Duit mengalir mcm masa wat persiapan kawen dlu la... 

K la...nk sambung keje..kena carik duit nk beli brg2 nie sumer... =)

Tuesday, October 16, 2012

Scan 3D/4D - Anak Ibu Comellll

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah...last Saturday dh dpt wat 3d/4d scan... At last...sumer persoalan dh trjawab... Alhamdulillah baby sihat dan sgt aktif... Ibu pn dh tau baby ibu nie girl ke boy...hehehe...

So arinie nk citer experience wat 3d/4d scan nie... Saya wat appointment ngn Jezzlyn [FB/Website].. Sblm nie mmg byk review psl Jezz so memandangkan Jezz ada service kt Ampang so saya decide utk wat ngn Jezz je la... Lgpn harga Jezz lebih murah compare ngn tmpt lain...

Mlm before nk gi scan tue saya dh borak2 ngn baby... Saya dh pesan kt baby "esok ibu nk tgk baby...Baby tnjuk kt ibu ngn abah tau yg baby nie girl ke boy... Nnt senang ibu ngn abah nk beli baju cantik2 utk baby...senang gak abah nk pilih nama utk baby...". Mlm tue rasa excited sgt...xsabar nk tgk baby... Last scan masa 19weeks...tue pn 2d je... Kali nie lebih excited sbb baby dh 28 weeks...so mst la dh tembam kan... Hehehe...

Esoknya kuar pg dr Keramat and pegi breakfast roti canai kt Ampang... Pastue ujan lebat lak...trperangkap kat kedai mamak tue smp 2jam sbb kete parking jauh... Bila nk gerak balik plak jln jem truk...so kitaorg decide utk lepak umah mak saya je la kt Ampang... Masa tue dh pukul 12tghari pn... So lepak2 kt umah mak and lunch trus... Around 2.15 br gerak gi klinik tue utk scan...sbb saya dh tau Klinik tue ktne so xde la amik masa yg lama... Smp je daftar nama and tnggu jap... Masa tue ada sorg couple tgh tnggu turn gak... Tp couple tue msk dlm 15 minit je kot... Then smp la turn saya... weeee.....excited...

Bila Jezz ltk je scanner tue kt perut...trus nmp gender baby...hehe... Baby ibu mmg pandai and dgr ckp...Baby dh igt pesan ibu mlm sblm tue suh tnjuk gender.... Hehe... Sgt jelas... In fact gender baby adalah imej pertama yg kitaorg nmpk bila Jezz letak scanner tue kt perut... Hehe... Bijak kan baby saya? Hehe... 

Then smp la part yg paling kelakar...kitaorg nk tgk muka baby... Tp baby malu...Baby dok tutup separuh muka dgn tgn...Pastu baby pusingkan muka dia arah belakang...xmo bg org tgk muka dia... Huhuhu... Owh...ibu lupa nk pesan mlm sblm tue suh tnjuk muka gak...hehehe... Agaknya baby kata ibu ngn abah nk tgk gender je...so baby tnjuk gender je la...xmo tnjuk muka....hahaha... Sweet btul la anak ibu nie... Ibu dh salah bg pesanan la nie... Hehehe... Maka brmula la proses pujuk memujuk ngn baby...suh baby alihkan tgn dia... Abah baby siap janji nk bg ibu mkn biskut Apollo lg kalu baby tnjuk muka (sbb saya ada diabetes masa pregnant maka hubby xbg mkn menda manis...so Apollo tue reward kat saya ngn baby la kalu baby tnjuk muka...hehehe). Pastue br la baby alihkan tgn skit2...smp la nmpk muka baby... Subhanallah... rasa nk menitik air mata tgk baby dlm perut nie... Mulut and idung baby mcm ibu....sori abah...hehehe... Terasa cam ada getaran kt dada nie saat tgk baby dlm kandungan saya nie brgerak2 dan respon pd prcakapan saya dan Jezz... 


Nie gambar baby yg malu2 nk tnjuk muka..

Alhamdulillah...baby saya sihat dan perkembangan baby pn sesuai dgn usia kandungan... Jezz kata baby xkecik sgt and xbesar sgt wlpn perut ibu kecik je... Kuasa Allah kn...wlpn kecik je perut saya tp baby saya sihat dan sesuai dgn usia kandungan.... Air ketuban 16 which is ok...  Cuma kaki baby pjg...Kaki model kata abah...hehe... Kaki pjg tue mst ikut abah...sbb tue la baby kuat sgt menendang perut ibu yg kecik nie... Apa lg yg mampu saya ucapkan selain rasa syukur pd Allah yg xtrhingga... Selama nie saya sgt2 risau psl baby sbb spjg pregnant saya ada diabetis and anemia... So saya risau sgt kalu baby saya besar sgt or kecik sgt... But alhamdulillah....semuanya ok... 


Skrg tiap2 ari balik keje je mst tgk gmbr baby...nk tido pn tgk gmbr baby dlu... Rasa xsabar2 lak nk peluk baby... Tp baby kuar bila dh full term ok... Nie la permata hati saya dan hubby...

Anak ibu yg comel..

Gender?? Rahsia la dlu yer... Xpn korg bole je teka kalu tgk dr muka baby nie... hehe... Rasanya bole agak kot baby girl ke baby boy... (",)

Saya sgt brsyukur dgn kurniaan Allah yg satu  nie... Ya Allah peliharalah anak dlm kandunganku ini... Jauhkanlah kami dr segala mara bahaya... Permudahkanlah aku utk melahirkan anak dlm kandunganku ini dgn selamat... Amin...

Tuesday, October 9, 2012

HB TURUN LAGI... ANEMIA???

~Assalamualaikum~

Semalam gi checkup... Result yg xbape menyenangkan sbb hemoglobin (hb) turun lg... Masa mula2 checkup dlu hb 11.5... Tp makin lama makin turun... Skrg bila dh nk msk 7bln hb jd 8.8... Nurse kt KK dh mula bising2...diaorg xde la marah ke apa...cuma diaorg risau takut apa2 jd kt saya dan baby coz hb rendah nie adalah anemia dan byk sgt kesan pd ibu dan baby...

Makanya saya pn dirujuk pd doktor... Yg bagusnya diabetis saya ok...kaki xbengkak...berat badan pn dh naik ikut skala... Tp darah plak kurang... Ishh...dugaan btul la masa mengandung nie...

Ok...antara kesan2 anemia pada ibu :
1. Keguguran
2. Bersalin awal (tidak cukup bulan)
3. Kematian janin dalam kandungan
4. Tumpah darah selepas bersalin.

Kesan anemia pada bayi:
1. Kurang berat lahir (,2.5kg)
2. Lahir bayi tidak cukup bulan (premature)
3. Anak lemas semasa lahir (asphysia)
4. Pertumbuhan bayi trbantut.

Nauzubillah...Ya Allah Kau peliharalah anak dalam kandunganku ini...jauhkanlah kami dari segala perkara yg tidak baik... Amin...

Doktor suggest saya utk amik suntikan (saya xpasti suntikan tue utk apa sbb sgt blur masa tue...) Tp nurse2 kata suntikan tue sakit sgt...maka saya pn discuss dgn doktor utk bg saya masa 2minggu lg utk saya cuba tambahkan darah... Skrg nie saya akan mula makan sumer makanan yg boleh tambahkan hb... Demi baby saya sanggup telan peria yg pahit tue... Mkn hati lembu wlpn selama nie saya mmg xmkn hati.... 

Masalah saya skrg nie saya xleh nk telan obimin or iberet folic tue... Bila mkn je saya mst muntah... So dh xtau cara apa lg nk mkn supplement tue utk tambah hb... Buntu gak rasanya... Saya mmg risau kalu baby lahir premature....byk risiko... So nak xnk trpaksa la brusaha utk tambah hb... Skrg nie tgh tnggu keputusan ujian thalassemia lak...hopefully ok dan saya xde thalassemia... 

Ok...insyaallah akan update keputusan hb after 2 weeks... wat masa nie usaha besar2an utk tambah hb akan dijalankan... wish me luck k....doakan yg trbaik utk saya dan baby... 

Thursday, September 27, 2012

Check up at 26 Weeks

~Assalamualaikum~

Smlm saya gi checkup utk minggu ke 26... @ weeks ago doktor kt KK dh bg appointment utk saya wat BSP, amik darah utk check Anemia and skali ngn normal checkup... So senang la saya amik cuti sehari trus utk sumer appointment tue...

Maka dgn semangatnya saya dh brsedia utk gi KK pg tue... Mlm sblmnya dh ckp2 ngn baby supaya jgn nakal2 sbb ibu nak kena amik darah byk kali esknya... sbb dh tau utk BSP tue kena 4 kali cucuk kt jari nk cek darah... Darah for anemia plak amik kt lengan... So saya pn serah diri la... Pg tue alhamdulillah bacaan BSP utk pukul 8 pg dan 10 pg tue ok je... Then proceed amik darah utk cek Anemia plak... Result Anemia akan dpt dlm masa sebulan...kata Nurse tue la...saya plak xtanya nape lmbt sgt resultnya... 

Then proceed utk cek perut and baby plak... Nie normal checkup... Dpt dgr heartbeat baby lg...hehehe... Suka sgt... Pastu Nurse tue bole plak dok cengkam2 perut saya sbb nk carik mana kepala baby...ngeri je saya tgk... Pastu Nurse tue kata baby saya tgh mengeras so dia xdpt rasa kepala baby...hehehe... Baby saya xsuka la tue org pegang kepala dia... Bila dgr heartbeat dia 145bps... mak aiihhh...lajunye...mst dia penat larikan diri masa Nurse nk pegang kepala dia...hehehe... Comeyyy la plak bila pikir camtu... Ilang jap rasa sakit amik darah td... Then pas check perut sumer tetiba Nurse tue suh gi suntik Tetanus... erkkk... trkedu jap...saya xready pn nk suntik tue... Saya cuma brsedia mental dan fizikal utk wat BSP dan anemia test je... Alaaaa....xmsk dlm appointment pn nk kena suntik Tetanus tue... Huwaaa...mula la nk nangis time tue...

To be honest dr dlu saya mmg takut ngn klinik dan doktor...kalu jarum2 nie lg la saya ngeri...tp bila dh preggy nie kena la hadap je sumer tue...tambahan plak bila byk sgt masalah time preggy nie...lg la kena extra treatment.... Maka dgn separuh rela saya pn gi la wat suntikan Tetanus tue... Aduiii...org lain mungkin kata biasa je...tp saya rasa sakitttt... Call me manja or mengada...wat eva...tp saya sakit ok... Lps wat BSP yg kul 2 tue trus dok umah mak sambil melepek melayan sengal kt tgn yg kena suntik tue... huhu... Balik dr umah mak trus gi wat BSP kul 8 mlm sambil mengadu2 sakit kt hubby....

So utk checkup 26 weeks saya kena cucuk sebanyak 6 kali dlm masa sehari...huwaaa.... Seksanya... 4 kali utk BSP, 1 kali utk check anemia and 1 kali utk Tetanus... Alahai Baby...ibu brtahan kerana awak je tau... Semoga awak jd anak yg soleh solehah dan mendengar ckp ibu abah yer... 

Owh so far berat saya cuma naik 500gram je dlm 2 minggu...dan bacaan BSP saya ok... Maknanya gula dlm darah saya adalah trkawal la gak... hehehe... Thanks to hubby yg gigih menjada diet pemakanan saya... Xsabar nk tnggu 30 weeks sbb nk gi scan 3D/4D...nk tgk baby plak... smp skrg saya xtau baby saya girl ke boy...hehehe... surprise btul... Ya Allah permudahkanlah segala urusanku.... Amin...

Friday, September 21, 2012

Pregnancy Updates Up to 25 Weeks

~Assalamualaikum~

Lamanyer xupdate blog... Kali nie bkn sbb bz...tp sbb xbaper sihat... Post2 yg sblm nie dh citer psl pregnancy...early stage actually... Byk btul dugaan yg saya kena hadapi spjg mengandung nie... Alhamdulillah dh cecah 25 weeks... Dh rasa sihat semula...so bole la update pengalamn yg lepas... Mind u dis gonna be a loooonggg entri... hehe...

At 5 weeks..saya wat pregnancy test...ada double line yg agak cerah gak la... Ati2 dh lonjak2... Hehe...seronok sgt masa tue... So gie Klinik and doctor confirmkan saya pregnant... Masa tue scan baby nmpk kantung je... Tue pn dh cukup menyeronokkan...

Then brmula la ari2 yg sgt mencabar...muntah2...smp xleh mkn apa2 langsung...pagi, petang, siang, malam melepek je sbb untah... MC xyah citer la... berminggu2... Smp satu tahap dh dok brulang-alik ke hospital je sbb dehydrated... Masa tue rasa mencabarnya nk jd seorang ibu nie... 
Alahan pn yg bukan2 je...xleh gosok gigi...xleh tgk muka husben...xleh bau masakan...xleh bau perfume husben... Lg truk xleh tgk facebook langsung...xleh nk bkk blog... Dasat btul la... Kalu bole setiap masa nk tido je... Tgn nie asyik kena cucuk je... 

At 11 weeks baru saya gi Klinik Kesihatan utk wat buku pink... First time pegi tue punyer la lama saya bertapa kt KK tue... haih... Mcm2 nasihat la dpt... Lps check-up tue dpt la sticker kaler ijau kt buku pink tue sbb ada faktor risiko... Risiko amenda?? Risiko sbb berat saya below 45kg.. Masa tue berat saya 42kg je... Pastu saya lak allergic pada ubat tahan muntah Maxalon... Oleh kerana ada faktor risiko maka check-up saya adalah 2 minggu skali... Haihh....padahal br je 11 weeks pregnant... Pastue masa kt hospital doktor ada suh saya scan semula selepas 11 weeks sbb takut kandungan xjd...or ada yg kata bunting anggur... Maknanya kantung ada tp janin xde... Nauzubillah...takutnya saya masa tue... Saya brdoa setiap ari agar janin saya membesar dgn sihat kt dlm perut nie... 

Alhamdulillah...minggu ke 16 saya scan dh dpt tgk bentuk janin... Brsyukur sgt2 masa tue... Tp berat saya plak makin turun...dr 42kg dh jd 41 kg je... Cam biasa la doktor mst la bising kan... Tp saya dh bgtau yg saya still muntah2 and xleh makan...camna nk gain weight kan...? Maka doktor tue pn xjd marah saya...hehe...

At 17 weeks saya dh kena wat MGTT sbb mak ada history diabetis... Haihh... Brmula la lg cabaran saya... Dh jd rezeki saya nk sangkut kt MGTT tue... Bacaan masa puasa 4.3...sejam lps minum air gula trus jd 12.9... Mak aiih...trkejut saya... Maka dgn rasminya naik pangkat lg dan brtukar kepada sticker kuning sbb faktor risiko brtambah lg... 

Bila dh ada diabetis semasa mengandung nie kena la wat BSP...nk amik darah 4 kali sehari tue... So kena control diet... Kebetulan masa tue bln puasa...so makin mencabar la diet saya sbb bln puasa la mcm2 makanan kita bole jmp... Malangnya saya plak kena control makan... Yg lebih geram plak sbb selera makan saya br je pulih... Muntah2 pn br je brkurang... Tetiba kena control mkn plak.... Mmg stress sgt masa tue... Makanya hubby la yg kena pantau makanan saya... Byk kali hubby pujuk suh sabar demi kesihatan baby... Setakat nie dh 2 kali saya wat BSP dan alhamdulillah bacaan sumer ok between 4.5 -7.0.... So saya trselamat dr kena suntik insulin... Hehe... Thanks kt hubby yg bebetul jaga pemakanan saya... Nnt saya wat satu entri psl diabetis semasa mengandung nie...kalu xjaga bebetul akan ada effect pd baby... Nauzubillah.. 

Masa 24 weeks aritu saya gi check-up...dan lg satu dugaan saya kena hadapi... HB plak turun... Memula dlu cantik je 11.9 pastu turun 10.2...last time check-up jd 9.6... Haaaihh....anemia la plak...bertambah lg faktor risiko saya... Saya siap tanya nurse KK tue x tukar kaler sticker ke? Nurse tue siap gelak and bgtau sticker kuning tue la pangkat paling tinggi... Hehehe....  Adoiyaii.... Makin ssh diet saya skrg... Saya kena makan utk tambah darah tp saya kena jaga makan utk kawal diabetis... Mencabar x???  Saya dh cuba makan obimin dan Iberet folic tue utk tambah darah...tp muntah balik...Doktor kata sbb kandungan iron dlm ubat2 tue tinggi....

Now dh 25 weeks...saya sanggup hadapi apa je dugaan asalkan baby saya sihat... Dlu xmkn kerang...skrg telan gak supaya darah brtambah... Xsuka mkn daging sbb malas nk kunyah lama2...tp skrg trpaksa gak makan daging... Dlu suka mkn menda manis2 tp skrg kena tahan nafsu utk mkn menda manis... Bila dh byk sgt dugaan masa pregnant nie...saya doa semoga proses bersalin nnt akan dipermudahkan-Nya... 

Insyaallah akan cuba update blog lg pasnie... Shopping brg2 baby pn br nk bermula...so far baby br ada 6 pasang baju dan sepasang mittens and booties.. Lain2 nan ado lg... Huhu.. So pasnie br nk start beli skit2 la... Maybe lg best nk update blog kot...hehehe..

K la...Daaa....

Tuesday, May 29, 2012

Hubby & Emosi (",)

~Assalamaualaikum~

Alkisahnya arinie nk citer psl mood yg swing time2 mengandung nie... Sgt2 la mudah trsentuh... Emosi xtentu psl... Yg peliknya dok emosi ngn hubby je...huhu... Sian kt hubby... 

Me         : Abg...syg trbaca kt internet psl teknik brnafas masa nk deliver...
Hubby    : Owh...dia ajar details ke?
Me         : xde la details..tp dia ada suggest buku... Nk beli la nnt...
Hubby   : Ala...kt Astro pn ada tau... Syg tue asyik tgk Super Spontan je... Cuba tgk National Geographic... (sambil gelak2)
Me        : Ala...syg xsuka bentuk video or cerita... Syg nk buku... Syg nk baca xmo tgk...
Hubby   : Ala...sama je...tue la syg nie...Bila abg ckp nk degil gak... (gelak2 lg)
Me        : (Tersentap... Pusing tmpt lain...nangis sedu2)
Hubby   : Eh...nape nie? (trus nebes...)
Me        : Abg ckp syg degil... (sambil nangis bersungguh2...)

Ntah2 pape kan... Saya tau hubby gurau2 je.... Selama nie cam la hubby xpenah usik2 gitu kan.... Tp skrg nie cpt sgt sentap...murah sgt airmata nie... Sblm tue pn dh beberapa kali menangis tiba2... Hubby pn asyik trkejut je sbb dia xsangka ayat dia tue wat saya nangis... Huhuhu... Sian hubby... Bersungguh2 dia memujuk n mtk maaf... Haihh... cengeng btul la saya nie kan... Tp esknya bgn tido trus mtk maaf kt hubby sbb wat dia ssh ati... hehehe... 

Nak tulis kt sinie sbb bila baby besar nnt nk baby baca... Camna ibu ngn abah dia melalui pengalaman awal sebagai ibu dan abah... hehehe... Nk bgtau gak yg baby sebenarnya yg cengeng...bkn ibu... hehehe....

Thursday, May 24, 2012

Super Alahan

~Assalamualaikum~

Byk nk share kt blog nie tp kesihatam sgt2 xmengizinkan... Alahan yg sgt teruk... Xleh tgk hp...xleh mengadap pc lama2...xleh bau perfume... Yg paling dasat xleh dok dkt2 ngn hubby... huwaaa.... Mujur saya ada hubby yg sgt2 memahami... Thanks abg.... 

Bila dh 8 weeks nie muntah2 dh mula trkawal.... Dh bole timing bila nk muntah...huhu... Rutin mmg pg2 akan muntah... Pastu before lunch akan muntah dlu... Around 4 to 6 pn muntah lg... Pastu mlm sblm tido akan muntah dlu... Huhuhu... Lelama dh jd biasa lak muntah nie... Alah bisa tegal biasa... wekkk... Hahahaa...

Mcm2 nk citer experience on early pregnancy nie... Tp serius loya tgk pc nie... Juz nk share menda yg paling2 saya menyampah skrg ialah....



Sumpah rasa nk muntah sgt2 tgk menda alah nie... Nie la punca2 saya muntah pg2... Huwaa.... Hubby suh guna listerine je kalu xleh nk gosok gigi... Tp saya lak rasa xselesa... Makanya trjadi la episod benci tp mau brsama2 menda nie di setiap pg... Lps je gosok gigi mmg saya akan muntah dgn brsungguh2... Huhu...

Insyaallah kalu dh ok skit nnt saya nk share alahan2 yg lain plak... Dlu2 b4 kawen bila dgr org mengandung alergi tue la...xleh bau nie la... Saya slalu trtanya2...camna ek diaorg bole rasa camtu? Nahh...skrg amek ko... Rasa la sndr... Mmg kdg2 menda tue cam xde kena mengena langsung tp bole trigger rasa loya saya... ntah pape ntah... But again alhamdulillah hubby saya sgt memahami... luv u abg...

K la... nnt citer lg... daaa....

Friday, May 4, 2012

~6 Weeks~

~Assalamualaikum~

Xtau nk citer dr mana or camna... Ati nie xhenti2 brsyukur wlpn morning sickness agak truk... Aritu gi scan doc kata baby dh 5 weeks... Kecik je...0.73cm... Kalu ikut machine edd 27.12.2012... Tp kalu calculate ikut last period akan jd 3.1.13... Hehehe... Mana2 la...yg penting baby sihat..

Morning sickness dh brmula dr sblm saya tau psl pregnancy lg... Loya setiap pg...Muntah bila gosok gigi... Tp selera makan maintain...sumer bole telan lg... hehehe... Tp bila dh tau pregnant lg la menjadi2 morning sickness nie... Dlm masa seminggu je morning sickness makin truk...

Start kul 5pg dh mula trjaga sbb sakit pinggang...perut lak cramped... Brguling2 la atas katil tue... Pastue gi mandi je muntah... Lps mandi ok skit... Naik je kete...loya... Dok mkn je mula la bdn berpeluh2...nk gelap mata... Smp je opis muntah...kuar abis sumer breakfast.... Menggigil-gigil muntah.... Pastue around 10.30pg badan jd normal balik... Bole wat keje cam biasa... Pelik...

Lunch hour je...mula la bdn brpeluh2 rasa nk pitam semula... Gagahkan diri utk lunch gak... Balik opis dok jap je muntah balik... haihh... bila la nk kenyang camnie baby oooii....

Malam ikut time...ada hari yg ok...xde rasa loya ke apa... Tp ada hari yg xlalu nk bgn langsung... Balik keje tue... Mandi sumer... lps Isyak dh trgolek...xleh bgn... Bgn je trus muntah... Slalu skip mkn mlm sbb xlalu... Tp hubby dh sediakan roti dlm bilik...so dia paksa gak mkn roti tue atas katil... 

So far tue je yg saya rajin nk citer... Doakan baby membesar dgn sihat... Loya la... Daaaa....