Nuffnang Ads

Tuesday, December 23, 2014

Kisah 2nd Pregnancy - Part 2 (Bye Adik Sofiyya)


~Assalamualaikum~ 

Ok nie sambungan kisah adik Sofiyya.. 23.11.2014 dh start bleeding mcm period tue.. Tp xde rasa sakit apa pn.. xde senggugut ke… So 24.11.2014 tue saya pegi je keje mcm biasa. Kt opis pn ok je..xde pape rasa sakit ke… Tp around kul 12 tghari saya pi toilet kuar la “seketul” mcm darah beku. Camna dia kuar tue xyah la saya citer in details yer. Tp masa kuar tue mmg xde rasa sakit pn. Masa tue saya lega dh sbb igtkan dh settle sumer. Ok bye adik Sofiyya. Huhu.

Then bos bg saya blk awal sbb nk pi klinik scan sama ada dh abis kuar ke blm. Saya pn pegi la balik ke klinik Bersalin yg saya pegi sblm nie. Lps je scan doctor bgtau still ada lg yg x turun. Kantung pn still ada lg.. Tp sumer dh ke bawah cuma blm keluar je lg. Doktor tue suggest utk wat D&C. Tp saya mtk tangguh dlu smp 28.11.2014 sbb saya nk tnggu lg smp dia trn sndr sepenuhnya. Takut sbnrnya nk wat D&C tue.  So saya pn blk umah dlu lps consult ngn doctor tue.

Ptg tue perut saya mula rasa sakit mcm senggugut tue. Pastu darah mcm period still kuar lg. Makin lama makin byk. Mlm lps maghrib darah makin byk keluar dan perut saya makin sakit. Setiap kali sakit mcm contraction tue dtg mst darah brketul2 akan kuar. Smp satu tahap lantai bilik mandi saya dipenuhi dgn darah. Lantai warna merah semuanya. Mujur la malam tue Sofiyya sgt behave. Husben tidokan dia sementara saya kt bilik air dgn darah yg membuak2 tue. Huhuhu. Saya brtahan smp around pukul 11. Masa tue xtau la dh berapa byk darah dh kuar. Xtau camna nk bg gambaran darah yg  byk tue. Last skali saya sempat panggil husben nk ajak pi hospital sbb saya dh sejuk dan berpinar2. Husben sempat peluk saya sblm saya xsedar diri. Dlm 5 minit pastu saya sedar bila husben panggil2 nama saya. Then husben tolong kemaskan pakaian saya, pakaikan tudung sumer. Husben angkat Sofiyya msk dlm kete pastu angkat saya plak masuk dlm kete.

Kami anta Sofiyya kat umah mak saya dlu sblm pegi hospital. Sblm husben angkat Sofiyya msk umah mak, saya cium Sofiyya puas2 sambil ckp ibu pegi sekejap je. Sofiyya say byebye kat adik yer. Saya letak tgn Sofiyya kt perut dan cium Sofiyya yg tgh nyenyak tido tue. Pastu kami trus pegi Hospital Ampang.

Kebetulan dpt parking yg berdekatan dgn Dewan Bersalin dan Kecemasan. So saya ckp ngn husben saya bole jalan. Jd husben tlg papah je saya. Tp baru 3 langkah saya dh terjelepuk lg skali. Pitam. Husben trus dukung saya smp kecemasan dan dorg bg wheelchair. Petugas kat kaunter tue tanya kenapa dan husben bgtau keguguran. Ada plak sorg lg petugas dtg tanya kenapa dan petugas yg pertama td jwb dgn kuat “abortion”. Dlm keadaan mamai tue sempat lg saya ckp “bkn abortion la..miscarriage”. Huhuhu.. Malu la saya kalu org sekeliling dgr “abortion”. Fuhhh…dlm sakit2 pn sempat nk betulkan terms lg husben saya cakap…wakakakaka.. Then dorg suh bwk pegi PAC kt dewan bersalin.

Mujur mlm tue org xramai. Nurse bg kain utk tukar dan baring. Citer secara ringkas apa yg brlaku dan nurse mula siapkan brg2.. Ohmaiii…saya nmpk muncung itik tue… Huhuhu.. Tp masa tue kepala saya berat sgt. Saya dh xkisah doktor nk wat apa pn. Mcm kt LR plak rasanya. Lps tnggu bebrapa minit sbb doctor tgh attend patient yg nk bersalin, baru la doktor attend saya. Seterusnya cam biasa la proses check kt bawah tue. Saya xtgk apa doctor buat Cuma saya buat cara pernafasan ikut arahan doctor. Alhamdulillah xde rasa sakit apa pn. Rupanya doctor nk keluarkan kantung yg tersekat. Xlepas keluar. Sbb tue saya pitam kata doctor. Doktor siap tnjuk lg kantung kecik je yg dia keluarkan. Sedih plak rasanya. Tp rasa lega dh sbb xde dh rasa senggugut or contraction lg. Cuma darah je keluar lg. Pastu pegi scan. Doktor kata semua dh keluar abis. Cuma ada darah beku lg agak tebal kat dinding rahim. So doctor suggest masuk wad dan puasa dr 2pg tue smp 8pg sbb 8pg esknya nk scan balik. Kalu darah beku masih tebal kt dinding rahim kena la buat D&C gak. If dh menipis xperlu D&C.

Sementara tnggu nk masuk wad saya dh rasa lapar giler. Last saya mkn pukul 3ptg sblm scan kat Klinik Bersalin. Dan masa kt hospital tue dh hampir 2pg. So nurse suh husben belikan milo dan roti utk saya sblm saya start puasa.Leganya dpt minum milo panas. Dah la PAC tue sejuk gler. Nurse dh bg selimut pn sejuk lg.Around 2pg baru dpt masuk wad. Husben temankan sekejap je sbb lepas tue dh ena kuar sbb wad perempuan kan…so xleh dok lama waktu mlm.

Sblm husben balik sempat lg Tanya husben cmna la agaknya Sofiyya tdo tue tanpa ibu kt sebelah dia. Sambil ckp tue terus menitik airmata saya tringat kat Sofiyya. Husben ckp insyaalah Sofiyya ok..tp ibu yg kena jaga diri supaya cpt sembuh. Ok..nie saat paling touching bila tringatkan Sofiyya. T_T

Sepanjang mlm saya xbole tdo sbb tringat kat Sofiyya. Nie la kali pertama saya tdo tanpa Sofiyya sejak Sofiyya dilahirkan. Sblm nie saya slalu je ngadu xpuas tdo sbb tgh2 mlm trjaga bila Sofiyya nk nyusu bdn. Slalu merungut sakit pinggang sbb tdo mengiring susukan Sofiyya. Tp mlm tue baru saya tau sumernya xkan jd lebih baik tanpa Sofiyya. Mlm tue br saya reti hargai saat2 menyusukan dan memeluk Sofiyya waktu mlm. Betapa cantik aturan Allah dlm memberi kesedaran pd saya supaya brsyukur dgn apa yg ada.

Esknya husben smp dlm pukul 8pg. Pukul 8.30pg br doctor dtg check. Tanya soalan mcm2. Then pukul 9pg br pegi scan. Alhamdulillah darah beku kt dinding rahim dh makin menipis so bole discharge. Xyah wat D&C. Alhamdulillah…masa tue saya brsyukur sgt2. Masa tue muut saya asyik mention nk balik jmp Sofiyya je. Doktor dan nurse senyum je. Ati saya meronta2 nk peluk Sofiyya. Dpt je discharge note saya trus ajak husben pi kaunter bayaran. Husben suh tunggu kt katil sementara dia wat byrn tp saya xnk. Saya nk cpt2 balik..hehe.. Keluar dr hospital dgn brstokin tp xde dukung baby… bole imagine x perasaannya cmna??? Balik umah peluk Sofiyya erat2 sambil airmata menitik2…

Hurmmm…setakat arini Alhamdulillah saya dh redha. Tp jauh di sudut ati saya rasa sedih sbb adik Sofiyya dh xde. Nk cuba lg? Mungkin lambat lg kot. Rasa trauma plak lps miscarriage nie. Saya takut next pregnancy akan jd menda yg sama gak. Saya takut sgt. Korg yg bc citer nie…doakan la semangat saya pulih balik utk proses balik adik Sofiyya…hehehe.. K baii…

Wednesday, December 10, 2014

Kisah 2nd Pregnancy - Part 1 (Welcome Adik Sofiyya)


~Assalamualaikum~

Rajinkan diri gak utk update kisah nie utk bacaan dan kenangan kemudian ari…hehe.. Kisah yg saya sndr xpenah trpikir akan lalui. Xpenah trbayang pn cmna perasaan bila melalui… Tp Allah dh tuliskan ini sebahagian dr jalan hidup saya.. Alhamdulillah saya redha.
Semuanya brmula bila saya saya check UPT pada 30.9.2014… Double line yg timbul wat saya dan husben truja yg amat… Seronok sbb Sofiyya dh nk jd kakak.. Xsabar nk ada baby kecik semula… Kemudian saya pegi klinik pd 7.10.2014 dan doctor scan serta sahkan kandungan dlm 6 weeks masa tue.. EDD 30.5.2015… Senyum lebar husben sbb EDD sama ngn birthday dia… Hehehe…
Maka bermula la episode mabuk saya…sumer sama mcm mengandungkan Sofiyya dlu.. Bau ini xbole…mkn itu xbole…Tgk hp xbole… Pendek kata melepek je la.. Kali nie lg teruk sbb dlu layan mabuk ngn diri sndr je…skrg kena layan mabuk ngn Sofiyya skali… Time kita nk muntah tue la dia nk ajak main sama… Time kita nk tdo tue la dia nk ajak baca buku… Mmg mencabar rupanya mengandung bila ada anak nie… Hahhh…br saya tau… Mujur la husben rajin bantu… Balik keje tue sumer keje2 kt umah husben yg wat… ku layan mabuk ngn Sofiyya je la… Kdg2 bila mlm pn husben yg bawak Sofiyya tdo dlu sbb saya xlarat nk bercerita sblm Sofiyya tdo…
Sofiyya pn kemain seronok bila saya bgtau ada adik baby dlm perut ibu nie… Ari2 dia nk cium perut ibu mcm cium adik dia la kononnya.. Bila nk nyusu bdn je dia akan selak baju saya dan ckp “Adik…ya nk etek sikit yer”… Huhu.. Comel je saat tue.. Kami sekeluarga mmg hepi ngn kandungan kali nie.
Tp yg bagusnya preggy kali nie saya gigih gak pegi keje. Xde la asyik nk MC je kan. Tp by early November cmtue saya dh start kuang mabuk…muntah skit2 je… Dh bole mkn balik mcm biasa. Then smp la 11.11.2014, saya selsema dan batuk yg agak teruk so pegi la klinik nk amik MC. Doktor Tanya preggy dh bape weeks sbb dia nk bg ubat yg sesuai utk batuk dan selsema tue. Saya plak igt2 lupa dh weeks bape masa tue and trus doctor tue suggest utk scan balik. Saya setuju je la. Mmg seronok la kan dpt tgk baby dlm perut.. Hehe…
Rupanya scan kali nie not as happy as before… Doktor detect something wrong with the baby. Doktor pn start ckp mcm mcm2…bl.a…bla…bla… Tp sumer xmasuk dlm kepala saya.. Bak angin lalu je sumer kata2 doktor tue.. Saya jd blur.. Rasa mcm berada dlm satu dunia lain je… Nk nangis tp xkuar air mata..nk cakap tp xde suara… Kosong…
Balik umah citer ngn kwn2 kt telegram…br la mula nangis. Mcm2 nasihat yg kwn2 bg. Sya mula nk jd positif balik. Ramai yg suggest utk saya dapatkan 2nd opinion. Pegi klinik lan dlu. Mula2 saya mcm x ready utk pegi klinik lain. Saya mcm xsanggup nk dgr kalu doctor confirmkn result yg sama ngn 1st doctor tue. Tp kwn2 bg nasihat suh kuat utk terima apa je keputusan nnt. So saya nangis puas2 ari tu.. Mlm tue diskus bebetul ngn husben..nangis lg..nangis lg..nangis lg… T_T
Esknya 12.11.2014 kitaorg decide utk pegi Klinik Bersalin dan check semula. Lps scan…doctor confirmkan mmg baby ada problem. Baby xdevelop dan dah mula menegecut. Perkembangan baby smp tahap 8 weeks je. 10 weeks tue baby xde bentuk langsung dan xde heartbeat. Doktor bg masa 2 minggu utk baby trun sndr… dlm erti kata lain baby gugur. Masa tue saya dh x nangis. Saya dh ready. Lgpn semalamnya dh nangis puas2 smp xde air mata dh… Doktor ada gak bgtau kalu baby develop or survive sekalipun maybe aka nada problem or xcukup sifat. So better la baby trn sndr kn.
Option yg doctor bagi sama ada nk trus wat D&C (Dilation & Curettage) atau tunggu je baby trn sndr secara natural. Lps tanya kawan2 dan diskus dgn husben saya decide utk tunggu baby trn sndr secara natural. Dasar penakut nk wat D&C…huhuhu… Tp doctor ada bgtau kalu lebih dr sebulan baby x trn gak so kena wat D&C la. Maka saya pn mula la brdoa baby bg kerjasama trn sndr secara natural. Sedihnya… dlu borak hepi2 ngn Sofiyya dlm perut. Kali nie kena borak pujuk baby to say goodbye… Ok kata la saya giler sbb baby tue x de pn tp saya ttp anggap dia ada dan dgr apa yg saya ckp… T_T
Saya xpegi keje seminggu sbb emosi x stabil. Risau dan trtunggu2 kalu baby trn masa kt opis. Tp seminggu kt umah xde pn tanda2 baby nk trn… Sikit bleeding pn xde langsung. So saya decide utk pegi keje. Seminggu gak saya pegi keje tp baby xde pn trn… Still no bleeding. Rasanya saat nie adalah saat yg paling truk saya rasa. Emosi trganggu sgt. Korg juz imagine yg dlm perut korg ada baby yg xbrnyawa.. Paling trganggu sbb trtunggu2 masa utk saya goodbye pd baby tue. Even xde bentuk baby pn. T_T
22.11.2014 dan 23.11.2014 saya merayau kt KLCC. Jalan smp penat. Smp sakit kaki dan pinggang tau. Baru la ada spot skit2. Ahad mlm 23.11.2014 br ada darah mcm period tue. Tp saya ok je. Dlm ati dh trpikir mungkin masa dh dekat utk say goodbye kat adik Sofiyya.
K…next citer sambung next entri la… Kisah brdarah dan paling suspen dlm idup saya…huhu.. Sabo ek..nnt saya sambung citer.. :)

Tuesday, September 9, 2014

Majlis Perkahwinan Munir & Mimie

~Assalamualaikum~
 
 
Dh lama x citer pasal kawen mawen nie... Arinie nk citer pasal wedding cousin saya... Munir Abd Razak... Dlu kecik je si Munir nie... Skrg dh jd suami org pn... Alhamdulillah...
 
 
Majlis nikah
Tarikh : 30 August 2014
Lokasi : Masjid Usamah Bin Zaid Wangsa Maju
 
Ruang yg disediakan utk majlis nikah nie mmg dh cantik....ada kawasan khas yg dh ada deco bunga2... So mmg cantik la ruang nikah nie...
 
 
 

Ruang luas so xde la sesak walaupun ahli keluarga ramai yg datang... Nk brgambar pn senang... Maka sakan la kami nie brgambar..hehe




Majlis brjalan lancer...smooth je... Seronok tgk pasangan pengantin nie... Nie la gambo pengantin..

 
Lepas majlis nikah kami terus makan kt bahagian bawah masjid nie....ada kawasan yg disediakan utk letak meja makan... Pelamin simple pn ada kt bahagian bawah nie... Dlm kawasan masjid xde la berarak bagai... Pelamin tue utk bergambar dgn pengantin la... Pelamin sweet dan simple je... Tp nmpk lawa dlm gambar...


 
 
 
Nah..gambo anak dara saya plak..
 
 
 
 
Majlis Resepsi
Tarikh : 1 September 2014
Lokasi : Laman Pengantin Melewati
 
Laman Pengantin Melawati nie mmg luas... Kawasan nie byk pokok2... Ada khemah skali... Memamg sesuai utk kenduri kawen... Sesapa yg nk kawen bole la try google Laman Pengantin Melawati nie... Bole wat wedding ala2 dlm taman gak...
 
The best part utk Wedding Munir & Momie nie ialah jemputan kanak2 Tahfiz yg berqasidah dan brnasyid... Xde suara sumbang mambang yg syok sndr berkaraoke yer... Saya mmg sakit pale bila pi wedding pastue dgr org2 brkaraoke trpekik2.... Aduhhh... Tp wedding Munir & Mmie nie mmg tenang je ngan alunan suara anak2 tahfiz nie... try load video nie kalu2 bole... Huhu...



Kalu ada yg berminat nk jemput adik2 tahfiz nie bole kol Pusat Tahfiz Al Nasar 012-3546422.
 
Ada guest book area dan ice cream utk tetamu... Kemain pjg lg barisan org nk amik ais krim...cuaca panas2 tue mmg best dpt mkn ais krim...

 
 
Kalu nk tempah ais krim Kifayah nie bole kol 012-2138061


Ok...nah nie gambo pengantin... Sempoi je... Penagntin pompuan rileks je pakai pump shoes...xde nk heel bagai2... Comel sgt...

 

Nie plak gambo tuan Tanah blog brsama pengantin... Sweet je kan pelamin nie...Diy je rasanya pelamin nie...xsempat nk tanya pengantin... huhu..


Fuhhh....siap gak entri nie... Hahaha.. Selamat Pengantin Baru Munir & Mimie... Semoga rumahtangga yg dibina brkekalan hingga akhir hayat...Kasih syg brpanjangan hingga Jannah...Moga dikurniakan anak2 yg soleh solehah... Insyaallah...


Wednesday, August 27, 2014

Anak Dara Tindik Telinga

~Assalamualaikum~
 
 
Kalu ada anak dara nie...mcm2 nk belikan utk dia... Baju flower2...renda2.. Headband cute2... Pastu anak dara untung dapat brg kemas plak... Hehehe.
 
 
Nie pn nk update citer peram gak... Kisah bln pose aritu... Seminggu sblm raya aritu mmg dh nekad nk tindik telinga Sofiyya... Baru la anak dara skit... Hehehe.. So kitaorg pi la kat Habib Ampang Point.. Masa smp tue mmg Sofiyya ok je... Knowing Sofiyya...dia mmg akan takut dgn stranger... Tp akak kt showroom tue pandai pujuk2 Sofiyya... Dia main2 dlu...usik2 Sofiyya... Gurau2... Then dia tanda kt telinga Sofiyya kt mana nk tindik... Sofiyya merengek gak sbb dia xmo org usik telinga dia... Then skali lg akak tue pandai pujuk2 Sofiyya... Sekejap je...tappp... dh tindik satu telinga... Of course la Sofiyya nangis... Huuuuu...tp bkn meraung tau.. Dia nangis mcm syahdu sedih tue... Huhu...
 
 
Maka ibu ngn abah Sofiyya la plak memujuk...memula saya igt dh tindik sebelah nie confirm la susah nk dpt telinga sebelah lg...sbb Sofiyya dh tau sakit kan... Tp seriously akak tue mmg pandai... Dia pujuk2...usik2 Sofiyya... Then tetiba je tappp.... Selesai dh sebelah lg... Sofiyya nangis kejap la gak... Huhu...
 

Hah...nie la rupa Sofiyya lepas tindik... Xde la menangis meraung ke... Huhu... Lepas tindik tue dlm 2 or 3 ari je saya jaga mkn Sofiyya... xbg dia mkn telur ngn ayam... Bg mkn limau Sunkist byk2... Pastu mkn nasi lauk ikan... Mkn sayur2... Pastu ari2 titik skit alcohol swab tue kt telinga supaya xde kuman... Make sure telinga tue bebetul kering lps mandi.. Alhamdulillah dlm seminggu je dh ok... Dh pusing2 subang tue Sofiyya xkata sakit pn... Kos tindik telinga RM15 je.. (",)
 
Maka di ari raya dpt la Sofiyya brgaya dgn subang...tp blm bole tukar lg subang emas... Kenan tnggu dlm 3 bulan baru bole tukar... Gitu la yg akak kt showroom tue bgtau... Kemain la mcm anak dara Sofiyya nie di pagi raya... Hehehe..
 
 


Thursday, August 21, 2014

Klinik Gigi Best

~Assalamualaikum~
 
 
Ok..nie sebenarnya entry peram... Brzaman dh dok dlm draft... Entry kali nie mmg special utk korg2 yg penakut or fobia nk pi jmp dentist.. Coz saya salah sorg yg penakut dan xkan pi jmp dentist selagi keadaan x memaksa...huhu.. Dek kerana nk sgt share pasal klinik gigi yg best nie... Ku gagahkan jua siapkan entry nie...
 
 
Alkisahnya...gigi bwh sblh kiri sakit...so saya kunyah sblh kanan...sblm nie mmg saya dh lama xkunyah sblh kanan sbb dlu gigi bwh sblh kanan sakit.. Then bila guna blk gigi sblh kanan trus skt balik... Maka saya xbole mengunyah sbb gigi sblh kiri dan kanan dah sakit... Saya brtahan 2bln tau dgn keadaan camtue...kunyah slow2 dan mkn menda lembut2 je... But blm tahap nk tumbuk kepala org...

Last skali husben saya pujuk...dia kata gi la dentist... Takut nnt mulut mula berbau sbb ada kuman pd gigi yg rosak tue... Pastu kwn2 kt opis plak kata nnt bole kena kanser gusi la...bagai2 la lg.. Husben siap ckp yg bersalin tue lg sakit dr tampal or cabut gigi... Hahaha... So saya start google dan bc review2 psl klinik gigi sekitar Ampang, Keramat dan Wangsa Maju. Xbyk pn review yg saya jmp... Dan sumer xmampu nk bg keyakinan kt saya yg pi dentist tue ok... Hahaha.. Merata saya kol nk tanya klinik mana yg ok... Tanya kwn2 sana sini... (Well...u know who u are kn...)


Then saya jmp satu review psl Klinik Seri Ehsan kt Carefour Wangsa Maju... Skrg dh jd Aeon Big... Satu lg klinik kt area Gaint Melawati yg saya xigt dh nama dia (kata entry peram kn...smp lupa dh...hahaha). Saya kol dan Tanya rates... Lps compare.. Klinik Seri Ehsan lebih affordable.. Then bila Tanya husben...dia kata penah pegi Klinik kat area Giant Melawati tue dan review dr husben sgt horror... So kensel awal2 klinik tue...


Bila dh yakin skit...saya trus call dan wat appointment utk jmp dentist kt Klinik Seri Ehsan tue... Punyer la neves...smp nama saya sndr ngn hp no saya pn saya lupa... phhewww... Nmpk x betapa nevesnya saya masa tue...padahal br kol nk wat appointment jer... Sejuk abis tgn2 saya... Huhu... Pastu siap trlupa nk Tanya dentist pompuan ke lelaki... Sbb ramai yg kata dentist pompuan lebih lembut...


So smp la ke ari appointment... Lps register... Tgk2 dentist lelaki... Errr...mcm nk pecah jantung saya nie... takut kata ko.... Hahaha... Rasa mcm nk blk je...xjd nk tampal gigi... Tp sbb husben ada skali...dh tentu2 la dia xbg balik kn... Maka saya hadap je...


Doktor tue baik...memula bg salam..pastu Tanya gigi mana yg sakit... Lepas dia check satu2 gigi saya...then dia advise apa yg ptt wat...cabut or tampal... Satu gigi dia tampal trus... Satu lg plak dia tampal sementara... Kalu dlm masa 2 minggu x sakit br bole tampal terus.. if still sakit kena wat rawatan matikan akar (root cannal).


Sblm dia mula check gigi...dia bc Bismillah dlu... kurangkan skit neves saya... Pastu setiap kali dia berenti dan nk start balik dia akan bc Bismillah... Bila saya kata sakit dia akan kata sikit je lg... Pandai la dia pujuk saya yg mcm budak2 xtahan sakit... Huhu... Tau2 je dh siap dua2 gigi tue... Fuuhhh lega... Xde la sakit sgt mcm yg saya sangka... Btul la husben saya ckp... Bersalin tue lg sakit... Hehehe... Utk 1st visit nie saya kena charge dlm RM170++ la...


After two weeks saya pegi lg sbb nk tampal gigi yg tampal sementara tue... Alhamdulillah gigi yg tampal sementara tue xsakit... So bole la tampal terus...Xyah wat rawatan matikan akar (root cannal). Pastu doktor tue bgtau ada karang gigi sikit2 kat belah atas kanan... Dia offer nk war scaling skali... Korg rasa saya sanggup ke nk wat scaling????? Dh tentu x la... Tp doktor tue pandai pujuk...last2 ku serah gak gigi nie utk scaling... Seriously...mmg xsakit dan xngilu pn... Dr review yg saya bc scaling nie ngilu skit... Tp saya sndr rasa xde ngilu or sakit pn... Alhamdulillah... Rezeki saya kot dpt doctor lembut dan baik gitu... 2nd visit charge dlm RM290 trmasuk scaling...


So skrg bole trsenyum riang dan mkn dgn yakin sbb gigi xsakit lg... Hehehe... Dr pengalaman saya, Klinik Pergigian Seri Ehsan nie sgt sesuai la utk org2 penakut dan fobia nk jmp dentist cam saya nie... Kalu ada yg takut jmp dentist...sila la percaya ckp saya nie yg doctor nie sgt lembut dan bagus... xterasa sakit pn masa dia rawat tue... Serius... sila percaya....


Entry kali nie xde gambo plak... Org tgh nebes... Mana nk amik gambo..yer dakk?? Nah gambo Google je... Aci dop???


Wednesday, April 2, 2014


~Assalamualaikum~

Lamanya xupdate blog… Ada prob skit… So susah skit nk update blog.. Rindu giler kt blog nie...

Arinie sbnrnya nk update pasal puteri kesayangan saya Nur Dalili Sofiyya… Alhamdulillah 25.3.2014 aritu dh 1thn 3bln… Membesar dgn sihat dan semakin bijak…

Updates trkini… Sofiyya dh tumbuh 4 batang gigi… yeayyy… Ibu hepi x trkata… Gigi pertama kuar 3 batang serentak masa 1thn 2bln… 2 batang gigi atas dan sebatang gigi bawah… Skrg dh nmpk sebatang lg tumbuh kt bhgn bwh… In total 4 btg la… Hehehe… Comel sgt Sofiyya bila dh ada gigi…

Alhamdulillah Sofiyya still fully breastfeed lg wlpn kdg2 susu kekurangan tp x pernah trputus bekalan susu utk Sofiyya… Skrg nie dh ada gigi tp Sofiyya xde plak nk gigit nipple masa nyusu… Memula dlu ada gak dia test2 nk gigit…tp saya borak2 dgn dia bgtau saya sakit kalu dia gigit… Alhamdulillah smp skrg xde plak dia menggigit… Lega… Hehehehe…

Anak dara nie pn skrg dh panda ink bergaya…. Nk pakai sunglass mcm abah dia… Nk pilih baju cantik2 sblm keluar umah… Ibu seronok sbb perkembangan Sofiyya agak cpt… Bercakap pn dh pandai… Sofiyya dh pandai bgtau nk susu…nak air…nak mkn… Kenal dan bole sebut menda2 yg dia nmpk mcm cat, flower, moon, lizard, car…. Byk gak la menda yg sofiyya kenal dan bole sebut…

Kalu nk masuk rumah Sofiyya dh bole bg salam… Kalu kita bg salam Sofiyya tau gak jwb salam… Nk mkn pandai tadah tgn baca doa… Kalu kita bg barang dia akan sebut “aciihhhh…” hehehe… Kalu kita ckp terima kasih kat dia then dia akan jwb “ameme”….

So far setakat 1thn 3bln nie byk gak perkara yg Sofiyya dh blaja… ABC dia bole sebut tp x teratur la… Kira 123 pn almost betul la… Cuma dia blm kenal huruf dan nombor je la… Tp dia bole sebut… But for me tue pn dh cukup bagus… Insyaallah Sofiyya will learn slowly….

Dlu2 kalu nk tdo mlm Sofiyya mst nk ngempeng smp trtido… Tp skrg xde dah gitu… Sblm tdo dia amik buku suh saya bc or dia mtk nk tgk video twinkle2 little star…then dia akan trlelap sndr… Kdg2 bila saya tgk dia tdo tue rasa sayu je… Cpt btul anak ibu dah membesar…. Ibu mst rindu Zaman Sofiyya kecik2 masa baby2 dlu… Huhuhu….

Ok…nie je sempat updates setakat nie… Tgk gambo nie je ek... daaa…
 
 
 







 

Wednesday, January 22, 2014

Erin (..life after "i do") First Giveaway

~Assalamualaikum~

Jom join GiveAway dr blog Erin ...life after "i do"... Senang je caranya... Bole check terms and conditions kt SINIE...

Nie hah saya tepek semula entri Erin sbb nie salah satu syarat wajib penyertaan yer kwn2....

Saturday, February 15, 2014


Erin (..life after "i do") First Giveaway

Salam,

Are you ready?? Ok, get set go!!

TEMA GIVEAWAY


 Daddy and Baby Cool


SYARAT PENYERTAAN

Mode garang is on! keskes

1)  Follow blog ..life after "i do"

2)  Buat satu entry dengan tajuk Erin (..life after "i do") First Giveaway

3)  Copy seluruh entry aku ni termasuk gambar tema dan gambar hadiah dan paste ke dalam entry GA di blog korang (printscreen tak mau aaa) dan jangan lupa letak link blog ni dalam entry korang tu.

4)  Dah paste entry aku kat entry GA korang, bawah sekali baru korang masukkan gambar suami dan anak korang yang korang rasa paling cool dan menarik (suami dan anak sendiri sahaja ye, suami or anak orang lain ku tak terima, mak-mak jangan masuk dalam gambar, aku nak tengok ayah-ayah mithali pulak, asyik muka korangggg je..hahahaha)

5) Bawah gambar tu buat entry ringkas pasal gambar suami dan anak korang tu, mungkin boleh bagitau kenapa gambar tu ko rasa cool dan menarik sangat dimata ko (itu contoh ye). Nak merepek pun boleh, tapi jangan la panjang sangat.

6) Jangan lupa paste link entry giveaway korang tu di ruang komen entry ini, kalau lupa tak dapek den nak nolong..gahaha

7) First Giveaway aku ni akan bermula pada 15 Januari 2014 sampai 15 Februari 2014.

8) Sila baca syarat penyertaan betul-betul, tak lengkap kalu, reject la jawabnya. Sebarang surat menyurat, whatsapp, sms, kolling-kolling tidak akan dilayan (paling muka ke tepi) kahkah..hoihhh garang sangat ni. Boleh je nak tanya apa-apa, komen je kat sini, nanti aku jawabkan, nak email pun boleh, nak whatsapp pun boleh, saya tak garang, baik je..huhu

9) 3 orang pemenang dengan gambar paling cool dan menarik sahaja akan dapat hadiah ini



Boleh gantung di playroom anak :)

Ok, tu je, join ramai-ramai ye, bye!



Pastue br tepek gambar daddy cool dan anak... So saya nk letak combination of this picture... Pssstt....Erin xcakp pn letak 1 gambar....so saya combine 2 gambar jd satu... Aci dok? Hehehehe... Masalah nk pilih mana satu yg cool...so combine je la dua2... Hehehe..


Cool kan bila 2 beranak nie brgelak ketawa??? Sama je mata tue bila gelak...sepet... Hahahaha... Gambar 1st masa Sofiyya kecik lg.. Sofiyya ngn abah Sofiyya seolah2 brbicara dgn mata...wahh gittew... Hahaha.. Gambar kedua tue trbaru gak la... Style gelak tetap sama... Mencairkan ati ibu... Hehehe... Wlpn kdg2 saya jeles gak tgk dua beranak nie brgelak ketawa sbb Sofiyya susah nk ketawa camnie bila brgambar ngn saya... Huhu.. Tp nie la kebahagiaan saya... Alhamdulillah dikurniakan suami trbaik dan anak yg sihat pintar... Semoga Allah melindungi dua chenta hati saya nie... Amin...

P/S - Erin...xmenang daku xsentap... Tp daku nk menang.. wakakakaka...


Wednesday, January 15, 2014

Rainbow Birthday Party - Sofiyya is 1

~Assalamualaikum~

Hah...nie lg satu entri peram.....muahahaha... Birthday party Sofiyya bersama 5 org lg anak2 dr Grup Gojes Blogger Supermom & Baby (GBSB)... Dh basi pn citer nie tp ibu Sofiyya br terhegeh2 nk update entri... Sungguh tidak brtanggungjawab kan... Hehehe..

Bday party nie maraikan bday anak2 yg lahir bln Dec... Bday boy & girk utk setahun Sofiyya, Zain dan Rayyan.. Manakala bday girl & boy utk 2thn plak SB, Ammar dan Iman... So kami tempah 2 biji kek bentuk nombor 1 dan 2... Dan disebabkan theme party nie Rainbow so haruslah order rainbow cake dan choc moist cake dgn design rainbow... Hehehe

Plan nk wat bday sesama nie dh lama bincang tp sebulan sblm date tue br kami mak2 nie sibuk nk wat preparation... Plus nie 1st event kami yg join venture so ada la kurang sana skit... Ada gak plan yg dh dirancang tp xbrjaya nk execute...huhu... Mcm photographer yg memula kitaorg dpt sponsor but last minit ada perkara yg xbole dielakkan...so event kami xde photographer... So kami teruskan je...apa ada hal...sumer ada henfon canggih2 kan...Amik je gmbr guna henfon... Hehehe...

So nie gambar2 sekitar majlis yg brjalan pd 25 Dec 2013 dr pukul 4ptg smp 7mlm....









Alhamdulillah...ramai betul geng2 gojes yg dtg meraikan... Happening btul... Ada yg saya penah jmp dan ada yg xpenah jmp lg... Tp mtk maaf byk2 la sbb mak pengantin nie penat smp xlarat nk jemah... huhuhu...













Byk lg sbnrnya gambar yg ada...tp ku xlarat nk tepek sumer... Hehehe.. So nie je la yg larat..

So di kesempatan entri nie saya nk ucapkan ribuan terima kasih pd semua tetamu yg hadir... terima kasih jugak pd mommies yg jsama2 kerja keras dan join venture utk realisasikan bday party nie Yumie mama Iman, Ika mama Ammar, Dayah mommy zain, Lin mama SB dan Fariza umi Rayyan... Terima kasih sgt2 pd sumer mommies yg sponsor makanan, bg duit utk party dan tolong2 kt dewan sbb smp awal... U know who you are...hehehe.. Tq so much...Terima kasih pada semua yg bg hadiah... Byk btul la hadiah... Terima kasih sgt2...


Last but not least... Nie je gambar kami sekeluarga yg sempat amik... Sbbnya? Ibu Sofiyya bz ntah apa ntah... Abah Sofiyya lak smp lmbt sbb gi wat keje dlu... Huhhh...


Fuuhhh...tepek2 gambar...tulis skit2...selesai satu entri...kihkihkih... Aci dok? 

Friday, January 10, 2014

Family Potrait by My Eyesight Images

~Assalamualaikum~

Nie entri peram ok... Sbnrnya dh lama amik gambar nie... Saya dpt tau psl promo  My Eyesight Images nie drpd sorg blogger Eira Zainal... Eira dok war war kn psl nie kt grup gojes... My Eyesight Images tawarkan free photoshoot di studio mereka sempena pembukaan studio baru mereka di Bukit Idaman, Batu Caves... Bila free of course saya xnk lepaskan peluang...kebetulan Sofiyya pn br celebrate 1st bday... So i decided utk grab the promo... Saya juz try my luck dgn pm dorg... Then dpt balasan... Pastu En. Azhar kol me and confirm the date... 

29.12.2013 date utk kitaorg shoot... Masa tue mmg saya bz sebenarnya...kebetulan adik saya wat bday anak dia...Then saya lak br settle wat majlis bday Sofiyya 25hb tue... Mmg kelam kabut smp xsmp nk pikir theme...nk crk baju sumer... So kami redah je la pi shoot... Hahaha...

Hasilnya...



Memula tue mood Sofiyya mmg ok la.. Tp bila dh 5 ke 6 x snap...dia mula la wat perangai... either dia ngantuk or dia pedih mata kena flash ngn lampu studio tue... Huhu...



Pastue dh mula merengek...nangis2...xmo bg kerjasama dh...alahai anak... Stress lak ibu yg sibuk nk brgambar nie... Muahahaha... Abis gambar xcntik sudah sbb Sofiyya xmo bg kerjasama...






Pastue pujuk2 balik dpt la skit gambar family yg ok... Thanks gak pd Azhar sbb manage to capture gambar bila Sofiyya ok... Luckily dia pantas capture moment... Kalu x smp ke sudah xde gambar kitaorg yg ok dek kerana Sofiyya cranky... 








Bila Sofiyya dh cranky gitu...kitaorg biarkan je dia nk main apa pn... Dia lg suka pi main kt tepi2 dinding tue... Huhu... So xnk bazirkan session tue maka ibu dan abah lak yg pulun amik gambar...muahahaha...




Ok..untuk tahu lebih lanjut tentang My Eyesight Images nie bole jenguk fb mereka dgn klik kt SINIE... Kalu korg tringin nk wat photoshoot tp segan or malu nk posing...dun wori coz diaorg nie very frenly... Korg xkan rasa kekok... Percaya la... Nie iklan x brbayar hokeyy... Utk tau rates trkini bole gak sms or kol Azhar kt no nie 012-3656980...  If im not mistaken...rate mereka selepas promo nie ialah RM100 per hour... But do check with them first okay... Kalu ada yg nk wat photoshoot utk product pn bole contact diaorg...