Nuffnang Ads

Wednesday, October 21, 2015

Kisah Sofiyya Belajar


~Assalamualaikum~

Hai..hai..hai… Masih brsiaran lg sbb adik baby blm mau kuar dr perut ibu lg… EDD asal 24hb Oct tp doctor bgtau bole extend smp 29hb Oct sbb sumer ok… So bertabah la menunggu adik baby kuar… Kuar la bila awak dh rasa brsedia nk keluar ye sayang… Ibu, abah dan kakak Sofiyya xsabar nk jmp awak dh nie… Kakak Sofiyya ari2 dok cium perut ibu ajak awak kuar cpt supaya dia ada geng nk main… Hehe..

Arin ink citer psl kakak Sofiyya sbnrnya. Tetiba kt FB mcm hot isu homeschooling… Pastu ada gak isu “Riak Anak”… Haihh… mcm2 la pendapat org skrg… Rambut sama hitam..ati lain2… Eh tp skrg xsumer org rambut hitam…ada rambut blonde gak…hahaha..

Nk share psl homeschooling… Sbnrnya dh lama pn wat aktiviti blaja kt umah dgn Sofiyya nie… dr dia kecik lg dh start baca buku…baca doa…wat colouring sesame ngn dia… Tp dlu xde plak guna istilah “homeschooling” nie. Ku panggil blaja sesame ngn Sofiyya je… Rasanya ramai je mommies yg mmg dh start wat aktiviti sesame kt umah ngn anak wlpn anak blm skola… Cuma mungkin mommies pn cam saya xguna istilah “homeschooling”… kan? Kan? Kan?

As parents mst la kita nk yg trbaik utk anak kita kan… Mmg la kita xmo push anak kita blaja sbb dia kecik lg…tp sbnrnya byk je kaedah nk ajar anak2.. xsemestinya dok pgg rotan dan paksa anak baca abc 123… Parents skrg lebih educated dan byk pendedahan tentang pendidikan awal kanak2. So mostly sumer bole praktikkan cara yg betul nk didik anak dr kecik… Bkn secara formal… Contohnya dr baby umo 0-6bln dh bole perdengarkan bacaan Al-Quran pd… Bg baby pegang softbook… Bg main kt playgym so baby bole tendang2 mainan tue… Mcm2 cara… So jgn la pandang negative sgt pd parents yg cuba bg pendedahan awal kt anak2 nie..

Isu riak plak…sape la kita nk jd tuhan dan judge org tue riak…. Riak nie dr ati…bole nmpk ke ati org?? Macam saya….bila nmpk kwn2 post or citer psl perkembangan anak2 dorg…saya akan rasa lg semanagat…saya pn nk cuba mcm dorg wat… Benda yg baik apa salahnya tiru kn… Contoh bila nmpk video anak kwn nie dh pandai membaca masa umo 2y….so saya pn semangat nk ajar Sofiyya membaca.. Selama nie ada gak saya ajar Sofiyya tp mungkin cara saya xbaper btul so Sofiyya blm pandai lg membaca… Jd apa yg saya wat??? Saya pm kawan tue dan tanya cmna dia ajar anak dia so saya bole praktikkan… Kan lg baik cmtue dr dok kata org tue riak… Btul x?? Ok malas nk citer isu riak nie pjg2… Yg penting kalu postif kita amik..positif la kita dapat… Kalu negative kita amik.. Negatif la kita dapat… Pilih la mana nak…
 

Saya dh start ajar Sofiyya brmain ngn buku sejak dia kecik lg… Byk gak saya google cmna nk bg rangsangan kt anak… Cuma masa trhad nk praktikkan sumer sbb saya brkerja kan.. Pastu nk bgtau gak la.. Homeschooling nie bkn terhad pd buat busy book..sensory bag tue je…. Byk lg cara utk ajar anak… Nie utk ibu2 yg x brkesempatan la nk wat sndr bahan bantu mengajar… Utk Sofiyya…mostly saya guna buku2 yg dibeli kt Big Bad Wolf (BBW)… Dh beli byk2 mcm org gila xkan xnk manfaatkan… Huhu… Masa Sofiyya kecik saya byk bg dia main ngn educational toys utk rangsang motor skills dia… Bg main kinetic sands… Bila mandi tue bg dia main ngn bubble dlm besen.. Mcm2 la mainan Sofiyya… Sumer beli je.. Ibu xreti nk diy segala mainan…Hahahaha…
 
 
 
 




 
 
Setakat umo 2y++ nie Sofiyya dh bole hafal Surah al-fatihah dan 3 Qul.. Doa makan dan doa nk tido…. Pastu kalu bukak buku ada la activity opposite… Cth clean and dirty..long and short… Dia dh bole kenal la perkataan opposite yg simple… Colour plak dia masih confuse… Maybe sbb Sofiyya jenis auditory… Maknanya dia lebih senang blaja melalui pendengaran… Sbb tue dia lebih mudah menghafaz surah… As long bacaan tue clear dia akan cpt tangkap… Saya trkejut sbb Sofiyya bole ikut bacaan Surah Yusuf dlm kereta sbb ari2 dlm kereta mmg kitaorg pasang Surah Yusuf, Surah Maryam ngn Surah Luqman… Dia mmg cpt tangkap kalu melalui audio.




Utk huruf plak Sofiyya kenal abc dan alif ba ta… 123 bole kita tp xkenal nombor lg… abc alif ba ta tue pn kenal tp kadang2 dia trkeliru gak… So not 100% kenal la… Skrg br tau kaedah nk ajar anak cepat membaca so saya baru nk mula… Start ngn ajar phonics dlu then wat sight reading… Hopefully Sofiyya cpt la tangkap…kena beli cd phonics sbb as I said Sofiyya jenis auditory so dia mmg kena ajar guna audio…

\
 
Dr segi bahasa plak Sofiyya xde masalah nk communicate dlm BM… Cuma bila dia dh start pegi playgroup dan teacher guna English utk communicate Sofiyya pn mula tnjuk minat utk communicate dlm English. Tp vocab dia dlm English xbyk…makanya mula la kuar English versi german France Korea Jepun sumer… Hahaha.. penah dgr Sofiyya ckp ntah pape ntah pastu tanya la dia ckp apa tue… Then dia jwb “ Sofiyya cakap “ingish” la ibu”.. Hahaha… Speaking English rupanya anak ibu tp ibu yg xphm…



 
Skrg nie pn baru je nk ajar Sofiyya pi tandas… Lambat skit potty train dia sbb ibu kemalasan…hehehe.. Tp alhamdulillah Sofiyya sndr request xnk pakai pampers dan mmg dia brjaya la bgtau kitaorg setiap kali dia nk pi tandas… Xde pn trcicir… Alhamdulillah sgt Allah permudahkan saat2 ibu tgh sarat nie… Tp malam still saya pakaikan pampers sbb takut dia xbgn nk pi tandas.. Lgpn setiap pg saya rasa mmg pampers Sofiyya akan berat.. maknanya memang dia akan kencing waktu tdo…
Rasanya xde la wat homeschooling secara intensif pn… Suka2 je bg pendedahan kt Sofiyya.. Next year plan nk anta Sofiyya pi playschool atau taska… Cuma xsempat nk survey school mana yg sesuai… Insyallah dlm pantang nnt ole la pegi survey…hopefully dorg still bkk for registration la… huhu…



 
 
 


 
Ok…entry nie juz sharing pasal perkembangan Sofiyya je… Hopefully ibu istiqomah la dlm mendidik anak2… Ibu sentiasa doakan anak2 ibu sumer dikurniakan kesihatan yg baik, akhlak yang baik, otak yg cerdas dan sentiasa dlm lindungan-Nya… Aminn…

 

Friday, October 9, 2015

2nd Pregnancy - Kisah 37Weeks

~Assalamualaikum~
 
 
Sekejap je masa berlalu...preggy kali nie xbyk cerita pn dlm blog... Bkn x excited...sama gak perasaan gembira tue mcm masa preggy Sofiyya dlu... Cuma kali nie byk urusan nk wat smp xsedar dh cecah 37weeks. Ari2 pi balik keje...melayan Sofiyya...tau2 je dh nk bersalin xlama lg...
 
Preparation utk 2nd baby nie pn sama je mcm Sofiyya...mostly saya beli barang baru...sbb barang2 Sofiyya dlu byk dh bg sepupu Sofiyya... Xpe la...Sofiyya dlu baju baru...adik baby pn dpt baju baru kan... Bedung, barut, napkin, baju2...sumer saya beli baru...
 
Beberapa arinie dh mula rasa sakit2 pinggang...tp baju2 baby sumer xbasuh lg...beg pn x kemas lg...huhu... Rileks sgt la ibu kali nie... Kang tetiba trberanak...br nk trhegeh2 nk kemas beg... hahaha.. So mlm td wat last minute shopping barang2 baby dan ibu dlm pantang... Pastu smp umah gigihkan gak diri mendobi baju baby... Sakit pinggang dok cuci tgn baju2 si comel tue... Lps solat Isyak konon nk ngaji...hurmmmm..ke laut... Ibu dh kepenatan ngn sakit pinggang...trus tdo...
 
Masa Sofiyya dlu pn lmbt gak mendobi...dlm 38weeks kot..pastu 39weeks trus bersalin.. Kali nie mendobi 37weeks...arap2 38weeks bersalin la... Hahaha.. Ibu dok pujuk baby kuar masa awal muharram nnt...hehehehe...
 
Ada lebih kurang 2 minggu lg nie sblm edd... Pinggang mmg dh mula sakit2... Tdo mlm pn xberapa nyenyak dh sbb baby asyik mengeras je... Tp still pi keje lg cm biasa... Wlpn bdn rasa xlarat...rasa nk rehat je kt umah... sayang plak nk cuti awal... Xpe la...brtahan la skit...xlama pn lg... Seminggu dua lg kuar la baby kn... Hehehe..
 
Semoga kelahiran kali nie dipermudahkan mcm Sofiyya dlu... Arap kwn2 sumer doakan saya yer... Next update maybe dh ada gambo baby... Insyaallah...
 
 


Thursday, September 3, 2015

Koleksi Tudung Online Terkini

~Assalamualaikum~ 
 
Ok arinie nk citer pasal tudung... Maklum la...dh jd mak2 nie payah benor nk pakai tudung fesyen2 nie... Paling truk pn capai je tudung instant tue...sarung kt pale...dh siap...hahaha.. Saya nie br anak sorg je...tp br nk belit lilit style hot2 skit mula la anak dh brbunyik...dok la ulang2 cpt la ibu...cpt la ibu... Aduii stress ibu diri dpn cermin tue... Br je nk melawa cm neelofar..huhuhu..
 
Tapi kalu korg perasan la... Fesyen tudung sentiasa berubah-ubah dari semasa ke semasa dan akan terus menjadi perhatian rata-rata wanita yang berhijab. Xkira la wanita berkerjaya or surirumah je... Still sumer xnk ketinggalan dlm fesyen tudung terkini nie... Fesyen2 tudung plak semakin lama semakin unik dan moden. Korg rasakan... apa la agaknya rekaan fesyen tudung online terbaru? Kalau dahulu fesyen tudung bawal dan fesyen satin shawl pernah menjadi fenomena yang melanda industri fesyen Muslimah tanah air, skrg nie plak koleksi tudung online terkini yang hot cm kt bwh nie... hah...komfem la korg tau nama tudung nie hahhh....


 



 
Nie tudung jenis instant shawl. Tudung jenis ini merupakan style tudung yang paling digemari ramai dan kita boleh lihat kini ramai peniaga juga turut menawarkan koleksi instant shawl dengan pelbagai penambahan perincian dan pengubahsuaian yang unik. Koleksi instant shawl nie ada yang tanpa inner dan ada instant shawl ber-inner. Terdapat juga aneka pilihan instant shawl daripada fabrik-fabrik yang berbeza seperti cotton, shiffon, satin dan lycra. Pastu ada gak yg plain...ada yang bercorak...ada yg diserikan dgn manik2 or sequin... Pendek kata, instant shawl memang win la... Dh la senang nk pakai...cantik menawan tertawan pulak tue...





Selain instant shawl, koleksi express hijab juga merupakan jenis tudung online yang masih digemari ramai wanita berhijab. Mcm yg saya cakap td la...mak2 nie xleh nk berdiri depan cermin lama2...kang ada je anak2 brbunyik...kalu anak x brbunyik...bapak2 plak dok perli sbb brjam2 hadap cermin tue... Huhu... Dan kita juga boleh lihat kini terdapat pelbagai rekaan express hijab yang menawan serta boleh didapati dalam aneka pilihan warna yang menarik. Terdapat juga rekaan express hijab yang direka dengan menutupi bahagian bawah dagu si pemakai dan membolehkan ia dipakai ketika solat.
 
Pendek kata skrg nie...tepuk dada tanya hati...mana satu pilihan ada... Yg penting skali apa pn fesyen tudung yg kita gayakan...make sure ianya menepati piawaian syariah..menutup aurat dgn sempurna... Bergaya mengikut syariat kan lebih manis... hehehe...

Wednesday, August 12, 2015

Aidilfitri 1436H a.k.a Raya 2015

~Assalamualaikum~
 
 
Dh nk abis syawal nie br la trhegeh2 nk update blog... Tp kira ok la..kira lump sum sumer citer psl raya 2015 nie.. Hahaha...
  
Memula nk citer baju raya tahun nie... Memandangkan tahun nie beraya sebagai mak yong 7 bulan...maka saya malas nk tempah baju...pakai je la baju yg sedia ada... Tambahan plak dgn kewangan yg xberapa kukuh utk tahun nie kan...so brjimat cermat la kita... Tema tahun nie kaler kuning...sbbnya baju kuning tue dh lama beli tp xpenah pakai...so aci la pakai pagi raya... Makanya crk baju melayu ngn baju Sofiyya je la yg sedondon ngn baju saya tue... Pagi raya tahun nie kt umah mil...then after husben semayang raya pi umah mak saya plak... Then sambung beraya umah pakcik makcik sekitar Ampang dan Keramat...
 
 
Anak dara saya berbaju kurung Kedah di pagi raya...
 
Butang baju Melayu husben ilang...xjmp carik...huhu..
 
Us Raya 2015
 
 
Raya ke 2 dan ke 3 kami balik kampong kt Melaka beraya ngn nenek sebelah abah plak... Dh smp Melaka xsah kalu x brjalan kn... Mlm tue pi jln2 area Banda Hilir... Naik Melaka River Cruise... Tp xbyk pn gambar beraya..hahaha.. Brjalan sakan ngn anak payah benor nk ambil gambar...
 
 
 
 
Raya ke 4 dok berehat je kt umah... Pastu pi mendobi... hehehe...
 

Raya ke 5 Shasha Azmar plak dtg beraya kt umah mak daku... Kemain seronok lg Sofiyya dpt jmp Safiyyah ngn Ayra... Melompat2 dia nmpk kawan dtg... Hehehe... Tq sha dtg beraya..



Raya ke 6 dh start keje balik...so sempat beraya weekend je la... Every weekend ada je jemputan open house umah sedara mara dan kawan2... Gambar beraya lain2 malas nk tepek sbb mostly gambo selfie je... So xmo la kang korg muntah tgk gambo selfie... hahaha.. Open house umah kengkwan nnt saya try update dlm separate entry...tue pn kalu rajin... huhu..

Ok malas dh nk update...byeeee...






Thursday, July 16, 2015

~Salam Aidilfitri 2015~

~Assalamualaikum~
 
Alhamdulillah akhirnya sampai di penghujung Ramadhan... Kami sekeluarga ingin menngucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua yg membaca atau trbaca blog nie... Salah dan silap harap dimaafkan yer... Semoga kita brjumpa di Ramadhan thn dpn... Insyaallah... Pada yg memandu pulang ke kampung...brhati2 di jalan raya yer... Biar lmbt asalkan selamat tau...
 
Ikhlas dari:
Liza, Napi & Sofiyya
 

Wednesday, June 24, 2015

Berkursus sambil Bercuti di Nora Lodge, Bukit Tinggi

~Assalamualaikum~
 
 
Tetiba ada roh rajin plak meresap dlm diri nie...trus nk update citer psl Nora Lodge. Sebenarnya saya ada Bengkel Penggubalan Undang-undang di Institut Latihan Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Bukit Tinggi, Pahang. Woowwww...dgr je Bukit Tinggi dah trbayang Colmar Tropicale....hehehehe.. Lps Google dan confirm tempat tue kt Berjaya Hills gak dan dekat dgn Colmar Tropicale... yeayyy..
 
Sblm pegi tue ada few issues yg timbul... 1st issue...camna nk pegi kalu x bwk Sofiyya?? Hahhh...nie big issue tau sbb saya xpenah tdo tanpa Sofiyya sejak dia lahir kecuali masa miscarriage dlu..tue pn sehari je... Nie nk pegi dr 13hb smp 16hb... nk tinggalkan Sofiyya is a big no no no la.... So Tanya husben nk ikut x? Husben kata ok je... Then saya pn survey2 la tempat penginapan yg murah kt area situ.. Knowing Colmar Tropicale yg a bit pricey tue...ofkoz la xkan stay situ...rabak poket tgh2 bln nie... Sbnrnya utk bengkel nie dorg dh sediakan hostel...cuma masalahnya husben ngn anak xleh dok skali sbb bangunan hostel utk lelaki dan perempuan brasingan...xde hostel utk pasangan brkahwin yer... hehehehe.. So skali lg gunakan pakcik Google dan jmp psl Nora Lodge. Trus call pengurus tempat tue Pakcik Ibrahim dan tanya rates... Lps confirm availability trus bgtau husben and husben ok...proceed booking... By sms je...
 
Kebetulan masa dpt surat nk pegi bengkel tue...trjadi plak gempa kat Sabah... Then viral plak psl amaran gempa akan brlaku di Janda Baik, Bukit Tinggi dan sekitar Pahang.. Pehhhh...punyer la debor2 ati saya nie.. Trus piker dua kali nk pegi ke x nk nie... Pastue piker nk bwk husben ngn Sofiyya plak...camna kalu masa gempa saya kt tmpt bengkel..husben ngn Sofiyya plak kat chalet... Argghhh...celaru jap perasaan. Saya siap bkk website Jabatan Meteorologi ke apa ntah...nk confirm psl amaran gempa... Rupanya palsu je... Ok dh lega skit wlpn still takut2... Then a day before pegi tue still ada berita psl gempa lg kt Sabah... Ok...saya makin cuak tp brdoa je semoga xde apa2 brlaku sepanjang kami kt Bukit Tinggi nnt. 
 
Bengkel tue sepatutnya start pd 13hb tp cuma aktiviti pendaftaran dan taklimat je...so saya dh mtk permission organizer utk skip 1st day tue. Kami sekeluarga bertolak ke Bukit Tinggi pd 14hb June lps Subuh...around 6.40pg cmtue la.. Sblm nie kami dh penah pegi Colmar so dh bole estimated waktu perjalanan tue. Sempat la singgah pi beli nasi lemak dlu ngn kuih2 utk breakfast.. Sepanjang perjalanan tue ujan lebat je... Husben bwk slow2 je.. Sampai kt Institut tue ngam2 pukul 8pg. Bengkel start pukul 8.30pg. Masa nk turun kete tue Sofiyya dh menangis2 xmo bg saya pegi...okay syahdu... cmna la nk tinggalkan smp 4 ari... Manja kededek...
 
Then lps register sumer trus call husben Tanya cmna dia ngn Sofiyya. Husben dh call Pakcik Ibrahim and dia kata bole checkin kalu ada bilik kosong. Husben xtau nk pi mana trus je la pi Nora Lodge. Dia siap call saya balik kata btul ke jln nk pi Nora Lodge nie...sbb jln teruk sgt... was2 plak dia.. Saya ckp direction tue saya amik based on review dr blog. Kalu x confirm call la balik Pakcik Ibrahim. Then dia sms kata dh smp. Dlm kul 10.40pg husben and Sofiyya dh dpt check-in bilik. Baru la saya tenang dok dlm bengkel tue...
 
 Nie gambo yg husben wassap bila smp Nora Lodge.
 
 
 Bengkel abis pukul 4.30 ptg...Pastue akan brsambung balik kul 8.30mlm.. Tp saya dh bgtau organizer saya xdpt attend yg sessi mlm sbb stay kt luar. Dr chalet nk ke institute tue cuma 10 minit je...tp jln yg brliku2 tue saya rasa xsesuai la nk drive mlm2... Organizer pn kata ok...so lega la satu part... So bole la enjoy dlu ptg tue... Hehehe..Husben Tanya nk pi mana nie... Saya ajak pi Colmar je la...sbb dh ptg nie...nk pegi animal farm pn cm dh x sempat... So trus la kami ke Colmar... Ibu dh penat smp x larat nk brgambar sakan2... Lgpn sbb dh penah pegi kan...

 
 
 
Menda yg Sofiyya paling suka kt Colmar nie ialah popcorn...huhu.. Pelik btul anak dara nie... Smp je kat Colmar trus dia nk ajak pi beli popcorn. Kitaorg juz jln2 pi tgk swan...amik gambar...lepak2 je kt situ.. By 6.30ptg saya ajak husben blk chalet sbb dh xlarat...
 
So nie br la saya nk tgk cmna la Nora Lodge tue... Huhuhu.. Jln masuk mmg sama cm husben ckp...Jln yg x brturap tar... Lalu kt lereng2 bukit... Kiri kanan hanya ada pokok2 hijau...
 


Bila dh smp kt kawasan Nora Lodge tue baru la ada jalan yg elok skit... Pemandangan sgt indah... hijau saujana mata memandang gituuu....hehehe..




Nie la gambar chalet kitaorg yg sempat saya amik gambo.. Hahh...celah2 lereng bukit chalet tue tau... Mau x nebes daku bila piker psl gempa... muahahaha... Gambo bilik pn brsepah sbb Sofiyya dan husben dh brkubang dlu...huhu... Bilik air pn bersih...ada bath tub sbb saya amik bilik yg ada ekon...


 

Nie pemandangan dr tingkap bilik kami.
 
Mkn mlm kitaorg order je kt owner chalet. Menu nasi putih, ayam goring kunyit dan sayur kangkung masak pedas. Dorg ada bg ikan kembung goreng 2 ekor. Pas mkn Sofiyya main2 jap dpn tv sambil kitaorg lepak2 borak ngn Pakcik Ibrahim. Kt Nora Lodge nie dlm bilik xde tv tau... TV disediakan kt satu pondok kt tmpat mkn...
 
 
 
Mlm tdo mmg brselubung la...sejuk kemain... Husben pn ttp ekon... Owh..kitaorg amik bilik ekon sbb toilet kt dlm bilik... Kalu bilik yg xde ekon tue toilet kt luar... So sbb toilet je kitaorg amik bilik mahal skit nie... Pdhal kt situ xyah pakai ekon pn dh sejuk...
 
Esknya pukul 8pg husben anta pi Institut tue balik... Sblm tue sempat la Sofiyya main2 ngn rabbit dan ayam2 yg ada kt situ... Owner ada reban ayam...so suka la Sofiyya dpt tgk ayam byk2... Pastu ada rabbit warna hitam... Sekor tue je rabbit yg kitaorg jmp... Mmg jinak bole pgg2... Sempat snap sekeping je gambar rabbit..
 
 
 Saya abis bengkel around 4.30ptg.. Kol husben igtkan dia dh check-out awal...sbb check-out sepatutnya kul 12tghr... Rupa-rupanya husben dh kawtim ngn Pakcik Ibrahim nk checkout lmbt sbb dia xtau nk bwk Sofiyya lepak mana kalu check-out awal... Huhu... Baiknya la Pakcik Ibrahim nie... Dh la bg check-in awal..pastu bg check-out lmbt plak... Surprisingly xde extra charges pn husben ckp... Semoga Allah murahkan rezeki Pakcik Ibrahim dan owner Nora Lodge... Next time ada rezeki nk ajak mak ngn adik2 la brcuti kt Nora Lodge nie... Wlpn bengkel abis esknya tp saya dh mtk excuse blk awal sbb esknya Sofiyya ada appointment ngn paed... Organizer yg baik tetap b saya sijil...yeayyy...hehehe..


Last but not least nk tnjuk gambo ibu Sofiyya at 22 weeks... Hehehe.. Berat baru 43kg masa nie...

 
 


Caca marba skit update kali nie.. Xpe la..janji brupdate blog nie..hehehe.. Tue je la... Selamat brpose sumer... ;) Owhhh lupa...sape nk booking Nora Lodge bole la contact Pakcik Ibrahim kt no nie.... 016-4074657...