Nuffnang Ads

Wednesday, October 21, 2015

Kisah Sofiyya Belajar


~Assalamualaikum~

Hai..hai..hai… Masih brsiaran lg sbb adik baby blm mau kuar dr perut ibu lg… EDD asal 24hb Oct tp doctor bgtau bole extend smp 29hb Oct sbb sumer ok… So bertabah la menunggu adik baby kuar… Kuar la bila awak dh rasa brsedia nk keluar ye sayang… Ibu, abah dan kakak Sofiyya xsabar nk jmp awak dh nie… Kakak Sofiyya ari2 dok cium perut ibu ajak awak kuar cpt supaya dia ada geng nk main… Hehe..

Arin ink citer psl kakak Sofiyya sbnrnya. Tetiba kt FB mcm hot isu homeschooling… Pastu ada gak isu “Riak Anak”… Haihh… mcm2 la pendapat org skrg… Rambut sama hitam..ati lain2… Eh tp skrg xsumer org rambut hitam…ada rambut blonde gak…hahaha..

Nk share psl homeschooling… Sbnrnya dh lama pn wat aktiviti blaja kt umah dgn Sofiyya nie… dr dia kecik lg dh start baca buku…baca doa…wat colouring sesame ngn dia… Tp dlu xde plak guna istilah “homeschooling” nie. Ku panggil blaja sesame ngn Sofiyya je… Rasanya ramai je mommies yg mmg dh start wat aktiviti sesame kt umah ngn anak wlpn anak blm skola… Cuma mungkin mommies pn cam saya xguna istilah “homeschooling”… kan? Kan? Kan?

As parents mst la kita nk yg trbaik utk anak kita kan… Mmg la kita xmo push anak kita blaja sbb dia kecik lg…tp sbnrnya byk je kaedah nk ajar anak2.. xsemestinya dok pgg rotan dan paksa anak baca abc 123… Parents skrg lebih educated dan byk pendedahan tentang pendidikan awal kanak2. So mostly sumer bole praktikkan cara yg betul nk didik anak dr kecik… Bkn secara formal… Contohnya dr baby umo 0-6bln dh bole perdengarkan bacaan Al-Quran pd… Bg baby pegang softbook… Bg main kt playgym so baby bole tendang2 mainan tue… Mcm2 cara… So jgn la pandang negative sgt pd parents yg cuba bg pendedahan awal kt anak2 nie..

Isu riak plak…sape la kita nk jd tuhan dan judge org tue riak…. Riak nie dr ati…bole nmpk ke ati org?? Macam saya….bila nmpk kwn2 post or citer psl perkembangan anak2 dorg…saya akan rasa lg semanagat…saya pn nk cuba mcm dorg wat… Benda yg baik apa salahnya tiru kn… Contoh bila nmpk video anak kwn nie dh pandai membaca masa umo 2y….so saya pn semangat nk ajar Sofiyya membaca.. Selama nie ada gak saya ajar Sofiyya tp mungkin cara saya xbaper btul so Sofiyya blm pandai lg membaca… Jd apa yg saya wat??? Saya pm kawan tue dan tanya cmna dia ajar anak dia so saya bole praktikkan… Kan lg baik cmtue dr dok kata org tue riak… Btul x?? Ok malas nk citer isu riak nie pjg2… Yg penting kalu postif kita amik..positif la kita dapat… Kalu negative kita amik.. Negatif la kita dapat… Pilih la mana nak…
 

Saya dh start ajar Sofiyya brmain ngn buku sejak dia kecik lg… Byk gak saya google cmna nk bg rangsangan kt anak… Cuma masa trhad nk praktikkan sumer sbb saya brkerja kan.. Pastu nk bgtau gak la.. Homeschooling nie bkn terhad pd buat busy book..sensory bag tue je…. Byk lg cara utk ajar anak… Nie utk ibu2 yg x brkesempatan la nk wat sndr bahan bantu mengajar… Utk Sofiyya…mostly saya guna buku2 yg dibeli kt Big Bad Wolf (BBW)… Dh beli byk2 mcm org gila xkan xnk manfaatkan… Huhu… Masa Sofiyya kecik saya byk bg dia main ngn educational toys utk rangsang motor skills dia… Bg main kinetic sands… Bila mandi tue bg dia main ngn bubble dlm besen.. Mcm2 la mainan Sofiyya… Sumer beli je.. Ibu xreti nk diy segala mainan…Hahahaha…
 
 
 
 




 
 
Setakat umo 2y++ nie Sofiyya dh bole hafal Surah al-fatihah dan 3 Qul.. Doa makan dan doa nk tido…. Pastu kalu bukak buku ada la activity opposite… Cth clean and dirty..long and short… Dia dh bole kenal la perkataan opposite yg simple… Colour plak dia masih confuse… Maybe sbb Sofiyya jenis auditory… Maknanya dia lebih senang blaja melalui pendengaran… Sbb tue dia lebih mudah menghafaz surah… As long bacaan tue clear dia akan cpt tangkap… Saya trkejut sbb Sofiyya bole ikut bacaan Surah Yusuf dlm kereta sbb ari2 dlm kereta mmg kitaorg pasang Surah Yusuf, Surah Maryam ngn Surah Luqman… Dia mmg cpt tangkap kalu melalui audio.




Utk huruf plak Sofiyya kenal abc dan alif ba ta… 123 bole kita tp xkenal nombor lg… abc alif ba ta tue pn kenal tp kadang2 dia trkeliru gak… So not 100% kenal la… Skrg br tau kaedah nk ajar anak cepat membaca so saya baru nk mula… Start ngn ajar phonics dlu then wat sight reading… Hopefully Sofiyya cpt la tangkap…kena beli cd phonics sbb as I said Sofiyya jenis auditory so dia mmg kena ajar guna audio…

\
 
Dr segi bahasa plak Sofiyya xde masalah nk communicate dlm BM… Cuma bila dia dh start pegi playgroup dan teacher guna English utk communicate Sofiyya pn mula tnjuk minat utk communicate dlm English. Tp vocab dia dlm English xbyk…makanya mula la kuar English versi german France Korea Jepun sumer… Hahaha.. penah dgr Sofiyya ckp ntah pape ntah pastu tanya la dia ckp apa tue… Then dia jwb “ Sofiyya cakap “ingish” la ibu”.. Hahaha… Speaking English rupanya anak ibu tp ibu yg xphm…



 
Skrg nie pn baru je nk ajar Sofiyya pi tandas… Lambat skit potty train dia sbb ibu kemalasan…hehehe.. Tp alhamdulillah Sofiyya sndr request xnk pakai pampers dan mmg dia brjaya la bgtau kitaorg setiap kali dia nk pi tandas… Xde pn trcicir… Alhamdulillah sgt Allah permudahkan saat2 ibu tgh sarat nie… Tp malam still saya pakaikan pampers sbb takut dia xbgn nk pi tandas.. Lgpn setiap pg saya rasa mmg pampers Sofiyya akan berat.. maknanya memang dia akan kencing waktu tdo…
Rasanya xde la wat homeschooling secara intensif pn… Suka2 je bg pendedahan kt Sofiyya.. Next year plan nk anta Sofiyya pi playschool atau taska… Cuma xsempat nk survey school mana yg sesuai… Insyallah dlm pantang nnt ole la pegi survey…hopefully dorg still bkk for registration la… huhu…



 
 
 


 
Ok…entry nie juz sharing pasal perkembangan Sofiyya je… Hopefully ibu istiqomah la dlm mendidik anak2… Ibu sentiasa doakan anak2 ibu sumer dikurniakan kesihatan yg baik, akhlak yang baik, otak yg cerdas dan sentiasa dlm lindungan-Nya… Aminn…