Nuffnang Ads

Tuesday, December 23, 2014

Kisah 2nd Pregnancy - Part 2 (Bye Adik Sofiyya)


~Assalamualaikum~ 

Ok nie sambungan kisah adik Sofiyya.. 23.11.2014 dh start bleeding mcm period tue.. Tp xde rasa sakit apa pn.. xde senggugut ke… So 24.11.2014 tue saya pegi je keje mcm biasa. Kt opis pn ok je..xde pape rasa sakit ke… Tp around kul 12 tghari saya pi toilet kuar la “seketul” mcm darah beku. Camna dia kuar tue xyah la saya citer in details yer. Tp masa kuar tue mmg xde rasa sakit pn. Masa tue saya lega dh sbb igtkan dh settle sumer. Ok bye adik Sofiyya. Huhu.

Then bos bg saya blk awal sbb nk pi klinik scan sama ada dh abis kuar ke blm. Saya pn pegi la balik ke klinik Bersalin yg saya pegi sblm nie. Lps je scan doctor bgtau still ada lg yg x turun. Kantung pn still ada lg.. Tp sumer dh ke bawah cuma blm keluar je lg. Doktor tue suggest utk wat D&C. Tp saya mtk tangguh dlu smp 28.11.2014 sbb saya nk tnggu lg smp dia trn sndr sepenuhnya. Takut sbnrnya nk wat D&C tue.  So saya pn blk umah dlu lps consult ngn doctor tue.

Ptg tue perut saya mula rasa sakit mcm senggugut tue. Pastu darah mcm period still kuar lg. Makin lama makin byk. Mlm lps maghrib darah makin byk keluar dan perut saya makin sakit. Setiap kali sakit mcm contraction tue dtg mst darah brketul2 akan kuar. Smp satu tahap lantai bilik mandi saya dipenuhi dgn darah. Lantai warna merah semuanya. Mujur la malam tue Sofiyya sgt behave. Husben tidokan dia sementara saya kt bilik air dgn darah yg membuak2 tue. Huhuhu. Saya brtahan smp around pukul 11. Masa tue xtau la dh berapa byk darah dh kuar. Xtau camna nk bg gambaran darah yg  byk tue. Last skali saya sempat panggil husben nk ajak pi hospital sbb saya dh sejuk dan berpinar2. Husben sempat peluk saya sblm saya xsedar diri. Dlm 5 minit pastu saya sedar bila husben panggil2 nama saya. Then husben tolong kemaskan pakaian saya, pakaikan tudung sumer. Husben angkat Sofiyya msk dlm kete pastu angkat saya plak masuk dlm kete.

Kami anta Sofiyya kat umah mak saya dlu sblm pegi hospital. Sblm husben angkat Sofiyya msk umah mak, saya cium Sofiyya puas2 sambil ckp ibu pegi sekejap je. Sofiyya say byebye kat adik yer. Saya letak tgn Sofiyya kt perut dan cium Sofiyya yg tgh nyenyak tido tue. Pastu kami trus pegi Hospital Ampang.

Kebetulan dpt parking yg berdekatan dgn Dewan Bersalin dan Kecemasan. So saya ckp ngn husben saya bole jalan. Jd husben tlg papah je saya. Tp baru 3 langkah saya dh terjelepuk lg skali. Pitam. Husben trus dukung saya smp kecemasan dan dorg bg wheelchair. Petugas kat kaunter tue tanya kenapa dan husben bgtau keguguran. Ada plak sorg lg petugas dtg tanya kenapa dan petugas yg pertama td jwb dgn kuat “abortion”. Dlm keadaan mamai tue sempat lg saya ckp “bkn abortion la..miscarriage”. Huhuhu.. Malu la saya kalu org sekeliling dgr “abortion”. Fuhhh…dlm sakit2 pn sempat nk betulkan terms lg husben saya cakap…wakakakaka.. Then dorg suh bwk pegi PAC kt dewan bersalin.

Mujur mlm tue org xramai. Nurse bg kain utk tukar dan baring. Citer secara ringkas apa yg brlaku dan nurse mula siapkan brg2.. Ohmaiii…saya nmpk muncung itik tue… Huhuhu.. Tp masa tue kepala saya berat sgt. Saya dh xkisah doktor nk wat apa pn. Mcm kt LR plak rasanya. Lps tnggu bebrapa minit sbb doctor tgh attend patient yg nk bersalin, baru la doktor attend saya. Seterusnya cam biasa la proses check kt bawah tue. Saya xtgk apa doctor buat Cuma saya buat cara pernafasan ikut arahan doctor. Alhamdulillah xde rasa sakit apa pn. Rupanya doctor nk keluarkan kantung yg tersekat. Xlepas keluar. Sbb tue saya pitam kata doctor. Doktor siap tnjuk lg kantung kecik je yg dia keluarkan. Sedih plak rasanya. Tp rasa lega dh sbb xde dh rasa senggugut or contraction lg. Cuma darah je keluar lg. Pastu pegi scan. Doktor kata semua dh keluar abis. Cuma ada darah beku lg agak tebal kat dinding rahim. So doctor suggest masuk wad dan puasa dr 2pg tue smp 8pg sbb 8pg esknya nk scan balik. Kalu darah beku masih tebal kt dinding rahim kena la buat D&C gak. If dh menipis xperlu D&C.

Sementara tnggu nk masuk wad saya dh rasa lapar giler. Last saya mkn pukul 3ptg sblm scan kat Klinik Bersalin. Dan masa kt hospital tue dh hampir 2pg. So nurse suh husben belikan milo dan roti utk saya sblm saya start puasa.Leganya dpt minum milo panas. Dah la PAC tue sejuk gler. Nurse dh bg selimut pn sejuk lg.Around 2pg baru dpt masuk wad. Husben temankan sekejap je sbb lepas tue dh ena kuar sbb wad perempuan kan…so xleh dok lama waktu mlm.

Sblm husben balik sempat lg Tanya husben cmna la agaknya Sofiyya tdo tue tanpa ibu kt sebelah dia. Sambil ckp tue terus menitik airmata saya tringat kat Sofiyya. Husben ckp insyaalah Sofiyya ok..tp ibu yg kena jaga diri supaya cpt sembuh. Ok..nie saat paling touching bila tringatkan Sofiyya. T_T

Sepanjang mlm saya xbole tdo sbb tringat kat Sofiyya. Nie la kali pertama saya tdo tanpa Sofiyya sejak Sofiyya dilahirkan. Sblm nie saya slalu je ngadu xpuas tdo sbb tgh2 mlm trjaga bila Sofiyya nk nyusu bdn. Slalu merungut sakit pinggang sbb tdo mengiring susukan Sofiyya. Tp mlm tue baru saya tau sumernya xkan jd lebih baik tanpa Sofiyya. Mlm tue br saya reti hargai saat2 menyusukan dan memeluk Sofiyya waktu mlm. Betapa cantik aturan Allah dlm memberi kesedaran pd saya supaya brsyukur dgn apa yg ada.

Esknya husben smp dlm pukul 8pg. Pukul 8.30pg br doctor dtg check. Tanya soalan mcm2. Then pukul 9pg br pegi scan. Alhamdulillah darah beku kt dinding rahim dh makin menipis so bole discharge. Xyah wat D&C. Alhamdulillah…masa tue saya brsyukur sgt2. Masa tue muut saya asyik mention nk balik jmp Sofiyya je. Doktor dan nurse senyum je. Ati saya meronta2 nk peluk Sofiyya. Dpt je discharge note saya trus ajak husben pi kaunter bayaran. Husben suh tunggu kt katil sementara dia wat byrn tp saya xnk. Saya nk cpt2 balik..hehe.. Keluar dr hospital dgn brstokin tp xde dukung baby… bole imagine x perasaannya cmna??? Balik umah peluk Sofiyya erat2 sambil airmata menitik2…

Hurmmm…setakat arini Alhamdulillah saya dh redha. Tp jauh di sudut ati saya rasa sedih sbb adik Sofiyya dh xde. Nk cuba lg? Mungkin lambat lg kot. Rasa trauma plak lps miscarriage nie. Saya takut next pregnancy akan jd menda yg sama gak. Saya takut sgt. Korg yg bc citer nie…doakan la semangat saya pulih balik utk proses balik adik Sofiyya…hehehe.. K baii…

3 comments:

shura shushi said...

Sedih baca :'( TAK rezeki U, TAK apa nnt ada lagi, insyaALLAH

umie shahidah said...

nangessss... smoga tabah... n kuatkan semngat tuk next baby.. sofiyya nak ade kwn jugaks..

DYatie ABakar said...

Br ada kesempatan blogwalking.. Br baca.. Sedihnya Yt baca Liza.. Semoga terus tabah Liza..