Nuffnang Ads

Tuesday, November 6, 2012

HB dh meningkat...brg baby dh bertambah..yeayy!!

~Assalamualaikum~

Arinie nk update secara pukal... Citer psl checkup on 31 weeks dan shopping brg baby at Baby Outlet Warehouse Sale... Hehe... 

Alhamdulillah hasil checkup yg trbaru hb dh brjaya dinaikkan...wlpn xbyk naiknye tp at least ada peningkatan la... Nurse and doktor kt KK pn puji... Senyum je la kan... HB sblm nie 8.8 and last checkup dh naik 9.0..so anemia tahap moderate je... But doktor kata kalu maintain diet skrg maybe bole naik lg HB... Insyaallah... akan saya usahakan...wlpn xmkn obimin or iberet folic tp saya akan make sure iron cukup dlm darah...

Nak tau apa yg saya mkn? Urm...atas nasihat kwn2 saya start makan kacang ngan yin dengan air oren utk membantu penyerapan iron...selain tue saya still la continue mkn kerang, kangkung, bayam and hati secara brgilir2... Kaffein sumer mmg saya xminum sejak awal preggy lg... so setiap kali saya makan makanan yg tinggi iron, saya akan elakkan minum susu...sbb susu menghalang penyerapan iron...tue yg saya baca la... details saya xtau yer.. huhu... Rasanyer kena wat entri khas la pasal diet pemakanan utk m2b yg ada anemia dan GDM cam saya...hehe... Susah tau nk maintain gula tp dlm masa yg sama nk tambah hb... Sbb tue bila HB saya naik dan gula saya maintain doktor and nurse kt KK puji...hehe... Alhamdulillah..

Owh..Sabtu lepas sempat la pegi Baby Outlet Warehouse Sale kt PJ tue.. Sepanjang2 perjalanan ke sana hujan turun selebat-lebatnya... Dlm kepala nie dh trpikir camna la keadaan kt sana....berlopak ke? Berlecak ke? Huhu... Tp bila smp sana ujan dh berenti pn...kwsn tue pn ok je...xde lecak ke apa...parking pn dkt... So senang la nk shopping...

Mmg btul la kata kwn2 yg dh pegi...mmg byk baju baby girl...Mittens and booties pn byk...mostly brand Anakku... Saya xde la shopping mcm org hilang akal...hehe... Dgn adanya hubby di sisi sumer proses pemilihan ditapis oleh beliau...hehehe...so xde la over spent ke apa... Total damage utk aritu je RM180 sahaja... hehe... tp saya puas ati ngn brg2 yg dpt dibeli...

Masa tgh dok sibuk2 pilih baju tue...byk kali la perut saya nie mengeras and sakit...tp saya tahankan je...sbb takut kalu ckp kt hubby nnt dia ajak balik...huhu...so mmg sedaya upaya la xmerungut or merengek kt hubby... Pastue time nk byr hubby gi beratur....then saya amik kesempatan dok bersila kt tepi2 rak tue...hehe...

Hasil belian :



Mamy Poko utk newborn 68pcs - RM29.90 (adik saya kata murah...)
Baju2 Anakku RM10 sepasang..
Gift set tu RM15
ABD liquid cleanser tu RM19.99 (saya xtau murah ke mahal...huhu)
Bib RM3 sepasang
Mittens, booties & bonnet  - ada yang RM5 , RM8
Socks utk saya masa pantang - RM9 utk 3 pasang...
Pureen baby wipes twin pack yg kecik tue - RM5 (saya beli 1 je sbb nk beli kt Pureen warehouse sale lak..)
Baby blanket - RM8

Tu je kot yg saya beli...xbyk pn... Tnggu Pureen warehouse plak nk all out shopping...hehe... Misi mencari bath tub blm brjaya lg nie...changing matt pn xbeli lg... Toiletries sumer nk beli kt Pureen... Tp xsempat lak nk gi expo kt PWTC tue sbb Ahad tue cousin saya brtunang... Tp dgr2 citer xbape best pn expo kt PWTC tue...so xde la trkilan pn xdpt pegi...hehe...

Kesimpulannya entri kali nie saya hepi sbb result checkup dh ok...brg baby pn byk yg dh ready...(",)

P/s - Gambar mmg xde sbb saya nie pemalu...malu nk snap2 gambar masa tgh shopping2 tue... hehe...



6 comments:

mrs gold said...

MG pon nak pi pureen warehaouse tu nanti..dah banyak ye beli..MG nak start beli kat pureen warehouse. mana tau leh berjimat :)

~Lieza~ said...

MG - bila bc review kwn2 yg lepas2...mmg bole brjimat byk kt Pureen warehouse...especially toiletries.. Jom sama2 terjah pureen warehouse nnt...hehe

puan.mila said...

murahnya mamypoko tu..ritu sy survey dkt rm40 xsmpai 50pcs pun..ABD pureen tu stndard hrga dia cmtu kot, sy beli pun hrga cmtu..untung la dpt beli dgn hrga murah.. :)

~Lieza~ said...

Mila - tue ar...menyesal lak xbeli MamyPoko size S skali...sbb dh murah kan...huhu... ABD Pureen tue saya tanya kat sales person tue dia kata RM17..tp bila kat kaunter diaorg scan jd RM19.99.. X aci kan?

Sue said...

nk cepat lagi naik HB, 2 hari sebelum check up, cuba makan biskot tiger.. sue buat cicah ngan susu.. alhamdulillah, naik dari 10.0 kepada 11.7.. hihihi..

~Lieza~ said...

Sue...biskut tiger sgt manis...xsesuai utk ibu mngandung yg ada GDM cam lieza...hehe.. Ssh skit kalu ada anemia dan GDM at the same time... =) And setahu liza susu akan mengurangkan penyerapan ion so xleh minum susu kalu mkn makanan utk tmbh HB... But alhamdulillah HB Sue naik kan..=)