Nuffnang Ads

Wednesday, November 14, 2012

Keciknye Perut...So What??

~Assalamualaikum~

Arinie nk wat entry luahan perasaan je... Biasa la kadang2 ada gak mulut2 yg xde insurans nie telah mengguris ati ibu mengandung ini...huhuhu... Mostly saya xde la amik kisah sgt psl komen2 org sekeliling psl my pregnancy especially psl size perut saya...

Ok...sejak bujang lg bdn saya mmg kurus kering...Berat sblm kawen cuma 39kg je... Lps kawen pn berat xnaik2... Then bila disahkan preggy pn berat xnaik masa 1st trimester...tambahan plak ngn muntah2 and kuar msk hospital...lg la berat xbrtambah... masa 12 weeks tue berat baru 41kg... Then bila dh msk 2nd trimester tue baru la berat mula brtambah secara konsisten... Now at 32 weeks berat dh jd 48kg...alhamdulillah....

Tp yg xbestnya bila org sekeliling asyik je la nak ckp "eiii...keciknya perut...", "baby ok ke? Perut kecik la..." Urm...memula dlu saya senyum je...ye la...masa tue xtau la diaorg ckp tue as compliment or sebaliknya... Tp makin lama komen2 tue makin berlebihan la...siap ckp baby xcukup develop la...bla...bla...bla... Saya pn mcm..erk? Ko dh nape? Ko doktor ke bole scan perut kecik aku nie? Huh... 

Sepanjang checkup doktor and nurse xde kisah pn perut saya nie kecik ke apa... Yg penting baby saya dh brada dlm kedudukan yg betul...air ketuban pn mencukupi... Masa scan aritu pn size baby mmg ikut scale...berat baby pn ikut scale...xtrlalu kecik and xtrlalu besar... So org lain ada masalah ke kalu perut saya kecik??? 

Saya cuba la brsangka baik kt org2 nie...maybe dia sekadar brbahasa basi or sekadar nk brbual tanpa ada apa2 niat...maybe diaorg brcakap ikut apa yg diaorg nampk... Tp kalu diaorg dh nmpk bdn saya yg kurus kering nie...xkan diaorg expect perut saya membesar melebihi size kemampuan saya kn? Erhhh....emo plak.... Apa kata kalu guna ayat yg lebih sedap skit cam "Comel je perut...ibunya kecik je orgnya.." drpd guna ayat "eiii...nape perut kecik sgt...baby ok ke?". Sebaiknya doakan je la yg baik2 utk kami ibu2 nie... Semua ibu nk baby membesar ngn sihat dr dlm perut lg...tambahan ibu mengandung nie kan sensitip and xtau lg camna baby yg akan dilahirkan tue...so bg la ayat2 yg positif skit... Perut kecik xsemestinya baby xsihat... kan???

So nie la 1st time saya nk upload gmbr full spjg saya preggy...xpenah pn upload gmbr ngn perut...hehehe... Mmg bdn saya xnaik...bhgn atas bdn sama je...perut je naik... seluar jeans sumer bole sarung lg cuma xleh zip and button je...so saya admit mmg bdn saya xnaik... Tp saya brsyukur sbb baby saya sihat....alhamdulillah... Nah tgk la ibu mengandung yg brperut kecik nie...

Me @ 32 weeks preggy

14 comments:

DORAWANTAN said...

salam dear,

orang komen kata "keciknyer perut, baby ok ke?" doesnt mean the baby isnt fine... what about mothers yg naik mendadak2 (mcm saya dulu) ?? baby confirm ok ke kalu mak nyer gemuk or perut besar? jawapannyer tidak..

kecik or besar, bukan ukuran.. yg penting ibu dan anak sehat..kalu mak dh mmg baka kecik, how can you expect the baby besar?

dah nak bersalin kan? keep your energy dear, do walk a lot.. i pray all the best for you..

Ziadora

~Lieza~ said...

Exactly...so long my baby sihat...alhamdulillah...but letih bila org dok kata2 perut kecik la..xde la susah nk bwk bdn...bla...bla... Nie bhgn masing2 kan... Insyaallah...thanks for your doa..(",)

Zimie said...

samalah kecik je perut zimie tp sbb baru 22weeks. tu pun orang duk bising huhu. yg penting baby sehat kan liza?

~Lieza~ said...

Zimie..memula cam ok la org kata kecik...tp lelama rasa xbest lak sbb the way diaorg ckp tue cam perut kecik nie xbagus lak...huhu... Ke kita je yg emo? hehe.. Yes..yg penting baby sihat...

mrs gold said...

Prut MG lak besaq..ramai tegoq besaq :)

puan.mila said...

perut mila pun kecil, rmai gak ckp2 mcm liza duk kena..last checkup time 7bln brt 47.9kg jek..doc pun xda bising2 prut kecil ke ape, doc siap ckp baby aktif, sht dll..abaikn je dorg, kita y bwk perut so kita tau la kn..hehe

CikNaa said...

hehe..anak sulung mmg cmtu dear..ciknaa 7bln still pkai baju kurung pg kje.. janji ank chat ok

Syima Syaz said...

i know exactly how u feel dear... i pun mcm tu dulu. tp baby naik konsisten every month n doc tak pernah kisah perut i kecik ke besar ke janji baby sihat, mak dia weight gain.

tutup telinga je apa org ckp.berat baby ni ikut gen jugak.lagipun pikir positif, kecik2 senang nak teran. hahahaa

~Lieza~ said...

MG - Perot kecik ke besar ke sumer org tegur kan...

Mila - Tue ar...doktor xde lak bising ke apa..org2 sekeliling nie je suka nk jd doktor xterlatih...huhu..

CikNaa - Mmg baby sulung perut kecik ek? So ada possibility ke kalu 2nd baby nnt perut liza besar lg? hehehe... Me too...bole je pakai baju kurung lg..cuma tang kain tue kena extend ngn getah..=)

Syima - Kan..genetik gak...me and hubby dua2 kurus..so baby pn maybe xde la besar mana... Mudah2an baby ikut scale smp due date...senang nk teran hendaknya..hehe...

Adriana said...

xpe perut besar ke kcik ke yg pnting baby sihat...

Diary's Owner said...

Salam dear...

Xyah pk sangat apa orang cakap. Memang stress,Dulu Ita lagila dah nak last-last day masa tu dah sarat tapi baby belum nak keluar, Stress sangat bila orang asyik tanya "Bila baby nak keluar?? Perut dah besar sangat" Kalau sekali 2 ok lagi. Ni hari2.. Fuh..tekanan sunggoh! Tapi bila pk2 balik.Ok what.. orang camni 'caring' sebenarnye..hehehe

aJaD said...

Ramai doctor yg xde tauliah..:p

P/s: pict tu kt hosp ampang kn...familiar dgn playground tu..

Wawa Yusoff said...

e'eh, berat kita samala. masa memula start pregnant berat wawa 39kg je. masa nak beranak dah baru naik jadi 51kg. lepas sebulan beranak terus drop sampai 41kg.

pedulik kan ape org nak cakap, yg penting kita tahu baby kita sihat, cukup.

moga dipermudahkan semuanya ye :)

MimahAjil said...

kecik kn comel...
jgn peduli sgt ckp2 org..
n mommy tkleh stress..
jaga diri n semoga Allah permudahkan awk bersalin..Amin