Nuffnang Ads

Thursday, October 18, 2012

Barang Baby Dh Kena Start Beli Nie...

~Assalamualaikum~

Arinie nk wat post yg melibatkan angan2...hehe... Berangan tue kan free..xyah byr... Nk brangan psl brg2 baby yg nk dibeli... Checklist mmg dh ada...tp abah baby byk cut item sbb dia kata xperlu pn brg2 tue sumer... Ataupn dia kata nie bole beli lps baby lahir... huhu...

Skrg baby dh 7bln dlm perut ibu...lg 2 bln je ibu nk peluk baby...kiss baby puas2... Xsabarnye.. Tp brg2 utk baby ibu xbeli lg... Mostly xcomplete lg... Even brg2 yg penting pn xcomplete lg... Sbnrnye saya nk tnggu baby fair or expo....maklum la nk brjimat gak... Dlu masa tgh byk expo saya xsempat nk join sbb tgh muntah2 yg kronik... Now dh ok tp expo lak lmbt...huhu... 

Bulan nie nk start shopping brg baby la... Beli on9 ke... Memula nk beli botol susu... Urm.. saya brkenan ngn AVENT PES Bottle...

Kalu ada rezeki lebih bole beli yg starter kit nie... Tp ada gak dgr member2 kata PES nie dh discontinue... So kalu xde lg beli yg PP pn ok... Erm..tp sbnrnya bape botol yg kita kena beli ek? Perlu ke beli smp 4 or 6 botol? Ke beli 2 je dh cukup? 

Then..cita-cita saya yg tinggi utk fully bf baby kena la disertai dgn kelengkapan bf kan... Hehe.. For beginning saya plan nk beli Avent Manual Breastpump dlu... Nie pn sbb nk guna masa kt hospital after deliver...sbb saya ada masalah inverted nipple...so hopefully breastpump nie akan membantu before saya ajar baby latch... Saya dh brusaha sungguh2 nie kumpul maklumat utk bf baby dan counter masalah inverted nipples nie... Semoga Allah makbulkan niat saya nk fully bf baby...

Bila dh deliver nnt br mtk hubby belikan Madela FS ke...hehe... Nk mtk full set utk mengepam kat opis nnt... Hehehe...

Pastue saya nk beli tilam baby...tp my sis kata dia ada tilam yg anak dia guna... Baru lg tp skrg dh xguna pn... So dia suh saya beli sarung tilam and bantal je... Ok...jimat sudah di situ... So duit utk beli tilam tue saya nk beli menda lain plak... Nk beli nie..


Comel kan?? Ada kaler red ngn purple... Maybe nk beli yg kaler red tue... Hehe... Tp hubby cm xapprove je nk beli nie... Dia kata xpenting pn menda nie... =(  Tp comel kan kalu baby dok dlm nie... Kena pujuk hubby lg nie...

Nk beli besen mandi baby...xkisah la yg bole lipat ke x...sbb xde la nk travel jauh2 pn...umah MIL kat Keramat and umah my parent kt Ampang je... So xde masalah angkut mengangkut kot.. Hehe... And xperlu la nk beli besen yg mahal2 pn... Besen yg RM10 pn bole... hehe.. Tp kalu ada bajet lebih bole je beli besen cam kt bawah nie... kannn....



Selain drpd menda2 kt atas nie...of course la saya nk beli baju2, rompers yg cute, mittens and booties, blanket, napkin, pampers, losyen, set mandian baby, minyak telon, tuala mandi and etc. Setakat nie xde perancangan nk beli stroller and baby cot sbb hubby kata ada org nak bg...hehe.. So ok la... Jimat lg di situ.... 

Byk lg sbnrnya barang2 baby yg nk kena beli... Tp yg kt atas nie dh confirm saya nak beli... =) Nie blm masuk brg2 ibu plak...set brpantang, nursing bra, breast pad, pad and etc... Haihh... Duit mengalir mcm masa wat persiapan kawen dlu la... 

K la...nk sambung keje..kena carik duit nk beli brg2 nie sumer... =)

2 comments:

S.n.Fariza said...

mcm2 nk beli tok baby. semuanya comel sgt :) tp better fikir utk guna masa akn dtg. kalau rasa yg mcm kejap2 tu x yah beli byk. ikut bajet. he3. liza baby apa? hik3

puan.mila said...

cara asben kita serupa..ktanya beli mna y pnting dulu pastu after brsalin baru beli lgik..for botol mila pk xperlu byk kalau nak fully bf, 2 @ 3 dh ckup..mila just nak y 2oz n 4oz je dlu..sbb niat dihti pun nk fully bf :)