Nuffnang Ads

Tuesday, September 27, 2011

~Baju Nikah Saya~

~Assalamualaikum~



Yeeaaayyy...alhamdulillah..baju nikah saya dh siap... [Motif lak ltk gmbr atas tue..hehe..xde kena mengena ngn baju nikah saya pn..] Saya suka baju nikah saya.. Simple dan cantik la... Chiffon dan patch lace je.. Bila dh pakai memang muat2 badan saya...saya xbyk complaint so xde apa lg yg nk kena alter.. Design ada la lari skit dr apa yg saya nk especially kat bahagian tgn...tp saya xkisah la...as long as jd jubah moden or dress cam yg saya nak... kalu jd baju kurung moden br la saya meroyan... hehe..

Masa memula tgk baju tue saya rasa cam "eh..kecik je...muat ke nie.."..  Kwn saya kata "tue la bdn ko...kecik ok...ko jgn nk perasan besar..".. Bila dh pakai...memang muat2 badan saya... Bila saya tgk cermin mmg nmpk simple... Pastu try ngn tudung and matching veil lak... My dearie kata cantik... so saya xbyk songeh lg trus kata ok... Total jahit dan patchkan lace tue adalah RM400... saya xtau la murah ke mahal sbb masa tempah tue saya mmg xsurvey mana2 tmpt pn... Trus je anta kat my fren... tp bila tgk kt bbf group...ada je sbnrnya tailor yg bole jahit lg murah... Tp xpe la...saya kan xcerewet sgt... Masa tempah tue ada duit lg... Tp skrg kalu bole nk carik yg paling murah sbb dh xde duit...huhuhu....

Misi seterusnya adalah menggemerlapkan baju nikah saya tue..hehe.. Harus la ada beads supaya bling bling kan... Saya rasa nk letak 3D flower jugak... DIY??? oh no..no...no... saya xnk merosakkan baju nikah saya sndr... Tgn saya sgt kayu dan saya sgt la xkreatif... Saya lebih prefer utk anta tempah beading kat saper2 yg lebih terer... Saya x sekreatif IntanNorazam atau Nana Farhana which hasil kerja DIY mereka sgt2 saya kagum..mmg heart giler ngn baju2 dan veil yg mereka DIY... Haihh..kalau la saya ada bakat cam mereka.... Disebabkan xde bakat cam mereka...maka haruslah saya memulakan operasi mencari org yg brbakat spt mereka brdua utk menggemerlapkan baju nikah serta veil saya... Any suggestion? Saya nk yg murah tp cantik boleyyy??? hehe.. Duit dh abis...

Jom tgk cth detailing yg saya suka dr blog b2b yg lain..


Pics credited to beautiful b2b IntanNorazam

Pics credited to beautiful b2b IntanNorazam

Pics credited to gojes ex-b2b Nana Farhana

Dr info bbf group..saya trjumpa Bead Me Please..sgt truja tgk detailing yg dibuat pd baju and veil... Saya suka....saya suka... =) Tp saya blm email lg utk tanya harga... Mahal ke x yer kalu anta kat Bead Me Please utk menggemerlapkan baju nikah saya tue... Hasil keje dia mmg cantik la...



Pics credited to Bead Me Please

Saya paling suka yg last nie..cantik sgt... Bape agaknye yer kalu nk tempah sama cam atas nie? Again...kalau la saya pandai DIY...hurm... 

Erk...dh citer pjg lebar...saya x tempek lg gmbr baju nikah saya kn? Hehehe... Nk teaser ke?? Hehe.. Sebenarnye saya x amik gmbr pn baju tue lg.. My dearie ada gak amik gmbr masa saya try2 baju lain kt umah my fren tue... Bila tgk2 balik...gmbr baju nikah saya xde plak my dearie amik gmbr... Hahaha... Baju lain yg sibuk dia snap... xpe la... Nnt saya try lg skali baju tue and amik gmbr ye... =)

Ok kengkwn...hepi preparing yer..=)

Tuesday, September 20, 2011

Real Wedding : Eira Syazira & Azad Jasmin

~Assalamualaikum~

Arinie saya nk share gmbr pernikahan Eira Syazira & Azad Jasmin... Sbnrnye gmbr2 nie my fren yg fwd thru my email.. And ada gak gmbr sorg lg artis lain.. Tp saya lg suka tgk gmbr Eira Syazira coz dia nmpk cantik dan suci..hehe...

Theme color diaorg pn sama cam saya...red & white.. hehe..so saya dpt bayangkan and angan2 how my wedding gonna be...i mean the color la...hokayy...  Jom tgk gmbr..


 Mereka nmpk sgt sepadan la.. Mekap Eira pn sgt cantik... Saya suka..saya suka.... Bunga merah yg eira pakai tue mmg menaikkan seri pengantin..hehe..





Kaler inai tue cantik la...saya suka lg...hehe... Tp saya xdpt carik full dress yg Eira pakai tue... Nmpk skit2 je kn... But still nmpk cantik dan simple... Xsabar nk tgk majlis resepsi diaorg plak.. mst cantik jugak kn...

Pics credit to G.I Photoshoot dan ohbulan..

Thursday, September 15, 2011

*Guestbook*


~Assalamualaikum~

Entri kali nie nk citer psl guestbook plak... Skrg nie mmg dh jd trend plak kt wedding mst ada guestbook... so tetamu2 bole la conteng2 guestbook tue utk kenang-kenangan wat pengantin... mcm2 gaya guestbook ada skrg nie...

source : here


pics credit to yunayuni


source : here
Byk lg sbnrnye jenis2 guestbook nie...x semestinyer dlm bentuk book pn...ada yg wat dlm bentuk pokok yg byk ranting2 tue... Tp saya rasa saya nk wat dlm bentuk book gak la..senang nk simpan nnt..hehe.. Juz design je guestbook tue cantik2... Tp disebabkan saya nie xbaper nk kreatif..so saya dh sub kan tugas DIY guestbook tue pd BFF saya Norisma a.k.a Cik RiZz...=)

Makanye...slps dh diskus psl guestbook tue...nk kena pikir plak camna nk deco guestbook area tue plak... Xkn nk letak sebijik je kat atas meja kn...kena la deco-deco bersama Eric skit..






Nmpk cam senang je...bole DIY je kot..jimat la kos.. So saya, Rizz dan my cuzzy telah menjengah Ikea utk mendapatkan bahan2 utk deco guestbook area tue... Sblm tue kitaorg suai-kenal kenal pasti dlu apa brg yg mmg dh ada...so xde la membazir nk beli lg... Lps diskus2 tue saya cuma beli bekas lilin ngn lilin je kat Ikea tue... owh dan satu frame besar kaler merah...




Camna rupa guestbook area saya tue?? Hurm...tunggu la masa wedding saya nnt...hehehe... Owh...bwh nie gmbr wajib bila pegi Ikea...hehehe... Mkn2 time...


Itu je la al-kisah guestbook saya... Kalu my fren dh siapkan guestbook tue bole la saya tempek kat blog ni yer... =)

P/s : camna nk wat watermark kt gmbr tue??

My Reception Theme Color

~Assalamualaikum~

Finally...it's time to finalised the reception theme color... Another 5months +++ to go... So i think this is the time to inform the family so that we can start hunting for the attire during the reception...hehe..

My dream wedding color...dr kecik hokay...i luv red and white...the combination looks extremely gorgeous and exclusive... Putih itu suci and red is passionate romantic color....i luv the color so much... So here go my reception theme color...



Nice kan?? As for my wedding dress plak...i haven't decide the color yet..it could be purely white dress...or it could be a sexy red...ahakss... I dun have any problem to wear red actually..wlpn saya nie itam sawo matang... =)

Time survey2 tue i found this...



Hurmm....adding blue to the combination also look nice..kn??? Nie tiffany blue ke kwn2??  Its very rare to see this kind of combination but for me it still look nice...  Maybe i can check with the caterer whether they have this kind of blue or not... If not..i'll stick with red and white...

Then my family will wear peach color..tp kalu dh add blue cm kat atas nie...mcm dh byk sgt color kn...? Since i x confirm nk use the blue color...so i'll stick to the original idea...red and white...my family will wear peach color...



His family..i xtau lg...coz i xpenah tanya my dearie lg..hehehe... Tp if i got the right blue as above...i might suggest his family to wear blue... Since we only do one reception for both side... so i can combine both side color in the hall la kn??? Colorful sudah wedding saya....hehehe...

Nikah theme color still x finalised lg...huhu... Maybe will go with purple,pink and blue... will decide later...

Pics credit to Mr. Google..

Saturday, September 10, 2011

* Inspirasi Baju Nikah *

~Assalamualaikum~

Saya sbnrnye xpenah ada baju impian utk dipakai masa kawen..hehe.. Dulu2 kita slalu tgk org akan pakai baju kurung atau baju kurung moden sewaktu nikah... Material mst satin dan lace... Tp skrg mcm2 dh fesyen yg ada utk dipakai masa nikah... Ada yg design ala2 jubah moden, dress dan baju kurung moden yg sgt moden...hehe..

Saya mmg xmampu la nk pakai baju designer cm RR, ZZ ke... tp apa salahnye kalu saya amik skit2 ilham drpd designer2 glamor tue sumer kn...

Jom tgk baju nikah Siti Sarah... Design yg moden..cantik sgt... saya suka gak baju camnie utk nikah..


 
Cantik kan?? Beads kat bhgn dada tue cm bentuk heart la...sweet je...

Pastu tgk plak baju nikah Nurul Syuhada yg telah membuatkan saliva saya meleleh.. Saya pn mula brangan nk wat baju camnie utk nikah nnt...


Suci je kalu pakai warna putih kn.. Saya suka warna putih utk nikah nnt... Lps tgk baju Nurul Syuhada tue, saya terus decide nk wat baju jubah moden ala2 yg Nurul Syuhada pakai...hehe... Kebetulan kain satin dan lace dh ada sbb wat hantaran masa brtunang... So saya pn contact la kwn saya yg bole wat baju nikah tue...

Saya xleh tgk byk2 design...nnt saya confuse..hehe.. So saya stick pd design  jubah moden.. xde la sebijik mcm Nurul Syuhada tue sbb saya rasa glamor sgt la plak... Segan plak saya nk pakai nnt wlpn tue ari nikah saya... hahaa.. Gedixx Mengada kn saya nie...memula nk yg camtue pastue xmo glamor cmtue... Mana satu la kamu nie Lieza...haihh...

So saya bgtau my fren utk wat jubah moden yg ala2 gitu la tp simple skit.. Then my fren kata nk add chiffon bg nmpk flowy2 skit... Ikut kamu la sbb saya mmg xreti design2 nie... Jenis2 kain pn saya failed...ahaks.. So dia akan belikan chiffon tue utk saya...Simple mcm nie..


ataupn mcm nie..

Tp malangnye saya x amik gmbr kain2  tue sblm diserahkan pd tailor... aiiyaakk... eh chop..tp saya ada gmbr hantaran masa brtunang tue...hehe..Nie kaler kain saya tue...

Urm..putih bersih dan lace tue ada kaler silver2 skit... Lace tue mak saya beli kat Medan, Indonesia thn lepas... Satin tue saya beli kat Jakel... Chiffon lak kwn saya beli kat Euromoda... Harap2 dh combine jd baju nnt akan jd cantik la hendaknye... huhu...

Despite masalah yg saya citer dlm entri sinie...saya still brharap baju nikah saya akan turn out cantik dan spt yg saya bayangkan... Insyaallah... Ati saya masih x tenang sbb saya still xdpt contact my fren tue coz dia xde hp baru lg...so now contact thru fb je... haihh...  Xpe la...dugaan utk saya la kot...

*Pics credit to Mr. Google

Tuesday, September 6, 2011

Apa dh jd ngn baju nikahku(?)

~Assalamualaikum~

Kengkwn sumer...saya dh tempah baju nikah kat sorg member yg bukak butik pengantin... Saya anta baju tue dr bln Julai lg... Pastu saya x followup sbb saya tau dia sibuk wat baju raya org plak...

Pastue a few days nie saya try la kol2 dia utk fitting baju and nk tau progress baju iteww... Brdebar la jantung saya sbb msg x deliver...kol x dpt...msg kt fb pn x reply... Huwaaa....saya dh mula nk meroyan... Wlpn wedding saya lg 6bln tp saya dh mula risau kalu2 baju nikah saya tue xsiap or ilang... Saya smp dh trpikir nk beli kain lain dan tempah baru kt org lain.... Neves giler hokayy... Everyday saya msg kt fb dia suh dia cntct saya... Masa tue x mampu lg nk meroyan dlm blog nie...saya nk tau apa jd dlu sblm wat assumption yg bkn2... Tgk gler kalu2 dia dh ilangkan diri... Mcm2 menda yg bkn2 ada dlm kepala saya nie bila memikirkan nhape dia xdpt dihubungi...

Tetiba smlm br dia reply msg saya kt fb...dia kata dia lama gi oversea...pastu b4 raya anak dia warded... Yg pntg skali hp dia ilang... So sbb tue dia xdpt dihubungi... Huh...lega ati saya bila dia reply msg saya kt fb.. Dia kata baju saya dh nk siap dlm 2 ari lg bole fitting dh... Isshh...xsabarnye nk tgk cmna la rupanye baju nikah saya tue...

Tp cmna pn saya still risau lg selagi xtgk bebetul baju tue dpn mata saya...huhu... Camni rupanye rasa neves dan kerisauan yg melanda bila deal ngn vendor2 nie.. Nie pengalaman pertama...ngn vendor2 yg lain xtau la apa plak ujiannya... haihh.. Btul la kata b2b yg lain mmg mcm2 dugaan bila nk wat wedding preparation nih...

Monday, September 5, 2011

Mencik la jerawat nih (!!!)

~Assalamualaikum~

Saya rasa nk meroyan lps2 raya nie...

Muka saya tetiba je ada byk jerawat..

Besar2 dan sakit plak tue..

Muka saya mmg xde mslh sblm nie..

Selain dr kulit saya yg itam sawo matang ini..

B4 dis saya guna Natasya..

Mmg ok...xde masalah..

Nape stop??? Sbb gatal nk try produk lain..

Saya br 2 minggu guna Neutrogena..

Hasilnya...jerawat beranak pinak kat muka saya..

Huwaa...

Camna nie...?

Nie muka masa guna Natasya dlu..

Masa amik gmbr nie saya pakai bedak nipis je..

Gmbr nie kat masjid lps semayang maghrib masa cousin saya nikah..

Xsempat pn nk mekap bagai2 sbb kt masjid kn..

Ada la skit2 jerawat kt dagu tue...

Tp skrg....

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"

Nie muka saya skrg..

Nie dh seinci bedak saya pakai nk ttp jerawat tue..

But still...

byk jerawat kat dahi...

Jerawat kt dagu...

Kat pipi pn dh ada bekas parut jerawat...

Mencik la...

T_T

Thursday, September 1, 2011

All in 1 pakej vs Mix pakej

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah dh 03 Syawal.. puas btul beraya thn nie... Semua umah sedare mare saya pegi dlm masa 2 ari.. Tp ada gak la skit2 lg yg x abis ziarah.. Raya ke 3 saya dok umah plak menyambut tetamu yg dtg...hehe..

Bila beraya dan brkumpul sanak saudara tue...mcm2 citer la bole kongsi.. Topik paling hangat antara saya dan cousin2 mst la psl wed prep... Bole la kongsi2 idea ngn cousin2 yg nk kawen gak... One of my cousin nk kawen bln November nie.. So borak2 la ngn dia psl preparation yg dia dh wat... And ada lg sorg cousin saya nk kawen nxt year tp blm cnfirm tarikh... Seronok la kami brtukar2 info...hehehe..

Cousin saya yg nk kawen November nie dh siap tempah pakej sumer.. Dia amik all in one pakej RM25K... Urm...dia kata senang xyah nk pikir and deal ngn ramai vendor.... Tp saya xsependapat la ngn dia.. Nie opinion saya je... Bg saya RM25K utk majlis di umah tue adalah mahal... All in one tue adalah catering, pelamin, photographer, mekap dan baju (tp bkn baju baru)...

Trpulang la pd masing2 punya keinginan...dr satu sudut mmg la senang deal ngn satu vendor je...xyah ke hulu ke hilir nk follow up ngn ramai vendor... Tp saya dh survey dan calculate beberapa pakej dan pakej paling murah utk all in one adalah RM15K je... Saya rasa kalu kita deals ngn ramai vendor kurang skit risiko.. Lets say kalu catering wat hal (choi..) at least pelamin kita still bole nmpk lawa or at least mekap kita masih lawa... Tp kalu satu vendor je..and dia wat hal maka keseluruhan majlis akan affected... mcm saya ckp td...nie opinion saya je... 

Lgpn kita mst la nk pilih vendor yg expert dlm bidang masing2 kan...mst nk photographer yg amik gmbr cantik...MUA yg mekap cantik di mata kita... Pelamin cantik pilihan kita... So kalu satu vendor je maka pilihan kita pn trhad... Vendor yg satu nie mungkin expert utk catering...kot2 photographer tue dia sub je kat adik beradik dia...or sub kat memana photographer yg kita xtau hasil kerja dia... Urm...last2 kita yg xpuas ati... Tp kalu kamu sudah yakin dgn vendor nan satu nih...apa la salahnye kan... 

Wedding kita adalah hari yg paling kita nanti2 kan.. Kalu bole kita nk sumer menda smooth and perfect... Tp saya rasa x worth la kalu kita bg kepercayaan pada satu vendor saja... Saya dh baca mcm2 citer and pengalaman ex b2b.. Masing2 ada je rasa xpuas ati dan mslh yg ditimbulkan oleh vendor... So kebarangkalian utk vendor wat hal tue adalah tinggi... So saya xnk amik risiko utk percaya pd satu vendor je... Xmo la pelamin dia main pacak je...baju fesyen dolu2... uikkss...xmoooo... 

Pernah kan kuar dlm suratkhabar ada vendor yg tipu b2b... Bila smp tarikh majlis vendor trsebut x muncul... hah..kan dh xpasal2 kita xde backup... sbb percaya kat satu vendor je... Sekali lg...nie pendapat saya je... Kalu nk baca psl kes tipu tue bole klik sinie dan sinie.

Pilihan di tgn masing2...lain org lain caranya kn...tp saya pasti kita semua nk yg trbaik utk hari bahagia kita kan... Mudah-mudahan Allah lindungi kita sumer dan permudahkan sumer urusan kita... Insyaallah..  So slmt ari raya sumer...=)