Nuffnang Ads

Thursday, September 1, 2011

All in 1 pakej vs Mix pakej

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah dh 03 Syawal.. puas btul beraya thn nie... Semua umah sedare mare saya pegi dlm masa 2 ari.. Tp ada gak la skit2 lg yg x abis ziarah.. Raya ke 3 saya dok umah plak menyambut tetamu yg dtg...hehe..

Bila beraya dan brkumpul sanak saudara tue...mcm2 citer la bole kongsi.. Topik paling hangat antara saya dan cousin2 mst la psl wed prep... Bole la kongsi2 idea ngn cousin2 yg nk kawen gak... One of my cousin nk kawen bln November nie.. So borak2 la ngn dia psl preparation yg dia dh wat... And ada lg sorg cousin saya nk kawen nxt year tp blm cnfirm tarikh... Seronok la kami brtukar2 info...hehehe..

Cousin saya yg nk kawen November nie dh siap tempah pakej sumer.. Dia amik all in one pakej RM25K... Urm...dia kata senang xyah nk pikir and deal ngn ramai vendor.... Tp saya xsependapat la ngn dia.. Nie opinion saya je... Bg saya RM25K utk majlis di umah tue adalah mahal... All in one tue adalah catering, pelamin, photographer, mekap dan baju (tp bkn baju baru)...

Trpulang la pd masing2 punya keinginan...dr satu sudut mmg la senang deal ngn satu vendor je...xyah ke hulu ke hilir nk follow up ngn ramai vendor... Tp saya dh survey dan calculate beberapa pakej dan pakej paling murah utk all in one adalah RM15K je... Saya rasa kalu kita deals ngn ramai vendor kurang skit risiko.. Lets say kalu catering wat hal (choi..) at least pelamin kita still bole nmpk lawa or at least mekap kita masih lawa... Tp kalu satu vendor je..and dia wat hal maka keseluruhan majlis akan affected... mcm saya ckp td...nie opinion saya je... 

Lgpn kita mst la nk pilih vendor yg expert dlm bidang masing2 kan...mst nk photographer yg amik gmbr cantik...MUA yg mekap cantik di mata kita... Pelamin cantik pilihan kita... So kalu satu vendor je maka pilihan kita pn trhad... Vendor yg satu nie mungkin expert utk catering...kot2 photographer tue dia sub je kat adik beradik dia...or sub kat memana photographer yg kita xtau hasil kerja dia... Urm...last2 kita yg xpuas ati... Tp kalu kamu sudah yakin dgn vendor nan satu nih...apa la salahnye kan... 

Wedding kita adalah hari yg paling kita nanti2 kan.. Kalu bole kita nk sumer menda smooth and perfect... Tp saya rasa x worth la kalu kita bg kepercayaan pada satu vendor saja... Saya dh baca mcm2 citer and pengalaman ex b2b.. Masing2 ada je rasa xpuas ati dan mslh yg ditimbulkan oleh vendor... So kebarangkalian utk vendor wat hal tue adalah tinggi... So saya xnk amik risiko utk percaya pd satu vendor je... Xmo la pelamin dia main pacak je...baju fesyen dolu2... uikkss...xmoooo... 

Pernah kan kuar dlm suratkhabar ada vendor yg tipu b2b... Bila smp tarikh majlis vendor trsebut x muncul... hah..kan dh xpasal2 kita xde backup... sbb percaya kat satu vendor je... Sekali lg...nie pendapat saya je... Kalu nk baca psl kes tipu tue bole klik sinie dan sinie.

Pilihan di tgn masing2...lain org lain caranya kn...tp saya pasti kita semua nk yg trbaik utk hari bahagia kita kan... Mudah-mudahan Allah lindungi kita sumer dan permudahkan sumer urusan kita... Insyaallah..  So slmt ari raya sumer...=)

2 comments:

nurul izayani said...

yep..saya jugak stuju kalu kita amik vendor lain..y xpert dlm bidang masing2..macam tu lah y saya buat..pelamin..makeup..photographer..sume asing..mayb cousin awak tu bz..xde masa nk survey..dats y dia wat decision mcm tu..

kaklong said...

kak long pun setuju..pe pun semoga dipermudahkan segala urusan k ;)