Nuffnang Ads

Wednesday, August 17, 2011

...kerana saya bkn perantau..(",)

~Assalamualaikum~

Tajuk entri mmg xleh blah...*sigh*... Smlm otw nk gi court saya bkk la radio...lagu2 raya dh start brkumandang kat radio rupanyer...hehehe..seronok kn??? Pastu tgh asyik drive tue trlayan la lagu raya Ku Pohon Restu Ayah Bonda dr Mamat... Starting lagu tue."duhai bonda...duhai ayahanda...dgrlah rayuan anakanda yg jauh di sana...". Owh...saya tetiba jd touching tanpa sbb...

Sbnrnye saya dok ngn family dr kecik lg...xpenah langsung dok jauh dr family... Seingat saya dr zaman skolah lg...bila dpt msk asrama saya xmo pegi...sbb saya xsuka dok hostel...Alhamdulillah wlpn skola biasa je tp result gempak gak...*perasan jap*... Pastu yg xleh nk elak waktu msk Matriks...nsb baik kat Melaka je... Mmg dkt je ngn KL...dgn kelajuan kete yg dipandu oleh abah saya...sejam je dh bole smp Melaka...hehehe... Maka setiap minggu la family saya dtg menjenguk anak mereka kat hostel tue..nsb baik setahun je Matriks tue.. Kemudian saya kembali ke pangkuan keluarga trchenta semula...hehehe.. Pastu msk u pn yg dkt2 je... Dpt UitM Shah Alam... Saya xmo gak dok hostel.. Maka saya dgn tabahnye brulang alik dr Ampang ke Shah Alam selama 4thn utk abiskan degree... Punye la degil xmo dok hostel... hehehe..

So saya xpenah ada feel bila dgr lagu raya yg mendayu2 tue...sowi pd kengkwn yg brjauhan dr family... Masa kat Matriks dlu roomate saya dr Kedah, Terengganu dan Johor... Seminggu sblm cuti raya masing2 dh sibuk kuarkan beg2 nk blk kg...hahaha... Pastu ada gak yg nangis bila dgr lagu raya... Hurm..ruginyer saya kn xdpt feel cmtue... 

Skrg nie dh keje pn saya still dok ngn family...xpenah trpikir pn nk sewa umah lain..hehehe.. Saya dpt peluang keje ngn gomen pn saya xnk pegi sbb saya xsuka kena transfer ke mana-mana sesuka ati... Biar la saya sndr yg tentukan kt mana saya nk keje... Jd saya xbape nk paham kesayuan kwn2 saya yg di perantauan sbb saya xpenah merantau... Bila tgk dlm tv org ramai berebut2 nk beli tiket raya...saya rasa seronok wlpn saya xpenah rasa moment cmtue.. Mak abah sentiasa dpn mata saya.. own mind u..saya bkn anak bongsu yg manja yer..saya adalah along kpd 2 org adik lg...hehehe... Tp xtau la nape saya xleh brjauhan dr umah saya tue... Seumur idup saya nie saya xpenah sewa umah sndr...dan disebabkan dok ngn mak la saya xreti msk...hehehe...

Saya tgk kwn2 kat opis sibuk beli kuih raya, baju raya utk mak ayah diaorg...beli adiah utk adik beradik kat kampung... saya cuma tgk je la sbb saya lak akan pegi shoping ngn mak abah dan adik2 saya... Hurm...lainkan rasanyer kalu dok jauh dr family... Bila jmp sekali sekala mst seronok... Tp saya ttp gak nk duduk ngn family...hehehe

Camna la life saya lps kawen nnt...for sure saya xkn dok ngn family saya lg...huhu... Mst saya homesick lps kawen nnt... erk...ada ke org yg homesick lps kawen??? Hahaha...

So pd kwn2 yg tgh brsemangat nk blk beraye brsama keluarga...ati2 di jln raya...semoga semuanyer slmt... sbr yer...xlama je lg dpt blk kg tue... tp saya xmo wish slmt ari raya lg... awal lg kot... Nnt spesel entri utk wish kengkwn sumer... Saya xpenah dpt merasai keseronokkan spt kengkwn yg lain utk blk beraya di kg halaman...kerana saya bkn perantau...=)

4 comments:

Cik Zimie said...

hehe saya jugak tak pernah menjadi perantau.ni dah kerja pun carik kerja dekat2 rumah kan.org kata manja la, duk dekat ketiak mak la apelah.tapi nak buat macam mana.dah terbiasa sejak kecik.hehe

cuma masa skool dulu, saya beria nak g asrama konon2 suka la independent.tp mak pulak tak kasi.huahua last2 masa matrik la 1st time berjauhan ngn famiy.eh kebetulan sama plak.saya pun matrik melaka gak.tahun 2003-2004. :)

~Lieza~ said...

hi zimie..sama la kita dok matriks "london" tue kn...hehehe.. Tp lieza batch 2001-2002.. Lg awal dr zimie..

Mmg bkn sbb kita manja kn...tp sbb lebih selesa bila dkt ngn mak ayah.. =)

Cik Zimie said...

hehe yeke alaaa lieza senior la ni rupanya :)

hhaah memang selesa dgn mak ayah.makan pakai semua ditanggung.opsss :p nanti lepas kahwin,dah kene buat semua sendiri.huhu

~Lieza~ said...

ha'ah lieza senior zimie la...dh tua pn lieza nih..hehehe.. tp rasanyer pengalaman kt matriks tue mst sama.. kena kawad.. kena solat jemaah ari khamis mlm jumaat... rindu plak kat matriks tue.. bangunan yg mcm kilang tue..=)