Nuffnang Ads

Thursday, July 21, 2011

Ganti nama AKU, SAYA or I?

~Salam~


Asal usul entri nie adalah dr kwn sndr yg baca blog nih... My fren bgtau "weh...cam xsesuai je ko guna "Aku" dlm blog tue..."


Ok..citernye gini... Dlu blog nih adalah private blog dan di baca oleh adik beradik, sedare mare dan kengkwn rapat je... Masa tue xde la trpikir ada org lain yg akan baca blog nih... So utk pengetahuan reader sumer... Ganti nama "Aku" tue digunakan dgn mereka2 di atas saje...i mean org2 yg rapat saje... Since saya mengandaikan mereka2 je yg baca so i thought it's ok to use "Aku" here...


But for those yg x baper nk kenal or x bape nk rapat ngn Lieza... I'll use "Saya". So dgn kengkwn kt opis...kengkwn kat Court and ngn org2 yg lebih tua I'll use "Saya". So I think it would be nicer if I use "Saya" as ganti nama dlm blog nih now on... =)

Owh..ganti nama "I" pn Lieza guna gak...esp ngn bos and non-muslim fren... But ngn kengkwn biasa mmg Lieza jarang gunakan "I"...except when I speak English..hehehe

Nape x guna "Lieza"? Bcoz mmg xbiasa guna nama sndr utk merujuk kpd diri sndr... Hahaha.. lawak kn?? It's just matter of habit je kn... Sbnrnye bole je guna "Lieza" utk entri dlm blog nih... Tp i think i prefer "Saya" la... =)

And pada kengkwn baru and mana2 silent reader [kalu ada...=)] saya mtk maaf kalu u ols rasa penggunaan "aku" dlm sumer entri sblm nih adalah kasar or kurang sopan.. But pada yg rasa ok tue..thnx 4 understanding... So utk jd lebih general I'll use "saya" from now onwards ok...

Peace yaww...

2 comments:

Renee Meow said...

i plak.. mase kecik dulu kene babab kalau guna kau-aku.. adik bradik sumer diajar jgn guna kau-aku sbb kasar.. hehe.. so kat skolah guna kite-awak..masuk skolah menengah pun kite-awak, smpai budak2 laki suker ejek2... da abes skolah upgrade kpd i-u plak atau sebut nama sendri.. hehehehehe.. :D

~Lieza~ said...

Renee..i xreti nk explain..but for me "aku" is used to the close fren...yg dr kecik2 lg dh kwn..then tu cousin...maybe for us "aku" tue tanda dh mesra.. Mmg ar it sounds kasar...but to us cam mesra la..hahaha..cmna ek nk explain...??? Tp kt kengkwn biasa lain sumer guna saya-awak je... smp la skrg... =)