Nuffnang Ads

Friday, October 11, 2013

Teether for Teething Sofiyya [2] - Eggless Biscuit

~Assalamualaikum~

Baru2 nie try wat biskut plak utk Sofiyya...sbb gusi dia dh keras so nk try biskut plak..Lgpn yg roti tue Sofiyya dh puas mkn...hehehe...

Bahan-bahan :

1 cawan tepung
1 cawan bijirin beras bayi kering dengan pisang (atau lain-lain perisa atau bijirin bayi unflavoured)
3 sudu besar minyak masak
Air ais

Saya guna Cerelac je untuk bijirin bayi tue...guna yang unflavoured... Kalu korg mmg xnk bg Cerelac kt anak atas faktor2 trtentu so xyah guna resipi nie...hehehe... Gantikan Cerelac ngn rolled oat pn bole...

Cara-cara nak wat plak:
Panaskan oven pada suhu 180'.

Campurkan tepung dan bijirin.


Kacau secara beransur-ansur dalam minyak.
Campurkan sedikit air ais pada bila-bila masa (start ngn 1/4 cawan) sehingga doh mula membentuk bola dan tarik dari mangkuk.

Roll doh di permukaan yg rata dan potong mengikut bentuk yang diingini... Saya wat bentuk Mickey and Minnie Mouse utk Sofiyya... =)

Bakar biskut antara 15-20 minit atau sehingga brwarna keperangan. Sejukkan sepenuhnya dan simpan dlm bekas kedap udara.


Bila dh siap tue saya simpan dlm botol untuk biskut...so bila nk anta Sofiyya gi umah nenek dia saya akan bekalkan la biskut tue sekali ngn bento dia camnie..


Senang kn? Tp biskut nie keras skit tau sbb xde telur kan... Mmg sesuai utk teething tp parent kena pantau la masa baby mkn..takut keras sgt dan baby trcekik kalu xkunyah hancur atau trpotong dlm bentuk yg besar dlm mulut dia.... Selamat mencuba yer... Kalu korg wat tp xjd jgn salahkn saya yer... Hehehe...

Last but not least...jom tgk muka puteri kesayangan saya nie tgh asah gusi ngn biskut nie... Kemain lg dia dok kunyah...cam gaya nenek2 yg xde gigi tue... Soooo cute tau...



6 comments:

Wan Afzan said...

boleh try la resepi ni. :)

Ilya Melissa said...

bento spotted. Santeknyaaa..rajin lieza wat makanan utk sofiyya :)

Hana Soffelia said...

senang je buatnya.. blh try ni.. tq liza

Wawa Yusoff said...

suka dia ek.
pernah try kat elman tp dia berapa suke. sudahnye mak nye yg habiskan. Maruku suke pulak >,<

~ NANA ~ said...

rajinnya liza masak...hehe...ayish pulak dia suka biskut butter tp rapuh sgt!

EZAN IDMA said...

rajinnyaaa