Nuffnang Ads

Monday, October 14, 2013

Sofiyya 9 Months Old

~Assalamualaikum~

Sekejap je masa brlalu...25.9.2013 aritue Sofiyya dh 9bln... Mcm2 dia dh pandai... Skrg nie mulut riuh sgt citer mcm2... Sofiyya dh bole bgn duduk sndr dgn brpaut kat memana...mcm meja ke...kerusi ke.... Pastu bole jln dari satu spot ke satu spot yg lain sambil pegang kerusi or meja....mcm menyusur la.... Bole gak brdiri statik lps tgn...tp xleh melangkah.... Hehehe... Tue pn ibu dh excited tau...

Wiken baru2 nie Sofiyya dh dpt skill baru... Dia dh pandai turun katil sndr...serius xde sape ajar dia pn... Memula saya tgk dia mcm nk trjunam kt tepi katil tue...Tp saya tgk je dlu...then suddenly dia brpusing...turunkn kaki dia ngn bontot dlu... Nmpk la kaki dia meraba2 dh smp lantai ke x...hahaha...sooo cute... Katil tue ada mcm tebing so dia akan turunkn kaki ngn bontotn kt tebing tue dlu... Then dia gayut kat cadar sambil slowly turunkan kaki ngn bontot smp la kaki dia cecah lantai...Then br dia turunkan sebelah lg kaki.... 

Bila dh brjaya turun tue harus la berusaha naik plak kn... Pn sama gak... Dia naikkan sebelah kaki kt tebing katil tue dlu sambil gayut kt cadar... Pastue br naik atas tilam plak... Huwaa....cptnya dia blaja sndr... Maka dlm sehari tue jenuh la ibu dok jaga2 dia turun naik katil tue... *Pitamsss*





Mulut pn dh riuh...setakat nie yg clear abah la... Ibu pn dgr bu je... Ok la kan...ada gak bunyik... Dh pandai byebye... Pandai tepuk amai2... Pandai bkk tutup tgn bila nyanyi twinkle2 little star.... Urmm...apa lg ek... Pandai pointing kt sesuatu...Contohnya kita tanya "mana nenek?" then dia akan tunjuk nenek... Kenal cat ngn bird.... Sbb tue je menatang yg ibu ngn abah slalu ajar and tunjuk kt Sofiyya...hahaha.... Very the bandar kan... Owh naik tangga mmg dh lama la Sofiyya terer.... Memanjat toksah citer la...mmg hebat sgt part memanjat tue... huhu...


So far gigi mcm ada sebatang nk tumbuh...tp xpasti sbb Sofiyya xbg saya rasa gusi dia... Cuma bila dia menggigit masa menyusu mmg menjerit la sbb sakit...so saya assumed mmg ada sebatang gigi dia yg dh tumbuh... Alhamdulillah Sofiyya xde demam ke apa la... Cuma air liur je dok meleleh2... Nnt la wat special entri psl gigi... =)

Hopefully Sofiyya akan terus membesar dgn sihat dan jd anak yg bijak serta solehah... Amin... Ibu syg Sofiyya sgt2 dan ibu akan sentiasa syg Sofiyya smp bila2... 


7 comments:

♥ ROS ♥ said...

Nestnyer dh leh buat byk dh...
Doakan humaira jgak yer... :)

♥ ROS ♥ said...

*bestnyerrr

Rizziela said...

pandai ek nak panjat katil

Zuraidah Butang said...

bdk2 baru belajar kan..sume nak dipanjat nye..hehe

Umi Qi said...

Sofiyya skrg dh pandai macam2 ye...oh gigi nak tumbuh hehhe ciap mama nanti sofiyya nak gigit hehehhe

Mimy Hamid said...

amin ..semoga sofiyya membesar dengan sihat ye si mata sepet comel ni

CikNaa said...

dah lama ciknaa tak jumpe anak dara comel ni..