Nuffnang Ads

Thursday, September 5, 2013

Teether for Teething Sofiyya

~Assalamualaikum~

Smlm upload gmbr teether utk Sofiyya...ada beberapa org kwn2 yg mtk resepi... So saya share kt sinie je la... Lgpn xde la resepi apa pn... Simple je...

Bahan2 cuma roti dan unsalted butter... Kalu gi supermarket tue check bebetul tau butter tue mst unsalted butter sbb utk baby kn... Roti plak trpulang la kt korg nk guna Gardenia ke...Roti cap ayam ke... Kalu rasa cerewet sgt ngn kandungan dlm roti tue bole la korg beli tepung dan buat sndr roti... Actually saya pn dh plan nk wat roti sndr cuma kekangan masa je... Resepi wat roti pn xdpt lg... Nnt la yer kalu dh dpt nnt saya share... So utk kali nie saya guna roti Gardenia je... 

Sapu unsalted butter atas roti... Then tekap roti tue ngn cutter yg cute miut tue... Ataupn bole je potong bentuk jejari tue supaya baby senang pegang... Dh tekap tue susun la elok2 dlm try utk bakar...

~Nie my niece pn sibuk nk wat skali~


~Rupa lps tekap...Buruk skit sbb xreti sgt~

Pastue bakar 180c selama 5minit...nie kalu ikut resipi tue la... Tp saya guna oven yg bole toast je... So tekan toast utk bape keping roti then biar je dia masak sndr... Hasilnya...

~Rangup mcm biskut tp xmudah patah~

Mcm biasa la sila ikut umur anak korg yer sblm intro menda nie... Advisable utk 8mths above.. Tp korg nk bg teething kt baby korg gak trpulang la kn....beli je pn bole sbb byk jenis ada jual kt supermarket tue... Baby xde gigi pn bole try yer...Sofiyya 8bln tp xde gigi lg yer... hehehe... So far dia suka sgt menda nie... Tp sbb saya guna roti yg jual di pasaran so limited to sekeping je sehari... Sofiyya juz mkn 2 keping chipmunks je which is equivalent to half of the roti...

Semalam dh try bg...dia mkn smp abis... Dikunyah2 guna gusi dia tp xputus la roti nie...dia mcm liat2.... Bila dh lembut kena air liur dia br putus and hancur... Habis la 2ketul chipsmunk tue...Pastue anak2 buah saya yg dh besor2 pn sibuk nk rasa gak... Sumer kata sedap...smp licin dorg mkn... Arinie dh kena wat lain plak... huhu....

Tp make sure la korg still pantau baby mkn k... Jgn la biar baby mkn sndr2... Wlpn dia dh ada gigi but they are still baby k... So mommies...selamat mencuba... =)

3 comments:

S.n.Fariza said...

YEAY..
tq teacher lieza :)
try weekend ni. ahahaha

Umi Qi said...

Wahhh ada resepi...best yer sofiyya punya ibu yg sgt memahami makanan ikut peringkat usia...

orked violet @ SYA said...

nmpk cm sedap lak kan.. hahaha. Sya nestum anak cousin pon Sya boleh tumpang sekaki. hehe