Nuffnang Ads

Friday, September 20, 2013

Melasak dan Jatuh

~Assalamualaikum~

Nie citer psl Sofiyya yg tgh melasak skrg nie... Sumer tempat dia nk memanjat... Tangga kt umah tue dia bole naik sndr smp tingkat atas tau...ada la dlm 20 anak tangga gitu...huh... Walhal brjalan pn blm lg...tp memanjat kemain lg... 

Kete mainan dia tue mmg menda yg paling suka la dia panjat... Bkn reti dok diam atas tue.... Budak br dpt kaki...asyik nk brdiri je...


Bg la naik mainan apa pn...mst dia nk brdiri...xmo duduk... Memanjat je kejenya... Aktif btul la anak ibu nie.





Ibu ngn abah Sofiyya mmg kena jaga2 je bila dia brmain... Risau kalu trjatuh... Tp aritu dlm dok brjaga2 tue jatuh gak la dia... Adoii... Sian... Menjerit mcm hape je... Jatuh dr kete mainan dia tue pastu trhantuk muka kat tepi meja... Menangis la ibu dia nie skali....  Bengkak kt atas mata kiri Sofiyya...




Bila tgk bengkak br nak naik tue...saya cepat2 amik kain tuala dan panaskan kt iron...pastu tuam kt tmpt yg nak bengkak tue... Memula Sofiyya diam je masa tuam tue... Masuk dh dkt 10x tuam tue dia mula la nk melasak semula...xmo dok diam... Mlm tue masa dia tido tuam lg slow2... Alhamdulillah esk tgk xde dah bengkak... Aduhaii la anak... Risau ibu jdnya tau...

Tp as parent kita kena paham gak skrg nie fasa dia nk blaja mcm2...sumer nk explore... Jd xleh nak sekat sgt kan... The most that we can do pn sama2 main ngn dia dan brjaga2... Tp mcm saya ckp la...kdg2 tue dh jaga pn jadi gak...sbb xsempat nk capai dia sblm jatuh tue... 

Sorry Sofiyya...ibu xjaga bebetul smp Sofiyya jatuh... Next time ibu akan lebih hati2 lg k... Mmmuahh...

IKLAN JAP...
Sape2 yg nk cuba product Shaklee bole la try contack Aini... Dia nie Shaklee Independant Distributor... Nk mtk consultation pn bole... Nie kira war2 gak kan Aini? Hehehe

7 comments:

D Yatie said...

Jangan risau. Itu dianggap proses pembelajaran. Jangan risau ye liza. Cuma kita kena pantau lebih.

~Lieza~ said...

ehh..yatie dh bole msk blog liza?? hehehe.. Tue la...anggap tue proses pembelajaran utk dia... Wlpn ibu dia pn melalak sama...huhu

YanaUjang said...

dorg nk membesar mmg lasak x hengat kan..kdg tu rs dh cukup teliti kita jg dia..tp jatuh jugak..herm semoga Allah lindungi anak2 kita...klu dlu org tua2 slalu ckp, baby2 ni malaikat jaga..hihi insyaAllah kan :)

~Lieza~ said...

Btul2 Yana.. ada gak dgr yg malaikat akan jaga baby2 nie.. Tue la..kita dh abis jaga dh...tp kalu nk jatuh tue mmg xsempat2 nk capai dia... huhu..

~ NANA ~ said...

Ayoooo..ayish tu ntah brp puluh kali dah jatuh..bkn x jaga tp sekelip mata jatuh xleh buat apa dah..hihi

Umi Qi said...

Waaa baby sofiyya...kemain dia lagi ye...sudah pandai memanjat sana sini...bgus anak aktif cerdas...moga sofiyya sihat ye sayang

ctmah said...

sofiyya dah boleh jadi kakak ni..tunjuk skill depan mama yek..hehe