Nuffnang Ads

Friday, September 27, 2013

Natural Remedies - Batuk dan Selsema

~Assalamualaikum~

Arinie nk share cara semulajadi utk ubat batuk dan selsema... Rasanya ramai yg tau baby yg brumur bwh dr 1thn xperlu diberi sebarang jenis ubat batuk atau ubat selsema kn... So pd baby yg menyusu bdn, ibu kena la mkn makanan yg brkhasiat supaya anak bole mendapat zatnya juga...

Lately nie Sofiyya terkena selsema dan batuk...maybe sbb brjangkit dr abah dia kot...sbb abah dia kerap sgt selsema... Tue la ibu suh mkn habatussauda xmo... huhuhu.... Bila Sofiyya selsema dan batuk cam biasa la ibu akan mula carik maklumat camna nk ubatkn Sofiyya secara semulajadi... So saya pn rujuk ke page Grup Nutrisi Remedi Alami Malaysia...mcm natural remedies ada dlm nie... So bole la try...

Antara yg saya baca adalah kaedah steam utk kuarkan batuk dan kahak pada baby.... Bole rujuk pd gambar nie utk tau cara-caranya... Gambar nie saya xigt la save dr mana...sbb dh lama save gmbr nie... 


Then saya pn try la steamkn Sofiyya... Maybe sbb Sofiyya br 9bln so dia xde la meronta2 sgt... Saya dok nyanyi2 la lagu2 yg dia suka nk bg dia diam masa proses nie... Alhamdulillah....kuar la hingus2 Sofiyya.... smp berpeluh2 la dia...huhuhu.. Panaskn wap nie... Tp utk kebaikan kena la tahan skit... Teknik steam nie bole melonggarkan kahak yg brkumpul dlm hidung dan paru2 baby... Utk batuk brkahak plak ada doktor bgtau saya xpe kalu baby batuk dan telan kahak tue...sbb kahak tue akan disingkarkn masa baby poopoo... 

Nie hasil selepas saya steam Sofiyya...


Nampak xpeluh meleleh kt pipi dia tue? Hehehe... Mmg brkesan la... Hingus mmg kuar...lps tue dia dh lega trus tido... Maybe sbb dh bole brnafas mcm biasa kot... Kalu x resah je dia tido... 

Pagi nie saya buat lg steam sbb Sofiyya batuk sikit2... Masa buat tue dia xmuntah ke apa....hingus je melelh kuar wlpn dia xselsema pn sblm wat steam nie... So saya assume kahak tue kuar dlm bentuk hingus la...Eh...ye ke? hahaha...pepandai je wat teori... Pastu masuk je dlm kete nk gi anta Sofiyya kt umah mak...bg dia menyusu...dlm 10minit gitu trus dia muntah...mencurah2 mcm air terjun...keluar abis kahak2 dia tue... Abis brtakung atas baju saya...huwaaaa.... Xpe la syg...ibu rela asalkan kahak Sofiyya sumer kuar.... T_T.... Lega saya tgk kahak tue sumer dh kuar....

Then dh tghari nie saya kol mak tanya Sofiyya batuk lg x? Mak kata xde batuk pn...elok je main...elok je mkn... Huhuhu.. Lega saya dgr... Alhamdulillah Sofiyya dh ok.... 

Saya share nie utk ibu2 lain mencuba...tp semuanya atas izin Allah juga... Kita cuma berusaha sebaik mungkin utk anak2 kn... Allah yg lebih Mengetahui mana yg trbaik... Wallahualam... 

2 comments:

Nana Aris said...

salam,

thanks for sharing..risau kan nak bagi anak kecik makan ubat..rasa mcm terlalu kecil untuk ubat2 ni semua..

Btw, kalau berminat dengan supplement from Shaklee saya ada buat promo ESP Shaklee..do visit my blog ye
http://ainasuraya.blogspot.com/2013/09/promo-shaklee-esp.html

thanks!

Hana Soffelia said...

Hana pernah terbaca rawatan stim ni tau kalo anak selsema, berkahak or batuk tp tak try lagi. mcm takut pun ada. haha so far kalo naurah selsema ada hingus meleleh, hana akan sedut guna mulut je..