Nuffnang Ads

Friday, May 24, 2013

Sofiyya dh ready for solid food???

~Assalamualaikum~

Bosannye arinie.. org sumer cuti utk Wesak tp company saya nie kedekut...suh kitaorg keje gak... ciitt... So arinie nk ngular sambil update blog...

Esk 25hb Sofiyya dh msk 5bln...yeayyy...dh besar anak ibu nie... Skrg nie byk dh keletah si comel nie...dh kenal org...dh tau nk kuar brjalan... Suka senyum...bgn je tido dh senyum kt ibu dia...sejuk ati tgk anak senyum pg2...hehehe... So far Sofiyya anak yg menyenangkan...xbyk karenah...mlm pn senang nk tidokan dia... Cuma sekali sekala tue ada la gak dia mengada2 xmo tido...nk main je... But so far dia sgt ok... Good girl la anak ibu nie...

Lately nie mak saya ada bgtau yg Sofiyya ada tunjuk sign nk mkn...hurm... Br nk msk 5bln pn si comel nie.. So saya xde la tolak bulat2 cadangan mak saya tue... Basicly mmg saya tau kena tnggu baby 6bln br bole bg mkn...tp bila dh tanya kt kwn2 ada je yg bg dlm umor 5bln... Tp bkn la bg nasi semangkuk tue yer kwn2...hehehe... Mak saya ckp Sofiyya dh pandai rampas makanan kt tgn org pastue bwk gi mulut dia...huhuhu... Nmpk cam lapo sgt la anak ibu nie.. Tp lately mmg Sofiyya dh makin kuat menyusu... Kalu mlm tue asyik melekap je kt saya utk nyusu...smp sakit2 la pinggang ibu dia nie dok tido ngiring smp ke pagi... huhu... Tgn pn asyik msk ke mulut je...smp melelh2 air liur dia... Wlpn masham tp ibu cium gak Sofiyya comey nie...hehehe...

Sebelum ada yg condemn saya sbb nk bg baby mkn sblm 6bln...meh saya explain awal2...mmg saya tau susu ibu adalah makanan trbaik utk baby yg baru lahir sehingga 6bln...  Tue la yg saya sedang bg pd Sofiyya sekarang nie yer... Susu ibu... Tp kalu baby dh bg sign yg dia dh ready utk mkn then why not kan...? Ada gak kwn saya bgtau yg dia refer pd paed and paed bgtau bole start introduce food pd baby umo 5bln...bg baby blaja2 mkn.. so by 6month baby sepatutnya dh pandai utk mkn...bkn 6month br nak blaja mkn... So saya setuju gak ngn pendapat paed nie... But I do respect decision mommies yg strict nk bg baby mkn pd umo 6bln.. He or she is your baby...as a mum u know best for your baby...X gitu mommies sumer..?? Hehehe...

So jom kita tgk apa sign baby dh ready nk mkn... Dr pembacaan saya nie antara sign baby dh mula nk makan:

1. Boleh duduk dengan sedikit sokongan atau tanpa sokongan, dan dapat mengawal kepalanya.
2. Cepat lapar, meminta susu walaupun selepas diberikan susu ibu atau kerap menyusu.
3. Boleh mengawal lidahnya dengan lebih baik.
4. Mula mengunyah atau menggerakkan mulutnya ke atas ke bawah seperti mengunyah.
5. Gemar memasukkan benda ke dalam mulutnya.
6. Menunjukkan minat kepada makanan yang anda makan, seperti cuba merampas makanan  atau membuka mulutnya.

Saya dh start monitor sign dr Sofiyya... No 1 & 2 tue mmg ada pd Sofiyya.. No 4, 5 & 6 pn very obvius.. Cuma no 3 tue je saya xtau camna nk tau...huhu... Camna ek nk tau dia bole kawal lidah sndr??? But for me sumer yg lain2 tue Sofiyya dh comply so saya rasa Sofiyya dh bole dikenalkan dgn solid food or puree actually...

Makanya from now on saya dh mula la study psl solid food and puree nie... Nk tau apa yg sesuai utk introduce kali pertama kt Sofiyya... Byk gak yg suggest start ngn buah cam epal or pisang sbb buah nie kurang kesan alergi... Tp saya cam nk try ngn sayur dlu sbb risau kalu dh start ngn buah yg manis nnt Sofiyya xnk mkn yg tawar plak... What say u??

Ok..utk start bg mkn saya trbaca yg kita kena ikut 4 day rules... Amenda 4 day rules nie??? 4 day rules nie maknanya kita bg sejenis makanan pada satu masa dan ulang makanan yg sama selama 4 hari. Ini supaya kita dpt tentukan sama ada baby suka ke x makanan yg kita br bg tue..Selain tue 4 hari tue utk kita monitor kalu2 baby ada alergi pd makanan yg kita bg tue... Lets say kalu 1st time introduce mkn kita dh bg campuran buah, sayur ngn bubur...then bila baby alergi kita dh susuah utk determine makanan yg mana satu dia alergi... Tue la pentingnya introduce satu jenis makanan pd satu masa selama 4hari brturut2... Tp make sure start dgn kuantiti yg sedikit yer... Ok? Then bila baby dh mula serasi baru la tambah kuantiti makanan dan bole campurkan jenis makanan...

Peralatan utk start bg baby mkn?? Hurm...yg nie saya xabis study lg... Nnt dh ready saya wat entri psl nie ek...

Nie saya nk share satu chart psl sayuran dan buah-buahan yg sesuai utk baby mengikut peringkat umur... Chart nie saya xigt dpt dr mana.. Either dr pakcik Google or dr one of group yg saya join dlm fb...


Selain tue bole gak join group2 kt fb yg mmg khas utk mommies yg nk start solid food for baby... Antaranya Solid food for my baby atau pun bole like page HSFFYB nie.. Byk info yg dikongsi kt sine... Selain tue saya gak bc buku Nutritionist's Choice Cookbook terbitan Persatuan Pemakanan Malaysia... For a beginner like me buku nie sgt helpful...

Owh...setakat entri nie ditulis...saya blm lg introduce solid food pd Sofiyya yer...nie br hasil kajian saya dan monitor pd Sofiyya je... Tgk la dlm seminggu dua lg kalu kelengkapan sumer dh lengkap maybe saya akan start bg puree pd Sofiyya or bubur nasi yg campur ngn susu ibu... Hopefully sumernya ok nnt... Excited plak nk bg Sofiyya mkn for 1st time... (",)

Erk...camna nk ending entri nie ek... huhu... Daaa......

No comments: