Nuffnang Ads

Monday, May 13, 2013

~Review Medela Freestyle~

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah...akhirnya Medela Freestyle yg jd idaman kalbu telah smp ke tgn saya...yeayyy.. Nie yg wat lg semangat nk pam susu utk Sofiyya... FS nie br je smp kt tgn saya 30 April 2013.. Excited giler masa tue.. Tp setakat ari nie saya baru guna dlm 4x je.. huhu..


Sepanjang 4x yg saya guna FS nie...saya rasa FS mmg ok... Tp saya xguna pn handsfree kit yg dia bg tue sbb agak leceh dan complicated... So saya juz selitkan corong tue kt nursing bra je... hehehe... Tetap bole freestyle gak...  Memula hasilnya xbape memberangsangkan la.. Atau mmg susu saya yg dh drop...huhu..


Cuma bg saya FS nie mmg menjimatkan masa terutamanya bg ibu yg brkerja.. Ye la..time keje xkan nk ilang lama2 kot kan..nnt bos dok carik je sbb asyik sgt ilang... Dlm sehari brkerja tue gi semayang Zohor dh amik masa 15-20 minit... Pastue Asar lg 15-20 minit... Mengepam lak dlm 30 minit utk 1 sessi... So xmo la nnt ada org mengata plak kan.. Jdnya dgn FS nie saya bole mengepam dua2 belah serentak.. so dlm 15 minit je sekali pam.. Kalu agak2 byk sgt keje nk wat..pasang pam kt tmpt trsorok skit pastu pam je kt work station.. Kata FS kan...hehehe..

Skrg nie beg pam nie la yg saya usung tetiap ari ke opis... Sumer org dh tau tue kelengkapan pam saya...hehehe...


Dr segi part nk cuci plak agak remeh skit la..sbb kena cerai2kan part kt corong tue.. Membrane, corong ngan back caps tue... So leceh skit la...Tp memula je...lama2 ok la.. Nie cth part2 yg saya basuh... Kalu compare ngn swing rasanya swing lg senang kot nk basuh.. Ke sbb swing single so nmpk cam skit je kena basuh...hahaha...


So far alhamdulillah FS nie dh byk mudahkan keje saya especially kat opis.. Kalu nk cover dgn shawl je pn bole masa mengepam... Motor dia plak letak dlm buble wrap cam saya wat dlm gmbr kt atas tue..then masukkan dlm beg...xde la kuat bunyik dia.. Bunyik ekon opis lg kuat rasanya... =)

Bila dh ada pam FS nie semangat mengepam makin kuat la sbb duit dh abis byk kot keje mengepam dh jd mudah... Sblm guna FS nie saya dh try swing... Swing sgt2 ok cuma sbb dia single pump so dia xmenepati kehendak saya...sbb saya mmg perlukan double pump yg efficient dan menjimatkan masa saya...

Pada mommies yg brniat nk fully bf saya juz nk bgtau yg pump hanyalah alat...semangat mommies tue sndr yg penting...pump apa pn xkisah yg penting rajin pam dan kosongkan breast... Kena ikut teknik supply and demand tue... Insyaallah...semoga kita sumer brjaya memberi yg trbaik utk anak kita...

Owh lupa..saya beli FS nie dr Aja mybreastpumpshop.. Kenapa Aja? Sbb dlm byk2 seller yg saya approach...hanya Aja je provide after sale service yg bagus... Ye la beli mahal2 mst la nk jaminan bila rosak kan... Atau korg bole tgk kt blog dia mybreastpumpshop.. 

3 comments:

CikNaa said...

ciknaa tgh mencari 1 letrik punye lepas beli avent manual. tp tidak mampu utk smpai ke tahap medela ni, mahaiii wooo.. hihi.

orked violet @ SYA said...

hehehe. best nye shopping2 brg baby nih. skang kLW shopping onL9 pon utk dr sendiri jek. hehehe

Sue said...

sue dulu main kutu ngan kak aja tu, bayar sikit2.. dalam 6bulan jugak baru dapat pam.. punye semangat nk BF.. servis kak aja mmmg best.. tp sue nye FS tak pakai sebab sue dah stop BF sbb baru ni sue kene breast abscess, n menjalani opt di breast kiri.. bby dah fully FM