Nuffnang Ads

Thursday, March 28, 2013

Rutin Harian Ibu & Sofiyya

~Assalamualaikum~

Lama gak xupdate blog nie...sebenarnya byk nk citer tp xtau nk start dr mana.. Skrg nie dh jd ibu kena pandai2 bahagikan masa.. Lgpn Sofiyya fully breastfeed so kalu kt umah tue dia asyik nk melekat kt ibu je.. smp xleh nk wat keje lain pn... 

Entri kali nie nk share rutin trbaru saya sbg ibu Sofiyya and camna saya train Sofiyya dgn rutin nie... Memula tue mmg kelam kabut skit life especially masa mula2 start keje... Tp skrg alhamdulillah everything slowly jd ok...

Rutin saya starts from 4 pagi...Saya akan bangun untuk kemas barang2 Sofiyya yg nk bawak gi umah mak saya (mak saya jaga Sofiyya time saya keje). Pastu saya akan kutip baju kotor masuk mesin basuh...then gosok baju keje plak... Dh siap sumer tue around kul 6pagi saya akan start pam susu utk Sofiyya...pagi2 cmnie selalunya dpt byk gak... Kadang2 Sofiyya trsedar nk susu saya akan wat tandem nursing... Sebelah susukan Sofiyya dan sebelah lg saya pam.. Biasanya susu nie saya akan bahagi utk 2 kali feeding... Satu saya akan letak dlm suhu bilik je (tahan 4 jam) sbb nk bg fresh utk Sofiyya dan satu lg saya letak kt chiller utk bagi hari ygsama gak...

Lepas mandi, semayang Subuh and kemas brg2 saya utk gi keje baru saya kejutkan Sofiyya bgn.. Kdg2 Sofiyya dh bgn sendiri dlm kul 7pagi tue... Then hubby akan mandikan Sofiyya...masa tue saya plak akan kemas katil sumer... Bila dh siap mandi saya akan siapkan Sofiyya pakai baju sumer... Kami akan keluar umah pukul 7.45 pagi...on the way gi umah mak tue saya akan susukan Sofiyya dlm kete.

Sampai umah mak saya dlm kul 8 pagi...biasanya mak saya dh siap breakfast so saya and hubby tumpang mkn je la...hehehe... Dh sudah mkn tue saya akan susukan Sofiyya lg... Pastue saya akan bgtau mak saya susu mana yg nk guna dlm fridge tue.. Dlm kul 8.40 cmtue saya gerak gi opis... Kt opis plak biasanya saya dpt pam sekali je disebabkan masalah2 yg xdpt dielakkan...=( So blk je keje kul 6 tue saya akan tandem nursing lg...sebelah susukan Sofiyya dan sebelah lg pam... huhu...  Botol2 susu Sofiyya sumer hubby akan basuh and steril kt umah mak.. Mkn mlm pn kt umah mak gak...hehe.. Pukul 8.30mlm br kitaorg balik...

Smp rumah dh nk dekat kul 9mlm...Biasanya kalu mlm mmg Sofiyya start wat perangai nk brkepit je... so hubby kena take turn dukung Sofiyya nk pujuk dia sementara saya mandi dan semayang Isyak.. Pastu baru saya akan brgolek dgn Sofiyya... Sblm tue saya akan tukar pampers Sofiyya dan sapu minyak kt perut dia...so dgn cara nie Sofiyya dh tau tue time tido dia... Susukan dia smp dia trtido dan ibu dia pn trtido...hehehe... Pukul 12tghmlm or 1pagi saya akan bgn utk pam susu lg... then Sofiyya akan trjaga2 gak utk menyusu... 

Rutin kami start balik at 4 pagi esoknya.. =) Alhamdulillah setakat nie Sofiyya xbyk ragam sgt...Kadang2 je dia buat perangai merengek bila nk tido mlm... Rutin nie sgt efektif smp Sabtu ngn Ahad pn Sofiyya akan bgn pagi... Pastu dia akan membebel bila tgk ibu ngn abah dia atas katil lg dgn muka ngantuk... Sofiyya akan wat peranagai nk suruh dukung and bawak dia brjalan...Kitaorg rasa dia dh trbiasa kuar umah and naik kete pagi2...so Sofiyya xsuka dok umah...hahahaha...

K la..nk susukan Sofiyya..owh gambar terbaru Sofiyya xde la...nnt la saya tampal kt blog nie yer...

3 comments:

puan.mila said...

Wahh salute dgn working mom..seawl 4am dh bgn..mila xkja lg so xda nya nak bgn awl cmtu, hehe..behave jg sofiyya ye..gud girl!

S.n.Fariza said...

:) semua itu kenangan terindah.
bekerja keras untuk keluarga bahgaia.
samalah, bila dh kt umah, x wat kerja apa pun, hubby yg buat semua. ekekeke. nanti dh lama, kembali normal.

so sweet..

~ NANA ~ said...

kita working mom mmg camtu la kot...kena bgn awal pagi utk settlekan mcm2...hehe