Nuffnang Ads

Wednesday, March 6, 2013

Perjalanan Penyususan Nur Dalili Sofiyya

~Assalamualaikum~

Lamanya xupdate blog..sejak abis pantang and mula keje nie mmg bz tramat sgt... Maklum la baru nk sesuaikan diri ngn org baru...hehehe..

Alhamdulillah setakat ari nie Nur Dalili Sofiyya dh brumur 2bulan 9 hari...dan Allah masih murahkan rezeki Sofiyya utk menyusu badan sepenuhnya... Wlpn perjalanan penyusuan saya dan Sofiyya masih baru tp saya ttp rasa teruja.. At least kami dh mencecah 2bulan...hehehe.. Stok yg saya wat xde la byk sgt...tp mencukupi la utk Sofiyya... Sebelum start keje aritu saya brjaya buat 100oz stok...tue pn dibuat dlm masa seminggu sblm keje...dh ar xde pam...marmet (perah guna tgn) je la...huhu.. tp sbb semangat nk fully bf kan...saya gagahkan jugak la...

Nape xguna pam? Al-kisahnya kan saya dh beli pam Avent manual sblm brsalin aritu...tp malangnya pam tue xsesuai dgn saya wlpn tue pam yg byk mendapat review trbaik... Bila guna pam tue setitik susu pn xmo kuar...huhu... Dh tue cik b saya pn rasa sakit... Maka saya marmet je la...lg senang... Tp bila saya pinjam electric pam kwn saya..keluar la plak..saya pjm mipump the first year pam je pn...ok la plak...huhu.. Wlpn ok tp saya xbeli pn pam tue sbb saya rasa suction dia xbape kuat sgt...

Sbnrnya ati nie mengidamkan pam nie...huhu..


Rasanya Medela Freestyle nie mmg idaman ibu2 yg menyusukan...review mmg trbaik pn kan... Tp harganya mmg bole menitiskan airmata...huhu... Bila tanya hubby bole beli ke x...hubby smp trdiam...hahahaha... So saya simpan la duit skit2 dr skrg...harap2 dpt la beli...

Byk ke susu saya? Urmm...tue soalan yg saya selalu dpt... Alhamdulillah susu ada and cukup utk Sofiyya.. Nk kata melimpah smp penuh fridge tue xde la...tp setakat nie Sofiyya xde la trputus bekalan... Saya akan pastikan ebm (express breast milk) utk Sofiyya cukup utk sebulan dlm fridge tue.. Setakat nie alhamdulillah... Cuma masalah saya skrg ialah masa utk mengepam kt opis.. Ye la...kalu selalu sgt ilang nnt apa lak kata bos kan... Susu saya ada tp keluar dgn prlahan so amik masa nk kosongkan breast...jadi xkan nk ilang smp sejam sbb nk mengepam kan... Kdg2 saya trpaksa stop pam bila dh dpt 9oz sbb terasa dh lama..wlpn masa tue cik b xkosong lg.. Rasanya kalu terus pam bole dpt lebih dr 9oz tue.. Sekali pam kt opis bole la dpt 8-9 oz (around 30minit..and trpaksa stop utk sambung keje)... Bg saya cukup la sbb Sofiyya cuma minum 12 oz sehari...Malam saya akan pam lg...

Milk booster? Mcm2 yg saya dgr and jumpa...tp dr dalam pantang mak saya dh buatkan teh ngn bawang putih...alhamdulillah susu saya jd byk... Masa 1st day smp 3rd day mmg susu saya xde...siap picit cik b and suap Sofiyya ngn sudu lg...Tp lps minum teh ngn bawang putih tue trus susu byk on the 4th day... Skrg nie xde la byk cm dlu sbb saya xminum dh..then pam pn 3x je sehari...

Bila mengenangkan cmna perjalanan penyusuan Sofiyya dr awal mmg sgt stress... Lps je Sofiyya dilahirkan alhamdulillah dia trus bole menyusu pada saya...Nurse tolong ajar utk latching yg betul.. Pastue saya trus je bg susu badan spjg semalaman kt hospital... Hari kedua balik umah mak suh picit cik b tgk ada susu ke x... Bila picit xde susu kuar... Mak dh mula suh beli fm.. tp saya pekakkan telinga je...hubby diam je sbb dia tau saya nk fully breastfeed so dia xde la gi kedai beli fm.. saya terus picit and blaja marmet sbb bila pam xde susu kuar... Bila dpt skit saya suap Sofiyya guna sudu... Tp saya bg gak Sofiyya direct feeding tp sbb susu lmbt kuat dia hisap ngn kuat smp nipple luka..  Then bila dh byk skit saya guna cup sbb nipple ldh luka.. Wlpn luka and sakit sgt2 saya bg gak direct feeding..meleleh2 airmata menahan sakit...mak saya ckp mula2 mmg cmtu nnt lama2 ok la.. Mmg btul pn...skrg dh xsakit lg...hehehe...

Dalam pantang lg saya dh introduce Sofiyya ngn botol susu and alhamdulillah Sofiyya xde nipple confuse...dia bole je hisap botol or direct feeding...syukur sgt2... Bonus plak sbb Sofiyya bole minum susu guna sudu and cup...hahaha... Anak buah saya umur 9bln pn xpandai minum guna cup kata mak... hehehe...

Saya brsyukur dan sentiasa berdoa agar Allah permudahkan perjalanan penyusuan anak saya sehingga 2 thn...insyaallah... Yg penting hati saya mmg dh cukup kental utk hadapi semua dugaan...skrg nie mak saya pn dh pandai handle ebm...hehe.. Saya sedar perjalanan penyusuan saya nie masih baru dan masih panjang...tp saya dh brsedia dan insyaallah saya akan cuba sedya upaya utk breast feed Nur Dalili Sofiyya sehingga 2tahun...

So pada new mommies...niat awal2 utk fully breastfeed...usaha dan tawakal yer... =)


2 comments:

Wawa Yusoff said...

hai dear... taknak cube spectra ke? sy pernah pakai madela FS dan Spectra. Spectra suction lagi best.. pendapat saya je tau.. Klu ade kenalan yg pakai FS, awk cube dulu la sebelum beli. Pam ni ikut keserasian badan jugak..

Happy breastfeeding dear..!

~Lieza~ said...

Wawa..ramai gak ckp spectra best..tp bulky skit kan? Susah plak lieza nk usung ke opis nnt.. Lieza agree ngn wawa yg pump nie ikut org...sbb lieza sndr xserasi ngn Avent manual..