Nuffnang Ads

Wednesday, May 11, 2011

Persiapan Kawen ('',)

~Salam~


Life mcm biasa cuma add-on skit2 aktiviti menarik di ujung minggu spt menghadiri kenduri kawen kwn2 dan membuat persiapan kawen utk diri sndr...


Bila citer psl persiapan kawen mst ati aku brbunga2 riang...hehehe... Biasa la...tgh bahagia... Hurm...wlpn mcm awal lg utk wat persiapan tp aku xkisah... mmg style aku utk prepare dari awal.. Lgpn aku sndr tau keadaan kewangan aku cmna...so better wat skit2 dlu dgn duit yg ada... Insyaallah bila dh smp masa ntn xde la byk sgt duit nk kuar...


Misi pertama kitaorg ialah booking dewan... Hurm...kalu dulu2 dewan bole booking 6 bln sblm tarikh kawen...tp skrg setahun sblm kawen dh kena booking dewan... Rasanyer mmg org zaman skrg suka wat kenduri kawen kt dewan...serba serbi mudah...xyah nk sepah kan umah...hehe...


Memandangkan aku nie nk wat majlis yg bajet disebabkan kewangan yg xde berapa nk ada...so aku wat survey dr awal utk carik dewan yg paling murah tapi selesa dan cantik... maklum la bajet kecik tp of course la nk majlis tetap perfect kn... so kena pandai2 la and kena rajin la survey... Aku punyer survey dr yg semahal-mahal dewan smp ar ke semurah2 dewan.... Antara dewan yg aku dpt survey ialah :


1. Dewan Dr. Siti Hasmah, Rumah Puspanita
RM5k trmasuk kerusi meja, sarung kerusi, alas meja & ekon...
03-21421332
...aku suka dewan nih...tp mak ayah aku xsetuju sbb ssh nk carik...nnt kengkwn & jiran2 mak aku nk gi dh ssh...diaorg nk dewan yg dkt2 area ampang je...huhu..

2. Dewan Wisma Sejarah, Jln Tun Razak
RM1750 per day...trmasuk kerusi & meja.
03-26815388
...dewan nie mmg murah dan cantik ar...tp mslhnya kapasiti dewan ni ialah 300 org per sitting..so aku risau kalu time peak tue ada tetamu yg xdpt duduk...

3. Dewan Gemala Sari, RISDA, Jalan Ampang.
RM4000 trmasuk kerusi dan meja...
...kena booking awal sbb slalunye penuh...kapasiti 600 org per sitting...tp aku xpenah kol lg sbb aku rasa mahal gak ar utk bajet aku...hehe..

4. Kompleks Sukan Titiwangsa
RM500 utk 5 jam pertama dan RM100 utk 1 jam berikutnya.
03-40239558
... kalu ikut bajet aku bole ar amik dlm 10 jam je...tp cm biasa ar mak aku nk gak dewan area ampang...so aku kiv dulu ar dewan nih..

5. Dewan Prima LJT, Pusat Bandar Melawati.
03-41494440
... aku xpenah kol lg utk tanya psl dewan nih...tp yg aku bc kat internet dewan nie sediakan pakej all in one...dr meja, catering smp ar ke pelamin... confirm mahal...sbb tue ar aku xkol...hehe

6. Dewan Tasik Ampang Hilir.
RM50 sejam utk dewan shj. Carpet RM450. X trmasuk kerusi meja & xde ekon...
012-2424047n (En. Na'im)
... hurm...bila dgr je nama dewan nih trus mak aku setuju sbb kat Ampang...hehe.. mmg ar murah sbb xde ekon...

Lepas survey and berbincang dgn my dearie and family...kitaorg decided utk booking dewan tasik ampang hilir tue... Bajet dan dkt ngn area umah kitaorg... Plus persekitaran yg cantik...sng nk amik gmbr outdoor nnt...hehehe.... Pastu time google psl dewan nih aku jmp ar blog yg ada gmbr dewan tasik ampang hilir nih...so aku pjm la yer... hehehe...




Alhamdulillah...dewan dh booked...deposit dh byr...(",)...


Misi seterusnya ialah pegi kursus kawen... Kitaorg gi pd 30Apil & 1 Mei 2011 aritu... Pegi kat Mahligai Firdaus kt area Setiawangsa tue je... Fasiliti dia mmg ok... Nie map dia...



http://kursuskahwin-setiawangsa.blog.ca/


Hurm..ilmu rumahtangga dh amik skit2 masa kursus tue...byk menda nk kena sedia sblm kawen..mental dan fizikal... Insyaallah sumer nasihat yg aku dpt tue akan aku jadikan panduan..

So setakat nie br tue je persediaan kawen aku...hehe...

1 comment:

syaz@rozelt said...

same la kite x amek kursus kawen lg..huhu