Nuffnang Ads

Thursday, March 28, 2013

Rutin Harian Ibu & Sofiyya

~Assalamualaikum~

Lama gak xupdate blog nie...sebenarnya byk nk citer tp xtau nk start dr mana.. Skrg nie dh jd ibu kena pandai2 bahagikan masa.. Lgpn Sofiyya fully breastfeed so kalu kt umah tue dia asyik nk melekat kt ibu je.. smp xleh nk wat keje lain pn... 

Entri kali nie nk share rutin trbaru saya sbg ibu Sofiyya and camna saya train Sofiyya dgn rutin nie... Memula tue mmg kelam kabut skit life especially masa mula2 start keje... Tp skrg alhamdulillah everything slowly jd ok...

Rutin saya starts from 4 pagi...Saya akan bangun untuk kemas barang2 Sofiyya yg nk bawak gi umah mak saya (mak saya jaga Sofiyya time saya keje). Pastu saya akan kutip baju kotor masuk mesin basuh...then gosok baju keje plak... Dh siap sumer tue around kul 6pagi saya akan start pam susu utk Sofiyya...pagi2 cmnie selalunya dpt byk gak... Kadang2 Sofiyya trsedar nk susu saya akan wat tandem nursing... Sebelah susukan Sofiyya dan sebelah lg saya pam.. Biasanya susu nie saya akan bahagi utk 2 kali feeding... Satu saya akan letak dlm suhu bilik je (tahan 4 jam) sbb nk bg fresh utk Sofiyya dan satu lg saya letak kt chiller utk bagi hari ygsama gak...

Lepas mandi, semayang Subuh and kemas brg2 saya utk gi keje baru saya kejutkan Sofiyya bgn.. Kdg2 Sofiyya dh bgn sendiri dlm kul 7pagi tue... Then hubby akan mandikan Sofiyya...masa tue saya plak akan kemas katil sumer... Bila dh siap mandi saya akan siapkan Sofiyya pakai baju sumer... Kami akan keluar umah pukul 7.45 pagi...on the way gi umah mak tue saya akan susukan Sofiyya dlm kete.

Sampai umah mak saya dlm kul 8 pagi...biasanya mak saya dh siap breakfast so saya and hubby tumpang mkn je la...hehehe... Dh sudah mkn tue saya akan susukan Sofiyya lg... Pastue saya akan bgtau mak saya susu mana yg nk guna dlm fridge tue.. Dlm kul 8.40 cmtue saya gerak gi opis... Kt opis plak biasanya saya dpt pam sekali je disebabkan masalah2 yg xdpt dielakkan...=( So blk je keje kul 6 tue saya akan tandem nursing lg...sebelah susukan Sofiyya dan sebelah lg pam... huhu...  Botol2 susu Sofiyya sumer hubby akan basuh and steril kt umah mak.. Mkn mlm pn kt umah mak gak...hehe.. Pukul 8.30mlm br kitaorg balik...

Smp rumah dh nk dekat kul 9mlm...Biasanya kalu mlm mmg Sofiyya start wat perangai nk brkepit je... so hubby kena take turn dukung Sofiyya nk pujuk dia sementara saya mandi dan semayang Isyak.. Pastu baru saya akan brgolek dgn Sofiyya... Sblm tue saya akan tukar pampers Sofiyya dan sapu minyak kt perut dia...so dgn cara nie Sofiyya dh tau tue time tido dia... Susukan dia smp dia trtido dan ibu dia pn trtido...hehehe... Pukul 12tghmlm or 1pagi saya akan bgn utk pam susu lg... then Sofiyya akan trjaga2 gak utk menyusu... 

Rutin kami start balik at 4 pagi esoknya.. =) Alhamdulillah setakat nie Sofiyya xbyk ragam sgt...Kadang2 je dia buat perangai merengek bila nk tido mlm... Rutin nie sgt efektif smp Sabtu ngn Ahad pn Sofiyya akan bgn pagi... Pastu dia akan membebel bila tgk ibu ngn abah dia atas katil lg dgn muka ngantuk... Sofiyya akan wat peranagai nk suruh dukung and bawak dia brjalan...Kitaorg rasa dia dh trbiasa kuar umah and naik kete pagi2...so Sofiyya xsuka dok umah...hahahaha...

K la..nk susukan Sofiyya..owh gambar terbaru Sofiyya xde la...nnt la saya tampal kt blog nie yer...

Monday, March 11, 2013

1 Year Wedding Anniversary

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah 9 Mac 2013 aritu dh setahun bergelar isteri kepada lelaki yg brnama Hanapi Zain Bin Mohd Noh. Syukur pd Allah kerana bg saya jodoh yg trbaik nie.. 

To my dearie...terima kasih kerana menerima sayang seadanya..brtolak ansur dgn kekurangan sayang... Brsabar dgn karenah sayang... Abang adalah cinta hati sayang hingga syurga...Insyaallah...

Nur Dalili Sofiyya adalah bukti cinta kita.. Si comel yg dh menjejak usia 2bulan nie la yg menjadi pengikat cinta kita... Semoga kebahagiaan kita akan terus brkekalan... Insyaallah..


Wednesday, March 6, 2013

Perjalanan Penyususan Nur Dalili Sofiyya

~Assalamualaikum~

Lamanya xupdate blog..sejak abis pantang and mula keje nie mmg bz tramat sgt... Maklum la baru nk sesuaikan diri ngn org baru...hehehe..

Alhamdulillah setakat ari nie Nur Dalili Sofiyya dh brumur 2bulan 9 hari...dan Allah masih murahkan rezeki Sofiyya utk menyusu badan sepenuhnya... Wlpn perjalanan penyusuan saya dan Sofiyya masih baru tp saya ttp rasa teruja.. At least kami dh mencecah 2bulan...hehehe.. Stok yg saya wat xde la byk sgt...tp mencukupi la utk Sofiyya... Sebelum start keje aritu saya brjaya buat 100oz stok...tue pn dibuat dlm masa seminggu sblm keje...dh ar xde pam...marmet (perah guna tgn) je la...huhu.. tp sbb semangat nk fully bf kan...saya gagahkan jugak la...

Nape xguna pam? Al-kisahnya kan saya dh beli pam Avent manual sblm brsalin aritu...tp malangnya pam tue xsesuai dgn saya wlpn tue pam yg byk mendapat review trbaik... Bila guna pam tue setitik susu pn xmo kuar...huhu... Dh tue cik b saya pn rasa sakit... Maka saya marmet je la...lg senang... Tp bila saya pinjam electric pam kwn saya..keluar la plak..saya pjm mipump the first year pam je pn...ok la plak...huhu.. Wlpn ok tp saya xbeli pn pam tue sbb saya rasa suction dia xbape kuat sgt...

Sbnrnya ati nie mengidamkan pam nie...huhu..


Rasanya Medela Freestyle nie mmg idaman ibu2 yg menyusukan...review mmg trbaik pn kan... Tp harganya mmg bole menitiskan airmata...huhu... Bila tanya hubby bole beli ke x...hubby smp trdiam...hahahaha... So saya simpan la duit skit2 dr skrg...harap2 dpt la beli...

Byk ke susu saya? Urmm...tue soalan yg saya selalu dpt... Alhamdulillah susu ada and cukup utk Sofiyya.. Nk kata melimpah smp penuh fridge tue xde la...tp setakat nie Sofiyya xde la trputus bekalan... Saya akan pastikan ebm (express breast milk) utk Sofiyya cukup utk sebulan dlm fridge tue.. Setakat nie alhamdulillah... Cuma masalah saya skrg ialah masa utk mengepam kt opis.. Ye la...kalu selalu sgt ilang nnt apa lak kata bos kan... Susu saya ada tp keluar dgn prlahan so amik masa nk kosongkan breast...jadi xkan nk ilang smp sejam sbb nk mengepam kan... Kdg2 saya trpaksa stop pam bila dh dpt 9oz sbb terasa dh lama..wlpn masa tue cik b xkosong lg.. Rasanya kalu terus pam bole dpt lebih dr 9oz tue.. Sekali pam kt opis bole la dpt 8-9 oz (around 30minit..and trpaksa stop utk sambung keje)... Bg saya cukup la sbb Sofiyya cuma minum 12 oz sehari...Malam saya akan pam lg...

Milk booster? Mcm2 yg saya dgr and jumpa...tp dr dalam pantang mak saya dh buatkan teh ngn bawang putih...alhamdulillah susu saya jd byk... Masa 1st day smp 3rd day mmg susu saya xde...siap picit cik b and suap Sofiyya ngn sudu lg...Tp lps minum teh ngn bawang putih tue trus susu byk on the 4th day... Skrg nie xde la byk cm dlu sbb saya xminum dh..then pam pn 3x je sehari...

Bila mengenangkan cmna perjalanan penyusuan Sofiyya dr awal mmg sgt stress... Lps je Sofiyya dilahirkan alhamdulillah dia trus bole menyusu pada saya...Nurse tolong ajar utk latching yg betul.. Pastue saya trus je bg susu badan spjg semalaman kt hospital... Hari kedua balik umah mak suh picit cik b tgk ada susu ke x... Bila picit xde susu kuar... Mak dh mula suh beli fm.. tp saya pekakkan telinga je...hubby diam je sbb dia tau saya nk fully breastfeed so dia xde la gi kedai beli fm.. saya terus picit and blaja marmet sbb bila pam xde susu kuar... Bila dpt skit saya suap Sofiyya guna sudu... Tp saya bg gak Sofiyya direct feeding tp sbb susu lmbt kuat dia hisap ngn kuat smp nipple luka..  Then bila dh byk skit saya guna cup sbb nipple ldh luka.. Wlpn luka and sakit sgt2 saya bg gak direct feeding..meleleh2 airmata menahan sakit...mak saya ckp mula2 mmg cmtu nnt lama2 ok la.. Mmg btul pn...skrg dh xsakit lg...hehehe...

Dalam pantang lg saya dh introduce Sofiyya ngn botol susu and alhamdulillah Sofiyya xde nipple confuse...dia bole je hisap botol or direct feeding...syukur sgt2... Bonus plak sbb Sofiyya bole minum susu guna sudu and cup...hahaha... Anak buah saya umur 9bln pn xpandai minum guna cup kata mak... hehehe...

Saya brsyukur dan sentiasa berdoa agar Allah permudahkan perjalanan penyusuan anak saya sehingga 2 thn...insyaallah... Yg penting hati saya mmg dh cukup kental utk hadapi semua dugaan...skrg nie mak saya pn dh pandai handle ebm...hehe.. Saya sedar perjalanan penyusuan saya nie masih baru dan masih panjang...tp saya dh brsedia dan insyaallah saya akan cuba sedya upaya utk breast feed Nur Dalili Sofiyya sehingga 2tahun...

So pada new mommies...niat awal2 utk fully breastfeed...usaha dan tawakal yer... =)