Nuffnang Ads

Tuesday, December 24, 2013

Righty or Lefty??

~Assalamualaikum~

Hi...korg perasan x anak korg nie cenderung guna tgn mana? Kanan ke kiri? Hah...cer peratikn... Saya nk share sumthing yg saya bc dr buku nie...


Basicly baby berumur 3thn ke bwh biasanya akan menggunakan tgn kiri dan kanan secara sama rata... Err...betul ke??? Biasanya baby yg kurang dr 3thn akan menggunakan tgn yg terdekat dgn objek yg nak diambil..Pada umur seawal k ke 9 bln baby akan mula menunjukkan kecenderungan tgn mana yang disukai atau lebih selesa utk mereka gunakan... Tp yg akan digunakan secara aktif..  itu belum memastikan sama ada anak tersebut kidal atau tidak... Biasanya pd umur 3thn kita akan tau baby definitely left-handed or right-handed.

Saya dh try pd Sofiyya nk tgk tgn mana yg lebih dominan... Bila letak sesuatu brg kt sekeliling Sofiyya...mmg dia akan gunakan tgn yg trdekat dgn barang tue utk mengambilnya... Tp bila dia dh mula main brg tue dia akan tukar brg tue ke tgn kiri...Then saya try plak hulur makanan pd Sofiyya..Bila kita hulur makanan kt tgh2 muka...Sofiyya lebih cenderung menghulur tgn kiri utk mengambil makanan yg dihulur... Hurmm...adakah Sofiyya left-handed???

Nie cth Sofiyya gunakan tgn yg trdekat dgn brg yg dia nk amik..




Ok dr pembacaan saya 50% left-handed adalah genetik...either mak atau ayah yg left-handed so anak akan dpt left-handed... Tp xsemestinya... Cousin saya left-handed dua2 beradik tp parents mereka right-handed... Maknanya xsemestinya mak ayah yg right-handed anak xkan left-handed... Gitteww..... Owh...saya dan husben dua2 righ-handed yer... Setakat nie mmg saya nmpk Sofiyya gunakan tgn kiri dan kanan sama rata... Sekali sekala je nmpk dia lebih cenderung guna tgn kiri...




Tp since Sofiyya br nk msk 12mnths so saya xleh nk confirm yg Sofiyya left-handed or right-handed... Cuma bila kita dh nmpk kecenderungan baby utk jd left-handed or right-handed kita jgn memaksa dia utk menukar kecenderungan trsebut... But bg saya ada certain act tue kena paksa gak la... Contohnya bila suap makanan dlm mulut...Sofiyya suka suap guna tgn kiri...wlpn dh bg kt tgn kanan..kdg2 dia tukar ke tgn kiri gak... So menda camnie kena tegur la dan ajar dia supaya makan guna tgn kanan... 

Tue je nk citer... kalu nk tau apa kelebihan left-handed or right-handed...korg google la sndr yer...hehehe... Daaa........

11 comments:

Umi Qi said...

Bagus mama sofiyya...
Umi Qi kagum sbb mama sofiyya ni byk buat kajian terperinci ttg perihal perkembangan anak...terutama sofiyya...ye sama lah Umi Qi pun tgk rata2 sebaya umur anak kita nih byk guna tgn ikut jarak tgn diorg yg terdekat utk ambil barang atau makanan....

Suka baca entry ilmiah cm nih...Umi Qi ambil sebagai rujukan ye akan dtg...utk buat kajian semula...good job!

Chekgu Azrine said...

Mula2 cm notis dak Aish byk guna kiri..
Xtahula tuh..

Nurul Aziz said...

Saya suami isteri kidal, taktahu la anak nanti kidal ke tak, setakat ni tengok kalau pegang apa-apa memang banyak ke arah tangan kiri.. kadang makan pun kiri jugak.. genetik? entahla..

Cik Puan Rara said...

aku xtau knp aku baru follow blog ko! hahahaha.tp aku dh follow.jumpa esok k! hahahaha

~Lieza~ said...

Eh Rara...aku pn br follow blog ko...huhu... Jmp esk...

Ibu Dilah said...

Salam perkenalan mama sofiya..
Dilah perasan anak dilah slalu guna tgn kiri stat umur sethn lebih.. pastu slalu tegur dia, suruh tukar tgn especially time makan.. dia akan tukar kejap jer.. then kejap lg dia otomatik tukar pegang tgn kiri blk.. dr situ baru betul2 notis yg dia left-handed.. skrg dh 3thn mmg menulis pun guna tgn kiri..

S.n.Fariza said...

good :)
sofiyya comel.
skrg ni anak i both tgn guna.

Mimy Hamid said...

abg megat kidal...fayel pun tak tau apa ...kadang kidal kadang kanan...tp akak suka kidal ..napa ntah...suka ....

ctmah said...

org kidal liza tp hubby kanan.
so far Alisha lebih cenderung left handed. setiap barang yang org bagi mesti dia amek guna tangan kiri. pastu before dia capai benda tu, org cakap tangan kanan alisha. mana tangan kanan. so dia akan hulur tangan kanan pulak. bila dah pegang guna tangan kanan, mesti dia alih ke kiri pulak. so tak sure la alisha ni ikut orang or ayah dia =)

~Lieza~ said...

Eh...liza perasan mostly anak2 kita nie prefer tgn kiri ek... Tp bole dikatakan 90% org adalah kanan bila dh besar kn...

NoraKerel Aira said...

nora ajar anak istimewa.. ada yg suka guna kiri ada yg suka guna kanan..