Nuffnang Ads

Tuesday, December 17, 2013

Rentetan Trial Class Sofiyya di Gymboree

~Assalamualaikum~

Nie sambungan entri smlm... Lps kuar dr Gymboree tue Sofiyya mmg nmpk penat skit la... Ye la 45 minit dia fokus ngn aktiviti dlm tue kn... Kuar je trus selak2 tudung ibu dok sebut "tek"... Maknanya dia dh haus sgt la tue... Hehehe... 

Pastue dlm kete on the way pegi mkn Sofiyya trus trtido... Mmg penat sgt la tue... Sampaikan kitaorg smp tmpt mkn dan letakkan Sofiyya dlm Boba pn dia xbgn gak... Bila dia trjaga kitaorg dh abis mkn pn... Then suapkan bekalan makanan Sofiyya plak... Semangkuk bubur ayam licin... Biasanya semangkuk tue bole dpt 2x mkn... Nie sekali mkn je dh abis... Lapor btul Sofiyya masa tue... Huhu..


Ok...nie opinion saya lepas join kelas kt Gymboree tue... Honestly saya suka sumer aktiviti kt situ... Teacher kt situ pn ok...diaorg bole igt nama setiap baby tau.. Wlpn 1st time Sofiyya dtg dorg igt gak... Spjg activity dorg mmg akan mention nama baby... Tp 45 minutes nk abiskan sumer activity mcm a bit hectic for 12 mths baby mcm Sofiyya... Sbb u kena rushing sana sinie utk wat activity tue... Ok...ibu pn penat sama...Hahaha... Then disebabkan kami nie org baru so slalu gak lost bila activity...slalu trkebelakang... Then teacher tue akan cakap "Give some space to Dalili please... Give some space to Dalili.." Hehehe...

Then as newbie mcm Sofiyya of course dia akan lebih excited nk explore playgym kt situ kn... So dia akan take times utk abiskan satu aktiviti sbb sibuk nk tgk itu ini... Then suddenly I heard the teacher said "Dalili...why you are still there? Come on faster...next slide dear..." Saya mcm...err... Ok...so Sofiyya trpaksa wat sumer activity laju2... Maka ilang la excitement di situ... Then suddenly saya terus rasa better bwk Sofiyya pegi Kidszoona... So dia bole enjoy satu2 mainan tue as she wishes... Plus sbb kitaorg slalu bwk Sofiyya gi Kidszoona so activity mcm slide...climbing tue sumer dh jd cam kacang je kt Sofiyya...

Next point saya ialah aktivity menyanyi, brcerita dan games... Honestly sumer activity tue saya dh wat sndr bersama Sofiyya sblm join class kt Gymboree nie... Cthnya main peek a boo bwh parachute tue... Saya slalu main peek a boo ngn Sofiyya bwh selimut... Hehehe... Activity brcerita ngn clown pn saya dh wat tp saya guna bear masa brcerita ngn Sofiyya... Nyanyi pn saya dh wat... tp lagu simple2 je la mcm twinkle2...wheels on the bus... animals song... Gitu je la.... So pendapat saya activity kt Gymboree tue kita pn bole wat sndr kt umah... Kdg2 kita sndr x sedar yg sbnrnya kita dh penah wat pn sumer activity tue kt umah....

But....half of my heart nk gak anta Sofiyya gi playschool... sbb apa? Sbb nk build dia punya pergaulan dgn kwn2 sebaya dia... Then nk bg dia biasa ngn org lain.... Tp yg paling ketara saya nmpk Sofiyya lebih cpt absorb apa yg dia wat masa kt kelas tue... Cth bila nyanyi sambil tepuk lantai...Then the next day saya nyanyi lagu tue Sofiyya automaticly akan tepuk lantai... Bila saya nyanyi lagu yg tepuk tgk then dia dgn sndr akan tepuk tgn... Wlpn sekali je masuk kelas tue tp Sofiyya bole igt.... Towards the end tue pn Sofiyya dh x berapa takut dgn teacher dia... Mungkin persekitaran dan teknik yg dorg gunakan tue lebih brkesan pd Sofiyya...

Wlpn baru sekali pegi kelas tue tp Sofiyya dh pandai nk respon bila saya nyanyi... Dlu bila saya nyanyi dia tau tepuk tgn je... Skrg nie bila saya nyanyi dia dh pandai tepuk lantai...pandai goyang2 bdn dia... Pandai goyang mainan dia yg ada bunyik... Bg saya tue salah satu kesan positif sbb Sofiyya dh bole variasikan respon dia pd sesuatu aktiviti.... 

Jujur sejujurnya...pd saya kalu korg ada duit lebih bole la anta anak pi playschool mcm Gymboree nie.. Sbb activity dia mmg bagus dan menyeronokkan... Saya sndr mmg brniat nk anta Sofiyya pi playschool gak wlpn most of the activity saya dh bole wat sndr je ngn Sofiyya... Kalu tgk pd fees Gymboree mmg agak mahal... So option lain yg ada ialah try playschool yg lain mcm Kinderblocks or Genius Baby on Board... Saya tgh tnggu masa yg sesuai utk trial class kt Kinderblocks plak... Fees kt Kinderblocks cheaper than Gymboree.. Kalu ikut nafsu ibu Sofiyya nie mmg nk enroll je kt Gymboree sbb mmg dh jatuh ati...tp abah Sofiyya suh sabar dlu... Sbb fees agak mahal kata abah Sofiyya.. Abah Sofiyya la sebenarnya yg perasan dan highlight sumer activity kt Gymboree tue dia biasa tgk saya wat ngn Sofiyya.... 

Lg satu masalah saya ialah nk kuarkan duit RM1k sedebuk tue... Tp kalu korg byk duit and rasa RM1k tue bkn masalah then u should enroll your child... Saya survey2 then dpt tau Kinderblocks bole byr monthly... Maybe mcm tue xde la terasa sgt kn... But since saya x try lg Kinderblocks so its unfair to compare Gymboree ngn Kinderblocks kan... Bila dh try nnt br saya bole wat comparison... Kalu x silap saya Genius Baby on Board pn bole byr monthly... So mcm tue lebih praktikal kn...

Kesimpulannya saya rasa Gymboree mmg bagus dan sesuai utk Sofiyya... Cuma ada beberapa faktor yg saya perlu consider especially on the fees... =) Option lain yg saya ada ialah kerap bwk Sofiyya pegi Kidszoona dan praktikkan mcm Gymboree punya activity... Cuma kt Kidszoona xleh la ko nk nyanyi kuat2 mcm ky Gymboree tue... Kang trkejut plak bebudak lain... Hahahaha... Mcm saya ckp kt atas tue activity lain bole gak wat kt rumah cuma kita kena kreatif skit la nk modified activity tue... Cth mcm parachute tue...kt umah mana plak nk crk parachute kn...so guna selimut pn bole... Saya pn puas ati ngn trial class nie sbb saya sndr bole dpt ilmu baru tentang cara2 nk brmain sambil mendidik Sofiyya...

Disclaimer:- Pendapat kt atas nie pendapat peribadi saya yer.. If korg rasa xsetuju tue mslh korg la yer... Saya xbrtanggungjwb kalu korg gi Gymboree then rasa xbest... msg2 punya pandangan brbeza2 kn...




2 comments:

S.n.Fariza said...

gojes liza ni.
bestnya buat aktvt tok anak.

Umi Qi said...

Umi QI suka baca pengalaman blogger....ye betul tuh suka atau tidak perlu dinyatakan...yg penting liza dah bg gambaran itu cukup mengkagumkan...yg ptg soffiya bertuah punya ibu dedikasi mcm liza :) hebattt!