Nuffnang Ads

Friday, August 23, 2013

~Isteri dan ibu patut brenti keje? What say u??~

~Assalamualaikum~

Entri nie trcipta sbb isu kanak2 yg dikurung kt taska di Putrajaya tue... Saya sndr xtau the whole story but ada komen yg suh ibu2 nie brenti keje dan jaga sendiri anak masing2 kt umah... So itu ke solution trbaik?

Ibu or isteri mana la yg xnk dok umah jaga anak sndr...jaga umah tangga sndr... Tp sape kata ibu2 yg brkerja nie xjaga anak mereka ngn baik? Kdg2 ibu yg brkerja nie jaga anak lebih baik dr ibu2 yg jd surirumahtangga... 

Dr anak tue lahir ibu2 nie dh bg sepenuh ksh syg...x brbelah bahagi pn kt anak tue.. Bila semakin dekat waktu nk msk keje ibu2 semakin risau... Search sana sini nk dptkn baby sitter or taska yg trbaik utk anak... Check mcm2 psl taska tue...sbb apa? Sbb ibu nie nk anta anak tue ke taska yg trbaik.... Tp kalu taska yg diberi kepercayaan tue telah pecah amanah...x tunaikan amanah utk menjaga anak yg ibu tue anta...adakah si ibu masih brsalah sbb anta anak ke taska? Adakah ibu tue brsalah sbb trpaksa pegi keje dan xdpt jaga anak tue? Bkn ibu2 nie anta anak secara percuma ok... Ibu2 nie dh bayar sejumlah wang untuk taska or baby sitter nie jaga anak mereka sepanjang mereka brkerja...

Cuba korg bayangkan...ibu2 brkerja nie biasanya kul 4 or 5 pg dh bgn... Basuh baju suami ngn anak... Masak bubur utk bekalan anak ke taska... Masak breakfast utk suami sblm gi keje... Nape ibu2 nie nk brsusah payah? Sebab ibu2 nie nk anak dan suami dia mkn air tangan dia... Ibu2 nie nak anak dia mkn makanan brkhasiat yg dia sndr buat... Utk ibu2 yg bf plak...pg2 dh sibuk mengepam... Nape dia gigih sgt mengepam?? Sebab dia nk bekalkan susu trbaik ciptaan Allah tue utk anak dia yg trpaksa ke Taska...sbb dia sgt sayangkan anak dia...so dia penat dan susah skit xpe asalkan anak dia dpt yg trbaik...

Sepanjang ibu2 tue kt opis dia akan slalu tringat kt anak... Kalu anak demam amik EL or MC... Brjaga siang mlm bila anak merengek xsedap bdn.. sbb apa? sbb sygkan anak... Ada ibu2 yg keep on calling taska or baby sitter tanya anak camna... Bila waktu blk keja lak brdesup ibu2 nie ke taska sbb nk amik anak... Nape ibu2 nie nk sibuk sgt brkejar blk? Nape xamik OT je siapkan sumer keje2 kt opis yg xkan penah abis tue?? Bkn sbb risaukan extra charges yg taska kenakan kalu amik lewat...tp sbb ibu2 nie rindukan anak2 mereka... Xsabar nk peluk cium anak2 mereka... 

Malam plak ibu2 nie nk masak makan malam utk suami...nk suapkan makanan utk anak..nk lipat kain baju...nk basuh segala periuk belanga.... Nk tidokan anak... Tue blm kira kalu anak jenis susah nk tido... Wlpn penat...ibu2 nie gigih melayan anak brmain...wlpn mata dh separuh trbuka tp tetap brgelak ketawa dgn si anak... Nape si ibu tue nk wat camtu? Sbb ibu nk luangkan masa brsama anak....nk brmain sama ngn anak dan dgr gelak ketawa si anak sbb siang hari ibu trpaksa keje... Kdg2 kul 2 pg br la anak tue nk tido... Masa tue br la ibu lak nk rehatkan badan... Tue xmsk lg part kalu si suami lak nk brmanja... Delay la dlu si ibu nk berehat... Then esknya rutin yg sama brulang lg....

Ibu yg brkeja nie dh berusaha sehabis baik utk keluarga...dh cuba bg sebanyak masa yg bole utk suami dan anak... At the same time kena pikir hal keje gak... Kalu nk citer psl kebendaan...tue bkn la sbb utama ibu2 nie kena keje... tp lebih kepada nk lunaskan tanggungjawab... Tanggungjwb tolong family sndr..tanggungjawab tolong mak ayah kt kampung... Tanggungjawab bayar utang blaja mcm ptptn tue... Ada gak ibu2 yg dh beli kete dan umah sblm kawen lg...so tanggungjawab nk byr duit kete dan umah lg... Kalu suami mampu nk bayar sumer tue alhamdulillah la... Tp kalu suami pn cukup2 makan je... Camna? Bila suami dh redha isteri tue brkerja utk tolong keluarga...nape org luar lak sibuk nk pertikaikan? Keperluan setiap org xsama... Blm masuk lg part bila anak sakit...anak ada elergi... tue sumer nk guna duit... Bila ibu brkerja ada la duit lebih utk dapatkan rawatan trbaik utk anak.... Again...bkn sbb kebendaan semata2 ok...

Gigih btul la kuarkan statement suh ibu brkerja nie brenti and jaga anak sndr... Kalu sumer dh dok umah sape lak nk keje... Bila korg nk brsalin tau plak nk request doktor perempuan... Bila amik secretary tau plak nk carik yg perempuan... Bila ada lelaki jd nurse mula la korg wat muka pelik.... Bila anta anak ke sekolah tau plak nk cikgu perempuan sbb katanya cikgu perempuan nie lg bagus ngajar... Abistu acaner? Hidup nie kena ada give and take... Ada check and balance...so brhati2 la bila kuarkan kenyataan... Mmg btul tue pendapat anda...Mmg betul meraikan pendapat tue penting... Tp bila kuarkan pendapat tue pikir la dlu... Jgn smp mengguris ati org... Kami ibu2 yg brkerja nie pn sayang anak....xde beza pn ngn ibu2 yg jd surirumah...

""Penat2 blaja tinggi2 last2 bg org xblaja tinggi jaga anak kita". Apa maksud nie? Jgn la menghina org...kecik ati org yg jd baby-sitter tue... Mak saya sndr jd pengasuh...wlpn dia xblaja tinggi tp dia tau nk didik budak... Slalunya yg problem kt taska nie sbb dia blaja tinggi sgt la...pastue rasa xlayak keje kt taska... Tue yg keje xikhlas...wat mcm2 kt budak2.... Xkira la blaja tinggi ke x...pokok pangkalnya hati... Kalu hati ikhlas nk jaga insyaallah baik2 aje...... Saya still respect tue ibu2 yg blaja tinggi2 dan decide utk brenti keje..jd surirumah... Alhamdulillah...rezeki anda... 

Well...i dun have more than 2 pairs good shoes...sbb bila gaji je saya belikan good shoes for Sofiyya... Almari baju saya ada satu je...tue pn xpenuh...huhu... Ada baju keje je...dan baju yg sama saya gunakan utk pegi kenduri kendara... Bila gaji je saya akan belikan baju elok2 utk Sofiyya... Sbb apa2? Sbb saya nk yg trbaik utk Sofiyya... Wlpn nmpk sedikit material ngn beli brg2 utk tunjukkan kasih sayang...but i've done other things too...masak sndr makanan sofiyya...fully bf sofiyya...tidokan sofiyya...main2 ngn sofiyya smp lewat malam... Bersengkang mata jada bila Sofiyya demam... Pendek kata apa je yg trbaik utk Sofiyya saya akan cuba buat... The only thing yg saya xdpt buat adalah jaga Sofiyya siang hari sbb saya keje... Tp saya dh bekalkan kasih syg saya dgn makanan yg saya masak dan susu ibu yg saya perah.... Sentiasa doakan Sofiyya selamat dlm jagaan org... Mudah2an Sofiyya faham kenapa ibu dia trpaksa pegi keje...

Walaupn saya brkerja dr 9pg smp 6ptg...tp alhamdulillah bila nmpk je muka saya Sofiyya akan melonjak2 riang...mlm2 mmg xnk berenggang ngn ibu dia.... Kalu pegi mana2 pn dia akan melekat kt ibu dia... Maknanya dia tau ibu dia bkn sengaja tinggalkan dia...sofiyya paham ibu dia trpaksa pegi keje...Itu la keajaiban kasih sayang ibu dan anak... 

Seriously saya xde niat nk compare cara saya ngn surirumah lain... Cuma nk kongsi kisah seseorg yg saya kenal...seorg surirumah... Muda dr saya tp anak dh 4... Pg2 bila saya anta sofiyya kt umah mak...anak2 dia dh brkeliaran main kt luar umah nenek mereka... Xde sape2 pn dok tgk...penah saya menegur mereka sbb main ujan..tp jwpn yg saya terima "sukati kita la...kita yg main ujan...bkn acik"... Allahuakbar..trkejut saya dgr...tp tue la realitinya... Anak yg ibunya seorang surirumah... Ibu yg ada byk masa nk didik anak dia kt umah... Yess...kita xleh pukul rata...sbb kejadian tue saya xleh anggap sumer anak surirumah xelok...same goes to us yg brkerja... Xsumer ibu brkerja abaikan anak2...kekurangan kasih sayang... Yang penting niat kita... Tepuk dada tanya iman... 

Wallahualam...


5 comments:

achiek anis said...

Agree with u...:)

Mimy Hamid said...

suri rumah tu keje paling mulia...kalau laki mampu menyara lagi la bagus...tapii tak semua orang sama...kita ibu bekerja ada tanggungjawab jugak...ada masalah jadi jangn buat bandingan..unfair

yUmiE AzuRa said...

again..well said liza..
kte xbleh pukul rata.semua org xsme..

Sarah Veelara said...

Setuju!!!!!

S.n.Fariza said...

agreed !!
xperlu pcaya 100% taska ini. yg buatkan jd mcmni disbbkan sikap staf itu sendiri.
rezeki masing-masing, setiap ibubapa perlu tahu yg terbaik utk anak dia. yg penting hari2 kena beri kasih syg