Nuffnang Ads

Saturday, January 14, 2012

Bandung - Hunting for Kad Kawen

~Assalamualaikum~

Sambung entri sblm nie... Baju kawen dh selesai... So misi seterusnya adalah mencari kad kawen... Disebabkan Jln Cibadak tue dkt je...maka kitaorg decided utk jln kaki je dr Pasar Baru... Tp alangkah hampanya bila smp je sana sumer kedai ttp.. yessss....it's new year dear... Peniaganya lg libur...aduiii.... Tensen sudah mula... My blood go upstairs... Ati mula risau sbb esk nk balik dh...wlpn flight kitarg mlm but then kitaorg kena travel ke Jakarta semula... 

Dh tanya2 org yg ada kt situ...sumer kata kedai2 sumer ttp kecuali Pasar Baru...so xjd la kitaorg nk ke Astana Anyar sbb dh tau kedai2 ttp... Then my dad kata esk pg2 kita gi trus la Jln Astana Anyar la...yg penting siapkan kad la pg2 esknya... Jd jln2 je sekitar Pasar Baru and pegi Bali Factory Outlet ngn Matahari... Dkt Matahari nie brg2 bole tahan gak la... Saya trjmp kasut and handbag dr Charles & Keith yg sgt2 brkenan...Harga bag tue RM200 je lps convert ke RM.... Tp disebabkan saya xtempah kad lg...so saya xberani nk beli coz takut xcukup bajet utk kad nnt...huhuhu... Ada penyesalan di situ sbnrnya... Argghhh...yg lepas jgn dikenang..

2 January 2012...cam biasa bgn pg2 and gi sarapan...smbil tue check fb...Ada kengkwn yg nk kirim kain2... Gerak gie Pasar Baru jap coz my dad nk tkr duit dlu... Bila dh msk Pasar Baru tue mmg x sah kalu x beli pape... Aduii...tiap kali masuk mst ada je nk beli... Hahahaha.... So saya sempat grab la kain2 dan lace yg dikirim oleh kengkwn pg tue... 

kain lg dan lg...

Owhh...abaikan baju yg saya pakai nie..brlengan pendek...nie baju utk tido sbnrnya...konon2nya saya nk beli baju kt sana utk pakai di hari ke3 kt Bandung...hahahaha... Last2 satu baju pn xbeli...tue yg sarung je t-shirt utk tido... hahahaha... Lawak btol...my sis dok gelakkan saya je...

My dad sabar je tnggu saya and my mom pilih baju...hehehe

Lps tukar duit and beli2 kain kat Pasar baru tue...kitaorg pn nk brgerak ke Jln Astana Anyar... Masa tue dh pukul 9.30 pg... We shall leave Bandung at least by 1pm... Then tetiba my dad trnmpk satu kedai kad kt dlm Pasar Baru tue..Trus gi singgah jap... Nama kedai tue Etnik Pasar Baru... Tgk2 kad kt situ and calculate harga... Saya rasa kad kt situ adalah MAHAL... Tp kalu compare ngn price kt Malaysia mmg lg murah la... Price utk kad yg hardcover start dr RPI3,000 which is around RM1.50... Mahal kan?? Xcaya tanya duta NCOL ke Bandung Puan Sri Lienda hehehe... Mahal tau kt situ...

Tp disebabkan saya nie mengejar masa...and my dad insist utk wat kad kt situ sbb still murah compared ngn Malaysia...maka saya pn trus tempah kt situ je... Lgpn kitaorg xsure kedai kt Jln Astana Anyar dh bkk ke blm coz Bandung still public holiday masa tue.... Mereka lg libur...duhhh.... So for safety reason saya tempah kad kt Etnik Pasar Baru... Ok..kedai kad nie kat Lantai 3 tau... 

First step... carik design yg within our budget...Akak kedai tue akan assist...smbil2 tue bole tawar menawar yer kengkwn...
Aksi saya sedang tawar-menawar..

Second step...bila dh pilih kad and confirm harga serta kuantiti...bole la bg draft kad yg kita bwk dr Malaysia... Saya bwk soft copy and hardcopy map skali...hehehe... Then yg lg best saya siap bwk kad Puan Sri Lienda lg utk amik wording kad dia...ampun yer Lienda... I heart your card soooo much... hehehe...

Nie kena tulis gara2 lupa nk taip siap2 wording kad tue..

Kad yg akak tue tgh tunjuk adalah kad Lienda..hehehe
(Tensen la gmbr pakai baby-t je..lupa beli baju utk 3rd day..)

Third step...mereka akan taip wording and insert map kat template kad tue... so we have to check la draft yg mereka dh wat tue... Lebih kurang 3 kali amend la lps diaorg print draft kad tue... 

nie tgh check masa mereka taip wording and insert map...sblm print 1st draft

Maka selesai la urusan kad kawen saya... Masa tue dh around 11.20pg... Disebabkan ada masa lg...sambung round Pasar Baru tue... hahahaha... Aduuiii...beli kain lg la... Owh lupa nk bgtau...kad tue akan siap within 1 week... My dad akan fly ke Bandung semula utk collect kad tue nnt...sporting kan ayah saya??? hehehe... (By the time saya wat entry nie...kad kawen saya dh pn siap...weee...)

Pilih lace yg dikirim oleh rakan blogger..(",)

My dad mmg sporting part pilih2 kain nie..hehehe..

Nie tgh shoping baju utk my mom plak..

Dh selesai sumer misi saya...so jln balik ke hotel... Hotel Kenangan nie trletak near stesen keretapi Bandung...so utk ke Pasar Baru we all kena naik jejantas yg tinggi ya rabbi utk melintas landasan keretapi... Sian my mom yg skt kaki tue kena naik tangga tinggi tue... Huhuhu... Saya yg muda nie pn rasa mengah...



Around pukul 1tghari...kitaorg check out hotel...Trus amik shuttle ke Jakarta... Dgn harapan highway Bandung-Jakarta x macet la...




Goodbye Jakarta-Bandung..

Orait...done psl kisah perjalanan saya ke Bandung... Kesimpulannya...tips2 yg saya bole bg ialah:

1. Kalu decide nk shopping kat Bandung...better amik flight trus ke Bandung...coz Jakarta-Bandung is a long journey k... Letih dan buang masa skit la..

2. Jgn la pegi time2 public holiday kerana peniaga2 di sana lg libur... so option yg ada sgt trhad... 

3. Pegi Pasar Baru tue pg2 time diaorg br bkk kedai... Diaorg akan bg harga "pecah telur"... Utk 1st customer la maksudnya... Insyaallah akan dpt harga murah...

4. Bole cuba tanya harga dlm bahasa Sunda "mbah..sebarahak?" maksudnya "Kak..berapa nie?"... Insyaallah mereka akan bkk harga rendah... hehehe...

5. Kalu ada budak2 yg mtk sedekah atau yg sibuk2 ikut kita jual brg spt key-chain, fridge magnet ngn bag... Cuba korg ckap camnie "Punten.." sambil goyang2 tgn tanda xnak... Punten tue maksudnya maaf... Confirm diaorg blah and xikut korg lg... Saya dh cuba and it works ok... hehehe

6. Kalu nk naik teksi blue bird tue..tanya dlu.."Guna argonya ngak pak..?" Maksudnya "Guna meter x pakcik?"... sbb kalu xguna meter diaorg akan charge mahal...

7. Sebaik-baiknya tukar la duit awal2 kt Malaysia...sbb rate kt Malaysia lg ok... Liza tukar kt Malaysia RPI1juta = RM350 tp bila tukar kt Indonesia RPI1juta = RM360...beza RM10 ok... 

Abis la yer perkongsian saya mengenai Bandung yer kwn2 sumer... Kalu ada pape nk tanya bole la pm saya...tp sorry la saya xdpt nk kongsi byk info coz saya kesuntukan masa kt sana n xsempat survey menda2 lain selain dr misi saya itu...huhuhu... Daaa...

~THE END~

6 comments:

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

rina pnah g bandung sekali. bankruptttttttttt haha..byk gle beli kain besttt

Mami Illysha & Iris said...

hi liz.. kak ira ni (kawan kak ej) llb (hons)

Liz, akak nak tanya, nama kedai yang Liz beli kad kawen kat bandung tu.

TQ darling

dhiera said...

klo saya yg pergi bandung, confirm bankrup~

~Lieza~ said...

Rina : kalu ikut ati Liza pn bankrupt..hehe... Tp dh niat bebetul smp Bandung nk tempah baju kawen n kad kawen je.. Tue yg bole brsabar skit...

Kak Ira : Hi kak...*wave* camna bole jmp blog saya? Segan plak.. Kad tue saya tempah kat Etnik Pasar Baru.. Lantai 3 B2.. =)

Dhiera : kena pandai2 kawal diri...kalu x mmg bankrupt...hehehe

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Anonymous said...

Sis nak tanya,

Kad yg dah siap tu nanti, org bandung tu takleh pos kan ke? mmg kene g sana amek ke?