Nuffnang Ads

Monday, February 1, 2016

Throwback: Survey Skola utk Sofiyya

~Assalamualaikum~
 
 
Entri nie saya buat utk kenangan kali pertama experience anak nk masuk skola. Mmg saya dh planning dr awal nk anta Sofiyya masuk skola masa umo 4y... Kebetulan plak 'Areeq lahir so xde la mak saya penat nk jaga dua2. So mak bole jaga 'Areeq je while Sofiyya saya anta skola. Nk anta 'Areeq kt nursery plak saya blm yakin...riso mcm2 kes jd kt nusery nowadays. So still mtk tolong mak jaga dlu smp umo 2 ke 3thn.. Then br decide nk anta nursery or taska ke..
 
Memula nk anta skola nie saya dh google dlu and baca experience mommies sblm2 nie. Sebelum nie Sofiyya pegi playgroup je kat Alimkids Wangsa Maju. Kelas pn setiap sabtu dlm 1 jam 45 minit je. Tue pn ibu ada temankan sekali. Xde la risau apa2... Kali nie nk anta full day kan...so kena la survey betul2. 1st of all kena survey which school yg sesuai utk anak kita. So masa bln 6 ke 7 cmtue saya dh mula google and baca review psl skola yg amik 4y sekitar Ampang, Keramat dan Setiawangsa. Ada byk gak skola yg bagus2 dlm kawasan2 nie. Then saya shortlisted kan skola yg byk good review. Nnt senang la saya nk pi visit skola2 tue. Xpayah la nk pegi byk2 skola kan.

Antara kriteria yg saya amik kira adalah aliran tadika tue. Sbb kami laki bini mmg kalu bole nk tadika yg aliran agama. Then nk yg gunakan English sbg bahasa pengantara. Pastu saya amik kira gak lokasi, kelas, persekitaran, teacher dia cmna. Modul pn saya amik tau gak wlpn sbnrnya nk Sofiyya enjoy2 je pi skola. Br 4y je kn... Yg penting skali saya nk tau fees la... Huhu.. Harus la yg mesra poket kn...
 
Setelah berbulan-bulan survey mcm2 skola yang saya google... saya shortlisted kan skola2 kt bawah nie:

1. Smart Reader Kids Taman Nirwana
2. Smart Reader Kids Taman Permata
3. Tadika Rama-Rama Kreatif , Jalan Enggang, Keramat (Modul Little Caliph).
4. Al Baghdadi Playtime Centre, Setiawangsa
5. Atfal Kids
6. Little Muhibbin, Wangsa Melawati (nie husben suggest sbb kwn dia anta anak sinie).

Kebetulan plak bulan October tue saya brsalinkan 'Areeq. Masa tue mostly kwn2 dh start booking skola utk anak2. Plus byk gak skola yg dh mula open for 2016 registration. Tp saya mmg xsempat langsung pi survey skola utk Sofiyya. So masa dlm pantang tue saya mula la pegi skola2 yg saya shortlistedkn tue... huhuhu... Demi Sofiyya...dlm pantang pn ibu gagahkan gak kuar survey skola yg elok... Nk harapkan abah Sofiyya...hurmmmm.... krikk..krikk je la...

First skola yg saya sempat pegi sblm brsalin adalah Smart Reader Kids Taman Nirwana. Lokasi kt umah kedai. Tingkat 1. Masa smp tue ada kelas membaca utk cuti skola. Sofiyya kemain seronok smp pi join kelas tue. Pengetua (agaknya) explain kt saya psl details utk registration. Fees ok gak..plus smart reader yg nie menitikberatkan pendidikan Islam.  Cuma saya x decide lg masa tue sbb skola tue halfday je. Makna kata ptg kena gak anta Sofiyya pi umah nenek dia. Monthly fees utk half day RM295. Registration fee RM9++ la.. then kena byr in advance fees utk bln Jan dan Nov. 

Then saya xsempat pi skola lain...dh bersalinkn 'Areeq. Dlm pantang tue saya sempat singgah Atfal Kids kt Mamanda Ampang Point. Masa tue ada student tgh blaja. Tp xtau nape ntah...Sofiyya cm takut2 and xnk explore pn tempat tue. Saya rasa modul kt Atfal Kids bagus sgt2. Lokasi pn kt rumat yg corner lot. So ada space utk anak2 main kt luar. At that time mmg saya dh brkenan sgt Atfal Kids. Fees pn reasonable gak la. Utk full day RM480 sebulan. But husben kata xyah decide dlu sbb nmpk Sofiyya cm x comfortable je kt situ.

Next kitaorg pegi Little Muhibin sbb husben insist nk tgk skola nie. Saya mmg xbaper brminat sbb dh google dlu psl skola nie. Then smp sana lokasi mmg tingkat 1 lot kedai. Dh naik tue husben yg byk brtanya. Kebetulan person in charge cuti so xdpt la penerangan details. Tp dpt la info psl silibus dan fees. Bila tgk je silibus tue tetiba husben diam. Then dlm kete husben ckp xmo la anta situ. Hahaha... Mls nk Tanya byk saya kata ok je la. Sbb masa tue ati saya dh suka kt Atfal Kids.

Then next skola yg kitaorg pegi Al Baghdadi Playtime Centre (APC) kt Setiawangsa. Actually nie skola baru. So sessi 2016 nie kira pioneer la...1st batch. Kelas baru cantik sgt... Then ekon pn sejuk...hehe...sbb ibu Sofiyya mmg suka ekon sejuk2 nie. Pengurus a.k.a principal APC nie pn sgt2 ramah. Rajin dia melayan soalan2 saya.Then dia xkisah kalu saya nk anta Sofiyya for trial utk seminggu. X daftar pn xpe katanya. Saya tanya2 Sofiyya and dia kata dia nk skola situ. Hurm... masa tue saya dh mula brkira-kira antara APC ngn Atfal Kids. So kami kiv dlu.

Then balik umah saya check gak pasal Smart Reader Kids Taman Permata. Kebetulan ada open day. Cuma saya xsempat nk pegi open day tue so saya juz pm di fb je brtanya pasal fees. Fees dia utk full day mahal skit dr APC dan Atfal Kids. So saya pn slash la skola nie dr list.... Huhuhu....

Kami laki bini mula la diskus antara Atfal Kids dan APC. Saya nk gak pegi tgk Tadika Rama-rama Kreatif tue sbb ramai bg review tadika tue bagus. Mostly kata Little Caliphs mmg bagus. Bila tanya kwn2....dpt tau registration fee agak pricey...Napi plak kata xyah la pegi lg sbb bole decide je antara APC ngn Atfal Kids tue. Last skali mmg xpegi la survey Little Caliphs tue. Frust gak sbb ramai kata Little Caliphs bagus. Tp xpe la....

Kami mula compare APC ngn Atfal Kids. Tp kalu tanya Sofiyya mmg dia pilih APC. Xtau la nape dia xmo Atfal Kids tue. Husben kata yuran APC agak pricey compare Atfal Kids....Hurmmm.... dh tambah tolak...pikir punya pikir... Kami decide nk anta Sofiyya pegi trial class APC.

Since teacher kt APC dh offer free trial class maka xkan kami nk tolak. Maka start la anta Sofiyya pi APC. seminggu trial class tue...seminggu gak la Sofiyya menangis masa kami tinggalkan dia. Tp sekejap je. Xsmp 5 minit dia dh calm. Xtau la cmna ticer dia tue pujuk. Lps 3 ari join trial class tue, husben ckp mcm ok je APC so register APC la. Masa tue saya dok pikir2 lg nk anta Atfal Kids ke APC. But then bila igt balik yg ticer kt APC more frenly and gigih layan soalan2 saya. Pandai tackle Sofiyya. So last2 kami register ngn APC.

Nie masa 1st trial class kt APC
 
Nie pn masa trial class.. Memula pegi pakai tudung. Tudung trbkk sbb nangis
 
Suka sgt ngn tudung contoh APC tue..
 
Alhamdulillah dh sebulan pn Sofiyya kt APC. So far ok la. 2 minggu pertama je dia nangis. Tue pn sekejap je masa kami nk tinggalkan dia. Bila dh start blaja dia ok je smp ptg. Utk yg nk tau psl fees APC Setiawangsa... Registration Fees trmasuk 1st Month Fees RM1,446.00 tp ada diskaun RM100 so jd RM1,346.00. Nie dh trmasuk uniform, buku2, beg skola, alat tulis dan yuran utk bln pertama. Monthly fee plak RM550.00 utk full day. Halfday petang RM200. Halfday pg xigt plak bape...maaf yer...huhuhu...


Jdnya...nie la citer cmna pemilihan skola pertama Sofiyya...

 


1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)