Nuffnang Ads

Friday, February 8, 2013

44 hari yg dah berakhir

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah...44 ari tempoh brpantang dh abis.. pasnie bole ar kuar jln2 bwk my sweetie pie Sofiyya.. yeaayy.... so pasnie dh bole kemas2 brg nk blk bilik sndr (bkn umah sndr sbb umah mil).. rindu kt katil sndr..bantal sndr...urm..

Pengalaman spjg 44 ari nie mmg mencabar btul la..mentally and physically...serius wehh... patut la ada penyakit meroyan dlm pantang sbb tekanan mmg hebat...kalu xkuat mmg bole meroyan...huhu

Masa seminggu yg pertama tue mmg sukar la...nk deal ngn luka jahit...ngn baby yg baru nk sesuaikan diri ngn persekitaran...nipple yg luka lak nk susukan baby... mmg mncabar btul la... masa tue mmg ibu dan baby tgh sesuaikan diri antara satu sama lain... pastue baby lak msk wad sehari sbb jaundice...trpaksa la saya pn check in kt wad sbb nk direct feed..
Mmg perasaan seorg ibu nie sgt halus dan mudah trsentuh...tp dlm masa yg sama ibu kena kuat trutama bila baby sakit...menitik airmata saya bila tgk my sweetie pie dok bwh lampu utk fototerapi..rasa kesian sgt2... bila dlm keadaan cmtu terus saya rasa semangat nk susukan Sofiyya...ntah camna susu pn jd melimpah ruah...masa kt wad saya perah susu sbb nipple luka dan saya gilir2 bg botol ngn direct feed...nurse sume tegur sbb tiap kali saya marmet (perah guna tgn) mst dpt 3oz wlpn masa tue br ari ke 5..lps je Sofiyya isap saya akan marmet...maka byk la susu Sofiyya dlm fridge hospital tue.. Alhamdulillah sehari je dok wad kitaorg dh bole balik... Bila balik tue ada la lg dlm 9oz susu Sofiyya tinggal dlm fridge hospital sbb lupa amik..huhu...

Bila dh blk umah semula br la saya dpt brpantang balik..tp situasi paling mencabar bila baby nk mengempeng je...dh ar nipple luka..rasa nk menitik airmata bila baby isap...serius sakit dan ngilu... tp disebabkan nk kenyangkan anak saya tahankan je...bila dh xtahan sgt br perah msk botol...tp sekali je bg botol pastu direct feed semula...saya xmo nnt baby nipple confuse pastu refuse direct feed plak...

Selain baby..ibunya pn ada masalah besar masa dlm pantang which is sembelit...adoii...bila diingat balik mmg ngeri pn...brpeluh2 dok dlm toilet tp last2 kuar balik sambil nangis sbb misi xselesai..hihi... sampai 2-3 ari tau saya melayan sembelit nie.. last2 hubby gi amik ubat kt klinik..ubat tue dlm bentuk cecair dan manis sgt....ok la bila mkn tp baby pn effect skali...baby pn lawas sama...huhu.. pastue ada yg suggest beli sejenis ubat kt farmasi...hubby pn pegi la carik.. alhamdulillah dh xde lg masalah sembelit pastue...

Bila dlm pantang nie mak saya kata baby xnmpk sape2...baby cuma nmpk ibunya je..makanye baby nk melekat je la ngn ibunya... adoii...mmg letih la...siang mlm baby nk melekat je...bila hubby or mak saya pegang Sofiyya akan menangis trjerit2...trpaksa la saya mandi,mkn sumer laju2.. bila mlm lg la mncabar...baby xmo tido kt tilam dia sndr...bila letak je kt tilam mst dia trjaga semula.. Sofiyya akan tido lena kalu saya peluk dia...huhu..kebas2 tgn saya dibuatnya...bila saya xangkat dia dr tilam mula la dia menjerit...baby mnjerit tghmlm adalah panik ok...nak xnk trpaksa la angkat,peluk dan tidokan dia semula...trsengguk2 la saya spjg mlm...pastu hubby dok sedap2 je tido...lg la saya hangin...

But now alhamdulillah...saya dan Sofiyya dh mula menyesuaikan diri antara satu sama lain... Sofiyya akan menyusu every 2hours...so saya akan perah siap2 2oz x 2botol...so bole hubby tolong susukan and saya bole tido lama skit...xde la setiap 2 jam saya nk kena bgn.. tp yg xbrubah lg ialah tabiat brkepit tue.. smp skrg Sofiyya nk tido brkepit ngn saya...kalu x sekejap je dia tido... haihhh... cmna la nk ajar Sofiyya tido sndr nie?

Kesimpulannya jadi ibu bkn sesuatu yg mudah..ianya bkn sekadar amik gmbr post kt fb or insatagram...bkn setakat pakaikan baju cantik dan tnjuk kt org inilah anak saya..no..ianya lebih dr tue...anak adalah amanah...untuk memelihara amanah nie mcm2 dugaan dan pengorbanan yg kita kena wat... jujurnya skrg br saya tau kenapa syurga itu dibwh tapak kaki ibu...wallahualam...

No comments: