Nuffnang Ads

Tuesday, January 4, 2011

Trip to Cameron Highlands Part 1 (28 Dec 2010)

~Salam~

Hai....first of all I would like to wish Hepi New Year 2011 to everyone... Hopefully dis year will bring more happiness to us... Resolution...hurm...same as Awal Muharram resolution...to be a better person...(",)

Eh..trspeaking laj..hehe... K la...sbnrnye nk update trip aku ke Cameron Highlands ngan Amy dan Norisma... Sbnrnya dh lama merancang nak gi Cameron nie...tp sume asyik ranjau je...last2 senyap gitu je... plan kali nie pn kitaorg wat last minute...and kebetulan officemate aku gi Cameron sblm tu and dia la yg tlg dptkn cntct number utk sewa apartment...

Perjalanan kitaorg bermula kul 6.30 pagi 28hb Disember 2010 dgn menaiki kereta Norisma..
Pastu singgah jap kat Hentian Tapah utk breakfast... then meneruskan perjalanan melalui simpang pulai... Memula seram gak nk ikut situ sbb a few days before kitaorg gi tu ada accident bas yang mengorbankn 27 org... hurm... tp kitaorg tawakal je la.... Alhamdulillah perjalanan pergi tue ok je and kitaorg smp around kul 11lbh..(punya la brhati2 kitaorg memandu...hehehe)..

Pastu trus msk apartment (not apartment la..cam flat je..tp bilik dia ok la..). Owh lupa nk bgtau yg apartment kitaorg trletak kat Tanah Rata... Pastu kitaorg trus kuar gi mkn tghari... Then brmula la prjalanan kitaorg di Cameron Highlands... Kitaorg mulakan prjalanan kat sekitar Tanah Rata dulu and firstly ke Ladang Teh BOH... Prjalanan nk ke ladang teh tue punya la mncabar... nk lalu kat lereng2 bukit...kena slalu bunyikan hon sbb xnmpk kete dr dpn... Alhamdulillah slmt la smp kt ladang teh tu...

Pemandangan kat atas bukit tue masya allah...sgt la cantik...pastu dgn kabus yg tebal...menggigil la gak...





Punye la sakan kitaorg brgambo kt celah2 pokok teh tue...hehehe.. Pastu dpt la melawat kilang BOH kat situ... bau kat situ more tu bau inai...xmcm bau teh pn..konpius aku..huhu...



Pas abis melawat kilang BOH tu kitaorg singgah surau kat situ untuk solat Zuhur... Pastu kitaorg ke Bee Farm... kat situ ada byk la jual madu lebah (dh nama pn bee farm kn...) dan jem... Tp selain ada bela lebah, tmpt tu ada byk bunga2 yg cantik2 gak and bunga yg kita jarang jmp cam bunga matahari..sgt cantik ok...





Perjalanan kitaorg yg seterusnya ke Cameron valley Tea House dan Cameron Bharat Plantations... Biasa ar..dh nama pn tanah tinggi sure la byk pokok teh..hehe..






Dh puas brgambo kat ladang teh sume..kitaorg trus balik bilik utk semayang Asar..pastu lepak and relax je dulu sementara nk tunggu Maghrib... Pas je semayang Maghrib kitaorg trus brsiap gi Pasar Malam kat Brinchang... Ramai kengkwn aku kata brg2 kt pasar mlm nie murah2... so kitaorg plan nk beli belah skit la... Menda yg paling byk kitaorg beli kat pasr malam tue ialah kaktus...chumelll sgt kaktus2 tue sumer... rasa nk borong sume je... Pastu ada la beli t-shirt and mkn mlm skali...

Tp cuaca mlm tue ujan renyai2 smp kitaorg trpaksa brpayung...so cam susah je nk brgambo..huhu... Tp dlm ujan2 tue sempat la gak shoping...huhu....

Pas puas brshoping tue balik bilik ngan tapau mkn mlm... Punye la penat mlm tue coz seharian brjalan... Mlm tue cuaca punye la sejuk coz ujan xbrhenti2... Mlm tue tido trpaksa brselubung ngn comforter... Member aku Amy ngn Norisma smp xlena tido coz sejuk sgt.... Hehe...

Hurm...so utk prjalanan seterusnya akan update dlm Part 2 ye...hehe...

No comments: