Nuffnang Ads

Thursday, September 27, 2012

Check up at 26 Weeks

~Assalamualaikum~

Smlm saya gi checkup utk minggu ke 26... @ weeks ago doktor kt KK dh bg appointment utk saya wat BSP, amik darah utk check Anemia and skali ngn normal checkup... So senang la saya amik cuti sehari trus utk sumer appointment tue...

Maka dgn semangatnya saya dh brsedia utk gi KK pg tue... Mlm sblmnya dh ckp2 ngn baby supaya jgn nakal2 sbb ibu nak kena amik darah byk kali esknya... sbb dh tau utk BSP tue kena 4 kali cucuk kt jari nk cek darah... Darah for anemia plak amik kt lengan... So saya pn serah diri la... Pg tue alhamdulillah bacaan BSP utk pukul 8 pg dan 10 pg tue ok je... Then proceed amik darah utk cek Anemia plak... Result Anemia akan dpt dlm masa sebulan...kata Nurse tue la...saya plak xtanya nape lmbt sgt resultnya... 

Then proceed utk cek perut and baby plak... Nie normal checkup... Dpt dgr heartbeat baby lg...hehehe... Suka sgt... Pastu Nurse tue bole plak dok cengkam2 perut saya sbb nk carik mana kepala baby...ngeri je saya tgk... Pastu Nurse tue kata baby saya tgh mengeras so dia xdpt rasa kepala baby...hehehe... Baby saya xsuka la tue org pegang kepala dia... Bila dgr heartbeat dia 145bps... mak aiihhh...lajunye...mst dia penat larikan diri masa Nurse nk pegang kepala dia...hehehe... Comeyyy la plak bila pikir camtu... Ilang jap rasa sakit amik darah td... Then pas check perut sumer tetiba Nurse tue suh gi suntik Tetanus... erkkk... trkedu jap...saya xready pn nk suntik tue... Saya cuma brsedia mental dan fizikal utk wat BSP dan anemia test je... Alaaaa....xmsk dlm appointment pn nk kena suntik Tetanus tue... Huwaaa...mula la nk nangis time tue...

To be honest dr dlu saya mmg takut ngn klinik dan doktor...kalu jarum2 nie lg la saya ngeri...tp bila dh preggy nie kena la hadap je sumer tue...tambahan plak bila byk sgt masalah time preggy nie...lg la kena extra treatment.... Maka dgn separuh rela saya pn gi la wat suntikan Tetanus tue... Aduiii...org lain mungkin kata biasa je...tp saya rasa sakitttt... Call me manja or mengada...wat eva...tp saya sakit ok... Lps wat BSP yg kul 2 tue trus dok umah mak sambil melepek melayan sengal kt tgn yg kena suntik tue... huhu... Balik dr umah mak trus gi wat BSP kul 8 mlm sambil mengadu2 sakit kt hubby....

So utk checkup 26 weeks saya kena cucuk sebanyak 6 kali dlm masa sehari...huwaaa.... Seksanya... 4 kali utk BSP, 1 kali utk check anemia and 1 kali utk Tetanus... Alahai Baby...ibu brtahan kerana awak je tau... Semoga awak jd anak yg soleh solehah dan mendengar ckp ibu abah yer... 

Owh so far berat saya cuma naik 500gram je dlm 2 minggu...dan bacaan BSP saya ok... Maknanya gula dlm darah saya adalah trkawal la gak... hehehe... Thanks to hubby yg gigih menjada diet pemakanan saya... Xsabar nk tnggu 30 weeks sbb nk gi scan 3D/4D...nk tgk baby plak... smp skrg saya xtau baby saya girl ke boy...hehehe... surprise btul... Ya Allah permudahkanlah segala urusanku.... Amin...

Friday, September 21, 2012

Pregnancy Updates Up to 25 Weeks

~Assalamualaikum~

Lamanyer xupdate blog... Kali nie bkn sbb bz...tp sbb xbaper sihat... Post2 yg sblm nie dh citer psl pregnancy...early stage actually... Byk btul dugaan yg saya kena hadapi spjg mengandung nie... Alhamdulillah dh cecah 25 weeks... Dh rasa sihat semula...so bole la update pengalamn yg lepas... Mind u dis gonna be a loooonggg entri... hehe...

At 5 weeks..saya wat pregnancy test...ada double line yg agak cerah gak la... Ati2 dh lonjak2... Hehe...seronok sgt masa tue... So gie Klinik and doctor confirmkan saya pregnant... Masa tue scan baby nmpk kantung je... Tue pn dh cukup menyeronokkan...

Then brmula la ari2 yg sgt mencabar...muntah2...smp xleh mkn apa2 langsung...pagi, petang, siang, malam melepek je sbb untah... MC xyah citer la... berminggu2... Smp satu tahap dh dok brulang-alik ke hospital je sbb dehydrated... Masa tue rasa mencabarnya nk jd seorang ibu nie... 
Alahan pn yg bukan2 je...xleh gosok gigi...xleh tgk muka husben...xleh bau masakan...xleh bau perfume husben... Lg truk xleh tgk facebook langsung...xleh nk bkk blog... Dasat btul la... Kalu bole setiap masa nk tido je... Tgn nie asyik kena cucuk je... 

At 11 weeks baru saya gi Klinik Kesihatan utk wat buku pink... First time pegi tue punyer la lama saya bertapa kt KK tue... haih... Mcm2 nasihat la dpt... Lps check-up tue dpt la sticker kaler ijau kt buku pink tue sbb ada faktor risiko... Risiko amenda?? Risiko sbb berat saya below 45kg.. Masa tue berat saya 42kg je... Pastu saya lak allergic pada ubat tahan muntah Maxalon... Oleh kerana ada faktor risiko maka check-up saya adalah 2 minggu skali... Haihh....padahal br je 11 weeks pregnant... Pastue masa kt hospital doktor ada suh saya scan semula selepas 11 weeks sbb takut kandungan xjd...or ada yg kata bunting anggur... Maknanya kantung ada tp janin xde... Nauzubillah...takutnya saya masa tue... Saya brdoa setiap ari agar janin saya membesar dgn sihat kt dlm perut nie... 

Alhamdulillah...minggu ke 16 saya scan dh dpt tgk bentuk janin... Brsyukur sgt2 masa tue... Tp berat saya plak makin turun...dr 42kg dh jd 41 kg je... Cam biasa la doktor mst la bising kan... Tp saya dh bgtau yg saya still muntah2 and xleh makan...camna nk gain weight kan...? Maka doktor tue pn xjd marah saya...hehe...

At 17 weeks saya dh kena wat MGTT sbb mak ada history diabetis... Haihh... Brmula la lg cabaran saya... Dh jd rezeki saya nk sangkut kt MGTT tue... Bacaan masa puasa 4.3...sejam lps minum air gula trus jd 12.9... Mak aiih...trkejut saya... Maka dgn rasminya naik pangkat lg dan brtukar kepada sticker kuning sbb faktor risiko brtambah lg... 

Bila dh ada diabetis semasa mengandung nie kena la wat BSP...nk amik darah 4 kali sehari tue... So kena control diet... Kebetulan masa tue bln puasa...so makin mencabar la diet saya sbb bln puasa la mcm2 makanan kita bole jmp... Malangnya saya plak kena control makan... Yg lebih geram plak sbb selera makan saya br je pulih... Muntah2 pn br je brkurang... Tetiba kena control mkn plak.... Mmg stress sgt masa tue... Makanya hubby la yg kena pantau makanan saya... Byk kali hubby pujuk suh sabar demi kesihatan baby... Setakat nie dh 2 kali saya wat BSP dan alhamdulillah bacaan sumer ok between 4.5 -7.0.... So saya trselamat dr kena suntik insulin... Hehe... Thanks kt hubby yg bebetul jaga pemakanan saya... Nnt saya wat satu entri psl diabetis semasa mengandung nie...kalu xjaga bebetul akan ada effect pd baby... Nauzubillah.. 

Masa 24 weeks aritu saya gi check-up...dan lg satu dugaan saya kena hadapi... HB plak turun... Memula dlu cantik je 11.9 pastu turun 10.2...last time check-up jd 9.6... Haaaihh....anemia la plak...bertambah lg faktor risiko saya... Saya siap tanya nurse KK tue x tukar kaler sticker ke? Nurse tue siap gelak and bgtau sticker kuning tue la pangkat paling tinggi... Hehehe....  Adoiyaii.... Makin ssh diet saya skrg... Saya kena makan utk tambah darah tp saya kena jaga makan utk kawal diabetis... Mencabar x???  Saya dh cuba makan obimin dan Iberet folic tue utk tambah darah...tp muntah balik...Doktor kata sbb kandungan iron dlm ubat2 tue tinggi....

Now dh 25 weeks...saya sanggup hadapi apa je dugaan asalkan baby saya sihat... Dlu xmkn kerang...skrg telan gak supaya darah brtambah... Xsuka mkn daging sbb malas nk kunyah lama2...tp skrg trpaksa gak makan daging... Dlu suka mkn menda manis2 tp skrg kena tahan nafsu utk mkn menda manis... Bila dh byk sgt dugaan masa pregnant nie...saya doa semoga proses bersalin nnt akan dipermudahkan-Nya... 

Insyaallah akan cuba update blog lg pasnie... Shopping brg2 baby pn br nk bermula...so far baby br ada 6 pasang baju dan sepasang mittens and booties.. Lain2 nan ado lg... Huhu.. So pasnie br nk start beli skit2 la... Maybe lg best nk update blog kot...hehehe..

K la...Daaa....