Nuffnang Ads

Wednesday, January 20, 2016

'Areeq Kesayangan Semua

~Assalamualaikum~
 
 
Baru nk start kisah adik Sofiyya dlm blog nie. Asyik citer pasal kakak je kn... Skrg nie kena la slalu igtkan diri yg saya nie dh ada anak 2...xleh la nk focus kt Sofiyya sorg je... Memula mmg kekok la. In fact skrg nie pun saya still dlm fasa menyesuaikan diri jd ibu anak 2 nie.
 
Muhammad Haafiz 'Areeq - Yg terpuji pemelihara/penghafaz yg berketurunan mulia. Nama nie kami suami isteri pilih brsama. Final plak husben yg tentukan. Dr memula tau saya preggy baby boy, husben dh beria2 nk namakan baby tue ngn nama Hafiz. Kalu ikutkan husben nk namakan Muhammad Hafiz je. Tp as mak2 nie mst la nk nama over2 kan... Hahaha.. Mak2 lain xde la kot. Saya je yg over. Hahaha. So saya belek2 nama kt dlm 1 group fb tue. Berkenan ngn nama 'Areeq. Bgtau kt husben nk letak nama 'Areeq. Memula husben mmg brtegas xmo letak nama 'Areeq. Nk nama pilihan dia tue gak. Tp biasa la...ibu kan ada backup kuat. Sofiyya la ari2 panggil adik dlm perut ibu tue ngn nama 'Areeq. Smpkn tiap kali Tanya dia adik nama apa...dia akan jwb hafiz areeq. Heehehe... Last2 husben pn mengalah. Ejaan Haafizh tue pn saya amik dr group kt fb tue. Masa nk register tue husben kata xmo letak Muhammad sbb jd pjg sgt nnt. Dia nk letak Haafizh 'Areeq je. Tetiba bila dia bwk balik sijil lahir ada plak Muhammad tue. Haihhh...sukati la abg ooii... Maka gitu la kisahnya nama 'Areeq dipilih.
 
Arinie 'Areeq dh 2bulan 25 hari. Alhamdulillah... putera kesayangan saya nie membesar dgn sihat. Bdn pn lg bambam dr Sofiyya dlu.. Kemain ramah mesra lg dia. Suka senyum. Suka borak ngn org. Pipi tue mmg geram nk gomol2 je rasa.
 

'Areeq nie pn anak yg xbyk ragam. Senang sgt la nk jaga dia. So far xde bgn tgh2 mlm. Nyusu pn senang je. Dh kenyang tdo. Xde la jenis mengempeng ke... Saya syukur sgt2 sbb 'Areeq nie pandai bwk diri. Maklum la...Sofiyya tue tgh adapt situasi ada adik. So dia still nk perhatian lebih kt dia. Mujur la 'Areeq nie paham bole bawak diri. Huhuhu..

 
Saya sentiasa berdoa agar anak2 saya nie sentiasa dlm lindungan-Nya. Nie la harta saya dunia akhirat. Hadiah dr syurga yg tiada tolak bandingnya. Insyaallah saya akan jaga amanah Allah nie sebaik2nya.
 


 
 


Tuesday, January 19, 2016

Pencapaian trbaik Sofiyya sepanjang 2015 (",)

~Assalamualaikum~

Tgh semangat nie nk update blog. Byk sbnrnya nk cerita tp xtau nk citer yg mana satu dlu. Especially kisah Sofiyya.

Biggest achievement by Sofiyya utk tahun 2015 ritu bila dia dh free diapers. Tp free diapers siang je la... Mlm saya still pakaikan dia diapers sbb saya sndr mls nk kejutkan dia bgn pegi bilik air. Hehehe. Pemalas sgt la ibu Sofiyya nie. Insyaallah kita cuba utk 2016 nie.

Another achievement by Sofiyya is dia dh hafaz Al- Fatihah dan 3 Qul, doa makan, doa tdo, kalimah syahadah. So far try tambah doa masuk tandas tp dia blm hafaz lg. Saya perasan yg Sofiyya nie mmg cpt dlm hafazan sbb dia jenis audiotori so bila kita bc brulang2 kali kt dia mmg dia akan hafaz. Itu kelebihan Sofiyya.

Skrg nie tgh ajar Sofiyya membaca. Saya google dan tanya2 kwn2 dlm group mostly suggest ajar anak kaedah phonics. Buku yg paling femes utk ajar membaca adalah Peter and Jane dan Bacalah Anakku. Kebetulan kawan saya ada bg full set Peter and Jane kt Sofiyya so bole la manfaatkan. Jimat dh duit ibu abah...hehehe... Utk BM plak saya guna buku Siri Pantas Membaca. Hopefully Sofiyya dpt la membaca masa umo 4thn nie... Tp nk bgtau la...saya bkn la pgg rotan paksa Sofiyya blaja yer. Saya ajar Sofiyya pn santai2 je.. Kalu mood dia ok senang la nk ajar.. Kalu mood dia x ok mmg dia xnk la blaja... So far Alhamdulillah Sofiyya senang je nk ajak blaja.

 Nie la set buku Peter and Jane
 
video
Nie blaja membaca dr Siri Pantas membaca
 
Sekarang nie Sofiyya dh skola. Skola dia plak lebih menekankan aspek agama, So bila balik tue bole la dgr Sofiyya selawat...zikir asmaul husna... kdg2 trdengar gak Sofiyya baca bacaan dlm solat... Lega la gak Sofiyya nie jenis cpt blaja. Kalu nk harap ibu ajar sumer mmg x sempat la. Makanya terima kasih la pd sumer teacher Sofiyya kt skola tue.
 
 
 Next entry nk citer psl skola Sofiyya plak la.. Ibu excited bila anak dh pegi skola nie..hehehe...

Wednesday, January 6, 2016

Azam Tahun Baru 2016

~Assalamualaikum~

Semalam excited lebih update psl pengalaman brsalin... Smp trlupa nk wish tahun baru 2016... Hehhe. So wat satu entri baru la citer psl new year.
 
Alhamdulillah tahun nie dh berempat... Jd ibu kepada dua org anak yg sihat... Penutup 2015 yg akan diingati. Permulaan 2016 pn sangat indah sbb kami sekeluarga dh dok umah sndr. Syukur sgt. Baru la nk merasa "Rumahku Syurgaku". 2016 nie la permulaan kami membina keluarga kecik kami sndr. Susah senang hadap sndr. Xde apa yg lebih gembira selain dpt brkumpul keluarga kecik nie dlm umah sndr. Walaupn umah blm complete sepenuhnya tp tetap jd syurga buat kami berempat.
 
Tahun 2016 nie gak brmula rutin baru kami berulang dr umah baru di Sg Buloh ke Ampang. Tambahan plak Sofiyya pn dh start skola di Al Baghdadi Playtime Centre (APC) so mmg kena kuar awal pg la nk smp skola pukul 8pg. Perjalanan kami brmula seawal 7pg dr Sg Buloh ke Setiawangsa utk anta Sofiyya. Then pegi Ampang anta 'Areeq plak kt umah mak...pastu baru saya masuk opis. Mujur opis kt Ampang gak. Kalu opis kt area KL nangis la...hahahaha.. Dan mujur gak husben keje sndr so ada flexible time. So far dh 6hb Jan nie manage to reach every place on time. Xde la ibu masuk keje lmbt ke...
 
So tahun nie ada azam baru yg lain dr tahun2 sblm nie. Tahun nie saya berazam nk rajin masuk dapur dan memasak utk keluarga kecik saya tue... Selain tue saya berazam utk fully breastfeed 'Areeq smp 2thn. Insyaallah... Azam yg lain adalah continue dr azam tahun2 sblm nie iaitu utk menjadi a better person... Isteri yg trbaik.. Ibu yg terbaik... Pekerja trbaik... Sumer yg trbaik la... Hahahaha..
 
Semoga 2016 membawa sinar bahagia buat kami sekeluarga... Amin. Selamat tahun Baru 2016 yer korg2...

Tuesday, January 5, 2016

Pengalaman Bersalin 2nd Baby


~Assalamualaikum~

Lama xjenguk blog… Alhamdulillah dh selamat melahirkan Putera kesayangan dan dh abis pantang pn… Ikutkan malas nk update citer brsalin nie.. Tp x fair la sbb kisah Sofiyya sumer update kn… So gigihkan diri la update citer pengalaman bersalin..

Putera kesayangan saya Muhammad Haafizh ‘Areeq dilahirkan pd 26 October 2015. Pengalaman yg singkat tp xbegitu mudah la untuk melahirkan dia.

24 Oct 2015
Arini due date sepatutnya.. Tp xde tanda2 nk bersalin pn. Doktor bg masa tnggu smp 29 Oct. 28 Oct ada appointment ngn doctor lg psl anemia.. Last hb 8.3..

25 Oct 2015
Ok je mcm biasa.. Xde rasa sakit…xde rasa nk brsalin pn…

26 Oct 2015
Pegi keje mcm biasa je… Kt opis pg tue rasa malas2 je nk wat keje. So keje rileks2 je… Dkt nk tghr tue ada rasa mild contraction. Bgtau bos…dia trus suh balik… Tp saya xmo balik lg sbb contraction mild je…bole tahan lg. Wat keje lg smp la dh pukul 4ptg. Contraction dh makin kerap. Dlm 5minit skali. So call husben suh dtg amik. Husben plak tgh wat keje. So nk tnggu dia dtg smp kul 5 lebih br dia smp. Smp hospital dlm kul 6ptg. Register kt PAC mcm biasa. Pastu nurse suh tnggu dorg panggil. Masa tue ramai gak la yg nk brsalin. Nurse tue dahulukan mak2 yg dh bebetul sakit dan dh xtahan nk brsalin. Disebabkan saya bole tahan sakit lg so dorg suh tnggu dlu.

Then kul 6 lebih cmtue nurse panggil utk check ctg and buat VE. Dh 4cm… Kalu ikutkan dh bole anta LR tp sbb LR dh penuh kena tnggu la… Kul 7 tue dh makin sakit…tp bole brdiri jln2 lg kt PAC tue… Doctor yg wat VE tue dh riso kalu saya trberanak sbb anak no 2 kan…cpt bukaan dia.. LR still penuh lg..

Pukul 8.15 buat VE dh 8cm… LR still penuh… Nurse siap pesan jgn teran yer… Huhuhu.. Kalu nk kuar x teran pn baby bole kuar… Kannn??? Kul 8.30 br ada LR kosong so tolak ngn katil pi LR. Nurse panggil husben suh ikut pi LR.

Masuk kt LR bole plak midwife tue ckp “btul ke dh 8cm nie…muka nmpk ok je..cm xsakit je’. Eh…nk suh aku jerit2 ke… Ckp dlm ati je la pn… Hehehe.. Kt hospital gomen nie kena la brbudi bahasa skit. Pastu pasang ctg kt LR. Bacaan xcntik… Jenuh dok ngiring…goyang perut.. bkk pasang ctg 3x… Bacaan xcntik gak. Ati dh debar2… Jgn la kena emergency czer… Nangis daku. Pastu doctor pakar masuk. Dia check2 rupanya kepala baby dh turun bawah sgt. Sbb tue ctg xcantik. Doktor suh pasang ctg balik pukul 10mlm. Midwife plak ckp xyah tnggu 10mlm. Xlama dh nie beranak la dia. Hahaha..

Sementara nk tnggu 10cm tue sakit dia Allah je yg tahu. Mmg brbeza dia ngn sakit masa lahirkan Sofiyya dlu. Saya asyik la panggil midwife tue bgtau nk teran. Midwife kata blm 10cm…jgn teran nnt rahim bengkak. Then bila xtahan sgt saya merayu2 kt midwife tue nk teran gak. Mujur la midwife tue ok nk melayan. Dia suh teran slow2 dlu. Then bila dh 10cm tetiba plak saya jd mcm trlupa cmna nk teran. Saya mtk dorg naikan katil jd 45 darjah.. Unfortunately dorg xnk…dorg kata xbole… Saya dh mula stress sbb pikir cmna nk teran dlm keadaan baring nie.. Nie bkn sit up wehh..nie nk beranak… Saya dh mula ilang konsentrasi. Saya teran 3x…xbrjaya… Tetiba mcm ramai plak nurse2 dlm LR tue. Ntah dr mana dorg dtg saya pn xperasan. Pastu mula la brsorak2. Saya makin ilang konsentrasi. Saya mtk husben tahan blkg bdn . Saya mula teran sesuka hati. Xtau dh btul ke x cara saya teran tue. Yg pasti saya just nk kuarkan baby je… Midwife tue pn sama tolong nk tarik kuar baby… Ntah bape kali teran baru meluncur kuar baby. Pukul 9.22mlm. Saya dh kepenatan. Memula baby xnangis tp nurse tepuk2 dia br nangis. Mujur nangis..kalu x ke NICU la awak adik ooii… Huhuhu… Midwife letak baby atas dada… Husben azankan baby… Masa tue saya penat sgt2… yer la… Dtg hospital dr opis pastu terus beranak kn… Mst la penat. Siap pakai instant shawl lg masa beranak. Hahaha.

Next…nurse amik baby utk bersihkan. Dan brmula sessi jahit menjahit. Nie la sessi yg paling sakit saya rasa. Dlu masa Sofiyya saya xrasa pn sakit masa doctor jahit. Kali nie kenapa ntah saya mmg terasa sakitnya kena jahit tue… Asyik je tanya lama lg ke sister? Lama lg ke sister? Mujur la sister tue sabar je ngn saya. At last kul 10mlm dpt susukan baby dan masuk wad.

Lps settle masuk wad husben pn trus balik sbb nk amik Sofiyya kt umah nenek dia. Sian Sofiyya sbb trtunggu2 ibu abah xbalik2. Mlm tue sblm tdo konon nk ckp fon ngn Sofiyya tp husben ckp Sofiyya dh tdo. Esk pg baru dpt video call ngn Sofiyya. Mujur xde masalah pape so pagi tue dh bole discharge. Lega xyah dok wad lama2.

Kesimpulannya bersalin kali nie agak cepat tp sakitnya melebihi sakit masa bersalinkn Sofiyya dlu. Pastu byk pengalaman x best sepanjang dok kt wad tue. So xbape best la pengalaman brsalin kali nie. Malas nk citer pjg2 sbb pengalaman x best kn.. Tp dh beranak hospital gomen tue redha je la… At least masa Sofiyya saya dh dpt layanan trbaik dr hospital gomen. Cuma kali nie bkn rezeki saya dpt layanan elok kt wad.
 
Meh tgk gambar Putera Kesayangan saya nie.


 
Muhammad Haafizh 'Areeq Bin Hanapi Zain
26 October 2015
3.38kg
51cm
Hospital Ampang