Nuffnang Ads

Tuesday, December 31, 2013

ByeBye 2013... Hello 2014

~Assalamualaikum~

Nie entry last utk tahun 2013... Alhamdulillah 2013 meninggalkan citer suka duka pd saya... Semoga 2014 yg menjelang akan membawa seribu kebaikan dan kemanisan buat saya dan keluarga... Insyaallah.... Azam 2014?? Hurm...tambah baby kot...ehh?? Hahahaha... Saya cuma brharap saya akan menjadi isteri solehah pada Hanapi Zain dan ibu trbaik buat Nur Dalili Sofiyya... 


GiveAway - Saya Nak Hadiah Dari Thaqif

~Assalamualaikum~

Nak join GA lg.. Yeaayyy.. Kali nie GA dr Ummi Thaqif plak... Mudah jer nk join GA nie... Cer korg visit blog Ummi Thaqif... Entri nie sbnrnya dh lama dok dlm draft..tp tetiba Ctmah plak tag suh join...maka ku gigih abiskan gak entri nie utk di publish... Hehe

Syarat-syarat penyertaan yg mudah sgt2:
1. Follow blog Ummi Thaqif
2. Post gambar brsama anak yg paling best.
3. Buat entri kt blog dan tepek gambar Thaqif.
4. Jwb soalan mudah dr Ummi Thaqif.
5. Tinggalkan link kt ruangan komen.

Amacam?? Senang kn??

*******************************************************

Bismillahirrahmannirrahim

Nie la Thaqif yg comel... Thaqif...aunty nk hadiah dr Thaqif yer... Hehehe..
Thaqif lahir pada 25 January 2013 pada pukul 4.20 pagi di Hospital Serdang

Next...post gambar paling best saya bersama Sofiyya... Hah... nie gambar family kami yg paling latest...fresh from oven gittewww...

"Inilah keharmonian, kebahagiaan, ketenangan, sakinah, mawaddah & rahmah buat daku. Syukran ya Allah"

Nie details puteri kesayangan saya..
Nama  : Nur Dalili Sofiyya Binti Hanapi Zain
Umur   : 1 Tahun 6 Hari (",)
Jantina : Gegurl...

Last but not least saya nak tag 2 org kwn lg utk join contest... Ayuh join Ros Anis Mummy Airiell dan juga Erin Mummy Aisy.. 

Monday, December 30, 2013

Review - Sticker from Artdirector Byzimie

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah dh selesai birthday party Sofiyya bersama 5 lg dec babies... Citer psl bday party next entry la yer... Saya nk review psl sticker yg saya tempah utk botol doorgift...


Botol nie sebenarnya lebih dr doorgif masa saya kawen dlu... Hehehe.. Dh setahun lebih la maknanya.. Tp saya simpan elok2...so skrg nie bole guna utk bday anak plak.. Saya juz tempah sticker utk botol tue je..

Sticker "Sofiyya is turning 1" tue saya tempah dr Artdirector Byzimie. Design pn Zimie yg watkn.. Senang sgt brurusan dgn Zimie... Cepat je reply PM... Tempahan pn siap dlm masa seminggu je... Liza puas ati dgn servis dr Zimie... So mmg highly recommend la utk sumer yg nk tempah sticker or nk print apa2... Harga yg Zimie charge pn sgt2 brbaloi...lebih murah kalu nk compare ngn printing kt tempat lain...

Banner kawen saya dlu pn tempah dr Zimie...mmg dh abis survey pn..last2 mmg Zimie punyer price paling murah.... Kalu xcaye cer korg wat survey sendirik...


Hah..kiranya saya nie return customer Zimie la yer.. Hehehe.. Kalu kita puas ati ngn servis tue mst kita akan repeat lg kt org tue.. So do I... Wahh gitteww... Hehehe..

So korg yg ada nk print kad, pocket kalender, banner or bunting....Bole try contact Zimie kt FB or wassap kat 012-3081997.. Kalu korg terer wat kufi and nk print atas canvas pn bole contact Zimie.. Harga dijamin murah giler ok... Nk print gambar atas canvas pn bole... Eh..pendek kata nk print apa2 pn bole la contact Zimie... Hehehe...

Tuesday, December 24, 2013

Righty or Lefty??

~Assalamualaikum~

Hi...korg perasan x anak korg nie cenderung guna tgn mana? Kanan ke kiri? Hah...cer peratikn... Saya nk share sumthing yg saya bc dr buku nie...


Basicly baby berumur 3thn ke bwh biasanya akan menggunakan tgn kiri dan kanan secara sama rata... Err...betul ke??? Biasanya baby yg kurang dr 3thn akan menggunakan tgn yg terdekat dgn objek yg nak diambil..Pada umur seawal k ke 9 bln baby akan mula menunjukkan kecenderungan tgn mana yang disukai atau lebih selesa utk mereka gunakan... Tp yg akan digunakan secara aktif..  itu belum memastikan sama ada anak tersebut kidal atau tidak... Biasanya pd umur 3thn kita akan tau baby definitely left-handed or right-handed.

Saya dh try pd Sofiyya nk tgk tgn mana yg lebih dominan... Bila letak sesuatu brg kt sekeliling Sofiyya...mmg dia akan gunakan tgn yg trdekat dgn barang tue utk mengambilnya... Tp bila dia dh mula main brg tue dia akan tukar brg tue ke tgn kiri...Then saya try plak hulur makanan pd Sofiyya..Bila kita hulur makanan kt tgh2 muka...Sofiyya lebih cenderung menghulur tgn kiri utk mengambil makanan yg dihulur... Hurmm...adakah Sofiyya left-handed???

Nie cth Sofiyya gunakan tgn yg trdekat dgn brg yg dia nk amik..




Ok dr pembacaan saya 50% left-handed adalah genetik...either mak atau ayah yg left-handed so anak akan dpt left-handed... Tp xsemestinya... Cousin saya left-handed dua2 beradik tp parents mereka right-handed... Maknanya xsemestinya mak ayah yg right-handed anak xkan left-handed... Gitteww..... Owh...saya dan husben dua2 righ-handed yer... Setakat nie mmg saya nmpk Sofiyya gunakan tgn kiri dan kanan sama rata... Sekali sekala je nmpk dia lebih cenderung guna tgn kiri...




Tp since Sofiyya br nk msk 12mnths so saya xleh nk confirm yg Sofiyya left-handed or right-handed... Cuma bila kita dh nmpk kecenderungan baby utk jd left-handed or right-handed kita jgn memaksa dia utk menukar kecenderungan trsebut... But bg saya ada certain act tue kena paksa gak la... Contohnya bila suap makanan dlm mulut...Sofiyya suka suap guna tgn kiri...wlpn dh bg kt tgn kanan..kdg2 dia tukar ke tgn kiri gak... So menda camnie kena tegur la dan ajar dia supaya makan guna tgn kanan... 

Tue je nk citer... kalu nk tau apa kelebihan left-handed or right-handed...korg google la sndr yer...hehehe... Daaa........

Monday, December 23, 2013

Ibu Rafif First GIVEAWAY

~Assalamualaikum~

Yeayy...nk join contest dr ibu Rafif plak... Nak tau details psl contest nie bole klik SINIE... Senang je nk join...dgn syarat korg ada gambar yg menepati syarat pertandingan... 

Syarat-syarat penyertaan pn senang je:
1. Follow blog Ibu Rafif a.k.a Mimi... 
2. Tepek sekeping gambar anak... Tp mst gambar anak bermain/belajar di playroom atau playcorner msg2...
3. Terangkn pasal gambar tersebut.
4. Tepek link kt ruangan komen.

Senang kn?? Apa lg..jom join ramai2 dan meriahkan contest nie...Hehe..Tarikh tutup 31 December 2013.

**********************************************************
Gambar yg ibu Sofiyya pilih utk join GA kali nie ialah gambar nie....

"Ala ibu...bosan la main stack nie...Sofiyya dh terer sgt main nie... Tgk...tgk...sambil pejam mata pn Sofiyya bole masukkan stack nie... Terer x?"

Disebabkan ibu nk msk GA nie...ibu suh Sofiyya main mainan nie and ibu nak amik gambar... Xde rupa playroom or playcorner pn?? Haah...mmg pn...sbb Sofiyya mmg main atas katil je selama nie... Hehehe.. Bole la kan Aunty Mimi? Janji mmg nie tmpt Sofiyya slalu main dan blaja...hehehe... Tq Aunty Mimi wat GA nie..., (",)

Friday, December 20, 2013

Sofiyya dh melangkah (",)

~Assalamualaikum~

Ok nie sbnrnya entry lapuk... Hehehe.. Nk citer yg Sofiyya dh bole menapak beberapa langkah pd umo 11bln.. Alhamdulillah... Syukur sgt2...

Kalu korg nk tgk video yg sempat saya rakam masa Sofiyya melangkah bole klik kt Video Sofiyya... Hehehe... Gembira sgt tgk Sofiyya melangkah...

Sekarang nie dh makin terer la dia melangkah...wlpn ada takut2 gak... Tp Sofiyya still suka merangkak... Mak saya bgtau Sofiyya rajin gak praktis brjalan wlpn asyik jatuh je... Cuma dia xsuka kalu org yg suruh... Makna kata kalu dia nk brjalan dia akan jln sndr...tp kalu kita suh dia jln mmg dia xnk bgn pn...huhuhu... Mak kata tue menurun perangai ibu dia la tue... Bila org suh xnk wat....Hehehe...

Skrg nk msk 12bln dh...tp gigi sebatang pn xde...huwaa... Penat ibu tunggu Sofiyya tumbuh gigi... Xde tanda2 pn gigi nk tumbuh... Mak saya kata xpe...lambat tumbuh nnt lambat la rosak... Ok bole terima la alasan tue... Pastue mak saya kata lg... Kalu cpt jln lambat tumbuh gigi..Kalu cpt tumbuh gigi lambat jln... Xtau la sahih ke x menda nie... Tp my niece jln masa 10bln and tumbuh gigi masa setahun 2bln... So bole kot pakai teori mak saya tue... Hehehe...

Ok..tue je nk citer... bye...


Wednesday, December 18, 2013

Dapur Impian Daku

~Assalamualaikum~

Dh beberapa ari berangan2 nk wat dapur cantik kt umah sndr... Hopefully trcapai la impian nie pada tahun 2014... sooner or later... So kena masuk sbg resolusi utk tahun 2014.. yeahhh... 

Dh jmp cth dapur yg saya suka... Nie br angan2 je.. Details psl size dapur kt umah sg buloh tue pn daku xigt bape pjg lebarnya... Tp yg pasti saya nk dapur kaler merah.. Either merah putih atau merah hitam... hehehe.. Merah tue nk bg saya semangat nk masak utk family nnt... =)

Antara design yg saya brkenan mcm kt bwh nie... Merah putih...nmpk luas je dapur.. Mmg nk wat kabinet penuh smp atas... Bole sumbat byk brg dlm kabinet so xde la nmpk brsepah2.. Tp xmo la letak kipas camtue...mcm bahaya je...huhuhu..

Pics from google

Then bila google image lg jmp gambar kt bwh nie... Dr CabinetDapur.Com. Design merah hitam...  Rasanya nie lebih kurang sama dgn size dapur umah saya tue... Kedudukan pintu dapur pn sama... Apparently kalu nk tiru design nie sebijik2 pn bole utk umah saya tue...hehehe... 

Credit to Cabinetdapur.com

Then husben tnjuk plak gambar yg bawah nie...dr Senihias.com... Dia kata bole gak wat meja and letak kerusi mcm gambar bwh nie... Hurm...tetiba trigt plak design dapur blogger Intan Norazam... Lebih kurang ginie la kerusi kt dapur umah dia... Err...letak lampu camtue pn cntik kn?? Tp kalu dapur kering ok la... Kalu dapur basah mcm xsesuai plak...nnt asap sumer lekat kt lampu jenuh nk cuci tetiap minggu... 

Credit to Senihias.com

Haiihh...berangan itu indah... Now nk start survey2 harga kitchen cabinet... Tp mcm xtau nk mula dr mana.. Urm...pastu takut semput bila dgr harga dia nnt.... Hahahaha... Korg yg penah beli kitchen cabinet bole x share cmna nk start survey... Share harga pn ok...senang daku nk estimate bajet nnt... Kalu ada link bole gak tinggalkan link kt komen yer... Tq.. mmuahh... Doakan impian daku terlaksana di tahun 2014 nnt... Amin..

Tuesday, December 17, 2013

Rentetan Trial Class Sofiyya di Gymboree

~Assalamualaikum~

Nie sambungan entri smlm... Lps kuar dr Gymboree tue Sofiyya mmg nmpk penat skit la... Ye la 45 minit dia fokus ngn aktiviti dlm tue kn... Kuar je trus selak2 tudung ibu dok sebut "tek"... Maknanya dia dh haus sgt la tue... Hehehe... 

Pastue dlm kete on the way pegi mkn Sofiyya trus trtido... Mmg penat sgt la tue... Sampaikan kitaorg smp tmpt mkn dan letakkan Sofiyya dlm Boba pn dia xbgn gak... Bila dia trjaga kitaorg dh abis mkn pn... Then suapkan bekalan makanan Sofiyya plak... Semangkuk bubur ayam licin... Biasanya semangkuk tue bole dpt 2x mkn... Nie sekali mkn je dh abis... Lapor btul Sofiyya masa tue... Huhu..


Ok...nie opinion saya lepas join kelas kt Gymboree tue... Honestly saya suka sumer aktiviti kt situ... Teacher kt situ pn ok...diaorg bole igt nama setiap baby tau.. Wlpn 1st time Sofiyya dtg dorg igt gak... Spjg activity dorg mmg akan mention nama baby... Tp 45 minutes nk abiskan sumer activity mcm a bit hectic for 12 mths baby mcm Sofiyya... Sbb u kena rushing sana sinie utk wat activity tue... Ok...ibu pn penat sama...Hahaha... Then disebabkan kami nie org baru so slalu gak lost bila activity...slalu trkebelakang... Then teacher tue akan cakap "Give some space to Dalili please... Give some space to Dalili.." Hehehe...

Then as newbie mcm Sofiyya of course dia akan lebih excited nk explore playgym kt situ kn... So dia akan take times utk abiskan satu aktiviti sbb sibuk nk tgk itu ini... Then suddenly I heard the teacher said "Dalili...why you are still there? Come on faster...next slide dear..." Saya mcm...err... Ok...so Sofiyya trpaksa wat sumer activity laju2... Maka ilang la excitement di situ... Then suddenly saya terus rasa better bwk Sofiyya pegi Kidszoona... So dia bole enjoy satu2 mainan tue as she wishes... Plus sbb kitaorg slalu bwk Sofiyya gi Kidszoona so activity mcm slide...climbing tue sumer dh jd cam kacang je kt Sofiyya...

Next point saya ialah aktivity menyanyi, brcerita dan games... Honestly sumer activity tue saya dh wat sndr bersama Sofiyya sblm join class kt Gymboree nie... Cthnya main peek a boo bwh parachute tue... Saya slalu main peek a boo ngn Sofiyya bwh selimut... Hehehe... Activity brcerita ngn clown pn saya dh wat tp saya guna bear masa brcerita ngn Sofiyya... Nyanyi pn saya dh wat... tp lagu simple2 je la mcm twinkle2...wheels on the bus... animals song... Gitu je la.... So pendapat saya activity kt Gymboree tue kita pn bole wat sndr kt umah... Kdg2 kita sndr x sedar yg sbnrnya kita dh penah wat pn sumer activity tue kt umah....

But....half of my heart nk gak anta Sofiyya gi playschool... sbb apa? Sbb nk build dia punya pergaulan dgn kwn2 sebaya dia... Then nk bg dia biasa ngn org lain.... Tp yg paling ketara saya nmpk Sofiyya lebih cpt absorb apa yg dia wat masa kt kelas tue... Cth bila nyanyi sambil tepuk lantai...Then the next day saya nyanyi lagu tue Sofiyya automaticly akan tepuk lantai... Bila saya nyanyi lagu yg tepuk tgk then dia dgn sndr akan tepuk tgn... Wlpn sekali je masuk kelas tue tp Sofiyya bole igt.... Towards the end tue pn Sofiyya dh x berapa takut dgn teacher dia... Mungkin persekitaran dan teknik yg dorg gunakan tue lebih brkesan pd Sofiyya...

Wlpn baru sekali pegi kelas tue tp Sofiyya dh pandai nk respon bila saya nyanyi... Dlu bila saya nyanyi dia tau tepuk tgn je... Skrg nie bila saya nyanyi dia dh pandai tepuk lantai...pandai goyang2 bdn dia... Pandai goyang mainan dia yg ada bunyik... Bg saya tue salah satu kesan positif sbb Sofiyya dh bole variasikan respon dia pd sesuatu aktiviti.... 

Jujur sejujurnya...pd saya kalu korg ada duit lebih bole la anta anak pi playschool mcm Gymboree nie.. Sbb activity dia mmg bagus dan menyeronokkan... Saya sndr mmg brniat nk anta Sofiyya pi playschool gak wlpn most of the activity saya dh bole wat sndr je ngn Sofiyya... Kalu tgk pd fees Gymboree mmg agak mahal... So option lain yg ada ialah try playschool yg lain mcm Kinderblocks or Genius Baby on Board... Saya tgh tnggu masa yg sesuai utk trial class kt Kinderblocks plak... Fees kt Kinderblocks cheaper than Gymboree.. Kalu ikut nafsu ibu Sofiyya nie mmg nk enroll je kt Gymboree sbb mmg dh jatuh ati...tp abah Sofiyya suh sabar dlu... Sbb fees agak mahal kata abah Sofiyya.. Abah Sofiyya la sebenarnya yg perasan dan highlight sumer activity kt Gymboree tue dia biasa tgk saya wat ngn Sofiyya.... 

Lg satu masalah saya ialah nk kuarkan duit RM1k sedebuk tue... Tp kalu korg byk duit and rasa RM1k tue bkn masalah then u should enroll your child... Saya survey2 then dpt tau Kinderblocks bole byr monthly... Maybe mcm tue xde la terasa sgt kn... But since saya x try lg Kinderblocks so its unfair to compare Gymboree ngn Kinderblocks kan... Bila dh try nnt br saya bole wat comparison... Kalu x silap saya Genius Baby on Board pn bole byr monthly... So mcm tue lebih praktikal kn...

Kesimpulannya saya rasa Gymboree mmg bagus dan sesuai utk Sofiyya... Cuma ada beberapa faktor yg saya perlu consider especially on the fees... =) Option lain yg saya ada ialah kerap bwk Sofiyya pegi Kidszoona dan praktikkan mcm Gymboree punya activity... Cuma kt Kidszoona xleh la ko nk nyanyi kuat2 mcm ky Gymboree tue... Kang trkejut plak bebudak lain... Hahahaha... Mcm saya ckp kt atas tue activity lain bole gak wat kt rumah cuma kita kena kreatif skit la nk modified activity tue... Cth mcm parachute tue...kt umah mana plak nk crk parachute kn...so guna selimut pn bole... Saya pn puas ati ngn trial class nie sbb saya sndr bole dpt ilmu baru tentang cara2 nk brmain sambil mendidik Sofiyya...

Disclaimer:- Pendapat kt atas nie pendapat peribadi saya yer.. If korg rasa xsetuju tue mslh korg la yer... Saya xbrtanggungjwb kalu korg gi Gymboree then rasa xbest... msg2 punya pandangan brbeza2 kn...




Monday, December 16, 2013

Kisah Sofiyya Pegi Playschool

~Assalamualaikum~

Arinie saya nk share experience bwk Sofiyya pegi playschool... Sebenarnya dh lama saya survey playschool utk Sofiyya... Cuma x brkesempatan je nk try satu demi satu... Ada beberapa nama playschool dlm list saya... Last sunday dpt pegi trial class for the 1st in the list...


Yeayy...we tried Gymboree 1st sbb byk bc review yg bagus for Gymboree... How I know about Gymboree? Saya google playschool then jmp Gymboree... Pastue saya google review psl Gymboree and found review from my old fren Rinie... So I think should give a try la...

Saya google website Gymboree and find out on the trial class... Saya jmp psl Free Class Pass.. Yess it's a free class... But you have to fill up the form and they will call you to set the appointment (apsal aku skipping london nie...side efek dr playschool kot...ngehngehngeh...) Saya suka benor kalu menda free nie... Laju je ku isi form tue... Then saya kol centre nk tanya psl trial class... Dorg kata bole walk in and byr RM85... if you decide to enroll then xyah byr RM85 tue... Then saya tanya psl Free Class Pass tue... Dorg kata yg tue kena tnggu dorg call dlu....kena tunggu dlm seminggu katanya... Ok...free punya psl ku sanggup tunggu...hehe... Tp...dlm ari yg sama ku isi form tue..ptg tue gak dorg dh kol... Terus set Ahad utk gi trial class tue... Owh Free Class Pass tue bole check kt sinie.

Owh lupa nk bgtau Gymboree nie ada 3 centre.. Bangsar Village, Tropicana City Mall dan Publika... Saya pilih Bangsar Village sbb most review yg saya baca Bangsar Village is the best... Kuar umah kt Keramat dlm pukul 1.15tghari... Lalu ikut duke and Sprint highway smp la Bangsar Village... Parking agak susah gak la...but we managed to get parking...  Msk dlm mall naik eskalator ke tingkat 1... Gymboree is in your left...

Mcm biasa kena daftar dlu.... Bg Free Class Pass yg print dr email utk diorag verified sblm bole join class... Baby kena amik temperature dlu to ensure dorg x demam... Mommy daddy kena pakai socks for hygiene...

Entrance

At the front counter

Then masa kami smp tue aktivit dh start pn..so juz join je... Start ngn aktiviti kt slide.. Menda nie Sofiyya terer sbb biasa main kt kidszoona... 







Sofiyya mmg xbiasa dgn org...Cer tgk gambar kt atas tue... Sofiyya pgg tgn saya...tp teacher dia hulur tgn dia tarik tgn dia xmo pgg...hehehe.. Sbb dia xkenal teacher dia tue... Tp aktiviti nie Sofiyya suka la...sbb naik slide kan...feveret dia la tue... Lps slide nie ada satu lg slide... 

Lps tue dh start aktiviti dlm group plak... Nie la yg mencabar sbb Sofiyya xbiasa dok brkumpul ramai2...




Hah..nmpk tue...dh nangis... adoii... Tp sekejap je.. Bila ibu dia dok dkt2 ngn dia..peluk dia...dia ok la.... Dia start nangis sbb teacher dia tetiba je amik dia letak tgh2 tue...huhuhu... Then start activity nyanyi dan tepuk2 tgn..tepuk2 mainan... Aktiviti nie pn Sofiyya enjoy sbb dia mmg dh pandai tepuk2... Senang citer dia bole dgr arahan la bila kita suh tepuk mainan tue...

Aktiviti main bola...pastue bila teacher suh kutip bola dan masukkan dlm box pn Sofiyya bole paham... Tetiba daku mcm bangga plak sbb Sofiyya bole respon pd instruction... Benda simple yg saya xpenah perasan sblm nie... T_T




Aktiviti "climbing up the mountain" lg la kacang utk Sofiyya... Dh ari2 panjat naik turun katil kt umah... Hahahaha... Mountain paras pinggang saya je... Pastu duduk atas tue and singing lg... This time dorg bg satu alat muzik yg bila goncang akan kuar bunyik... Yer...Sofiyya dgn bijaknya terus goncang sambil teacher nyanyi... Ibu xleh nyanyi sbb xtau lirik... Ibu nyanyi lagu twinkle2 little star je...Hehehe..





Turun dr mountain tue ada activiti rolling amenda ntah... Hehehe.. Ibu x concentrate sbb Sofiyya sibuk nk naik slide lg... Aduss...




Pastue ada aktiviti parachute... Baby kena dok atas tue and nyanyi2..main bubbles... Part bubbles tue Sofiyya suka la... 




Masa activiti nie Sofiyya ok la...Tp bila parents kena tarik tepi parachute tue then pusingkan parachute tue Sofiyya dh neves... Rasanya dia rasa x secure sbb dia kena dok sndr dlm parachute tue without me... Hahaha... Nangis la dia.... Tp bila main peek a boo bwh parachute tue kemain trkekek2 lg dia... Maybe sbb dia dh biasa main peek a boo ngn ibu and abah dia kt umah... Cuma kt umah kitaorg guna selimut je main peek a boo...hehehe...

Ada beberapa aktiviti lg la mcm story telling guna clown as props...nyanyi2... Saya nmpk Sofiyya mmg enjoy la... Cuma dia xpandai lg nk communicate ngn org... Dia still takut2 lg... Kena saya ada dkt ngan dia br dia bole main...if not dia akan nangis... Acaner tue??? Owh...abah Sofiyya pn take part gak tau...tp ada 1 je gmbr abah...hehehe


Class selama 45 minit... Dh abis tue kitaorg tnggu Pn Jasmine dtg to explain on the fees structure plak... Sambil tgk parents lain borak2...


Ok... mst ramai nk tau fees Gymboree kn... Hehehe.. Brsambung kt next entry aci x? Kihkihkih...

Ok2...ku citer skrg...hahaha.. 


Annual Family Membership                           RM200

Play / Music Program 
Level 1 -6                                                     RM800 / 12 weeks
(45 minutes Session)               

Level 7/ Sports / Music/ Music III/ Yoga       RM850 / 12 weeks
Drop off Sessions  

Trial Class                                                     RM85
By Appointment only

Multiple Programme                                      RM2,780.00 / 48 classes (for 1 child only)
Package A                                                    (For level 1-6, Music I/II/III, Arts I/II)

Package B                                                    RM2,980.00  / 48 classes (for 2 kids or 36 months above)
                                                                    (For level 7, Music II/III, Arts III & Yoga)

Package C                                                   RM4,160.00 / 96 classes
                                                                    (Free 1 year membership)
                                                                    (Free 1 birthday package)
                                                                    (School skills or more than 2 kids)

Playgym (0-60 months)                               RM20.00 Member / Per hour
                                                                   RM25.00 Non-member  / per hour

Ok utk artclass sumer tue saya malas nk tulis fees dia sbb xde kena mengena ngn Sofiyya...kihkihkih.. Sape nk tau call la centre tue sndr ek... =) Bole gak survey2 kt website GYMBOREE...

My personal opinion on Gymboree?? Next entri saya citer ek.... Saya nk citer apa efek yg saya nmpk pd Sofiyya lps kelas kt Gymboree aritue...  =)

Thursday, December 12, 2013

~Serigala Besar Jahat (BBW) Yg Sgt Jahat Kali ke 2~

~Assalamualaikum~

Br je citer psl gi BBW Ahad lepas... Tp disebabkan rasa x puas shopping maka saya repeat lg pegi BBW... Kali nie pegi ngn Hidayah Hiddensity plak... Anak ngn husben tinggal...hehehe...

Saya gigih la nk drive kete sndr wlpn dh lama x drive... Sejak kawen rasanya nie la 1st time saya nk drive jauh smp Mines sana tue... Ada bwk skali dlu dr umah AU2 smp Jusco AU2... Hah tue je... Hehehe... So sempena Hari Keputeraan Sultan Selangor nie saya gigih la bwk kete nk terjah BBW....


Pg tue anta Sofiyya gi umah mak dlu kt Ampang... Pastue amik Dayah kt AU3... Smp kt MIECC dlm kul 10.50 pg gitu... Jalan xde la jem pn..Parking pn senang je nk dpt... Masa kami smp tue org ramai gak dlm hall tp ok lg... Mst yg ramai tue org2 Selangor sbb Selangor cuti kn...huhuhu...

Kali nie dpt la saya belek satu demi satu buku... Mostly buku byk yg dh baru compare ngn Ahad lepas... Saya nk crk blk buku parenting yg husband kuarkan dr kotak Ahad lepas pn dh xjmp... Buku kanak2 yg saya belikan utk Sofiyya pn ada yg crk blk dh xjmp... Tp byk la buku2 yg baru... So ok la... 

Yg xbestnyer bila saya carik buku2 recipe for baby, baby's health, bento....sumer tue xjmp... Buku resipi pn mcm xbest je... So xde la membeli apa2 buku kt section cookery tue... Tp kt section Family/Relationship dpt la beberapa buku.. Kt section Health pn dpt 1 buku... Selebihnya section kanak2 la... Walhal sblm pegi dh bgtau Dayah saya xde nk beli apa2 pn...xnk beli buku Sofiyya lg... Tp disebabkn buku2 yg baru letak tue menarik ati maka saya pn trjebak gak....


Punyer la byk buku...mana la saya x sawan...huhuhu... Kalu ikut ati nie byk buku nk beli... Especially kt bhgn Family/Relationship... Novel2 pn byk tp saya kena pejam mata je la sbb bajet xbyk kn... *menangisdalamati.

Lepas tawaf satu hall maka kena la sorting out buku mana yg nak dan buku mana yg xnk... Sambil2 tue kena kira bajet gak la... Nie part paling sedih bila trpaksa kuarkn buku bila bajet dh exceed...sobssobbs...


Bila nk beratur line dh pjg...wlpn byk kaunter yg bkk... Dh la kotak buku berat... Sian kt Dayah sbb kotak dia berat giler... Maka kami wat kaedah tolak je kotak ngn kaki masa que tu...kihkihkih... Sambil2 tue still bole pilih2 buku lg...




Lepas bayar pn ada lg section buku kanak2 selepas kaunter tue... Maka brsambung lg aktiviti shoping...hehehe.. Kalu yg 1st time pegi mst xtau lps kaunter tue ada section lg... Tp disebabkan nie kali kedua saya pegi so dh tau ada lg buku kt luar tue... Dh bgtau Dayah siap2 kt luar tue ada lg buku kanak2... Bkn buku je jual kt luar tue... Ada flash cards, education toys, stickers, t-shirt dan mcm2 lg la....


Hasilnya.............hamek ko... Sakit jari dok bimbit plastik bag tue...Yg dlm beg Ikea tue Dayah punyer...


Nie sumer buku yg saya beli... 

Nie buku yg Lyanamk kirim...RM30 dpt sumer buku nie tau..

Nie buku2 utk bacaan saya

Alhamdulillah Sofiyya menunjukkan minat pd buku...wlpn Sofiyya masih kecik tp dia dh pandai selak buku... Pandai kenal gambar dlm buku... Skrg nie buku yg saya beli Ahad lepas Sofiyya dh kenal mana bunga, kasut, harimau...mcm2 lg yg Sofiyya dh kenal... Kali nie saya beli buku yg interactive plak...ada sound... Sofiyya paling suka buku Elmo nie... Bkn main lg dia menekan bunyik2 pd buku tue... 



Ok...bila dh citer psl beli2 buku nie...mst ada yg kata...beli je lebih...jgn xbaca sudah... Huhu... Insyaallah saya akan baca buku2 saya dan saya juga akan temankan Sofiyya baca buku2 dia... Nk anak suka membaca ibu abah pn kena la membaca gak kn... Contoh melalui tauladan gitteww... Xkn beli buku anak je sbb nk suh anak membaca tp ibu abah pn kena la baca sama2 ngn anak kn.... Insyaallah...sama2 kita semai budaya membaca nie pada anak2 kita....

Rasanya mmg berbaloi shopping kt BBW nie... Next year nk simpan duit siap2 for BBW... Looking forward to buy more books for myself and hubby gak... Jom menabung dr skrg...hehehe...