Nuffnang Ads

Friday, September 27, 2013

Natural Remedies - Batuk dan Selsema

~Assalamualaikum~

Arinie nk share cara semulajadi utk ubat batuk dan selsema... Rasanya ramai yg tau baby yg brumur bwh dr 1thn xperlu diberi sebarang jenis ubat batuk atau ubat selsema kn... So pd baby yg menyusu bdn, ibu kena la mkn makanan yg brkhasiat supaya anak bole mendapat zatnya juga...

Lately nie Sofiyya terkena selsema dan batuk...maybe sbb brjangkit dr abah dia kot...sbb abah dia kerap sgt selsema... Tue la ibu suh mkn habatussauda xmo... huhuhu.... Bila Sofiyya selsema dan batuk cam biasa la ibu akan mula carik maklumat camna nk ubatkn Sofiyya secara semulajadi... So saya pn rujuk ke page Grup Nutrisi Remedi Alami Malaysia...mcm natural remedies ada dlm nie... So bole la try...

Antara yg saya baca adalah kaedah steam utk kuarkan batuk dan kahak pada baby.... Bole rujuk pd gambar nie utk tau cara-caranya... Gambar nie saya xigt la save dr mana...sbb dh lama save gmbr nie... 


Then saya pn try la steamkn Sofiyya... Maybe sbb Sofiyya br 9bln so dia xde la meronta2 sgt... Saya dok nyanyi2 la lagu2 yg dia suka nk bg dia diam masa proses nie... Alhamdulillah....kuar la hingus2 Sofiyya.... smp berpeluh2 la dia...huhuhu.. Panaskn wap nie... Tp utk kebaikan kena la tahan skit... Teknik steam nie bole melonggarkan kahak yg brkumpul dlm hidung dan paru2 baby... Utk batuk brkahak plak ada doktor bgtau saya xpe kalu baby batuk dan telan kahak tue...sbb kahak tue akan disingkarkn masa baby poopoo... 

Nie hasil selepas saya steam Sofiyya...


Nampak xpeluh meleleh kt pipi dia tue? Hehehe... Mmg brkesan la... Hingus mmg kuar...lps tue dia dh lega trus tido... Maybe sbb dh bole brnafas mcm biasa kot... Kalu x resah je dia tido... 

Pagi nie saya buat lg steam sbb Sofiyya batuk sikit2... Masa buat tue dia xmuntah ke apa....hingus je melelh kuar wlpn dia xselsema pn sblm wat steam nie... So saya assume kahak tue kuar dlm bentuk hingus la...Eh...ye ke? hahaha...pepandai je wat teori... Pastu masuk je dlm kete nk gi anta Sofiyya kt umah mak...bg dia menyusu...dlm 10minit gitu trus dia muntah...mencurah2 mcm air terjun...keluar abis kahak2 dia tue... Abis brtakung atas baju saya...huwaaaa.... Xpe la syg...ibu rela asalkan kahak Sofiyya sumer kuar.... T_T.... Lega saya tgk kahak tue sumer dh kuar....

Then dh tghari nie saya kol mak tanya Sofiyya batuk lg x? Mak kata xde batuk pn...elok je main...elok je mkn... Huhuhu.. Lega saya dgr... Alhamdulillah Sofiyya dh ok.... 

Saya share nie utk ibu2 lain mencuba...tp semuanya atas izin Allah juga... Kita cuma berusaha sebaik mungkin utk anak2 kn... Allah yg lebih Mengetahui mana yg trbaik... Wallahualam... 

Friday, September 20, 2013

Melasak dan Jatuh

~Assalamualaikum~

Nie citer psl Sofiyya yg tgh melasak skrg nie... Sumer tempat dia nk memanjat... Tangga kt umah tue dia bole naik sndr smp tingkat atas tau...ada la dlm 20 anak tangga gitu...huh... Walhal brjalan pn blm lg...tp memanjat kemain lg... 

Kete mainan dia tue mmg menda yg paling suka la dia panjat... Bkn reti dok diam atas tue.... Budak br dpt kaki...asyik nk brdiri je...


Bg la naik mainan apa pn...mst dia nk brdiri...xmo duduk... Memanjat je kejenya... Aktif btul la anak ibu nie.





Ibu ngn abah Sofiyya mmg kena jaga2 je bila dia brmain... Risau kalu trjatuh... Tp aritu dlm dok brjaga2 tue jatuh gak la dia... Adoii... Sian... Menjerit mcm hape je... Jatuh dr kete mainan dia tue pastu trhantuk muka kat tepi meja... Menangis la ibu dia nie skali....  Bengkak kt atas mata kiri Sofiyya...




Bila tgk bengkak br nak naik tue...saya cepat2 amik kain tuala dan panaskan kt iron...pastu tuam kt tmpt yg nak bengkak tue... Memula Sofiyya diam je masa tuam tue... Masuk dh dkt 10x tuam tue dia mula la nk melasak semula...xmo dok diam... Mlm tue masa dia tido tuam lg slow2... Alhamdulillah esk tgk xde dah bengkak... Aduhaii la anak... Risau ibu jdnya tau...

Tp as parent kita kena paham gak skrg nie fasa dia nk blaja mcm2...sumer nk explore... Jd xleh nak sekat sgt kan... The most that we can do pn sama2 main ngn dia dan brjaga2... Tp mcm saya ckp la...kdg2 tue dh jaga pn jadi gak...sbb xsempat nk capai dia sblm jatuh tue... 

Sorry Sofiyya...ibu xjaga bebetul smp Sofiyya jatuh... Next time ibu akan lebih hati2 lg k... Mmmuahh...

IKLAN JAP...
Sape2 yg nk cuba product Shaklee bole la try contack Aini... Dia nie Shaklee Independant Distributor... Nk mtk consultation pn bole... Nie kira war2 gak kan Aini? Hehehe

Tuesday, September 17, 2013

Hepi 1st bday Qaiser Ilman

~Assalamualaikum~

Lama sgt nk tunggu gambar dr grup gojess.... maka sementara saya ada masa nie maka saya pn mengupdate la citer nie...

Qiser Ilman 1st bday adalah pd 31 Ogos 2013 kat McD Kepong... Lama dah sbnrnya brzikir kat telinga husben nk ajak gi bday Qi nie... Kebetulan masa tue satu Selangor xde air...so husben xnk dok umah... Maka brgerak la kami tiga beradik beranak ke McD Kepong... Sblm tue singgah JJ Au2 dlu sbb nk beli adiah utk Qi... Hopefully Qi suka la adiah dr Sofiyya yer...hehe...

Husben mmg biasa la kwsn kepong tue...sbb dia penah keje kt area Kepong... Jd xde la kejadian drama sgt. Smp kt McD Kepong dlm kul 2 lebih..masa tue ujan renyai2...Sampai tue dh ramai yg dh ada... Trus gi guest book utk Qi.. Sempat la Sofiyya brgambar.... Sibuk sgt brgambar smp abah Sofiyya trtinggal hp kt guest book tue... Mujur Walid Qi yg jmp dan simpankn... hehehe...


Pastue mkn burger...sambil borak2 ngn Kak Azrine... Then Dayah ngn Zura plak smp.. Luckily Dayah join us...so husben I bole la borak2 ngn husben Dayah...hehe...  Mkn2 sambil borak2... Then makin ramai lak mommies gojes yg smp... Meriah btul McD tue...Mcm nk runtuh pn yer gak... Huhu.. Setonok la jmp ramai mommies dr grup gojes tue... Antara yg saya sempat berbual mesra Kak Azrine, Dayah, Zura, Kak Mimy, Ctmah, Yumie, Khairul Ibtisam, Nana Farhana, Ros Anis, Leenda, Ekin....ada lg la 2 3 org yg saya xleh recall nama...ampun...huhu...






Nie pulak geng bapak2 kacak...kuikuikui...


Best gak kt McD tue sbb ada ruangan playground utk kanak2 main...so bole la abah Sofiyya bwk Sofiyya main sementara ibu nk brjemah...hehe...





Entry pasal Bday Qi kan...mesti la wajib ada gambar bday boy...kan Qi comel sayang... hehehe...




Hepi Bday Qi... Semoga mujahid soleh dan taat pd ibu bapa... Ibu Liza doakan Qi sentiasa sihat dan membesar jd anak yg bijak.. Harap2 Qi suka adiah yg ibu Liza dan Sofiyya belikan tue.. To Umi Qi...thanks for having us... Ramah tamah Umi Qi dan Walid Qi... =) Kami enjoy sgt kt bday Qi tue... Sofiyya smp trlentok2 trtido sbb penat sgt main dan jmp kwn2...




P dot S : Ada gambar dr hp saya dan ada gambar dr grup gojes

Friday, September 6, 2013

Jom Exchange Link Si Manis Sumer (",)

~Assalamualaikum~

Hi si manis sumer... nie adalah sticky post..
(Saya br je reti buat..ahakss...)

Pada si manis yg sudi nk exchange link ngn saya..
Sila la tinggalkan link si manis sumer di bwh ni yer...
Insyaallah saya akan melawat blog u olls sumer..

Thursday, September 5, 2013

Teether for Teething Sofiyya

~Assalamualaikum~

Smlm upload gmbr teether utk Sofiyya...ada beberapa org kwn2 yg mtk resepi... So saya share kt sinie je la... Lgpn xde la resepi apa pn... Simple je...

Bahan2 cuma roti dan unsalted butter... Kalu gi supermarket tue check bebetul tau butter tue mst unsalted butter sbb utk baby kn... Roti plak trpulang la kt korg nk guna Gardenia ke...Roti cap ayam ke... Kalu rasa cerewet sgt ngn kandungan dlm roti tue bole la korg beli tepung dan buat sndr roti... Actually saya pn dh plan nk wat roti sndr cuma kekangan masa je... Resepi wat roti pn xdpt lg... Nnt la yer kalu dh dpt nnt saya share... So utk kali nie saya guna roti Gardenia je... 

Sapu unsalted butter atas roti... Then tekap roti tue ngn cutter yg cute miut tue... Ataupn bole je potong bentuk jejari tue supaya baby senang pegang... Dh tekap tue susun la elok2 dlm try utk bakar...

~Nie my niece pn sibuk nk wat skali~


~Rupa lps tekap...Buruk skit sbb xreti sgt~

Pastue bakar 180c selama 5minit...nie kalu ikut resipi tue la... Tp saya guna oven yg bole toast je... So tekan toast utk bape keping roti then biar je dia masak sndr... Hasilnya...

~Rangup mcm biskut tp xmudah patah~

Mcm biasa la sila ikut umur anak korg yer sblm intro menda nie... Advisable utk 8mths above.. Tp korg nk bg teething kt baby korg gak trpulang la kn....beli je pn bole sbb byk jenis ada jual kt supermarket tue... Baby xde gigi pn bole try yer...Sofiyya 8bln tp xde gigi lg yer... hehehe... So far dia suka sgt menda nie... Tp sbb saya guna roti yg jual di pasaran so limited to sekeping je sehari... Sofiyya juz mkn 2 keping chipmunks je which is equivalent to half of the roti...

Semalam dh try bg...dia mkn smp abis... Dikunyah2 guna gusi dia tp xputus la roti nie...dia mcm liat2.... Bila dh lembut kena air liur dia br putus and hancur... Habis la 2ketul chipsmunk tue...Pastue anak2 buah saya yg dh besor2 pn sibuk nk rasa gak... Sumer kata sedap...smp licin dorg mkn... Arinie dh kena wat lain plak... huhu....

Tp make sure la korg still pantau baby mkn k... Jgn la biar baby mkn sndr2... Wlpn dia dh ada gigi but they are still baby k... So mommies...selamat mencuba... =)

Wednesday, September 4, 2013

Bubur Carrot utk Sofiyya

~Assalamualaikum~

Sebenarnya nk wat entry pasal bday party Qi...Tp gambar xcukup lg...Tnggu geng2 gojes upload dlu... So arinie nk citer psl bubur carrot la...

Senang je kejenya...Bahan2 dia cuma brown rice ngn carrot...hehehe.. Memula slice je carrot tue and steam... Trpulang la kt korg nk rebus mcm sup ke...nk steam mcm yg saya buat... Saya xde dapur gas (sbb xmau kaco dapur MIL..hukhuk...) so steam ngn Avent Blender & Steamer je...senang...




Sebelum tue...siap2 la masak bubur yer... Tp saya skrg masak nasi lembik2 je utk Sofiyya sbb Sofiyya xsuka mkn bubur yg cair tue... so msk nasi lembik dlm rice cooker then blend skali ngn carrot yg dh siap steam tue... Alorr...gambar dh siap blend xde la plak....sbb dh sibuk2 nk anta Sofiyya gi umah nenek kan... Huhu...

Pasnie nk wat oat la plak... Google resepi oat dlu... hehehe....