Nuffnang Ads

Thursday, July 25, 2013

Bubur Kurma

~Assalamualaikum~

Sofiyya br je blaja2 mkn bubur nasi...so resipi bubur saya xde la extravaganza sgt yer.. Jgn lak ada yg mengata...eleh wat bubur gitu pn nk tulis dlm blog...huh...sukati saya la kan....

Dh 2 ari bg Sofiyya bubur ngn sweet potato... Tetiba Sofiyya start selsema lak smlm coz my mum selsema...brjangkit la tue... So I decided to stop sweet potato sbb sweet potato sejuk dan angin...

Arinie saya wat bubur nasi dan kurma... Hopefully kurma dpt bentuk antibodi Sofiyya lwn selsema tue.. huhu... Saya guna kurma yg brtangkai nie sbb ada trbaca yg kurma dh xde tangkai tue dh direndam dgn gula...so sgt manis... Kurma yg brtangkai nie lebih elok dan original rasanya...xde campur gula...


Memula basuh kurma tue...buang biji dan steam... Then lps steam tue saya buang kulit...xpasti lak kalu xbuang kulit tue ok ke x... Saya juz risau je kulit tue kasar even dh blend nnt... Jd saya buang je la kulit kurma tue... Pastue blend je... Saya dh msk bubur nasi siap2 so saya blend kurma tue skali ngn bubur nasi... Dh ready tue saya renjiskan skit virgin olive oil.. Konon2nya utk antibodi Sofiyya yg kena selsema tue la...hehehehe...

Td saya kol mak tanya Sofiyya ok x mkn bubur tue... Mak saya kata dia suka sgt...menganga je mulut tue bila suap... Habis sebekas bubur yg saya bekalkan tue... Alhamdulillah... Seronok lak dgr mak ckp camtue... Nie yg xsabar2 nk timbang berat Sofiyya nie... hehehe...

Wednesday, July 24, 2013

Bubur Nasi & Sweet Potato bekalan utk Sofiyya

~Assalamualaikum~

Arinie lps je sahur ibu Sofiyya dh semangat nk siapkan bekalan utk Sofiyya.. Smlm dh bekalkan Sofiyya dgn bubur kosong... Mak kata Sofiyya mkn laju je... Sbb bubur kosong je so saya xrisau sgt la psl allergi... Makanya saya xikut 4 days rule tue... hehehe.. Derhaka skit part nie...

Disaat Sofiyya nyenyak tido..saya pn menyediakan peralatan nk perang masak...hehehe... Pdhal guna Avent steamer & blender ngn slow cooker je pn... Xyah msk dapur pn...hehehe..

~Budak yg xsuka tido atas bantal~

So saya start msk nasi...saya guna brown rice yg dh direndam semalaman... Msk dgn slow cooker...tp saya guna high sbb nk cpt kan...kalu msk dr mlm br bole guna auto... Msk skit je sbb Sofiyya br je nk blaja mkn... Guna slow cooker nie amik masa gak dlm 2jam la.. So kalu korg nk cpt masak atas dapur trus la yer... 5 minit dh siap... huhu.. Then saya steam sweet potato... Hiris halia skit sbb nk buang angin kt sweet potato tue... Dh siap steam saya buang halia tue dan blend sweet potato... Sweet potato yg dh siap blend tue saya masukkkan dlm storage utk bekukan... Tinggalkan skit dlm blender utk blend ngn bubur nasi nnt...


Bila bubur dh siap msk saya masukkan dlm blender dan blend ngn sweet potato td... Hasilnya..


So next time saya cuma perlu msk bubur dan blend bubur je... Pastue warmkan sweet potato yg dh dibekukan tue... Then campur je dlm bubur nasi yg diblend... Senang kan???..

Hopefully Sofiyya suka la mkn bubur nasi sweet potato nie... Wlpn ibu xdpt nk suapkan sndr kt Sofiyya sbb ibu kena keje...tp ibu still harap Sofiyya dpt makan makanan dr air tgn ibu... Semoga anak ibu membesar dgn sihat dan jd anak solehah dan bijak... Amin...

Monday, July 22, 2013

Sofiyya @ 6 mths

~Assalamualaikum~

Sofiyya dh nk msk 7bln... Setakat arinie Sofiyya cuma demam skali je aritue...selain tue Sofiyya membesar dgn sihat...alhamdulillah... Makin bijak skrg...mulut pn makin bising je... Ari2 xsabar nk blk keje sbb nk jmp Sofiyya...

Apa yg Sofiyya dh pandai??? Hurm...Masa 6bln nie Sofiyya br je pandai merangkak...tue pn blm laju lg... Br merangkak selangkah dua je... I got comment dr sorg hamba Allah nie yg ckp "Ehh...lambat yer merangkak...anak saya dlu bla bla bla..." Do I care??? Saya xkisah pn cpt ke lmbt...yg penting Sofiyya sihat dan blaja step by step.... Dh rezeki anak ko sumernya cpt...alhamdulillah la... Aku xnk amik tau pn... huhu...




Skrg nie dh pandai nk duduk pulak...cuma dia mcm takut2 je...Takut trlentang...hehehe... Gaya duduk lak bknnyer nk duduk mcm katak tue...tp nk duduk style brsimpuh tue...hehehe.. Ayu sgt la anak ibu nie... Setakat nie brjaya la duduk dgn bantuan...hehehe... 

Part mkn lak...sumer puree buah utk 6bln Sofiyya dh pass dgn jayanya... So far xde alahan... Poopoo pn ok xsembelit... So saya dh start ngn bubur nasi kosong lak... Actually arinie br 1st time bg bubur nasi...kena la tgk 2-3 arinie... Hopefully ok la... Then dh bg Sofiyya mkn buah dlm food feeder... Dia pandai pegang sndr tau.. hehehe.. Gusi pn kuat...smp kecik la buah dlm food feeder tue...

~Nyum nyum~



Sofiyya dh paham bila kita marah... Tau nk pandang bila kita panggil nama dia... Dh kenal org...menangis bila org amik dia and ibu dia xde dpn mata... hehehe... Dh pandai main mainan dia sndr2.. Pandai tgk org yg nk amik gambar dia... hehehe...



Skrg dh xbole tinggalkan sorg2 atas katil sbb surely akan trtonggeng jatuh katil... Dh penah jd sekali okey...ibu has learned a lesson... huhuhu...

Skrg sumer menda yg dpt kt tgn nk masuk dlm mulut... Mak saya kata gusi dia gatal kot...nk tumbuh gigi...huhu... Cptnyer la anak ibu nie membesar...



Hurm...rindu la plak kt Nur Dalili Sofiyya nie... K...pasnie nk citer psl kenderaan baru Sofiyya... =)

Friday, July 12, 2013

Natural Remedies utk Sofiyya masa demam

~Assalamualaikum~

Hi korg...tetiba rajin sgt lak tuan tanah nie dok update blog...x kisah la ada yg baca ke x... Hehe... Arinie nk share camna saya wat utk turunkan suhu panas Sofiyya masa demam aritu.

Masa ari pertama Sofiyya demam suhu dia 37.6... Risau btul saya...trus gi beli cool fever sbb tue je yg saya tau nk guna bila baby demam... Saya pn up status kt fb tanya psl natural remedies... Sambil2 tue saya basahkan kain dan lap kepala, pelipat dan kelengkang Sofiyya...

Then Kak Mimy Hamid ajar saya wat minyak bawang putih... So saya pn try la.. bakar skit bawang putih pastu campur ngn minyak masak skit... Sapu minyak tue kt tapak kaki baby...

~camnie la rupa minyak bwg putih tue~

Memula saya sapu skit je then tgk kaki dia merah skit...ye la bwg putih tue panas kan... So saya xsapu bwg putih tue...pecah2 bwg putih kt minyak tue then sapu minyak je kt kaki Sofiyya... Sejam pastue alhamdulillah suhu trn skit... Tp still 37 gak... Jumaat tue anta Sofiyya kt umah mak... Mak kata siang Sofiyya ok je...bdn xpanas dh... Main2 mcm biasa je... Mkn minum susu sumer mcm biasa... Poopoo pn mcm biasa... Tp bila kul 5ptg je bdn dia panas blk.. So liza tgk kt group fb nie yg amalkan natural remedies... Diaorg ajar cara wat apple socks... So blk keje ptg tue trus gi beli Cuka epal kt kedai Iran area opis nie... Murah je RM9.90 sebotol..

~Nie la rupa apple cider tue~

Amik sesusu cuka epal tue dan campurkan dgn 2 cawan air suam.. Pastue celup smp basah stokin baby dan pakaikan...Biar je basah2 tue... Bila kering bukak stokin tue dan celup blk dlm campuran td... Alhamdulillah suhu bdn Sofiyya trn skit demi sikit...

~36.8~

~36.2~

~35.8~

Alhamdulillah...Sofiyya demam 2 ari je... Tp saya dh standby ubat demam yg dpt masa jab kt KK aritue... Saya sempat bg sekali je masa suhu dia 37.6 dan xtrn2 wlpn dh jerlum ngn air sejuk... Pastue bila suhu dh trn smp 37 je saya xbg ubat dh... Juz pantau suhu dia je supaya xnaik tinggi...

Pasnie kalu Sofiyya demam (semoga Allah jauhkan segala penyakit dr Sofiyya) saya dh tau la apa nk buat.. Insyaallah... Masa Sofiyya demam saya pn bykkan minum air masak dan mkn kurma serta habatussauda...dgn harapan dpt berikan khasiat pd Sofiyya melalui susu bdn saya...

Pada korg yg nak tau lebih lg psl natural remedies nie bole la try join group Laman Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak-anak kt fb... Byk petua ada kt situ... 

pi dot es : Saya bkn anti ubat hospital or klinik yer...tp saya cuba minimize penggunaan ubat pd baby... (",)

Wednesday, July 10, 2013

~Nursing Strikes~

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah Sofiyya dh baik demam... Dia demam dua ari je.. Xde batuk or selsema...cuma bdn dia panas je... Saya punyer la risau sbb 1st time kan anak demam... So mula la membaca mcm2 and tanya kt fb psl natural remedies... Nnt saya citer psl natural remedies tue yer..

Entri kali nie nk citer dlu psl nursing strike.. Apa itu nursing strike? Mengikut pembacaan saya dr Kumpulan Ibu2 Menyusukan..nursing strike ialah penolakan penyusuan langsung (direct feeding) oleh bayi... Biasanya ia trjadi antara umur 3 hingga 8 bln... Nursing srikes biasanya mengambil masa beberapa hari dan ada beberapa kes yg mengambil masa brbulan2... Susah sebenarnya nk tentukan punca sebenar nursing strike nie dan biasanya ia akan brlalu begitu saje  tanpa diketahui puncanya...

So mommy perlu tahu psl nursing strikes nie sbb kalu kita xde knowledge psl nursing strikes nie kita akan igt its a sign of weaning off atau brcerai susu... hurm...sayangnya kalu sbb kita xtau tentang nursing strikes nie dan kita giveup bg susu ibu...

Antara punca2 nursing strikes yg saya amik dr Kumpulan Ibu2 Menyusukan adalah:

  1. Mastitis - Supply susu ibu brkurangan selepas demam/jangkitan dan kandungan sodium/garam dlm badan boleh meningkat menjadikan susu ibu sedikit masin.
  2. Teething - Sesetengah bayi yg sedang tumbuh gigi mahu df dengan lebih kerap, tetapi sesetengah bayi tidak mahu menyusu langsung.
  3. Masalah kesihatan - Jika bayi mengalami hidung trsumbat, yis infection (thrush), sakit tekak atau sakit telinga, ia juga boleh mengganggu penyusuan. Jika masalah jangkitan telinga yg menjadi punca, cuba menyusukananak sambil bayi dlm keadaan duduk atau dlm posisi football. Jika hidung trsumbat dan juga thrush, dptkan rawatan dr klinik. Bayi yg sedang sakit juga lebih mudah menerima botol ketika ini kerana mekanisma menghisap puting botol lebih mudah brbanding puting ibu. 
  4. Reaction to stress - Punca reaksi trhadap stress antaranya: diganggu ketika menyusu, brpindah tmpt baru, stress ibu  (masalh tempat kerja, masalah keluarga, kesedihan melampau).
  5. Low milk supply - Disebabkan kesibukan/kurang mengepam. Atau ibu jatuh sakit.
  6. Slow milk let down reflect - menyebabkan bayi tidak sabar apabila menyusu. Jika boleh, stimulate nipple sblm direct feeding (df) supaya milk let down reflect (LDR) lebih cpt.
  7. A change in the taste of the milk - ibu menyapu krim atau perfume/bedak/sabun pada bdn yg menyebabkan bau bdn ibu berubah. Pemakanan ibu juga mempengaruhi.
Tp nie antara puncanya la...mcm saya ckp kt atas tue biasanya nursing strikes nie trjadi tanpa diketahui puncanya... So antara cara2 mengatasi nursing strikes spt yg dicadangkan dlm Kumpulan Ibu2 Menyusukan :
  1. Jangan paksa baby menyusu.
  2. Jangan gantikan df dgn botol susu atau puting - Ini sgt penting.. Kalu nk bg air masak bole bg menggunakan sippy cup atau sudu.
  3. Cuba susukan baby masa baby mengantuk atau separa tido - Sbb time2 nie baby trlupa dia tgh strike..hehehe..
  4. Jgn gantikan penyusuan dgn solid food atau susu formula - maknanya ibu jgn putus asa yer. Kena pujuk baby perlahan2 utk menyusu bdn semula. Kalu dh bg susu formula dlm bottle baby akan rasa selesa dan semakin lama akan melupakan susu ibu.
  5. Cuba kedudukan menyusu yg berbeza drpd biasa.
  6. Ibu jgn mudah putus asa.
  7. Kerap memeluk bayi dan dekatkan pipi bayi dgn nipple supaya dia kenal bau susu ibu.
Ok...nape saya nk citer psl nursing strikes nie? Sbbnya lps Sofiyya baik dr demam aritu dia tetiba xnk df... huwaa...mcm nk trcabut jantung ibunya nie...sedih, serabut, confuse...mcm2 perasaan la brcampur baur... Seriously saya x exaggerate feeling nie tau... Mmg bebetul rasa sedih...down sgt2... Trpikir2 nape la Sofiyya xnk susu aku lg? Sofiyya dh xsuka ke?? Then saya trus google dan study psl nursing strikes nie... Setiap kali saya suakan nipple kt mulut Sofiyya dia akan menjerit dan melentikkan bdn dia menjauhi nipple tue... Tukar ke nipple sebelah lg pn sama gak... Tp bila saya bg air zamzam dlm bottle bkn main laju lg dia minum... huhuhu... Tue yg wat saya sedih sgt tue... smp menangis la saya bila Sofiyya xnk df tue...

First skali yg saya blaja ialah utk tidak panic.. Memula mmg down sgt.. Giler x down bila baby yg fully bf tetiba xnk df...huh... Bila dh faham bebetul psl nursing strikes nie saya mula calm down... Saya mula stop bg air zamzam dlm botol.. Trus gi Manjaku beli sippy cup..huhu...

Then saya pujuk Sofiyya slow2 utk df... Bila dia mengamuk xnk isap saya xpaksa dia...saya trus turunkan baju... Tp bila tgk dia mcm haus je br saya bg... Br dia akan isap...tp sekejap je pastue dia lepaskan blk and xmo isap lg... Saya still sabar and pujuk dia...

Mlm plak saya wat skin to skin... Pakaikan dia ngn pampers je...pastue saya pn xpakai t-shirt juz pakai bra je (erghh sori kalu mcm lucah lak...tp dlm bilik sndr je kot kan...). Then susukan dia...bg kulit dia brsentuh ngn kulit saya... Gomol2 dia... Main2 ngn dia.. Pastue spjg mlm tue saya akan kerap bgn dan offer Sofiyya utk df...

Mmg penat la...saya risau gak sbb Sofiyya start nursing strikes nie ari Ahad..then ari Isnin saya dh nk keje... Saya takut kalu masa time saya keje dia dpt bottle and dia akan teruskan ngn strikes tue... So saya pesan kt mak saya bg Sofiyya susu guna sippy cup... Jgn bg bottle langsung...

Alhamdulillah blk je dr keje tue Sofiyya dh mula menyusu mcm biasa... hehehe... Yeaayyy... Mlm tue pn ok mcm biasa... Xde dh dia mengamuk xnk df...xde dh dia lentikkan bdn dia nk jauh dr nipple... Alhamdulillah...saya syukur sgt2...

Nie la antara pengalaman yg byk mengajar saya psl penyusuan susu ibu nie... Selama nie igt dh brjaya susukan Sofiyya smp 6bln so dh ok la... Mst xde pape kan... Tetiba muncul lak gejala nursing strikes nie... Alhamdulillah saya dpt tambah ilmu lg... Cuma saya nk share ngn mommies yg lain...jgn cpt putus asa kalu baby refuse df... 6-8 bln tue masih awal utk baby tunjukkan tanda weaning off... Biasanya 9-12bln baru baby menunjukkan tanda utk brcerai susu... Jika baby nk brcerai susu dia akan mengurangkan jumlah penyusuan secara bransur2 dan baby tidak mengamuk jika mahu disusukan... So kita kena tau beza nursing strikes dan tanda2 baby nk bercerai susu...

Kesimpulannya...jgn putus asa... (",)


*saje letak gambar Sofiyya masa kecik...sbb masa nursing strikes tue trus trbayang saat2 awal menyusukan Sofiyya dlu..Mcm2 dugaan....*

~ Salam Ramadhan~

~Assalamualaikum~

Dikesempatan yg ada nie tuan tanah nk ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam.. Semoga Ramadhan kali nie akan kita manfaatkan dgn sebaik-baiknya... Pose jgn xpose yer...

Salam Ramadhan drpd Liza, Napi & Sofiyya..


*Sori kami blm ada gambar family yg perfect...huhu...*

Friday, July 5, 2013

Sofiyya demam for 1st time =(

~Assalamualaikum~

Minggu nie cam xbest je sbb Sofiyya demam...tp xde batuk atau selsema pn...cuma bdn dia panas je... Blk kej rasa bdn dia panas...check suhu 37++... Ibu mula la risau.... mandikan Sofiyya dan letak cool fever... Pastue ibu post kt fb tanya kwn2 camna nk facing anak yg demam...huhu... 1st time kan....xreti nk handle anak demam..

Byk gak yg bg tips2...yg penting kena jaga suhu jgn naik tinggi sgt... Setakat nie suhu paling tinggi 38...then saya dh bg ubat demam yg klinik bg masa jab 5bln aritu... Pastue kak Mimy Hamid ajar wat minyak bawang putih...dh wat and suhu tn la... Tp 4jam kemudian suhu naik blk... Tp siang Sofiyya sihat je...main mcm biasa... Mkn ngn menyusu mcm biasa gak... Poopoo pn ok...byk lak tue sbb dh start mkn kan... 

Arinie dh 2 ari dia demam so mlm nie kalu xok gak nk bwk gi hospital la...sbb bg ubat demam tue pn mcm xjln je... huhuhu... Sian kt Sofiyya cyg ibu tue... Ibu pn risau sgt2...bdn kt opis tp pikiran ngn ati kt Sofiyya...huhu..



Ya Allah sembuhkanlah anakku Nur Dalili Sofiyya kerana sebaik2 kesembuhan adalah dariMu..


Kwn2 yg bc nie tolong doakan kesembuhan Nur Dalili Sofiyya yer... Tq.. 

Wednesday, July 3, 2013

¬Sofiyya & Puree Pumpkin¬

¬Assalamualaikum¬

Sofiyya dh lulus puree Avocado dan puree Pear... Poopoo ok sembelit pn xde... Then saya proceed ngn puree pumpkin lak.. Ada yg kata pumpkin angin...tp xpe la saya try je dlu... Hopefully Sofiyya xkembung la...

Nk wat puree pumpkin nie pn senang gak... Bahan2 cuma pumpkin la..hehehe.. Saya beli pumpkin gold nie dkt cold storage... 


Saya xguna sumer la pumpkin tue.. Yg separuh tue saya potong lg separuh... Then buang kulit...potong dadu... Saya sbnrnya xpenah pn mkn labu apatah lg masak labu nie...huhu... Dasar tangan bangku kan... Memula cam pelik nape kulit labu nie keras... Husben kata mmg camtue la... Pastue bila belah labu tue pn rasa labu tue keras... Saya igtkan labu nie berair cam tembikai susu...rupanya tidak yer...hehehe..

Then dh potong dadu tue basuh dan masukkan dlm avent steamer and blender...


Saya xcampur air pn dlm tue.. Juz mskkan air dlm steamer utk steam je.. Steam pumpkin tue selama 15 minit...


Bila dh siap steam tue terbalikkan je bekas tue utk blender plak... Tp bila dh steam tue ada air la dlm bekas tue...so saya buangkan air yg ada dlm bekas tue sblm blend... Blend smp hancur yer... Then bole masukkan dlm storage utk bekukan... Asingkan la skit utk bg baby mkn fresh2... =)


Senang kan? Nie 1st time liza guna steamer avent nie...sblm nie guna blender je... So far saya rasa ok la Avent steamer and blender nie... Sgt mudahkan keje... xyah nk periuk belanga bagai...xyah dapur gas sumer... Dlm bilik je bole wat...hehehe..

Mcm biasa la saya xde gambar Sofiyya tgh mkn sbb ibu nk suap Sofiyya camna nk amik gambar Sofiyya kan...huhu... Tp saya ada gambar nie...


Si comel yg tido lepas kekenyangan mkn puree pumpkin...hehehe... Tgk baju tue smp kuning2 sbb masa ibu tgh suap Sofiyya lak sibuk tarik2 bib smp kena puree kt baju... haiihh...aktif sgt anak ibu nie... Xleh diam sekejap...

Hurmm...ibu excited memikir puree apa lg nk wat lps nie... Puree apple la kot... (",)

Monday, July 1, 2013

~Nite Walk I-City~

~Assalamaualaikum~

Nie pn entri trtunda...wakakaka... Sibuk ngalahkan PM.... Nie citer 2 minggu lepas... Sebenarnya xrancang pn nk gie I-City nie... Kitaorg saje je pusing2 KL...Pastue nk gi KLCC parking full... Then nk pegi Wangsa Walk cam dh boring je... Tetiba hubby kata nk gi I-City... Wohooo...suka la ibu ngn Sofiyya...hehehe..

Masa dlm kete Sofiyya bkn main energetic sungguh... Xmo duduk diam.. Mulut pn sama riuh...


Tue la namanya perjalanan xdirancang...Sofiyya siap pakai baju lengan pendek lg... huhu... Smp je sana around 8.30 mlm...Org dh ramai... Sofiyya dok meliar sana sinie... Masuk je dlm Boba xsmp 5 minit trus hanyut...tido nyenyak hokayy... Dh ar tinggal ibu ngn abah Sofiyya lak yg melayan lampu2 kt I-City tue...


Nie br nk msk dlm Boba... Biasanya abah yg carry Sofiyya... Jeles kan tgk Sofiyya manja ngn abah gitu...huhuhu...


Nie dh smp part Sofiyya tido...jd bila amik gambar asyik la gambar ibu ngn abah...sbb Sofiyya nyenyak sungguh dlm Boba tue...huhu... Makanya gambar seterusnya adalah gambar abah ngn ibu...






Then kitaorg dh boring asyik muka ibu abah je...so kitaorg carik idea camna nk bg nmpk Sofiyya... Maka dpt la gambar cam kt bwh nie.. Hehehe


Tue...nmpk x Sofiyya yg tgh nyenyak?? Hehe.. Tp background x cun lak... So kena wat percubaan kedua plak...hehehe


Nyenyak btul la Sofiyya tido... Selesa sgt kot dok dlm Boba tue... huhu... Tp kt sana lama2 jd cam panas lak... So kesian tgk Sofiyya tido brpeluh2... Kitaorg pn beli la clip fan satu... Sangkut kt Boba tue... Husband ckp dh mcm transformer lak dia rasa...hahahaha.. Tp makin lena la Sofiyya tido sbb ada kipas kt atas kepala tue... 



Bosan skit sbb Sofiyya tido sepanjang jln2 kt sana... Xpe la tunggu Sofiyya besar skit nnt bole pegi I-City lg skali... Masa tue mst lg seronok... =) 

~Sofiyya & Puree Pear~

~Assalamualaikum~

Lambat sudah entri nie..sepatutnya wat 4 ari selepas entri Puree Avocado aritue... Tp bz sgt smp xsempat nk wat entri nie... So far Sofiyya passed 4 days rule puree Avocado..xde alergi..xde sembelit... Alhamdulillah....

2nd puree utk Sofiyya aritu saya watkan puree Pear... Sgt la mudah..semudah ABC...hehehe... sempat je buat pg2 subuh tue sblm pegi keje... Cuma bising bunyik blender je pg2 alam tue...hehehe... Tp demimu Sofiyya...ibu gagahkan diri bgn pg2 utk wat puree Pear....

Bahan2 cuma Pear 2bijik... Pastue peralatan cam biasa la...hehehe..


Basuh pear tue bersih2...pastue kupas kulit... Potong dadu and masukkan dlm blender... Saya xsteam pn sbb lg suka bg Sofiyya yg fresh... Lgpn kalu dh blender nnt tekstur Pear tue akan jd halus je...so xperlu risau baby trcekik ke... Saya blend smp jd halus cam kt bwh nie...


Pear nie byk air...so puree pear nie mcm lembik skit... Liza try rasa...manissss.... Tp bila try tambah ngn susu ibu dia jd makin cair...so xyah tambah susu pn bole gak... Senang je kan nk wat puree Pear nie...?


Mcm biasa saya wat dlm 4 bekas utk 4 arie... Saya akan bekukan kt freezer umah mak...senang la xyah tiap2 pg nk mengangkut ke umah mak kan... Mak saya kata memula mkn Sofiyya mcm xsuka sgt... Maybe sbb manis kot... Ye la sblm nie Sofiyya minum susu ibu je...pastue bg Avocado yg rasanya lemak2... Nie bg pear yg manis lak...sbb tue Sofiya xbiasa kot... Tp lps 4 ari licin Sofiyya mkn...hehehe.. Dh bole terima rasa manis la kot... 

Ok..next entri puree pumpkin lak...=)