Nuffnang Ads

Monday, May 27, 2013

~1st outing Sofiyya gi taman permainan~

~Assalamualaikum~

Hai...seronoknya bile dpt bwk Sofiyya jln2... Yer la Sofiyya kan br je 5bln...vaksin 5bln pn blm lg...so risau gak kalu antibodi xkuat ke... Tp tawakal je la.. Insyaallah Sofiyya akan dilindungi...wahh gitu...hehehe...

Memula decide nk gi taman permainan kt umah je... Then masa kuar tue ujan renyai2...so hubby ckp jln2 naik kete je la... Sofiyya lak jenis xkisah asalkan brjalan...hehe.. Then bila smp kt area Ampang tgk2 xujan lak...so kitaorg decide nk bwk Sofiyya jln2 kt Taman Tasik Ampang Hilir..

Bkn main seronok Sofiyya dpt naik buaian ngn gelungsur... Ibu Sofiyya plak yg excited lebih sbb dpt main ngn Sofiyya... trgelak2 Sofiyya spjg ptg tue... 


Main dlm 15 minit pastue langit dh mula gelap nk ujan... So trpaksa la kitaorg balik.. Sblm balik amik gmbr dlu...hehehe...





Tgk muka Sofiyya kt atas tue... lebar je senyum dia...hehehe... Masa ngn abah dia tue sibuk dok pandang org lain main... Dh besar anak ibu nie... Xsabar lak nk tgk Sofiyya brjalan... Mst comel je dia trkedek2 dia brjalan nk main... hehehe... 

K la... hopefully anak ibu nie sihat dan membesar jd anak yg solehah.... (",)


Friday, May 24, 2013

Wishlist utk Sofiyya

~Assalamualaikum~

Kt entri sblm nie dh citer sign2 yg menunjukkan Sofiyya dh ready for solid food.. So ibunya pn mula la ghairah mensurvey peralatan yg sesuai utk prepare solid food for Sofiyya... Sebenarnya bole je guna apa yg ada kt umah tue...tp sbb nie special utk Sofiyya maka ibu gatal tgn gak utk beli brg2 baru nie utk Sofiyya... Tp saya tepek gambar je la... kata wishlist kan...hehe...

~Nie 1st option..senang all in~



~Bila pikir balik nie lg senang sbb ada steamer sekali...~


Tp kalu beli option ke2 maka kena beli containers. So option containers yg Liza suka....
 ~Avent storage cups~


OR 

~Tommee tippee storage containers~


Then kena beli kerusi utk Sofiyya..nk carik yg comel2...kerusi yg Liza suka camnie...

~Fisher Price Booster Seat~



Then nk carik peralatan utk feeding plak... Setakat nie Liza brkenan sgt ngn menda nie.. Tp xtau mana nk beli.. Nnt la Liza survey2 online yer...

~Boonsquirt spoon~

Dan yg ini juga...nk guna bila gi memana ke...

~Tommee Tippee Explora Cool n Mash Weaning Bowl~

Then bila Sofiyya dh pandai mkn nnt Liza nk beli menda nie plak...

 ~Munchkin food grinder~

dan juga ini
~Munchkin food feeder`


Haaiihhh...berangan tue indah...xyah kuar duit pn...tp nk realisasikan wishlist nie byk duit nk mengalir nie...huwaaa.... Xpe la demi Sofiyya... 

Sofiyya dh ready for solid food???

~Assalamualaikum~

Bosannye arinie.. org sumer cuti utk Wesak tp company saya nie kedekut...suh kitaorg keje gak... ciitt... So arinie nk ngular sambil update blog...

Esk 25hb Sofiyya dh msk 5bln...yeayyy...dh besar anak ibu nie... Skrg nie byk dh keletah si comel nie...dh kenal org...dh tau nk kuar brjalan... Suka senyum...bgn je tido dh senyum kt ibu dia...sejuk ati tgk anak senyum pg2...hehehe... So far Sofiyya anak yg menyenangkan...xbyk karenah...mlm pn senang nk tidokan dia... Cuma sekali sekala tue ada la gak dia mengada2 xmo tido...nk main je... But so far dia sgt ok... Good girl la anak ibu nie...

Lately nie mak saya ada bgtau yg Sofiyya ada tunjuk sign nk mkn...hurm... Br nk msk 5bln pn si comel nie.. So saya xde la tolak bulat2 cadangan mak saya tue... Basicly mmg saya tau kena tnggu baby 6bln br bole bg mkn...tp bila dh tanya kt kwn2 ada je yg bg dlm umor 5bln... Tp bkn la bg nasi semangkuk tue yer kwn2...hehehe... Mak saya ckp Sofiyya dh pandai rampas makanan kt tgn org pastue bwk gi mulut dia...huhuhu... Nmpk cam lapo sgt la anak ibu nie.. Tp lately mmg Sofiyya dh makin kuat menyusu... Kalu mlm tue asyik melekap je kt saya utk nyusu...smp sakit2 la pinggang ibu dia nie dok tido ngiring smp ke pagi... huhu... Tgn pn asyik msk ke mulut je...smp melelh2 air liur dia... Wlpn masham tp ibu cium gak Sofiyya comey nie...hehehe...

Sebelum ada yg condemn saya sbb nk bg baby mkn sblm 6bln...meh saya explain awal2...mmg saya tau susu ibu adalah makanan trbaik utk baby yg baru lahir sehingga 6bln...  Tue la yg saya sedang bg pd Sofiyya sekarang nie yer... Susu ibu... Tp kalu baby dh bg sign yg dia dh ready utk mkn then why not kan...? Ada gak kwn saya bgtau yg dia refer pd paed and paed bgtau bole start introduce food pd baby umo 5bln...bg baby blaja2 mkn.. so by 6month baby sepatutnya dh pandai utk mkn...bkn 6month br nak blaja mkn... So saya setuju gak ngn pendapat paed nie... But I do respect decision mommies yg strict nk bg baby mkn pd umo 6bln.. He or she is your baby...as a mum u know best for your baby...X gitu mommies sumer..?? Hehehe...

So jom kita tgk apa sign baby dh ready nk mkn... Dr pembacaan saya nie antara sign baby dh mula nk makan:

1. Boleh duduk dengan sedikit sokongan atau tanpa sokongan, dan dapat mengawal kepalanya.
2. Cepat lapar, meminta susu walaupun selepas diberikan susu ibu atau kerap menyusu.
3. Boleh mengawal lidahnya dengan lebih baik.
4. Mula mengunyah atau menggerakkan mulutnya ke atas ke bawah seperti mengunyah.
5. Gemar memasukkan benda ke dalam mulutnya.
6. Menunjukkan minat kepada makanan yang anda makan, seperti cuba merampas makanan  atau membuka mulutnya.

Saya dh start monitor sign dr Sofiyya... No 1 & 2 tue mmg ada pd Sofiyya.. No 4, 5 & 6 pn very obvius.. Cuma no 3 tue je saya xtau camna nk tau...huhu... Camna ek nk tau dia bole kawal lidah sndr??? But for me sumer yg lain2 tue Sofiyya dh comply so saya rasa Sofiyya dh bole dikenalkan dgn solid food or puree actually...

Makanya from now on saya dh mula la study psl solid food and puree nie... Nk tau apa yg sesuai utk introduce kali pertama kt Sofiyya... Byk gak yg suggest start ngn buah cam epal or pisang sbb buah nie kurang kesan alergi... Tp saya cam nk try ngn sayur dlu sbb risau kalu dh start ngn buah yg manis nnt Sofiyya xnk mkn yg tawar plak... What say u??

Ok..utk start bg mkn saya trbaca yg kita kena ikut 4 day rules... Amenda 4 day rules nie??? 4 day rules nie maknanya kita bg sejenis makanan pada satu masa dan ulang makanan yg sama selama 4 hari. Ini supaya kita dpt tentukan sama ada baby suka ke x makanan yg kita br bg tue..Selain tue 4 hari tue utk kita monitor kalu2 baby ada alergi pd makanan yg kita bg tue... Lets say kalu 1st time introduce mkn kita dh bg campuran buah, sayur ngn bubur...then bila baby alergi kita dh susuah utk determine makanan yg mana satu dia alergi... Tue la pentingnya introduce satu jenis makanan pd satu masa selama 4hari brturut2... Tp make sure start dgn kuantiti yg sedikit yer... Ok? Then bila baby dh mula serasi baru la tambah kuantiti makanan dan bole campurkan jenis makanan...

Peralatan utk start bg baby mkn?? Hurm...yg nie saya xabis study lg... Nnt dh ready saya wat entri psl nie ek...

Nie saya nk share satu chart psl sayuran dan buah-buahan yg sesuai utk baby mengikut peringkat umur... Chart nie saya xigt dpt dr mana.. Either dr pakcik Google or dr one of group yg saya join dlm fb...


Selain tue bole gak join group2 kt fb yg mmg khas utk mommies yg nk start solid food for baby... Antaranya Solid food for my baby atau pun bole like page HSFFYB nie.. Byk info yg dikongsi kt sine... Selain tue saya gak bc buku Nutritionist's Choice Cookbook terbitan Persatuan Pemakanan Malaysia... For a beginner like me buku nie sgt helpful...

Owh...setakat entri nie ditulis...saya blm lg introduce solid food pd Sofiyya yer...nie br hasil kajian saya dan monitor pd Sofiyya je... Tgk la dlm seminggu dua lg kalu kelengkapan sumer dh lengkap maybe saya akan start bg puree pd Sofiyya or bubur nasi yg campur ngn susu ibu... Hopefully sumernya ok nnt... Excited plak nk bg Sofiyya mkn for 1st time... (",)

Erk...camna nk ending entri nie ek... huhu... Daaa......

Monday, May 13, 2013

~Review Medela Freestyle~

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah...akhirnya Medela Freestyle yg jd idaman kalbu telah smp ke tgn saya...yeayyy.. Nie yg wat lg semangat nk pam susu utk Sofiyya... FS nie br je smp kt tgn saya 30 April 2013.. Excited giler masa tue.. Tp setakat ari nie saya baru guna dlm 4x je.. huhu..


Sepanjang 4x yg saya guna FS nie...saya rasa FS mmg ok... Tp saya xguna pn handsfree kit yg dia bg tue sbb agak leceh dan complicated... So saya juz selitkan corong tue kt nursing bra je... hehehe... Tetap bole freestyle gak...  Memula hasilnya xbape memberangsangkan la.. Atau mmg susu saya yg dh drop...huhu..


Cuma bg saya FS nie mmg menjimatkan masa terutamanya bg ibu yg brkerja.. Ye la..time keje xkan nk ilang lama2 kot kan..nnt bos dok carik je sbb asyik sgt ilang... Dlm sehari brkerja tue gi semayang Zohor dh amik masa 15-20 minit... Pastue Asar lg 15-20 minit... Mengepam lak dlm 30 minit utk 1 sessi... So xmo la nnt ada org mengata plak kan.. Jdnya dgn FS nie saya bole mengepam dua2 belah serentak.. so dlm 15 minit je sekali pam.. Kalu agak2 byk sgt keje nk wat..pasang pam kt tmpt trsorok skit pastu pam je kt work station.. Kata FS kan...hehehe..

Skrg nie beg pam nie la yg saya usung tetiap ari ke opis... Sumer org dh tau tue kelengkapan pam saya...hehehe...


Dr segi part nk cuci plak agak remeh skit la..sbb kena cerai2kan part kt corong tue.. Membrane, corong ngan back caps tue... So leceh skit la...Tp memula je...lama2 ok la.. Nie cth part2 yg saya basuh... Kalu compare ngn swing rasanya swing lg senang kot nk basuh.. Ke sbb swing single so nmpk cam skit je kena basuh...hahaha...


So far alhamdulillah FS nie dh byk mudahkan keje saya especially kat opis.. Kalu nk cover dgn shawl je pn bole masa mengepam... Motor dia plak letak dlm buble wrap cam saya wat dlm gmbr kt atas tue..then masukkan dlm beg...xde la kuat bunyik dia.. Bunyik ekon opis lg kuat rasanya... =)

Bila dh ada pam FS nie semangat mengepam makin kuat la sbb duit dh abis byk kot keje mengepam dh jd mudah... Sblm guna FS nie saya dh try swing... Swing sgt2 ok cuma sbb dia single pump so dia xmenepati kehendak saya...sbb saya mmg perlukan double pump yg efficient dan menjimatkan masa saya...

Pada mommies yg brniat nk fully bf saya juz nk bgtau yg pump hanyalah alat...semangat mommies tue sndr yg penting...pump apa pn xkisah yg penting rajin pam dan kosongkan breast... Kena ikut teknik supply and demand tue... Insyaallah...semoga kita sumer brjaya memberi yg trbaik utk anak kita...

Owh lupa..saya beli FS nie dr Aja mybreastpumpshop.. Kenapa Aja? Sbb dlm byk2 seller yg saya approach...hanya Aja je provide after sale service yg bagus... Ye la beli mahal2 mst la nk jaminan bila rosak kan... Atau korg bole tgk kt blog dia mybreastpumpshop.. 

Tuesday, May 7, 2013

Nursing Wear

~Assalamualaikum~

Seperti yg dijanjikan semalam...arinie saya nk citer psl nursing wear...  Lepas2 brsalin nie nk beli baju pn kena pikirkan anak...kena pilih baju yg mudah nk susukan anak... Xleh trlalu ketat dan trlalu singkat... Sejak kahwin hubby dh request supaya pakai baju yg betul2 menutup aurat... So dr lps kawen lg saya dh mula tukar wardrobe saya sedikit demi sedikit... Insyaallah akan menjaga aurat selagi mampu...

Baju utk nursing yg agak famous adalah dr brand Autumz or Fabulousmom.. Tp kebanyakkannya lengan tiga suku... Design cantik gak la.. Kat bwh nie antara design yg saya plan nk jadikan koleksi...hehehe...  Yg lengan tiga suku tue bole pakai sarung lengan.. =)

 ~Phoenix Peplum by Fabulousmom~


~Dews In Purple Mallow Dress~ 


 ~Stella 2-in-1 Maternity/Nursing Top~


~Arabella 2-in-1 Maternity/Nursing Tunic~ 

Kalu nak beli baju nursing Autumz ngn Fabulousmom bole la pegi jenguk2 FB Little Sofea Collection atau   Yusra's Closet... Pandai2 la korg bandingkan harga yer... =)


Tp setakat nie saya lebih suka beli baju Nursing Muslimah... Bole tgk kt Aqeela Muslimah Wear. Baju2 kt sine dh tentu menutup aurat dan sesuai untuk menyusukan anak... Saya dh ada 4 koleksi Aqeela nie.. Hehehe.. Pasnie nk tambah lg la.. Selain dari beli kt page Aqeela sndr, bole gak beli kat Milky Way atau Junior Aulad... Antara design yg ada...





Design 1, 2 dan 3 tue saya dh ada...Design yg ke4 tue plan nk beli nnt.. Hehe.. Ada lg satu koleksi Aqeela saya tp xjmp gambar la.. Hehehe..

So far saya sgt selesa pakai baju Aqeela nie.. Kat baju pn ada poket tau...so kalu baju tue labuh xperlu nk selak baju untuk seluk poket seluar.. Bole smpn hp dlm poket je... =)  Bukaan utk menyusu pn xberapa nmpk so org xperasan pn kita tgh menyusukan baby...  Tp utk keselamatan saya still guna nursing cover... Maklum la si Sofiyya nie kalu menyusu tgn dia dok merayau2...abis ditarik tudung baju ibunya nie.. So takut trselak better guna nursing cover... Hehehe...

Last skali nk tunjuk gambar tuan tanah pakai baju Aqeela... hehehe..



Mommies sumer ...jom shopping...hehehe...

Monday, May 6, 2013

Nur Dalili Sofiyya dh Meniarap

¬Assalamualaikum¬

Alhamdulillah perkembangan Sofiyya sgt bagus... Skrg dh 4bln++ and berat dia dh 6kg.. Sofiyya skrg sgt aktif...dh pandai meniarap pn...hehehe.. Murah dgn senyuman si kecik nie... Bgn pg je dh senyum kt ibu dia... sejuk ati ibu nie...hehe... 

¬Usaha nk capai mainan oren tue¬


¬Yeayy...dh smp kt mainan oren tue¬

Pipi Sofiyya pn dh makin bambam...Geram je nk cubit pipi dia tue...hehehe.. Paling geram dgn lesung pipit kt pipi kiri dia.. Tp smp skrg xdpt lg amik gambar lesung pipit dia tue...Huhuhu...



Alahai si anak...comel la...(sori saya puji anak sndr...hehe).. Kalu letak atas rocker Fisher Price tue pn dia dh pandai main2 ngan mainan kt rocker tue... Brcakap sorg2 sambil main menda tue...hehehe... cute sgt...

Ok next entri nk citer psl baju menyusu Muslimah...=)