Nuffnang Ads

Tuesday, December 18, 2012

Sessi Mendobi Baju Si Kecik

~Assalamualaikum~

Yeayyy...dh nk masuk 38 weeks... Alhamdulillah...xlama lg dh bole tgk baby...peluk cium baby puas2... Tp ibu yg sgt la "rajin" nie baru trhegeh2 nk mendobi baju2 baby... Selamba giler kan... Kalu la ditakdirkan trberanak awal xpasal2 lak baby kena pakai baju x berbasuh...huhu...

Baju baby sumer kecik2 comel je kan... so saya bc kt blog ramai je mommies yg basuh guna tgn je...xmsk machine pn... Tp cam yg saya ckp la...saya nie ibu yg "rajin" sgt...makanya nk basuh guna machine gak....huhu.. Lgpn perut dh besar...xlarat dh nk trtonggeng2 nk basuh baju baby...

Memula sekali kena gie beli hanger ngn sarung basuh baju dlu... So ajak hubby gi Mr. DIY kt Jusco... Beli hanger RM2.50 ada 12 pcs... Beli 24 pcs... Then beg utk basuh baju tue RM1.00 satu...beli 2 je...  Beg nie kena guna sbb nk elakkan butang baju baby trcabut and nk elakkan mittens and booties ilang  masa basuh...hehe.. Guna sabun Pureen ABD liquid cleanser...


Baju baby saya xbyk sgt pn... Wat 2 kali pusingan je dh siap basuh... Ada dlm 20 pasang je... Then basuh barut, bedung, blanket and towel baby... Yg paling comel nk basuh ialah mittens and booties baby... Kecik2 je... Huhu... 



Maaf la kualiti gambar xcantik... Amik guna blackburok je...tue yg xbape clear... 

Dh settle mendobi sumer trus lipat and kemaskan beg utk bwk gi hospital... Huhuhu... Dh 38 weeks br nk kemas beg gi hospital... Punyer la truk ibu nie kan...? huhuhu... Again...kalu trberanak awal aritu cmno la... Mau kelam kabut en. hubby nk siapkan sumer menda.... hahahaha... 

So beg dh siap kemas and hubby dh simpan siap2 dlm bonet kete... Tnggu masa je baby nk pop out... By 38 weeks baby dh matured dan insyaalah bole kuar anytime... Wahh...serius sgt xsabar nk tnggu baby kuar wlpn saya brdebar2 nk melahirkan... Dunno wat to expect during labor.. Wlpn dh bc mcm2 pengalaman ibu2 melahirkan...but still xtau wat to expect... Ye la...sakit tue dh pasti la...cuma pengalaman setiap org tue brbeza2 kan...so xtau la apa yg Allah dh tentukan utk saya semasa melahirkan nnt....

Khamis nie ada check-up kt KK...nk tanya nurse la baby dh engage ke blm... Huhu.. Nebes + excited... 

Ya Allah...permudahkanlah segala urusanku. Permudahkanlah utkku melahirkan anak dlm kandunganku ini... Peliharalah kami dari segala masalah dan bahaya... Amin... 

Friday, December 14, 2012

Check-up @ 37 Weeks

~Assalamualaikum~

Alhamdulillah dh selesai checkup utk 37 weeks... Skrg nie kena gi KK once a week sbb dh nk dkt2 brsalin kan... Result HB alhamdulillah dh naik... Sblm nie 9.0 dan trbaru nie dh 9.7...wlpn still bwh 11 tp ok la sbb brjaya naikkan sblm brsalin... Cara nk naikkan HB tue ialah makan kacang, kerang, ngn kangkung byk2...pastu minum air oren... Insyaallah...tp tue cara saya la...org lain saya xpasti brkesan ke x yer...

Berat dh 50kg... Kepala baby dh kt bawah cuma blm masuk lalun dgn betul lg sbb nurse tue kata bole goyang2 lg kepala baby...huhu... Anak ibu dgr ckp ibu ngn abah la tue nk suh kuar masa New Year nnt....hehehe... Dia xmo kuar skrg letteww...hehehe.... Pandai la anak ibu nie... So another 3 weeks to go before EDD... Mudah2an xde la overdue...Kalu bole xmo induce...biar la sakit tue dtg secara natural.. Another good thing is saya dh stop wat BSP... Doktor kata gula dh ok...hehe... Alhamdulillah... Syukur Ya Allah kau telah permudahkan aku di saat-saat hujung kehamilan nie...

Urm...beg pegi hospital pn xkemas lg...hehe.. Yakin je baby blm nk kuar lg... Kalu tetiba baby nk kuar nnt kelam kabut la ibu ngn abah... Nie la masalahnya kalu ibu yg byk keje sgt n malas...huhuhu... Smp nk kemas beg gi spital pn xsempat2 lg... Truk btul la kan... Patutnya minggu ke 34 aritu dh kena siapkan beg dlm kete... Tp saya yg degil nie bole wat rileks je... huhu... Insyaallah weekend nie nekad nk kemas beg... huhu...

Xde apa nk update lg kot...cuma nk kena start bersenam, bykkan brjalan dan berdoa semoga Allah permudahkan semuanya nnt... Rasa cepat je masa brlalu... Mcm br semalam je rasa mabuk2...muntah2... Tetiba je skrg dh nk dkt brsalin pn... Time flies... (",)

Monday, December 10, 2012

Review Warehouse Sale World of Cartoons - Dec 2012

~Assalamualaikum~

Sekali lg entri lapuk..hehe.. Warehouse Sale nie sbnrnya on 4 dec - 6 dec 2012 aritu... Aku yg dok keramat pn xtau psl warehouse sale nie sbnrnya... hahaha... Kebetulan ada blogger yg update kt group fb...so baru la tau.. Tue pn sempat gie masa last day je...

Warehouse Sale ni dibuat kt Dewan Serbaguna AU2 Keramat...sebelah Klinik Kesihatan AU2... Dkt ngn Jusco AU2... So mmg dkt la ngn umah saya... Disebabkan warehouse nie dibuat on weekdays 10am - 8pm je...maka haruslah gi terjah lps waktu keje...dh nama pn gie masa last day kan...

Kuar dr opis kul 6 and smp dewan tue around 6.30... Tgk byk gak kete tp xde la crowded yg teramat sgt...Aircond dlm dewan pn kuat so ok for me utk brnafas ngn tenang....hehehe... (Skrg nie bdn xtahan panas...hehehe)

Masuk2 je dewan dh nmpk longgokan baju2... Mak aihh...byknye... Bkn setakat baju baby dan kanak2 je...baju dewasa pn ada gak...


Maka menyusur la mak buyung nie ke setiap bakul sambil mencarik2 baju yg berkenan di hati...sumernya comel2 gmbr cartoon...brand Disney ok... Ada yg sepasang RM10... Ada yg baju RM8 sehelai dan seluar RM8 sehelai... Pastue stokin pn ada yg RM3 sepasang... Set mittens, booties and bonnet ada yg RM12 ada yg RM15... Bg saya mahal la sbb kt Pureen lg murah...hehe...

Memandangkan saya baru je menghabiskan duit di Pureen Warehouse Sale dan MidValley Expo beberapa minggu yg lepas...maka kewangan adalah sgt ketat...huhu... Mmg kena brjimat cermat...kalu ikutkan nafsu membeli nie ada lak yg kena pose smp ujung bln nnt...huhu....

Lebih kurang kul 7.40 camtue hubby dh ajak balik sbb xmo bg beli mcm2... So hasil pembelian cuma ini je... 3 pasang baju size 0-6 month..RM10 sepasang...cotton bud Tenderly RM3.00...hehe.. Total belanja RM33.00... 


So sekarang dh entering 37 weeks...dh bole kemas2 beg ibu dan baby utk dibawa ke hospital... Breastpump dan bottle dh sterilise...tp baju baby blm basuh lg... Kena basuh secepat mungkin nie...

Ya Allah...permudahkanlah urusan ku utk melahirkan anak dlm kandungan ku ini... Amin...

Thursday, December 6, 2012

Persediaan Ke Arah Fully Breastfeeding ~Insyaallah~

~Assalamualaikum~

Arinie brsemangat nk citer psl breastfeeding... Sejak dr awal preggy lg saya dh brniat utk fully breastfeed (bf).. Wlpn saya ada masalah inverted niple tp slps membaca dan menggali ilmu bf nie saya jd yakin balik utk teruskan niat bf baby nnt... 

What is inverted nipple? Dr maklumat yg saya dpt dr pakcik google...korg bole la bc kt sinie tentang definisi inverted nipple... Atau dgn bahasa pasarnya flat nipple... Kebanyakkan mommy yg ada inverted nipple nie biasanya akan ada masalah utk baby latching masa menyusu... So  mommy kena study lebih skit camna nk bg lekapan yg betul masa baby menyusu...

Ehh...saya bkn nk citer psl teknik menyusukan baby dgn inverted nipple yer...hehehe...sbb saya pn masih dlm pencarian ilmu lg dan blm wat paraktikal lg coz baby pn dok dlm perut lg... Tp setiap ari saya ckp2 ngn baby dlm perut supaya nnt bila lahir kena usaha sungguh2 utk hisap susu ibu...saya bgtau baby yg puting ibu nie spesel dan utk baby yg spesel cam anak ibu nie...so baby kena sabar and blaja isap puting ibu yer... hehehe.. Hopefully secara psikologi baby dh ada pengetahuan skit la..hehe..

Entri sebenar nk citer psl persiapan utk ke arah fully bf... Selain dr menggali ilmu bf dan menyediakan mental yg positif, barang2 utk bf pn perlu gak...terutamanya utk ibu yg brkerja cam saya... Plus dgn masalah inverted nipple nie saya kena ada 2nd solution utk trus bf baby...in case baby xmo direct feeding.... 

Masa memula niat nk bf baby, saya slalu trtanya2 camna kalu baby xmo direct feed sbb my nipple? Kalu saya pump je and bg dlm botol nnt susu saya akan cpt kering x? Urm...lps dh bc di sana sinie...google di sana sinie... Maka saya rasa saya perlukan breastpump sbg persediaan in case baby reject direct feeding... Brmula la misi mencarik breastpump yg best dan murah...skrg nie mmg byk breastpump di pasaran...juz pilih je nk yg camna....manual? electric? single pump? double pump? Sumer ada... hehehe.. But as for me saya prefer utk guna manual as beginning... Lps bc review saya decide utk beli Avent Manual Breastpump... Beli kt NurizShar..RM140 inclusive postage..(",)

Nape beli Avent Manual? Sbb dr review yg saya baca...mostly mommy yg guna bp nie bg feedback positif...susu dpt byk and ada yg kata inverted nipple pn bole keluar lps guna pam nie... So saya pn nk cuba gak la... Dh guna nnt br saya wat review k...

Then kena ada gak feeding bottle.. Bila dh pam mst nk simpan or bg guna bottle... Tp saya dh plan utk 2 minggu pertama lps deliver tue saya xmo bg baby guna bottle...nk bg dia kenal puting ibu dlu...supaya dia xde nipple confuse... Kalu dia xmo gak direct feeding saya akan bg guna syringe or sudu dlu... Tp nie perancangan je la...xtau ar kalu baby dh lahir nnt mampu nk execute ke x... huhu... Setakat nie baru ada 3 bijik feeding bottle...Tue pn utk simpan susu yg dipump nnt... Nie pn beli kt NurizShar..RM64 for 2 bottles inclusive postage..

Next kena la ada steriliser dan warmer kan...steriliser nie penting utk sterilise botol2 dan breastpump nnt... Hubby ckp xyah beli sbb bole rebus dlm periuk je...Then saya tanya hubby balik..."Abg rajin ke nk tolong rebus tetiap ari?"...Huhu... Pastue hubby trus setuju beli steriliser nie.. Warmer plak sbnrnya xpasti perlu ke x...sbb ramai yg kata warmer nie lmbt gak panas...rendam dlm air panas lg mudah dan cepat... Tp sbb beli steriliser brand Autumz nie ada combo skali ngn warmer so saya beli je la skali... Mana tau kot2 nnt perlu ke nk letak kt umah baby sitter... 


Apa lg ek? Owh..nursing bra...sbb nk nyusukan baby nie kena la guna bra yg sesuai supaya nnt senang nk selak...hehehe... Contoh nursing bra cam gmbr kt bawah nie yer.. Nmpk x beza nursing bra ngn bra biasa? Hurm...mudahkan nk susukan baby nnt... Nursing bra nie pn ada mcm2 brand...Autumz, Fabulous Mom...Kt Tesco, Carrefour ngn Giant pn ada jual...ikut keselesaaan masing2 la yer... 


Selain tue saya beli gak nursing pads yg disposable dan washable... Kot2 la susu melimpah ruah nnt...hehe... Beli masa Pureen Warehouse Sale aritu... 





Ada lg sebenarnya barang yg saya xbeli lg... Nk carik nipple cream...langkah brjaga2 kot kena cracked nipple ke nnt... Tp saya blm decide lg nk beli brand apa... So far dlm kepala ada 2 pilihan la..  Avent dan Madela... Tp xabis survey lg mana yg lebih baik... Urm...




Buat masa nie rasanya nie la permulaan yg perlu utk menyusukan baby... Brg2 yg basic je... Bila dh start keje nnt lg la byk gadget yg saya kena beli sbb nk kena wat stock susu plak kan... Brg2 lain mcm cooler bag, ice pack, storage bottle/pack sumer tue saya akan beli lps sebulan deliver nnt...hehehe... Byk lg sebenarnya nk beli utk lengkapkan alatan bf nie...hehe.. Skrg nie rasanya blm perlu kot.... Then ada gak brniat nk upgrade breastpump ke Madela Freestyle bila nk keje nnt supaya senang nk pump susu kt opis... Tp tgk bajet gak la nnt... =)

Lastly...semoga Allah makbulkan niat saya nk fully bf smp baby 2thn...semoga rezeki susu utk baby mencukupi smp baby 2thn...dan saya brdoa sgt baby saya pandai latching nnt wlpn ada kekurangan pd nipple ibu...huhu... Ya Allah...makbulkan la niat ku ini dan permdahkan la segala-galanya... Amin...

Pictures : credit to mr. Google

Wednesday, December 5, 2012

Maternity & Baby Expo 2012 - Mid Valley

~Assalamualaikum~

Dh lama marked event nie dlm calendar.. Wlpn dh tau hubby xkan setuju punyer nk gi expo nie... Knowing my hubby...dia mmg xsuka gi expo2 or tmpt2 crowded nie...dr zaman sblm kawen lg...kalu ada Pameran Pengantin ke hapa mmg dia xnk gi punyer la... Tambahan plak expo kt Midvalley...lg la dia xmo gie sbb kitaorg slalu ada problem nk dpt parking kt situ... Huhu.. Tp dh nama isterinya nie pn degil gak...maka gigih la memujuk hubby setiap ari utk gie expo nie... At last hubby agreed nk gie on the last day of the expo... =)

Mind u this entry xde gambor yer..sbb cam biasa la saya malas nk snap pic time shopping...apatah lg kalu ramai org...huhu.. So juz share my experience je...

Wlpn niat ati nk kuar awal pagi tp disebabkan byk keje umah nk siapkan maka lmbt gak ar kuar umah.. Pagi tue membasuh, menjemur, mengemas, menyapu dlu sumer br siap2 nk gi expo tue... Smp Midvalley around kul 2ptg camtue...Jalan masuk parking tue siap dh tutup so kitaorg cuma bole pusing ke Zone C je... Masuk parking kt Zone C tawaf seround and trus dpt parking...alhamdulillah... Trus saya ckp kt hubby "hurmm...niat syg baik tau nk beli brg utk baby...Allah permudahkan dpt parking...heeee.." Hubby diam je... Masa tue saya tau mood dia dh ke laut sbb kena pegi gak tmpt ramai org tue... huhu...

Masa smp tue mmg dh ramai org....stroller dan baby merata2...but better dr Pureen Warehouse Sale la sbb ada aircond kan...hehehe... cuma kena pandai mengelak dan menyelit je sbb stroller besar2 dan kanak2 brlari sana sini...but for me ok la...i still bole jln prlahan2 dgn perut yg memboyot nie.. Xde la stress sgt mcm kt Pureen Warehouse Sale aritu...

Masuk2 je dh nmpk booth Avent dan Mamy Poko.. Tgk org xde la ramai sgt kt Mamy Poko tue so husband kata beli je la trus..malas nk pusing2 balik nnt... Tgk kt situ byk size yg dh sold out... Kitaorg beli S44 pcs RM26... Memula cam nk beli 2-3 gak tp hubby kata kt umah kan dh ada byk jenis Pampers...so tnggu next expo la...

Cam biasa la bila gie expo or sale nie mmg saya dh wat list brg yg nak dibeli...bkn apa sbb hubby nie je yg malas nk jln lama2...so kalu ada list tue dia akan carik trus brg yg ada dlm list tue... Next item ialah steriliser & warmer... Memula mmg kitaorg dh brkenan sgt ngn steriliser Avent 3 in 1 tue... Harga kt expo RM279 (sama ngn kt OBW)... Paling murah on9 yg saya jmp pn RM310. So KIV dlu sbb harganya lebih dr RM200... huhu... Tgk gak steriliser brand First Year, Mandela, Little Bean dan Autumz... Lps compare2 harga and discuss ngn hubby...kitaorg decide utk beli Autumz Electric Steam Steriliser dgn Home & Car warmer... RM160...


Settle dh item ke2 dlm list...then carik nursing bra plak.. Ada jmp kt 1 booth tue (xigt nama...) RM12 satu and buy 3 free 1... Tp size yg tinggal cuma size 38 je... Sgt la besar utk saya...huhu... So jln2 lg... Kebetulan masa kt booth Autumz tue ada gak jual nursing bra... So alang2 beli steriliser kt situ then beli la nursing bra skali... Tp mahal la gak... Saya beli 2 pasang je and total utk 2 pasang tue RM50... Nnt bole la carik kat Jusco or Carrefour plak utk tambahan...

Pegi gak booth Pureen and barang2 yg dijual lebih kurang cam kat warehouse sale aritu gak...cuma baju xde la semurah kt warehouse sale aritu... Tp saya xde la beli pape kt booth Pureen tue... Ada gak jmp booth Bio-oil... Kebetulan stock saya dh abis so beli la Bio oil yg kecik (xigt bape ml..) RM27... Xsure murah ke mahal sbb mmg kebetulan dh abis and saya beli je...

Bila dh complete brg2 dlm list tue hubby trus ajak balik... huhu...xsempat nk jln2 tgk booth lain2... Kan saya dh bgtau hubby xsuka tmpt crowded...wlpn dlm aircond...T_T So saya mmg xsempat menyinggah booth lain2...juz tgk dr luar je and xbelek betul2 pn brg2 lain... sedih kan.... Maybe sbb hubby risaukan saya gak coz saya dh sarat sgt...36 weeks dh kan... Dia takut kalu saya penat or org dok himpit or langgar2 perut saya... Tue yg dia ajak balik cpt tue... Baju2 sehelai pn saya xbeli kt expo nie sbb hubby kata dh byk beli baju baby sblm nie... huhuhu....

Dlm kul 4.30 ptg cmtue trus balik...tp hubby singgah gak kt Jusco Au2... Hubby siap ckp "hurm...kt sinie bole jln2 sbb xramai org.." Haihh la suamiku.... Hubby siap suh gi carik nursing bra lg kt situ and belanja me sepasang baju...hehehe... Tp nursing bra kt Jusco tue xbyk pilihan and size...so saya xbeli la...

Kesimpulannya....saya xpuas jln2 kt expo tue.... T_T 

Saturday, December 1, 2012

Barang Ibu & Baby dr Pureen Warehouse Sale

~Assalamualaikum~

Update on stuffs from Pureen Warehouse Sale... Xde la shopping sakan sgt...tp saya dh wat list brg2 apa yg nk dibeli masa sale nie... Alhamdulillah sumer brg yg saya listkan brjaya dibeli masa sale nie...

1st stage amik brg2 utk saya dlu... 


1. Madame MAternity Pads (20pcs) - RM9.00
2. Disposable Nursing Pads (12's) - RM8.00
3. Washable Nursing Pads (2's) - RM6.00
4. Disposable Panties (5pcs/pack)- RM4.00

Then..br amik detergent, wipes, changing matt and brg2 baby yg lain...


1. Kiddi wash ( 2000ml)                         - RM16.00
2. Bottle liquid cleanser (750ml)             - RM16.00
3. Baby wipes (2x 80's)                          - RM8.00
4. Baby wipes (2x30's)                    - RM3.00 (bila balik umah br perasan saya amik pn yg nie...huhu)
5. Changing matt                                     - RM14.00
6. Bottle & teat brush                             - RM7.00 
7.. Nasal Aspirator                                 - RM3.00

Dh abis kt bhgn nie...br la saya brgerak ke bhgn baju2 plak... Mcm yg saya citer kt entri bwh nie....bakul baju2 sumer dh kosong bila saya smp...yg ada pn kt bhgn RM10 sepasang... Bhgn yg RM4 or RM1 tue mmg licin sbb org2 yg awal dh kaut and pilih kt tepi... Disebabkan saya malas nk selongkar satu demi satu beg yg menimbun kt tepi jln tue maka saya hanya pilih mana yg trdekat je... Hasilnya...:


1. RM8.00 sepasang saya dpt sepasang je...
2. RM10.00 sepasang saya dpt 4 pasang...
3. Seluar dan baju yg RM3.00 Sehelai saya dpt 3 helai je... 

So total baju yg saya dpt cuma 7 pasang dan sehelai baju tanpa seluar... Ok la..tue pn saya dh nk pitam sgt dh masa tue... Xlalu dh nk belek sehelai2....huhu.... Hubby ngan adik je yg tolong pilihkan...

Owh...wlpn murah tp saya xde la beli utk stok setahun punyer...hehe... Mcm baby wipes tue saya dh penah beli kt Baby Outlet Warehouse Sale...so watpe nk beli byk2 kan... Detergent pn dh penah beli gak sblm nie... So nie juz topup je... Mst ada yg trtanya 2 nape saya xbeli set mandian or shampoo kan... Sbb saya dh beli travel pack Drypers...so nk try yg tue dlu...kalu xserasi ngn kulit baby nnt br saya nk try brand lain lak... 

Total perbelanjaan saya lebih kurang RM152.00.... Ok la...xde la trlebih bajet...lgpn masa sale nie kitaorg laki bini blm dpt gaji lg...huhu... Mujur la ada gak duit skit2...bole la shopping kt sale nie... =)


To baby ibu yg dlm perut nie...you are entering 35 weeks now... hold on there yer syg... By 38 weeks nnt br baby bole carik jln keluar tau...hehehe... Ibu dan Abah dh xsabar nk peluk cium baby... Mmmmuuahh... 

Eh...30 Nov - 2 Dec 2012 nie ada Maternity & Children Expo la kt Midvalley... So mommies and m2b...jom la shopping lg...hehehe....