Nuffnang Ads

Friday, November 30, 2012

Review Pureen Warehouse Sale - November 2012

~Assalamualaikum~

Nie update citer dh basi...huhu... Dh nk seminggu brlalu... Pureen Warehouse Sale 24 & 25 Nov 2012.. Saya decided utk pegi 24hb (Sabtu)... Sblm pegi tue dh bc review blogger yg sblm2 nie... Mmmg pack dan sgt mencabar la kalu nk shopping kt situ... Dh nama pn warehouse sale...what do u expect kan??? 

Asalnya plan nk brtolak kul 8.30 pg...tp disebabkan aritu ujan trn ngn lebatnya di pg ari...maka ssh plak nk bangkit dr katil...hehehe... Bkk je mata dok pandang hubby kt sblh... Hubby dok tunggu saya bgn...saya plak dok tnggu hubby bgn dlu... hahaha... Last2 kul 8.30 pg br kuar umah and gi sarapan dlu... Pastu amik adik saya kt Ampang sbb nk mtk tolon dia jd tukang kaut...hehehe...

Smp kt PJ around kul 10.30pg camtu.. Masa tue ujan dh berenti and ramai gak dh brgerak balik sambil membawa plastik2 besar...huhu... Mst diaorg smp pg2 masa tgh ujan tue...tabah btul la... Kebetulan masa tgh carik parking tue ada guard suh masuk kt Academy yg bebetul sblh Pureen Warehouse tue... So trus je la msk dlm tue and senang je dpt parking... Jln dkt je la... Keadaan masa smp tue mmg dh ramai org pn... Masa kitaorg jln masuk tue kaunter bayaran pn dh ada yg beratur...


Then brmula misi kitaorg mengambil brg2 yg diperlukan...serius org mmg ramai giler... Nasib baik ada hubby and adik saya...diaorg la yg brtungkus-lumus menyambar barang2 mengikut listing yg saya bg...hehe... Saya plak dok tepi dan jaga brg2 yg diaorg dh amik... Memula tue saya serang gak bakul2 brg2 tue...tp lama-lama trus surrender sbb org dok langgar2 je...Sakit perut nie bila trsepit kat bakul2... Aduhhh...tue yg dok tepi je... Lps settle amik detergent, wipes, changing matt sumer baru la kitaorg gie ke bhgn baju... As expected sumer bakul dh kosong...sbb org yg smp awal2 dh kaut dlu and pilih kt tepi... So agak ssh gak la utk saya pilih... Tp amik gak la dr beg2 yg org2 tue dh tinggalkan... 

Masa memilih baju tue org dh start ramai and its almost 12.30 tghari... so keadaan makin bahang wlpn br lps ujan... Saya dh mula sesak nafas... After pilih baju2 and calculate sumer brg kitaorg saya pn decide utk suh hubby gi bratur kt kaunter dlu... Masa tue adik saya l;ak tgh pilih baju utk anak2 dia plak... When its almost 1 tghari saya dh mula pening...tengkuk brpeluh2 and rasa nk pitam... Dok kt tepi kwsn yg xramai org then trus muntah...huhuhu... Maka brmula la episod bebelan dr en. hubby sbb dia mmg xnk gie tmpt2 crowded camnie...tambahan plak saya dh 34 weeks and takut kalu apa2 jd kt saya... But knowing me yg degil nie...tetap gak pujuk hubby utk gi sale nie... Bila dh muntah pitam camnie sure la en hubby menegakkan hujahan dia sblm nie...=(

Then en. hubby gi beratur...saya lak dok kt dlm kaunter Pureen Yogurt Baby bath (kwsn sale person je ada...customer xleh msk..). Ada uncle kt kaunter tue siap bg saya kerusi and suh saya dok bwh kipas...maybe sbb dia tgk saya dh pucat and lembik sgt kot...huhu... Leganya masa tue dpt brnafas... Adik saya plak meneruskan misi membeli makanan Heinz utk anak dia dan en. hubby saya gigih beratur utk byr... 

Nie la pemandangan dr dlm kaunter tue..

Lebih kurang 30 minit pastue en. hubby kol kata dh nk smp kaunter...so saya pn gie la kt en. hubby... Kebetulan masa tue adik saya pn dh selesai byr makanan anak dia (Heinz ada separate kaunter). Masa kat kaunter tue ada gak saya pening2 skit...rasanya sbb oksigen xcukup la kot... Bila kt kwsn kurang org br saya bole brnafas dgn ok... Selesai byr sumer trus gi parking... Masa nk kuar parking nie pn jln dh jem... Lebih kurang sejam gak la nk kuar dr parking tue je...huhuhu...

Serius mmg ramai org la dan sgt mencabar trutama bg ibu mengandung cam saya nie... Mmmg terasa sgt oksigen xsmp ke kepala... Bahang dan panas bila dh pukl 12 tghari ke pukul 1 tghari tue... Tp saya puas ati la sbb brg2 yg saya listkan sumer berjaya dibeli dgn harga yg saya bajet... Cuma baju2 xdpt banyak la... Masa tue saya dh xlarat nk brjuang merebut baju2 tue sumer... So mana yg ada je la saya rembat...

So brg2 yg brjaya akan diupdate dlm next entri la yer... =) 

Wednesday, November 14, 2012

Keciknye Perut...So What??

~Assalamualaikum~

Arinie nk wat entry luahan perasaan je... Biasa la kadang2 ada gak mulut2 yg xde insurans nie telah mengguris ati ibu mengandung ini...huhuhu... Mostly saya xde la amik kisah sgt psl komen2 org sekeliling psl my pregnancy especially psl size perut saya...

Ok...sejak bujang lg bdn saya mmg kurus kering...Berat sblm kawen cuma 39kg je... Lps kawen pn berat xnaik2... Then bila disahkan preggy pn berat xnaik masa 1st trimester...tambahan plak ngn muntah2 and kuar msk hospital...lg la berat xbrtambah... masa 12 weeks tue berat baru 41kg... Then bila dh msk 2nd trimester tue baru la berat mula brtambah secara konsisten... Now at 32 weeks berat dh jd 48kg...alhamdulillah....

Tp yg xbestnya bila org sekeliling asyik je la nak ckp "eiii...keciknya perut...", "baby ok ke? Perut kecik la..." Urm...memula dlu saya senyum je...ye la...masa tue xtau la diaorg ckp tue as compliment or sebaliknya... Tp makin lama komen2 tue makin berlebihan la...siap ckp baby xcukup develop la...bla...bla...bla... Saya pn mcm..erk? Ko dh nape? Ko doktor ke bole scan perut kecik aku nie? Huh... 

Sepanjang checkup doktor and nurse xde kisah pn perut saya nie kecik ke apa... Yg penting baby saya dh brada dlm kedudukan yg betul...air ketuban pn mencukupi... Masa scan aritu pn size baby mmg ikut scale...berat baby pn ikut scale...xtrlalu kecik and xtrlalu besar... So org lain ada masalah ke kalu perut saya kecik??? 

Saya cuba la brsangka baik kt org2 nie...maybe dia sekadar brbahasa basi or sekadar nk brbual tanpa ada apa2 niat...maybe diaorg brcakap ikut apa yg diaorg nampk... Tp kalu diaorg dh nmpk bdn saya yg kurus kering nie...xkan diaorg expect perut saya membesar melebihi size kemampuan saya kn? Erhhh....emo plak.... Apa kata kalu guna ayat yg lebih sedap skit cam "Comel je perut...ibunya kecik je orgnya.." drpd guna ayat "eiii...nape perut kecik sgt...baby ok ke?". Sebaiknya doakan je la yg baik2 utk kami ibu2 nie... Semua ibu nk baby membesar ngn sihat dr dlm perut lg...tambahan ibu mengandung nie kan sensitip and xtau lg camna baby yg akan dilahirkan tue...so bg la ayat2 yg positif skit... Perut kecik xsemestinya baby xsihat... kan???

So nie la 1st time saya nk upload gmbr full spjg saya preggy...xpenah pn upload gmbr ngn perut...hehehe... Mmg bdn saya xnaik...bhgn atas bdn sama je...perut je naik... seluar jeans sumer bole sarung lg cuma xleh zip and button je...so saya admit mmg bdn saya xnaik... Tp saya brsyukur sbb baby saya sihat....alhamdulillah... Nah tgk la ibu mengandung yg brperut kecik nie...

Me @ 32 weeks preggy

Tuesday, November 6, 2012

Set Berpantang Yang Mana Yer?

~Assalamualaikum~

Next is set berpantang plak... Bila google2 and jln2 kt blog mommies yg lain...mcm2 la plak set berpantang yg saya jmp... Confuse dibuatnya... Rasa mcm sumernya bagus... Tp bila dh baca betul2 review...ramai gak yg kata set brpantang nie mengikut kesesuaian org gak...especially kalu anak kena jaundice ke nnt... Lgpn ada yg kata xsempat pn nk guna sumer set brpantang tue...so rugi je beli mahal2... Makanya saya kena lebih mengkaji la set brpantang mana yg sesuai and nak dibeli nnt... So far saya ada 3 option...eh..eh.. 4 option...

1. Set berpantang Shaklee



Set nie mengandungi B-Complex, Vita-C, Vita-Lea dan Zinc... Byk review yg kata Shaklee nie sgt elok dimakan masa brpantang....and ada gak yg kata ESP dan Alfalfa dr Shaklee bole jd milk booster... Kesahihannya saya xtau yer sbb saya xcuba lg... Selain tue Vitamin dr Shaklee adalah organic so selamat utk semua...  Kalu beli yg trial pack akan dapat dlm bekas cam kt bwh nie... Trial pack tue bole tahan antara 1 hingga 2 bln... Depends on cara makan la... Gitu kata penjualnya...hehehe... Trial pack punyer harga yg saya jmp RM100.


Masalahnya set Shaklee nie adalah vitamin yg perlu diMAKAN... Ye la...bkn sumer org bole telan ubat2 dan vtamin kan... Ada gak yg xleh nk telan...so depends la...sape2 yg lalu nk telan pil bole la opt for Shaklee... So far review yg saya baca mmg bagus....cuma sbg milk booster tue xtau la erk...ada gak kwn2 saya yg mkn Shaklee tp susu xmelimpah ruah gak... Saya lebih percaya yg penghasilan susu ibu adalah brdasarkan "supply & demand"...xpe yg tue kita citer lain kali ek...hehe...

2. Set Berpantang Nona Roguy



Set nie pn mendapat byk review yg baik... Set nie trdiri drpada:
a) Phytonatal (makan)
b) Akar Herbanika (makan)
c) Herbanika Barut Krim (kegunaan luaran)
d) Uncang Cuci Herbanika (kegunaan luaran)
e) Herbanika Lulur (kegunaan luaran)
f) Minyak Herbanika. (kegunaan luaran)

Ramai yg kata Phytonatal tue sgt bagus...membantu membuang angin dan melawaskan sembelit... Bila dlm pantang sembelit tue ibarat nightmare kan...so dgn Phytonatal tue kiranya xde la mimpi ngeri bila nk membuang... So far harga paling murah utk set nie yg saya penah jmp RM290. Minyak herbanika tue pn best guna kata mereka... hurm...harga yg affordable wat saya rasa nk consider la set nie... Tp tgk dlu apa pendapat hubby... 

3. Set Berpantang Tanamera


Nie lg satu produk berpantang yg sgr2 glamor...huhu... Mostly kwn2 saya mmg suggest guna set nie... The main reason sbb produk nie untuk kegunaan luaran sahaja...xyah nk makan2 ke apa.. So pd yg xsuka nk mkn ubat patut consider la set nie... Produk trdiri daipada:
a) Herba Pembersih Wanita
b) Herba Mandian
c) Minyak Urut Herba
d) Tapel
e) Bengkung
f) Teh Herba
g) Pilis
h) Lulur Badan Herba
i) Minyak Kelapa Dara (VCO)
j) Sabun Mandi Herba
k) Air bunga Lavender

Banyak kan item dia??? Berbaloi la dgn harganya RM360... Sumer review trbaik...hehe... Cuma harganya mahal skit la (to me laaa...). Tp setiap kali bc review psl set nie...hati saya melonjak2 la nk beli set nie...cuma xtau hubby bg ke x... hehe... Antara item yg best dlm set nie ialah minyak kelapa dara (VCO) tue... Sgt elok digunakan utk wat perineum massage...sape xtau sila google ek... Then bole diminum ketika kandungan 7bln ++ bg memudahkan proses bersalin... Kalu sape2 baca Pa & Ma mst penah baca review psl set Tanamera nie dpt mengurangkan koyakan ketika bersalin...hurm...mcm menarik je kan..? Kena tanya hubby nie...hehe...

4. Set Berpantang Sendayu Tinggi (Amme 60 days)


Set nie saya xabis research lg...hehe.. Ada la 2-3 org kwn saya yg suggest guna set nie coz set nie pn ada kegunaan luaran dan utk makan... Dr hasil google, set lengkap yg saya jmp RM427..  Mahal gak kan?? Huhu... Set nie moden sbb ubat makan dlm bentuk kapsul...xde la akar kayu ke apa... Set nie ada byk pakej...Pakej 1,2,3,4... Depends on item apa yg kita nak... so kena kaji lebih skit la item2 tue sama ada perlu ke x kan... 

Haihhh...konpius sudah.... kalu korg...korg pilih set yg mana??? 

HB dh meningkat...brg baby dh bertambah..yeayy!!

~Assalamualaikum~

Arinie nk update secara pukal... Citer psl checkup on 31 weeks dan shopping brg baby at Baby Outlet Warehouse Sale... Hehe... 

Alhamdulillah hasil checkup yg trbaru hb dh brjaya dinaikkan...wlpn xbyk naiknye tp at least ada peningkatan la... Nurse and doktor kt KK pn puji... Senyum je la kan... HB sblm nie 8.8 and last checkup dh naik 9.0..so anemia tahap moderate je... But doktor kata kalu maintain diet skrg maybe bole naik lg HB... Insyaallah... akan saya usahakan...wlpn xmkn obimin or iberet folic tp saya akan make sure iron cukup dlm darah...

Nak tau apa yg saya mkn? Urm...atas nasihat kwn2 saya start makan kacang ngan yin dengan air oren utk membantu penyerapan iron...selain tue saya still la continue mkn kerang, kangkung, bayam and hati secara brgilir2... Kaffein sumer mmg saya xminum sejak awal preggy lg... so setiap kali saya makan makanan yg tinggi iron, saya akan elakkan minum susu...sbb susu menghalang penyerapan iron...tue yg saya baca la... details saya xtau yer.. huhu... Rasanyer kena wat entri khas la pasal diet pemakanan utk m2b yg ada anemia dan GDM cam saya...hehe... Susah tau nk maintain gula tp dlm masa yg sama nk tambah hb... Sbb tue bila HB saya naik dan gula saya maintain doktor and nurse kt KK puji...hehe... Alhamdulillah..

Owh..Sabtu lepas sempat la pegi Baby Outlet Warehouse Sale kt PJ tue.. Sepanjang2 perjalanan ke sana hujan turun selebat-lebatnya... Dlm kepala nie dh trpikir camna la keadaan kt sana....berlopak ke? Berlecak ke? Huhu... Tp bila smp sana ujan dh berenti pn...kwsn tue pn ok je...xde lecak ke apa...parking pn dkt... So senang la nk shopping...

Mmg btul la kata kwn2 yg dh pegi...mmg byk baju baby girl...Mittens and booties pn byk...mostly brand Anakku... Saya xde la shopping mcm org hilang akal...hehe... Dgn adanya hubby di sisi sumer proses pemilihan ditapis oleh beliau...hehehe...so xde la over spent ke apa... Total damage utk aritu je RM180 sahaja... hehe... tp saya puas ati ngn brg2 yg dpt dibeli...

Masa tgh dok sibuk2 pilih baju tue...byk kali la perut saya nie mengeras and sakit...tp saya tahankan je...sbb takut kalu ckp kt hubby nnt dia ajak balik...huhu...so mmg sedaya upaya la xmerungut or merengek kt hubby... Pastue time nk byr hubby gi beratur....then saya amik kesempatan dok bersila kt tepi2 rak tue...hehe...

Hasil belian :



Mamy Poko utk newborn 68pcs - RM29.90 (adik saya kata murah...)
Baju2 Anakku RM10 sepasang..
Gift set tu RM15
ABD liquid cleanser tu RM19.99 (saya xtau murah ke mahal...huhu)
Bib RM3 sepasang
Mittens, booties & bonnet  - ada yang RM5 , RM8
Socks utk saya masa pantang - RM9 utk 3 pasang...
Pureen baby wipes twin pack yg kecik tue - RM5 (saya beli 1 je sbb nk beli kt Pureen warehouse sale lak..)
Baby blanket - RM8

Tu je kot yg saya beli...xbyk pn... Tnggu Pureen warehouse plak nk all out shopping...hehe... Misi mencari bath tub blm brjaya lg nie...changing matt pn xbeli lg... Toiletries sumer nk beli kt Pureen... Tp xsempat lak nk gi expo kt PWTC tue sbb Ahad tue cousin saya brtunang... Tp dgr2 citer xbape best pn expo kt PWTC tue...so xde la trkilan pn xdpt pegi...hehe...

Kesimpulannya entri kali nie saya hepi sbb result checkup dh ok...brg baby pn byk yg dh ready...(",)

P/s - Gambar mmg xde sbb saya nie pemalu...malu nk snap2 gambar masa tgh shopping2 tue... hehe...



Thursday, November 1, 2012

1st batch shopping utk baby

~Assalamualaikum~

Arinie nk post brg2 baby yg dh ada dlm collection...hehe... Xbyk mana pn... Baru shopping guna gear 1...hehehe.. 


Nie adalah set pertama yg saya beli utk baby... Actually mittens and booties tue yg 1st skali saya beli kt JJ Wangsa Maju... Masa tue beli utk semangat wat diri sndr...hehe..Pastue gi Uptown Danau Kota beli barut tue RM10 for 3...tp masa tue xbyk pilihan warna...kebetulan masa tue saya pn xtau lg gender baby... Hubby kata xpe la...beli je kaler2 yg ada tue...kalu baby boy pn pakai barut pink bkn org perasan...dlm baju...hehe... Maka sbb tue saya beli je barut tue... Tuam utk baby plak RM5... Murah kan?

Then bila dh keje dkt ngn kedai Anakku...maka sedikit sebanyak trpengaruh la gak nk beli baju2 baby, mittens and booties... Tp hubby xbg beli awal2...so saya beli sorok2 tinggalkan kt opis...hehe...  Setakat nie baby baru ada 7 pasang baju... Ada gak yg saya beli kt Manjaku dan Sogo... Beli baju kaler2 natural je...



Alkisah seterusnya plak...lps checkup 28 weeks aritu nurse ngn doktor kt KK dh bising2 suh saya siapkan barangan baby sbb diaorg takut saya deliver awal... So hubby dh mula nebes and dia tanya saya apa yg paling penting nk kena bwk gi hospital kalu nk deliver... So saya jwb la pampers ngn toliletries... Then dia trus ajak gi beli brg2 tu.. Hubby yg pilih sumer barang yer... Saya ikut je... (",)



Kitaorg beli set Drypers..dlm tue ada pampers Drypers for newborn 14pcs, shampoo, head to toe shampoo, talcum, body wash and small baby wipes... Nnt nk gi hospital angkut je set nie...senang...hehe.. Pastu beli hooded blanket and towels. 

As my previous entri...saya dh bgtau nk start shopping  online.. Tp disebabkan busy sgt kt opis so xsempat sgt nk jln2 kt kedai2 online tue.. Setakat nie saya baru sempat beli Avent Manual Breastpump je.. Kebetulan masa tue ada promo RM140 utk Avent Manual Breastpump..so I juz grab the deal.. Later saya citer psl online store tue ek...  Barang pn dh smp.. Rezeki baby plak sbb ada opismate saya bg pampers Petpet for newborn... Anak dia dh xmuat so dia bg je la... Hehe... Alhamdulillah....



Sumer barang2 baby nie saya sumbat dlm kotak A4 je sbb xde almari or bakul lg utk simpan..huhu... Cian baby... nnt br nk gi Giant or Carefour carik almari utk baby... Gini la rupanya barang2 baby dok dlm kotak..


Weekend nie nk gi Baby Expo kt PWTC and Outlet Sale kt PJ... Planning to buy napkin, bath tub, changing matt and rompers... Nk beli baju baby byk2 lg...hehe... Best la plak bila dh start shopping nie...  (",)

P/s - bole teka gender baby saya x dr barang2 nie? Hehe... Tp brg2 nie saya beli before tau gender baby...especially baju2 tue...