Nuffnang Ads

Monday, December 26, 2011

~Pelamin Idaman Kalbu~

~Assalamualaikum~

Weekend yg agak pjg sbb brsambung dgn cuti Krismas kan... Tp xde apa la yg menarik sgt pn... Sbb bz ngn jualan cuci gudang Habib Jewels... Xpasal2 legal dept pn kena tolong kat showroom... But on Monday saya mls nk keje...hahaha... Cukup la Sabtu ngn Ahad  menyaksikan rakyat Malaysia borong emas... weehhuuu... Kaya tau org Malaysia nie... Beli emas smp beratus ribu.... Serius..it's true hokayyy...

Orait..saya nk citer psl pelamin la plak... Wedding ticker di atas menunjukkan lg 2 months 2 weeks until our wedding day... wow...cptnyer masa brlalu.. To be honest..lps kes vendor pelamin wat hal tue...saya x carik lg vendor lain utk pelamin... Smp la ke arinie vendor tue xde follow up apa2 ngn saya... Seronok la tue dpt telan deposit saya... huh... Dgn tabah saya brserah pd takdir...bole gitu?? My dearie pn tetiba je tanya "Camna pelamin kita? Sempat ke nk booking lain? Bila nak booking?" Hehehe...saya suka dia tanya sbb saya tau dia amik kisah psl wedding preparation kami... hahaha... So dgn rileks saya jwb " Xpe la abg...kalu xsempat booking nnt..kita xyah la ada pelamin...lps berarak tue trus dok meja mkn je...Senang...Mls nk pikir.." Trus my dearie wat muka trkejut... * i loike muka dia* Xpe la...follow the rules je la.. X sempat lg nk pikir and nk survey vendor2 yg affordable...tambah2 bila tinggal lg 2 bln nie... Tnggu je la bulan jatuh ke riba... ahakss... Serius malas nk pikir..kalu pikir nnt stress... Bila stress jerawat kuar byk... so wat xreti dan pasrah je la... Kalu ada pelamin nnt ada la..kalu xde pn saya redha je sbb saya sndr yg malas nk carik... huhu..

Disebabkan xde vendor lg...saya nk share2 je la ngn lovelias sumer psl design2 pelamin yg menawan hati saya nie... Ntah kan trcapai ke tidak... Xpe la..jom la cuci2 mata je...






Pelamin dari Azika Collection





Pelamin dari Butik Zielynn's






Pelamin dari KerjaKahwin Design & Collection






Byk lg vendor pelamin sebenarnya.. Tp nie yg ada dlm simpanan saya dr dulu masa mula2 nk survey psl pelamin.. Owhh..jgn tanya range harga yer...sbb saya xpenah mtk quotation dr mereka sumer.. Saya paling suka pelamin2 dr Dina Halim tue.. nmpk sgt  moden dan menarik.. Maybe bole consider..tp dh last2 minute nie cam malas lak nk mtk quotation...tkt diaorg dh fully booked... Keciwa je saya nnt spt keciwa utk dptkan Moll sbg OP... huhuhu... 

Ok..utk info...kalu korg nk tgk pelamin2 yg superb..menawan kalbu dan tramat gojes... Bole la singgah kt blog Renee Meow nie.. Pelamin yg simple, moden dan sgt memikat ati... menitis2 saliva tgk pelamin2 tue sumer... huhuhu.. 

Andai kata Allah permudahkan jalan saya..Insyaallah ada la pelamin di majlis saya nnt... Tp kalu xde...xpe la... Watpe nk sakitkan kepala dgn kisah sanding yg sehari je... *nada keciwa*

Till then...daaaa.....

Tuesday, December 20, 2011

~Kisah OP Pilihan~

~Assalamualaikum~

Hi lovelias.. Arinie isu yg berlegar2 dlm kepala saya ialah Official Photographer (OP)... Melihatkan ticker kat atas tue...tetiba neves  plak sbb saya blm booking mana2 OP pn.. Actually saya dh amik skali ngn pakej pelamin aritue..tp malangnya vendor trsebut sgt tidak boleh dipercayai...maka saya back-off.. Skrg nie baru trhegeh2 nk survey OP balik... So saya dh listkan beberapa OP yg menepati citarasa saya...but ada some of them yg tidak menepati bajet saya...hehehe... So jom share...

DUFFY ZAINAL

Saya paling minat ngn hasil kerja Duffy nie...memang cun dan memang menepati citarasa saya... sgt suka hokayyy... Tp bila bgtau my dearie...dia xsetuju coz a bit pricey...huwaaa..T_T.. Mmg jauh dr bajet kami la.. Tp saya dh cuba yakinkan my dearie yg gmbr2 Duffy sgt cantik...usaha saya sia-sia je sbb my dearie kata "ukur baju di badan sndr yer sayang...". Nape saya suka Duffy??? Sbb saya rasa Duffy slalu berada di posisi yg tepat utk snap... Saya suka sume bhgn yg Duffy captured... Plus saya mmg suka syok sndr and saya suka kalu OP bole close up muka pengantin ...hehehe.. Jom tgk skit gmbr2 dr Duffy yg jd feveret saya...











Intai-Intai Production

Nie adalah OP saya time brtunang... Saya x survey pun masa tue... kebetulan MUA saya masa brtunang tue offer pakej skali ngn Op...so saya agreed je la sbb harga murah giler... Dr situ la saya kenal Intai-intai Production nie... Yg bestnye masa time brtunang tue saya xtau pn berapa photographer yg akan dtg..and saya expect sorg je la kot sbb amik shoot and burn je... Tetiba smp 3 org skali cover majlis tunang saya... Alhamdulillah sumer gmbr cantik2... Photographer diaorg Lei Aziz and Arif Hizami masa tue...sorg lg saya xigt nama la...huhu... Pakej dr diaorg mmg affordable... Kalu malas nk mtk quotation kt diaorg bole email saya...saya bole fwdkan kt sesape yg nk k... Highly recommended... Jom tgk gmbr...






Nak selit jugak gmbr saya time brtunang..hehehe.. Sila jgn marah yer..bg can la tuan tanah syok sndr...ekekeke... Did i tell u i like camera focusing on me...? yerr...saya suka gmbr close up... Call me perasan... xpe...=)





Kerjagilasimoll
Website : Kerjagilasimoll

Urm...yg nie xyah review pjg2 la kot coz Moll nie dh trkenal di kalangan b2b...hehehe... Ramai gak blogger yg dh guna Moll as OP... Price sgt2 affordable.... Sumer review yg baik2 tentang Moll nie... Gmbr dia mmg serius cantik... Bak kata Intan dlm group NCOL yg Moll nie pandai captured moments... Tue yg penting... Saya xkisah sgt gmbr2 outdoor tue coz bole posing2 sndr ikut suka... Tp moments tue sumthing yg kita xmo trlepas... Nie kategori highly recommended gak la... Tp malangnya Moll x available masa wedding saya... sgt2 la sedeyyy... Murah dan cantik.. tue yg wat saya trkilan... T_T Xpe tgk gmbr2 dr Moll... dimulakan dgn gmbr feveret..hehe..








 Dreyanzcolour Photographer

Saya start kenal Dreyancolour Photographer nie dr blog Hidayati.. Dreyanzcolour nie OP utk Yati..so masa belek2 gmbr Yati saya rasa ok gak OP nie... Saya pn gatal2 la survey and mtk quotation (pdhal dh ada quotation pn kt website diaorg)... Yg menariknya Dreyanzcolour nie bg 3 album..and one of the album tue adalah glass cover...hehehe.. Say trtarik sbb tue je... Bole x cmtue? Tp gmbr2 diaorg pn mmg cantik... Price pn afforrdable... Berbaloi la dgn 3 album... Tp my dearie plak kata watpe nk album byk? aihh...pelik btul la tunang saya nie... sabo je la...  Tgk gmbr jom...






Wahhh...entry yg super panjang... So nie la 4 OP yg dh saya shortlisted kan... Tp trpaksa deduct Moll sbb dia x available during wedding saya... Maka patutkan saya brkerja keras kumpul duit utk hire OP idaman hati? Atau saya hire OP yg mengikut bajet saya tp hasilnya setanding OP idaman saya?  Yer..yer...saya tau...my dearie akan ulang ayat yg sama "ukur baju di badan sndr..".  

Tp ada lg OP yg saya penah survey and maybe korg bole consider...kat atas nie ikut seleara saya je... Mana tau selera korg x sama ngn saya... Bole try :

1. Ace Studio Photography

2. Detik Indah wedding Photography

Hopefully dpt mambantu b2b yg tgh mencarik OP... Skrg nie memang byk pilihan... Yg murah x semestinya x bagus...Yg mahal pun x semestinya bagus... Tepuk dada tanya poket.. Tp OP nie penting utk kenangan kita di masa depan... So jgn la sbb nk brjimat sgt smp kita trsalah pilih OP... Sometimes yg mahal tue sbb mereka mmg dh senior and pro...then last product dia i.e album maybe lebih byk dr pakej yg murah tue...kn?? Ada jugak yg offer pakej murah dan jimat tp gmbr cantik2... So survey itu penting...tp kalu lama sgt survey nnt OP pilihan dh di booked org... ahakks... Kena kt diri sndr...T_T

Pilihan saya??? Salah satu dr di atas tue la... hehehe.. Hepi hunting sumer... Daaa.....(",)

* Piccas credit to brides & grooms and photographers..

Friday, December 16, 2011

Update lg (",)

~Assalamualaikum~

Orait...dh lama nk update gmbr persiapan sblm nie...tp x brkesempatan... Arinie tabahkan ati gak utk upload gmbr...hehe.. Xde la gmbr apa2 pn... Juz gmbr2 utk saya ingati je...=)

First of all is gmbr kotak2 doorgift yg diangkut dr Nilai 3.. Saya citer psl glass jar kat entri nie.. Kena order dlu then dlm masa 2 weeks diaorg akan kol utk collect... So ari mengcollect ttue mmg trkejut sbb ada 7 kotak besar nk sumbat dlm kete... huhu... Mujur pegi brdua je... Penuh kete cam bwh nie.. # kotak kat seat blkg and another 4 kotak kat dlm bonet... Lowered abis keteku...huhu...

Nie la kedai pilihan kami VR Star (",)


Next is gmbr centrepiece saya yg saya DIY... Dh siap pn utk 30 table...yeeayyy... Bekas utk isi bunga nie pn dh ada... Saya kan pengantin bajet...maka xdpt la nk beli bunga2 mahal tue...T_T Saya wat sndr je bunga nie guna kertas... Saje2 try pastue jd cantik di mata saya... Maka trus decide utk jadikan bunga centrepiece...=)

Memang saya sengaja amik gmbr dekat2 and blur2 kan skit... xreti nk wat teaser2 nie...hehe.. Ok x? Nmpk cam bunga x? hehe...

Update trbaru persiapan kawen saya ialah alas utk hantaran.. Saya plan nk guna fresh flower...dh siap kaji sumer teknik2 nk wat hantaran menggunakan fresh flower...dgn harapan saya ada cukup masa utk siapkan...huhu... Doakan saya yer kwn2... 

Ok..saya decide nk gunakan pinggan kaler putih utk letak hantaran tue.. Rasanya ramai je tau camna nk gubah hantaran fresh flower nie... Simple je... Wat bantal cam dlm tutorial Kina.. Pastue cucuk bunga segar kat atas span yg diletakkan atas bantal polisterin tue... Then letak pinggan putih berisi hantaran atas span tue.. Bole bayang x??? Haihh..kalu rajin nnt saya try la wat satu... Kalu rajin yerr...hikhikhik... 

Owh..back tu pinggan putih punya citer... Dh lama sbnrnya saya carik pinggan putih yg cantik tp MURAH... Mahal la pinggan2 nie sumer... Saya tgk kat Nilai 3 pn around RM20++... Saya kan pengantin bajet... Nk yg murah aje... Then tetiba saya trjumpa ini...


Comel kan pinggan bentuk star tue.. Dlm gmbr nmpk kecik but actually agak besar la.. Muat2 je kalu nk letak sunglass or jam tgn... Then mangkuk bulat yg sebelah tue pn cantik dan besar... Saya dh try letak set perfume...hehehe... Dr awal bln saya dok pikir nk beli ke xnk.. Disebabkan harga yg murah maka arinie saya decide utk beli je la... Itupn lepas tgk stok pinggan2 nie dh brkurangan.. Tkt abis lak nnt...  Saya beli 3 bentuk star and 3 lg bulat... Erk..trtinggal info... Saya jmp pinggan2 nie kat Cash Converter Ampang Point... Harga sebijik RM10 utk bentuk Star and RM13 utk bentuk bulat... Murah kn? kn? kn?  Call me cheapskate.. Saya xkisah...sbb sumer guna duit sndr so saya sgt2 hargai nilai duit tue... 

Utk igtan diri sendiri...saya blm booking OP lg...huwaa... Pelamin pn x booking lg... huwaaa... Harus melalak kuat2 nie... Ok..ok...saya janji by January saya akan settlekan sumer tue... huhuhu... Till then... enjoy ur weekend lovelias...

Monday, December 5, 2011

Jom Check Persiapan (!)

~Assalamualaikum~

Hi sumer...dh lama gak x update..byk gak citer cuma xde kesempatan nk update... Actually ari2 saya log in and jln2 kat blog kwn2 sumer...cuma nk update blog sndr je malas...xde motivasi nk karang citer... 

Orait...3 months to go... byk gak yg dh settle... The most important part yg dh settle ialah catering dan OV... Dh byr deposit utk catering last Thursday... OV utk nikah dh lama settle...booked kat Pameran Pengantin PICC... Payment pn dh almost settle... Tinggal final stage nk byr lps event... OV utk sanding plak dlm perancangan... Insyaalah kalu ada rezeki saya bole booked BIL Syima Syaz.. Price yg dia offer mmg affordable...=)

Doorgift pn dh brjaya diangkut dr Nilai 3... Penuh dh umah saya dgn 7 kotak besar... Huwaa...mana nk letak nie??? Skrg nk pikir apa nk isi dlm bekas doorgift tue... Xpe la..yg tue bole pikir kemudian nnt...

Tiga perkara penting yg saya belum settlekan ialah pakej sanding, OP dan kad kawen... Erkk...sumer tue sgt2 la penting kan???? Tp disebabkan saya ada bad experience dgn satu butik pengantin nie...maka sbb tue la saya xsettle lg ngn pakej kawen nie sumer... Insyaallah dis week nekad nk settlekan kad kawen...

Then skrg saya sedang gigih DIY centrepiece utk dewan nnt...hehehe... Nk wat utk 30 buah meja... Huhh...sungguh mencabar jiwa raga btul la... Skrg nie br siap utk 10 meja je... Insyaallah akan gigih siapkan sumer dlm nxt week...hehehe...

Urm...xtau nk end entri...hahaha...daaaa...

p/s  nnt saya wat satu entri teaser sumer persiapan2 di atas...=)