Nuffnang Ads

Friday, November 25, 2011

Kisah Cincin

~Assalamualaikum~

Ahad lepas gie jenguk butik pengantin utk tgk2 pelamin and nk tunjuk design baju yg saya nk... Tp ada sedikit isu di situ..maka saya x wat apa2 pn kat butik tue... Buang masa je... Tp xde mood nk citer psl butik tue.. Huh... Then my dearie and i decide utk gi jln2 kat Festival City... Blm penah smp lg sbb mall tue baru bkk 20.10.2011 aritu... Jln2 kat sana jmp my fren keje kat showroom Habib...so belek2 la brg2 kemas kat Habib and brkenan ngn  satu gelang tgn.. My fren kata xde sale la utk brg2 Habib... So kitaorg pn berlalu la pegi...

Beberapa meter selepas Habib adalah Emas Sri Pinang.. Penuh giler hokayyyy showroom diaorg...so saya pn xnk melepaskan peluang tgk promo upah RM1 diaorg tue...Hehehe.. Malangnya disebabkan org yg sgt ramai saya jd x selesa nk membelek..plus xde sales assistant (SA) pn yg bole layan kitaorg..sumer bz.. Bila smp je kat koleksi Teruna ada ar sorg akak  SA nie yg menegur kitaorg..dh kebetulan ada dpn showcase cincin lelaki tue, my dearie pn mtk la nk tgk2.. Collection diorg dr Palladium... 

Me : Akak..Palladium nie ada campuran emas ke? Setahu saya suasa mmg ada campuran emas..

SA : Palladium nie xde campuran emas dik sbb lelaki Islam xleh pakai emas kan..

Me : Owh ok..tp Platinum kan logam yg terbaik... Ada persamaan dgn emas... Lps Platinum br emas kn? Palladium nie plak ranking katne? (My dearie dh berkerut2 kening)

SA : Yes..Platinum logam trbaik dan Palladium nie adalah slps emas... Lps Palladium baru la Suasa dan Perak

Me : Setahu saya Platinum dan Palladium digunakan utk buat emas putih...so nie bkn emas yg dicampurkan Palladium kn?

SA : Tak...nie pure Palladium...xde campuran emas pn..

Me : Owh ok..

My dearie trus belek2...Then tgk2 harga RM1K++... As expected la kan...Sbb Platinum pn starts from RM2K++ kan... Then my dearie tunjuk la satu cincin yg cantik...Trus akak SA tue amik calculator..tekan2 and bgtau harga cincin tue RM300++ JE... Mak aiihh...trgezut akak...hehehe.. Rupa-rupanya ada 70% off utk cincin lelaki... Trus sengih lebar2... Maka brmulalah pencarian cincin utk my deraie... Yeayyy...bole jimat byk...

Khusyuk my dearie memilih..letih menunggu.. 

Lama btul la nk tunggu my dearie wat pilihan.. Sbb sumer cantik2... Saya pn kalu kena wat pilihan xreti nk pilih yg mana satu... Lgpn 70% tue betul2 wat saya trkedu... Akak SA tue kata nie last day promo 70% tue.. Pasnie bg 40% je... Maka haruslah saya mendesak my dearie utk pilih aritu jugak tp saya la kena byr kan...huhu... 70% punya psl ok je...hahahaha... Dan pilihan my dearie ialah....
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"


Nah amek...xde teaser2 dh..tunjuk trus... Hahaha... Saya suka dgn pilihan itu... Trus bungkus dan bayar... Malas nk pikir lg... Dh bole potong checklist... yeaayyyy....

Tp bila dh balik saya was2 semula psl Palladium nie... So saya pn google la lg psl Palladium nie... Palladium adalah sejenis logam yang nilainya adalah separuh drpd harga emas... Manakanala Platinum plak adalah menjangkau 2 kali ganda harga emas... Maka saya yakin bahawa Palladium nie bkn emas... Sebaliknya Platinum dan Palladium adalah logam yg digunakan utk menjadi campuran membentuk emas putih... Maknanya Platinum dan Palladium nie menjadi peluntur warna kuning emas dan membentuk warna putih iaitu emas putih.... Maka emas putih adalah emas yg dilunturkan warna kuning emasnya.... Tp Palladium itself xde campuran emas... Erk...paham ke explanation Liza nie...? Kalu xpaham cuba baca info kat nie... 

Alhamdulillah...dh settle lg satu hal... Hal baju kawen dan pelamin plak yg mengganggu kepala otak saya skrg nie... Bila pikir2 rasa tensen... Tue psl mls nk update kt blog... Nnt jd risau... T_T

K la lovelias... will c u next entry...daaaa.....

Sunday, November 20, 2011

~Wedding Preps & Sabtu yg Produktif~

~Assalamualaikum~

Sabtu yg agak full dan saya brjaya settlekan beberapa persiapan kawen... Firstly persiapan baju utk my family.. Wlpn Jakel ada wat Sale skrg tp kitaorg nie sibuk la nk gi shoping kt Nilai 3.. hehehe.. Niat asalnya nk jalan2 cuci mata je... Tp bila dh tgk2 tue and family members sumer dh brkenan... Beli je la trus kan...

Brtolak dr ampang around 1 tghari.. trus gi Nilai 3.. Abah saya blk keje trus jmp kitaorg kat Nilai 3 (abah saya keje kt KLIA..dh dkt ngn Nilai pn..). Memula mmg xtau nk beli material apa utk family...bila dh jln2 tue diaorg sumer nk pakai satin ngn lace... owwhhh...saya dh bgtau awal2 xleh overshadow pengantin yer...so kena pilih lace yg simple and xde batu2...hahahaha... Kain2 lace kat Nilai nie agak ok la harganya bg saya.. 4 meter satin + 2 meter lace = RM80. So saya pn trus decide utk beli kat Nilai... Malas plak nk pikir nk survey kt Jakel dlu ke... Alang2 dh smp Nilai and dh ada yg brkenan beli je la... Pastue mak saya brkenan ngn kain langsir plak... Beli yg murah2 je... RM5.90 semeter... Abah saya kata ok...maka bole la beli langsir tue... Settle dh hal kain dan langsir sumer...

Gaya polis trafik...hahaha.. Main tunjuk je kain mana yg nk... 


 "Ishh..lain yg aku suh amik..lain plak yg ko amik.."
*mukaxpuasati*


Satin dan lace yg brjaya di rembat... x shining sgt kn???


Sessi membayar di kaunter

Lepas settle urusan kain2 dan langsir...saya singgah kat kedai2 pengantin lak... tp sbb dh penat sgt saya xlarat nk msk setiap kedai...lgpn ari dh ujan..so saya singgah kt VR je... Jmp botol utk doorgift mcm yg Puan Sri Lienda citer dlm BBf sblm nie.. Harga sebotol RM1.00 tp kalu beli 500 and above dpt RM0.80 sebotol... Punyer la lama saya nk memikir sama ada nk beli ke x.. coz still thinking nk pegi QP yg Kina citer tue.. Urm..bila tanya mak ngn adik2...diaorg sumer kata RM0.80 tue dh ok la... Rajin ke nk gi mencarik QP kt Puchong tue??? Penat memikir...last2 decide nk beli je la kt VR tue...sbb xtau bila ada masa nk gi QP tue...  Dh order 1100 pieces... Within 3 weeks br dpt... xkisah la nnt Abah bole gi amik coz dia keje kat KLIA je kan... Cer tgk gmbr bwh nie...betapa khusyuk saya dok tenung botol2 tue smbil pikir nk beli ke x...huhuhu...


nk beli ke x? nk beli ke x? nk beli ke x? 


 anak buah saya geram tgk bunga2 dan riben..hehehe

Nak dijadikan citer sblm blk tue... Handbrake kete xleh trn plak... Adoiyaiii... Tp nie bkn kete saya... Kete adik saya... Yg dia plak xreti psl kete sbb husband dia je yg drive... Saya rasa suspen jap...hahahaha... Masa tue abah saya dh gerak dlu ngn kete dia... Neves la saya.. Adik2 saya try turunkan pn xleh... Trus kol my dearie.... Dia kata "tarik ke atas dlu..Pastu br trnkn...".. Confident je saya jwb "dh buat..tp xleh gak.."... sambil tue tgn wat gak mcm dia ckp... Tetiba bole plak trn handbrake tue... hahahaha... Ngeng btol la...



On the way balik tue ujan trn lebat spjg jln... MIL adik saya kol kalu nk gi jmp org catering tue.. Mak saya kata alang2 dh kuar nie jom la pegi trus... Singgah umah MIL adik saya dlu pastu trus gi pejabat Caterer tue..


NMR Catering & Canopy... mmg xpenah jmp kat memana pameran pengantin... Tp peralatan dia lengkap sumernya... MIL adik saya yg suggest catering nie coz dia dh byk kali brurusan dgn catering nie... Bole la brtolak ansur skit... hehehe... Saya penah gak rasa food diaorg... Sdp la... 

Saya dh list down apa yg saya nk dr caterer and budget saya... So senang la saya nk diskus and mtk mana2 yg diaorg xmasukkan dlm pakej... Lps negotiate Pakej yg saya dpt utk budget saya ialah :

A. Menu Asas utk 1100 tetamu
1.Nasi Briyani/Nasi Putih
2. Ayam masak merah
3.Daging Briyani
4. Dalca Daging Sayur
5. Acar buah
6. Papedom
7.Buah Limau
8. Bubur Kacang
9.Air Sirap

B. Kerusi & Meja
1. Meja bulat tetamu & alas = 30 set
2. Kerusi Plastik bersarung & riben = 240  (tp dia akan bwk lebih )
3. Meja VIP (Kerusi banquet bersarung & riben & Dome) = 4 set
4. Meja buffet = 2 set
5. Meja Kek & meja hadiah.
6. Meja Pengantin dan hiasan utk 12 pax

Free :
1.Teh tarik
2. Baby Dome
3. Red carpet
4. Kerusi Pengantin utk Makan beradap.

Extra Add on utk nikah :
1. Khemah & Scallop = 1 set
2. Kerusi & Meja utk khemah = 50 pax.

Total : Not more than RM12K.

Ok x? Saya masih menunggu approval dr Abah saya... Kalu Abah approve trus saya nk byr deposit... hehehe.. Kebetulan date yg saya nk tue still available... So ok la... Akan dptkan approval secepat mungkin...hurm... Owh..sape2 nk contact no catering nie bole la email saya yer... =)

So tue je la update utk Saturday yg produktif... Arinie ada byk lg plan utk wedding prep... Will update later... Hepi weekend everyone...daaa...

Thursday, November 17, 2011

~Wedding BBF Hidayati~

~Assalamualaikum~

Arinie saya gagahkan jugak jari jemari nie utk update wedding Hidayati kat Klang.. Kalu wedding Tira adalah wedding bbf yg 1st saya pegi, wedding Yati yg kedua la..hahaha... 

13 November 2011

Bertolak dr umah around 12.40 camtue sbb ada hal skit.. Fetch plak sekutu ke wedding bbf iaitu Fariza kat Bandar Tasik Selatan.. Then trus gi Klang... Memula mmg xtau jln coz x baper familiar sgt dgn Klang... Smp dpn Jusc trsesat skit sbb co-pilot saya salah tgk map...hehehe.. Tp xde la sesat yg melarat2... Pusing blk je then dh berada di jalan yg benar semula... Dlm pukul 2 kitaorg smp kat umah Yati... Masa smp tue pengantin tgh brsanding dlm umah... So kitaorg gi la mkn dlu...

Next...tgk gmbr la...

Aktiviti wajib di guestbook corner..


Tgh2 mkn trjmp sorg lg BBF, Norlaila ..So saya dpt kad lg..=)


Fariza and (",) with pengantin yg super gojes...i like the tudung...


Handbouquet yg cantik dan berat..huhu.. 


 Bilik pengantin


 With BBF


Pelamin yg super menawan...

Lama gak saya ngn Fariza brtapa kt umah Yati sbb nk tnggu BBF yg lain smp coz nk pas kad kawen yg Laila bg.. Around 4 camtu br la kitaorg brsurai... Baru perasan yg xde amik gmbr close up pengantin la... Tunggu pengantin review sndr la yer...hahahaha.. 

Last but not least..Selamat Pengantin Baru utk Yati dan Farhan...Semoga brkekalan hingga ke akhir hayat dan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah... Insyaallah... Amin...

Wednesday, November 16, 2011

~Wedding BBF Tira Mis U~

~Assalamualaikum~

Fuh..fuh...fuh...brhabuk sudah blog nie.. Alasan yg biasa...bz... Arinie br ada masa skit nk update psl wedding bbf yg saya sempat pegi last weekend.

12 November 2011.

Saya dpt jemputan dr Tira Mis U. Actually nie la kad jemputan bbf yg pertama saya dpt...hehehe.. Kad Tira mmg cantik.. Pukul 12.30 tghari saya fetch Fariza kat LRT Ampang...then kitaorg brgerak utk fetch Lin Butterflyn plak kt Gombak... Pastue trus menuju ke Tasik Manjalara, Kepong. Smp je kt kwsn tasik tue dh nmpk lantern yg brgantung cantik.. Theme color shocking pink and green mmg unik dan menyerlah.. So tgk gmbr la yer...

Shocking pink & green

 Conteng2 kat guestbook dulu..cute kan pen tue...

Lps conteng2 guestbook dpt cake comel nie..

Pre-wed Tira yg saya suka sgt2...(",)

yeeayy..dis is the lovely newly wed..with us...

Pelamin yg super gojes...nk la bunga gantung2 cmtue..


Pengantin, Fariza dan Lin..

Sepadan kn???

We are BBF ( (",), Fariza, Tira & Lin

Sebelum blk sempat jmp Raden...


Nie la hasil kutipan kitaorg di majlis Tira.. hehehe

Sbnrnya saya nk wat review Hidayati kat Klang pd 13 November 2011.. Tp xlarat dh nie... Saya sambung review Hidayati dlm entry lain la yer...huhuhu..  


 Daaa...

Thursday, November 10, 2011

~Demam Campak~

~Assalamualaikum~

Yer...demam campak..
yg bintik2 tue..
Tp bkn saya..
My dearie..
Saya pelik..
nape dh besor2 baru nk kena demam campak?
Saya kesian kat my dearie..
Tp xtau nk tlg cmna..huhu..
Pasnie confirm byk parut..T_T

Persiapan kawen yg dirancang utk 2 minggu nie..
trpaksa ditangguhkan..
Masa semakin suntuk..
tp dugaan awal dh mula menjengah..
Saya kena blaja brsabar..

Risau...
Semoga my dearie cpt sembuh..
dan semoga Allah permudahkan sumer urusan kami..
Amin..

Thursday, November 3, 2011

~Inspirasi Dress Kawen~

~Assalamualaikum~

Waktu trluang utk menulis blog makin trhad... Keje baru yg agak memenatkan... Blk je umah dh penat.. Langsung xleh nk wat apa.. Bkk blog pn juz jln2 bc update kengkwn lain.. Tp nk update blog sndr mmg xlarat...

Orait..update on persiapan kawen saya yg tinggal 4bln 6 ari lg... Baju nikah dan veil nikah yg xbaper menepati citarasa saya tue telah selamat di antar ke Zaza.. Brsungguh2 saya mtk Zaza wat yg trmampu utk mencantikkan baju dan veil nikah saya tue... Dh siap nnt br saya wat teaser utk sblm dan selepas mendapat sentuhan Zaza k.. So brsabar la wahai hati...huhu...

Skrg nie nk pilih design utk baju sanding plak... Saya tgh konpius nk pilih design camna.. 

First design : Dress Moden
*sila bayangkan gmbr2 nie ditambah lengan dengan kain lace*
Source : Radya Butik








Second Design : Kebaya Moden @ Elemen Tradisional
Source : Prestige by Inar





Haihh..sumernya cantik2 smp saya xreti nk wat design camna.. Yg lebih sedey bila saya xleh nk sketch sndr design yg saya nak...huwaaa....T_T  Tp setakat nie ati saya mcm brminat ngn design yg last skali tue... Then kain tue saya nk guna songket kat bhgn dlm tue...So bila brjalan or duduk, belahan kain tue trpisah akan nmpk la songket tue..hehe.. 

Tp persoalannya...berapakah kos utk mendapatkan baju sanding idaman hati saya??? Argghhh...kena kira2 gak nie... So weekend nie nk gie butik yg saya dh booked tue and tanya bole x diaorg watkan design cam yg saya nak nie... Hopefully baju sanding saya xkan mengecewakan spt baju nikah saya... huhu... 

So...saya dh kepenatan...till next entry...daaaa....(",)