Nuffnang Ads

Saturday, October 29, 2011

TAG ~My 1st Time~

~Assalamualaikum~

Thanks to the beautiful Sfarlina krn meng"tag" saya.. This is really my 1st time...hehehe.. Jd trkial2 skit la.. =)

Memula saya dok belek2 terms & conditions nie dlu..

TERMS & CONDITIONS:

1.You must post these rules. [done]
2.Each person must post 11 things about themselves in their journal. [done]
3.Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer. [done]
4.You have to choose 11 people to tag and link them on the post. [done]
5.Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER [done]
6.No tag back! [OK]
7.No stuff in the tagging section about "YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people. [OK]

Each person must post 11 things about themselves in their journal

Next is to share 11 things about myself.. Jom la wahai kwn2 utk mengenali saya dgn lebih dekat lg... hehe...

1. Nama saya Nur Haliza...NUR adalah nama wajib utk sumer adik beradik saya...HA adalah pangkal nama mak saya iaitu HAdijah.. LI pulak ujung nama ayah saya iaitu Mohd ALI...ZA tu la nama saya... Jadik la NUR HALIZA..

2. Umur saya 28thn.. yer..saya dh tua tp blm kawen lg... Insyaallah saya akan kawen sblm umur saya 29thn...

3. Anak sulung dr 3 org adik-beradik yg sumernya pompuan.. Girl powers di umah saya..(",)

4. Saya sgt alergi dgn bau org menumis..sbb tue smp skrg saya xreti  masak.. Saya akan bersin non-stop dan mata mula berair kalu ada org tgh menggoreng atau menumis masakan... haihh...camna la nk msk utk laki nnt..T_T

5. Saya suka senyum...=)

6. Mudah trsentuh dan mengalirkan airmata..

7. Saya rabun tp xsuka pakai cermin mata...dan saya xreti pakai lens... Kalu jln memana tue slalu xperasan org.. so sape2 jmp saya dan kenal saya sila la tegur saya..

8. Saya suka warna merah...sbb tue nk wat wedding theme kaler merah dan putih..

9. Saya xsuka kuar jln2 lps balik keje sbb saya rasa penat... Lps keje mst saya nk blk umah trus... 

10. Saya xde bakat  langsung utk diy apa2 jenis pn.. huwaaargghhh...tensen..

11. Saya sayang tunang saya En. Hanapi Zain...ngehngehngeh...

Orait..next is to answer questions by Sfarlina dearie..

1) Think of the last person who said I love you, do you think they meant it? 
    My fiance..i believe so..

2) Have you heard a song that reminds you of someone today?
    No.

3) What exactly are you wearing right now?
    Pyjama (",)

4) Have you ever liked someone you didn’t expect to?
    Not sure la.. maybe yes...

5) Who was the last person you were on the phone with?
    BBF S.n Fariza sbb nk gi Pameran Pengantin kat SACC..

6) List down your precious things
    Nk bape byk yer? Hp, wallet and all its content, my car..

7) Do you believe everyone deserves a second chance?
    Yes..everyone make mistake and no one is perfect.. give them 2nd chance..

8) Have you ever made your boyfriend/fiance/husband mad?
    So far xde kot...

9) Name something you dislike about the day you’re having
    traffic jem

10) Your perspective on marriage
       Sharing and marriage is like gambling coz u dunno whether u gonna win the marriage or not..

11) Describe one word about me. I meant about my blog :D
      Nice

Now..my 11 questions..

1. Where do u see yourself in five years time?
2. What is your dream?
3. Can u keep a secret from your bf/fiance/husband?
4. Who will you share your problem?
5. If you are not what you are today (your job) what will you be?
6. List down things in your wallet.
7. How many shoes do you have?
8. If you have RM1million in cash, what will you do?
9. What is your first handphone?
10. What is the wall color in your bedroom?
11. Will you answer all the questions above? (",)

Saya nk tag :

2. Fza
3. Nora
5. Ieda
6. Zira
7. Hana
10. Hidayah

Fuuuhhh...setel gak akhirnya... Gini rupanye kalu kena tag.. So pd kengkwn yg dh saya tag tue... brsabar la mnjwb mana2 yg ptt tue erk... hehe.. Sayang korg sumer... (",)

Friday, October 28, 2011

~Fresh Flowers HB~

~Assalamualaikum~

"It was said that once the bridesmaids who want to be “infected” from the bride to marry will try to bring the tear of the bride’s wedding dress to take home. You can imagine how sad the bride who came home with torn dress? Well, that tradition is changed with the bride who throws a bouquet of flowers before leaving the location of the wedding. The tradition of throwing a wedding hand bouquet which is believed to come since the 14th century is believed to bring a good luck to women who are able to catch it.

It was also said that the woman who caught it was the woman who would marry next. There is a story behind the wedding hand bouquets. Originally, the bride brought only a pinch of herbs. The fragrant herbs were believed to counteract the influence of the forces of evil, misfortune, and disease. Generally, the brides use garlic. Then in the days of Greek and Roman, the tradition was changed with pinning a bunch of flowers on the bride’s hair as a symbol of life and fertility."

Hand bouquet story  (hb) from  here. Saje trbaca psl story nie so nk share ngn b2b sumer... Rasanye ramai yg dh share camna nk pilih hb yg sesuai ngn bentuk bdn... So saya nk share gmbr2 hb yg cantik2 utk santapan mata b2b sumer....(",)

Dh lama sbnrnya nk wat post psl hb nie.. Saya suka sgt2 ngn fresh flowers hb.. wlpn ada mcm2 jenis hb skrg nie.. but still fresh flowers pilihan ati saya.. Jom cuci mata tgk2 gmbr hb yg ada dlm simpanan saya.. Mana la tau bole bg inspirasi pd b2b yg nk diy hb...






Cantik2 kan sumer hb nie..nmpk cam senang je nk diy...tp xtau la bole jd ke x kalu saya yg diy...hahaha... Kalu nk tau jenis2 bunga yg digunakan utk hb kat atas nie bole check kat  sinie. Tp hb yg paling saya suka dan mmg jd impian saya utk guna masa nikah dan sanding nnt cam kat bwh nie...
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
 calla lily for reception

roses, tulip & carnation for solemnization.

Aduh...mmg jatuh ati la ngn dua2 hb nie.. Sape bole watkan hb camnie utk saya??? Saya nk exactly sama cam dlm gmbr nie...Hehehe... So apakah hb pilihan kengkwn sumer?

Sunday, October 23, 2011

Make Over Blog (",)

~Assalamualaikum~

Hi..saya bkn wat blog psl makeup..hehe.. Saya cuma dh makeup kan blog saya nie... Excited bila tgk blog dh ada 50 followers.. Hahaha.. gelakkan la saya...saya tau org lain dh ada beratus2 even beribu followers.. Xpe la..saya menulis utk igtan dan kenangan saya.. Kalu ada yg sudi follow alhamdulillah..thanks kerana sudi berkongsi kenangan saya... (",)

Urm..smlm saya dan my dearie wat outdoor photoshoot utk pre-wed... Tue pn lps penat memujuk my dearie utk wat pre-wed nie... Sblm nie dh amik gmbr whiteroom...so utk outdoor nie agak ssh la nk memujuk.. Pastue saya plak br start keje baru n agak bz skit...so xsempat sgt nk mencarik props and baju2 yg sesuai... Tp alhamdulillah...sumernya ok je.. Nnr saya wat spesel entry psl photoshoot tue...sbb skrg nie xdpt gmbr lg...

Nk cpt nie..so entry pendek je la.. daa...

Monday, October 17, 2011

My Dream Veil Contest by Non-Cinderella Story

~Assalamualaikum~

First of all thanx pada Shayra coz tag saya utk contest nie... And of course thousand thanks to Non-Cinderella Story kerana memberi peluang kpd B2B utk merealisasikan salah satu impian perkahwinan kami..wahh giteww..hehe...

So..let's start melayang...hehe... My dream veil... Well...honestly saya xpenah trpikir pasal veil coz bg saya sumer veil adalah cantik... Xkira la pjg atau pendek veil tue... But lately dh byk veil yg sgt superb dan exclusive.. So saya pn mula brangan2 utk mendesign veil saya sndr... Bila tgk ramai B2B yg kreatif and DIY veil sndr...saya rasa jeles coz saya xde bakat langsung utk DIY veil sndr... huhu... Sedih... Tp maybe Cik Lijah bole merealisasikan impian veil saya kn... *sengihlebar-lebar*

Material veil impian saya adalah dr net atau chiffon...tp net nmpk lebih ekslusif...for me la... Cuma saya xpasti kalu design impian saya nie sesuai guna net atau chiffon... Then berbentuk oval... Panjang separas pinggang... Kalu utk reception saya prefer 2 layer...tp for nikah saya nk single layer je coz looks simple but nice... For nikah saya  nk color white.. but for reception saya xsure lg nk guna kaler apa...hehehe... So veil idaman saya lebih kurang cam nie la...



Then saya suka beads yg agak sarat and patch dr lace yg tebal di sekeliling veil tue esp kat bahagian muka tue...



Kalu sanding maybe veil tue saya nk pinkan pd sanggul...so beads and patch tue akan trletak di atas sanggul la... Bole bayang x cmna?? Urm..xreti la nk explain...huhu... Lebih kurang cm gmbr bwh nie la...cuma saya akan pakai tudung la... Bole bayang x??


Nmpk cm mudah je nk DIY kan? Tp tgn kayu saya nie xkan memberi kerjasama... so lg baik saya gunakan tgn kayu nie utk wat entry join contest dr Non-Cinderella Story.. Untung2 ada rezeki...=)

Orait.. now utk tag plak... Saya pilih utk tag...

Okey...selesai... Mudah-mudahan ada rezeki saya...=)

Saturday, October 15, 2011

~Rezeki~

~Assalamualaikum~

Agak lama gak xupdate blog... Fb pn jarang2 jengah... Wedding preparation pn trhenti sekejap... segala survey dan jadual utk preparation trabai sekejap... Pasnie insyaallah bole start sumer tue semula...

Semua perancangan trgendala gara-gara saya dh start keje kat tmpt baru... new job scope.. new workstation.. new frens.. So byk yg saya kena blaja and sesuaikan... Fokus lebih pd kerja baru la... Alhamdulillah dh 2 weeks kat tmpt baru...so far saya rasa ok la... Bg saya kerja kat mana2 pn insyaallah akan sama..yg penting niat kita masa keje tue... 

Alhamdulillah...kat tmpt baru nie saya dpt better pay.. Walaupun sbnrnye opis lama lg seronok... Saya dh keje 3 tahun kat opis lama tue...so byk privillege yg saya dh dpt kat opis lama tue.. But saya mmg niat nk blaja sumthing new and kebetulan dpt offer keje baru nie... Bonus for me bila opis baru nie give higher salary... So saya anggap nie rezeki nak kawen la...hehehe..

Rezeki nk kawen nie semakin murah bila my dearie pn dpt offer keje at new place..of course with better pay... Alhamdulillah Ya Allah... Saya sgt brsyukur dgn rezeki yg Allah berikan nie... Seriously sblm nie kitaorg wat persiapan skit2 coz kitaorg mmg ada financial problem... Maklum la sumer persiapan kitaorg support sendiri... Xguna duit parents kami langsung... So agak terasa la peritnya... Dgn rezeki yg Allah berikan nie mudah-mudahan lancar la persiapan kami nnt...

Pada kengkwn sumer...insyaallah pasnie saya akan giat mengupdate persiapan kawen yer... So saya nk jalan2 jenguk blog b2b yg lain...dh lama rasanyer xjenguk blog kwn2 sumer... Mst dh byk persiapan korg kn... Daaa.....=)

Thursday, October 6, 2011

Review Makeup for Photoshoot

~Assalamualaikum~

Hai lovelias... Thanks pd korg yg puji gmbr photoshoot saya tue...hehe..(sengih2 perasan...hehe..) Honestly la...saya sndr mmg suka sgt2 kat sumer gmbr2 tue.. Ada gak trpikir nk guna utk wat kad kawen brgambar or guna utk bunting nnt... My dearie pn suka gmbr2 tue... Dia lak yg trover excited masa shoot kat studio aritu...hehehe.. Alhamdulillah dlm pada keras cm kayu, the photo turns out very nice..(erk..puji gmbr sndr..)

One thing yg saya suka jugak is my makeup on that day... Even Kak K (the photolicious's owner) pn puji makeup saya..hehe... Tp bkn saya makeup sndr yer... Utk pengetahuan sumer..saya adalah kaki bangku dlm bidang nakeup2 nie... Saya cuma tadah je muka saya utk org makeup kan... Sumpah saya xreti makeup langsung...even pakai eye liner pn saya xreti.. Saya cuma reti pakai bedak ngn lipstik je...huhu... 

Ok..back to the topic... Bila dh set appointment utk photoshoot tue, saya pn mula la memikirkan cmna la nk makeup... If u tanya2 kat MUA for sure la mahal kn... Bajet saya adalah below RM100. Kalu RM100 pn saya dh rasa mahalllll... 

So saya pn pegi la survey2 kat kaunter2 cosmetic kat area ampang nie... Saya pegi Body Shop Ampang Point and diaorg kata xde wat make over... So saya gie Jusco AU2... Kat sana ada Body Shop, Elianto and Skin Food... First saya gi tanya kat Elianto..memula sales assisstant (SA) tue kata RM50 for make over..but then supervisor dia tetiba lak kata xde wat make over kat situ... So saya tanya kat body shop and they said they will do free make over if u purchase RM150 and above... Then i ask Skin Food and they said RM50  to RM70 for make over.. Pastu saya balik...hehe..

Kebetulan a day before gi photoshoot tue saya pegi Ekspo Kahwin kat Wangsa Walk..nmpk Elianto kat sana and trus tanya...they said RM80 for make over..but saya bodek2 la lg coz nk make up yg simple je..then she gave me RM50...so saya trus booked dia... Esknya pagi2 buta around 10.30 pg saya dh smp Wangsa Walk utk di make up...




Sape yg penah gi Wangsa Walk mst tau katne Elianto kn...punye la malu nk make up kt situ coz org lalu lalang kat situ,,,Mujur la saya pakai hoodie blouse...lps bkk tudung juz cover kepala ngn hoodie tue and pinkan kemas2 kat blkg...


Nama beauty consultant yg make up kan saya tue ialah...errr... saya trlupa...my bad coz xtanya nama dia or tgk btul2 name tag dia...huhu... But she is very soft...lembut je dia mekapkan saya..


Nie bila dh half make up... saje je snap pic dlu...dh nmpk skit prubahan kat muka saya kan...hehehe.. yer...saya perasan sndr... kalu xsuka sori la yer...

And the final result as u can see dlm previous post saya la... For me xde la nmpk tebal sgt make up tue... Ke u olls nmpk tebal??? Bila dlm gmbr nmpk flawless...suke lg...hehehe...It takes setengah jam je utk dia make up kan saya yer... cepat... Mmg saya nk cpt coz my session is at 12.00 tghari.. She really understand my need... alhamdulillah... lps make up..beauty consultant tue pn trkejut tgk muka saya...hehehe..



Satu lg gmbr perasan saya...ahakss.. abaikan la gigi saya yg senget tue...sbb takut nk pakai braces...huhu.. Kak K kata saya bole jd model tudung sbb feature saya cantik... Trsengih2 je la saya dgr... hehehe.. Xlayak la nk jd model ngn gigi senget....hahahaha...

Overall saya suka sumer psl photoshoot nie...my dearie sgt sporting..(owh.. did i mention yg my FMIL pn ikut gi photoshoot nie? Yes..my FMIL ikut utk photoshoot nie...huhu...), mekap cntik, photographer best... Alhamdulillah.... Owh...The Photolicious ada wat lg promo utk whiteroom session... cuba tgk kat sinie.

Urm..pjg plak kan...dh rojak plak...bkn citer psl make up je...huhu..dats all la... Kalu ada yg nk mekap utk any occasion bole kot pegi kat Elianto Wangsa Walk...=)..  Daaaa....

Monday, October 3, 2011

Whiteroom Session at The Photolicious

~Assalamualaikum~

Hi sumer...perasan ada yg baca blog nie..hehehe.. Arinie nk share gmbr pre-wed saya kat studio The Photolicious.. Actually this is the first time kitaorg brgambar camnie... B4 dis saya penah citer yg my dearie xnk amik gmbr pre-wed la...malu la katanye... Tp aritu saya trnmpk promo The Photolicious kat MilkADeal... Ati saya sgt la truja utk beli n amik gmbr for pre-wed... So saya pikir dua kali je...pastu trus beli...of course without pengetahuan my dearie... =)

Bila dh beli tue...brmula sessi pujuk memujuk ngan my dearie...hehe.. Tp sbb saya dh beli voucher tue so mudah la skit proses memujuk tue...hehe... So jom tgk gmbr la...tp skit2 je la erk...saya malu..hehe...


Memula malu nk tunjuk muka...hehehe...so tnjuk gmbr nie dlu la... gedixx kn... hahahaha...










Err...cukup la kot nie kn... kot ltk byk2 nnt ada lak yg muntah darah dok tgk gmbr saya syok sndr nie...hehehe... Sumer gmbr dlm cd tue saya suka sgt... Mekap saya pn saya suka sgt2... hehehe.... First time wat photoshoot and hasilnya sgt menggembirakan saya....=) Sape2 yg fren ngn saya kat fb bole gak tgk kt fb saya...saya ada upload skit lg dlm fb...=)

Thanks pada team The Photolicious yg shoot gmbr kitaorg smlm...Principal diaorg Kak Kamaliya pn ada and siap ajar lg cmna nk posing...kitaorg nie dh la versi tiang lampu...xreti pose langsung...huhu... So sape2 yg nk wat whiteroom session bole la try contact diaorg... =)